Aluminium Dakbedekking: prijs, kenmerken en rglementation


Aluminium dakbedekking is een economische oplossing om het dak van een bijgebouw te bedekken: schuur, garage, tuin… Het wordt zelden gebruikt als dakbedekking voor woningen en aluminium was bijna verdwenen van daken totdat groen bouwen weer in de belangstelling kwam.

Prijs van het aluminium dak per m2
Gemiddelde prijs van een aluminium dak 40 €
Prijzen voor aluminium kantenband 14-25 €
Prijzen voor aluminium dakpanelen 25-40 €
Prijzen voor geïsoleerde aluminium dakpanelen 50-200 €

Omdat de prijs van metaal sterk fluctueert, is aluminium een van de dakbedekkingsmaterialen waarvan de prijzen het meest kunnen variëren.

Reken op een verlies van 5% tot 15% bij de berekening van de oppervlakte van uw dak, als gevolg van uitsparingen.

De onderhoudskosten van een aluminium dak zijn vrij verwaarloosbaar. De lange levensduur tot 50 jaar zal de initiële investering ruimschoots afschrijven. Reken op een kleine honderd euro per jaar voor schoonmaak en minimale reparaties.

Aluminium heeft enkele grote kwaliteiten: het is zeer weerbestendig en heeft een lange levensduur voor zijn prijs.

Gemakkelijk te installeren, het aluminium dak kan bijvoorbeeld gewoon het oude dak bedekken. Een aluminium metalen dak heeft een garantie van 40 jaar (correct geïnstalleerd) en vergt zeer weinig onderhoud!

Aluminium dakbedekking is minder duur dan stalen dakbedekking. Dakbedekkingsaluminium is licht van gewicht en onbrandbaar, en is bovendien zeer goed bestand tegen corrosie en vlekken. Omdat het een 100% recycleerbaar materiaal is, is het een milieuvriendelijk dakbedekkingsmateriaal.

Er zijn aluminium dakbedekkingen in verschillende kleuren en met verschillende stijlen van bepleistering: modern of rustiek. Fabrikanten geven aluminium tegenwoordig verschillende aspecten, zodat het vooral op dakspanen of koper kan lijken, voor zover PLU’s dat toelaten.

De belangrijkste nadelen van aluminium dakbedekking zijn de slechte geluidsisolatie (lawaai van regen/hagel) en thermische isolatie (onder een aluminium dak in een bewoond gebouw zal de kwaliteit van de isolatie moeten worden verdubbeld).

Ook als u in een bijzonder warm gebied woont, is een aluminium dak niet aan te bevelen. Het zou kunnen vervormen en warmte opslaan.

Leer ook meer over

Aluminium, zink of stalen dakbedekking: de metalen dakbedekking match

De vergelijking van een aluminium dak met een zinken of stalen dak wordt vaak gemaakt: metalen dakbedekkingen hebben veel kenmerken gemeen.

Meestal zijn ze in de vorm van gegolfde metalen platen die aan het frame zijn bevestigd. Dakspanen van staal, aluminium of zink zijn te vinden op tal van industriële, technische of nevengebouwen. Alle metalen daken vereisen een uitstekende isolatie onder het dak.

Zowel aluminium als zinken daken zijn behandeld en bieden zeer interessante anticorrosie-eigenschappen voor een dak. Stalen daken moeten worden behandeld en gegalvaniseerd.

De keuze van een dak in aluminium, zink of staal, zal in hoofdzaak afhangen van esthetische criteria, en PLU.

Staal en aluminium zijn vrij licht en kunnen aan alle soorten structuren worden aangepast. Beide zijn gemakkelijk te installeren. Aluminium is goedkoper dan staal of zink, dat ook moeilijker op daken te installeren is. Staal vergt meer onderhoud en behandelingskosten.

Aluminium dakgoot, aluminium dakpan of aluminium dakpaneel: wat te kiezen?

Aluminium dakbedekking is verkrijgbaar in vele vormen. Het is voornamelijk verkrijgbaar in droge platen of aluminium trays (U-vormig, in elkaar grijpende dakgoot) of in sandwichpanelen (met isolatie en scherm).

Aluminium dakpanelen: deze worden sneller geplaatst dan aluminium panelen of bakken. De vorm van de platen bepaalt de esthetiek van het aluminium dak: kleur, vorm, effect… Veel platen hebben de vorm van golfplaten.

Aluminium golfplaten zijn het duurzaamst.

Ze zijn zeer eenvoudig en hebben geen isolerende laag. Trapeziumvormige
platen zijn zeer populair geworden omdat hun waterdichtheid interessanter is: zij overlappen elkaar in een rechte lijn en zijn soms verkrijgbaar met een speciale film of coating tegen het beslaan.

Er zijn ook aluminium dakplaten die de vorm van de dakpan nabootsen en het metalen dak iets meer cachet geven. De dakplaten in de vorm van dakpannen zijn verkrijgbaar in vele kleuren met schroefdeksels om het trompe l’oeil effect te completeren.

Aluminium of stalen dakisolatie

Aluminium sandwichpanelen zijn in verschillende gamma’s en isolatiewaarden op de markt verkrijgbaar. Geïsoleerde aluminium dakpanelen worden met name gebruikt voor semi-bewoonde bijgebouwen en winkels, minder in woonwijken.

Ze zijn inderdaad vrij duur in aanschaf en de prestaties van aluminium dakisolatie zullen beter zijn als deze van binnenuit wordt gemaakt (wat ook voordeliger is).

De voordelen van aluminium dakranden

De aluminium kantstrook is een plaatmetalen strook die als buitenbekleding over een gevel wordt gelegd. Het beschermt de houten bekleding die de daksparren of gordingen verbergt. Zijn rol is het hout te beschermen.

Een aluminium dakrand is flexibel en licht, is goed bestand tegen invloeden van buitenaf en behoeft geen onderhoud. De kleur blijft stabiel en is ook zeer goed bestand tegen UV-licht.

  • De stroken zijn meestal 2 meter lang (soms 3 meter) en bestaan in verschillende breedtes, van 12 tot 40 cm. Het aluminium wordt in de fabriek van een poedercoating voorzien. Het is verkrijgbaar in vele kleuren.
  • De randstrook is met kleine zinken lipjes aan het afdekpaneel bevestigd.

Leer ook meer over

Installatievolgorde voor een aluminium dakbedekkingssysteem

De bekleding wordt op het dakgebint bevestigd met dakbedekkingsschroeven die het metalen paneel doorboren om het in het houtgebint vast te zetten. De kop van de schroef is voorzien van een afdekking voor esthetiek en om infiltratie van water te voorkomen. De installatie van het eerste paneel is van cruciaal belang.

Zodra het eerste aluminium paneel is geïnstalleerd, controleert u de afmetingen en of alles recht is, vervolgens monteert en bevestigt u de andere panelen, waarbij u ervoor zorgt dat de onderranden van het dak altijd recht zijn.

Nadat de aluminium bekleding met toebehoren is gemonteerd, worden de randen verzegeld en verbonden, en eventueel behandeld of gecoat.

De gegolfde aluminium plaatvorm maakt ventilatie mogelijk tussen het frame en de dakdelen om vochtvorming en schimmelvorming te voorkomen.

Door de lichtheid van aluminium is het niet nodig het oude dak te verwijderen. De bekleding kan rechtstreeks op het bestaande dak worden geplaatst, zolang dat maar relatief gezond en glad is.

Met deze methode kunt u besparen op arbeidstijd en installatiebudget, vooral als u een dak met aluminium renoveert.


Reparatie van een aluminium dak

In de loop van zijn levensduur van 50 jaar zal uw aluminium dak ongetwijfeld reparatiewerk nodig hebben. Als het onderhoud eenvoudig en stipt blijft, kan het zijn dat u meerdere aluminium dakreparaties moet uitvoeren als gevolg van slecht weer. Het uurtarief voor een professionele dakwerker varieert van €40 tot €60 per uur.
De kosten van reparaties aan een metalen dak bedragen gemiddeld tussen 100 en 200 euro.

Lekken:

Zij kunnen verschijnen in de voeg van de puntgevels of op de breekpunten (dakopeningen) in geval van overlopende dakgoten, enz. Lekken in een aluminium dak zijn meestal het gevolg van een fout tijdens de installatie (ongeschikt waterdichtingsmateriaal, verkeerd geplaatste nokken, enz.)

Na verloop van tijd kunnen stopverf en kit vocht doorlaten. Er zijn speciale kleefbanden die kunnen worden gebruikt voor kleine reparaties.

Vandaar het belang om uw aluminium dak te laten plaatsen door een dakdekker, zodat u niet een paar honderd euro meer hoeft uit te geven aan lekreparaties.

Roest

Op een aluminium dak kunnen roestpieken verschijnen als het dak erg oud en beschadigd is. Schraap ze er gewoon af met een borstel en breng een primer en vervolgens een speciale behandeling aan op de aangetaste plaat, zodat u deze niet volledig hoeft te vervangen.

Het is mogelijk om de levensduur van een verouderd metalen dak te verlengen door een speciale coating voor metalen daken aan te brengen.

Zorg er eerst voor dat alle sporen van verf, roest of vuil verdwenen zijn door uw aluminium dak schoon te maken en te borstelen.

Arrachement

Na een storm kunnen aluminium dakplaten door de wind worden weggeblazen en kunnen de gootstukken worden beschadigd, waardoor vocht het gebouw kan binnendringen.

In dit geval, als je ervoor hebt gezorgd om een dak dekking toe te voegen aan uw huis verzekering. De kosten van de reparatie van bevestigingsmiddelen hangen voornamelijk af van de arbeidskosten.

Als u een heel deel van uw aluminium dak moet vervangen, zullen de kosten uiteraard aanzienlijk zijn. Reken van 70 tot 150 € per m², alles inbegrepen (verwijdering, herstelling en plaatsing van de nieuwe plaat).

Indien een volledige vervanging van het aluminium dak noodzakelijk is omdat de schade te groot is of de oude dakbedekking aan het einde van zijn levenscyclus is, ligt de prijs voor het plaatsen van een aluminium shingle dak tussen € 25 en € 75 per vierkante meter en de prijs voor het plaatsen van aluminium panelen ligt tussen € 60 en € 110 per vierkante meter in het geval van een dakvervanging.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts