Vraag een dak boven je garage: de belangrijkste elementen


Een garage is niet langer alleen een carport. Het is een plaats om gereedschap op te bergen, om in de schuilplaats te sleutelen, om op te slaan wat niet in het huis past, enz.

Vind hier de elementen om uw garagedak te kiezen en enkele goede adviezen.

In sommige gevallen doet een garage ook dienst als woonkamer, wanneer deze bijvoorbeeld wordt omgebouwd tot logeerkamer of atelier. In dat geval zijn de isolatie-eisen niet meer hetzelfde als het louter beschermen van uw auto tegen weersinvloeden of diefstal.

Het dak van de garage heeft dus een functionele rol, maar ook een esthetische, aangezien het moet passen bij het hoofddak van het huis en in harmonie moet zijn met de esthetiek ervan. Het dak van de garage is uiteindelijk een verlengstuk van het dak van het huis.

Het kiezen van uw garage dak

Bij het kiezen van een garagedak moet met verschillende factoren rekening worden gehouden:

  • Is de garage aangebouwd of ver van het huis?
  • de vorm van het garagedak
  • Zal de garage dezelfde dakbedekking dragen als het huis?
  • is de garage bestemd voor alleengebruik of moet er een dak op de garage komen voor een woonkamer?
  • de begroting
  • Is de garage opgetrokken in metselwerk of is het een prefab bouwpakket garage met een dak?

Prijs van een garagedak

Soort werk Prijs van een garagedak per m2
Prijs van een plaatstalen garage overkapping 5-10 €
Prijs van een garagedak in shingle 15-20 €
Prijs van een garagedak in stalen troggen 10-50 €
Prijs van een betegeld garagedak 25-75 €
Prijs van een houten garagedak 25-50 €
Prijs van een leien garagedak 50-140 €
Prijs van een groen garagedak 60 €
Prijs van de binnenisolatie van een garagedak 50-100 €
Prijs van uitwendige isolatie van het dak van de garage 110-280 €

Uw eigen dak bouwen

De toegestane soorten bedekking zijn vastgelegd in het plaatselijke stadsplan (PLU). Afhankelijk van uw regio en de ligging van uw huis, voorziet het PLU in specifieke dakhellingen naargelang de dakbedekkingsmaterialen.

Naast de voorschriften zijn ook het beoogde gebruik van uw garage en het materiaal van de constructie van doorslaggevend belang. De keuze van de isolatie hangt ook af van het gekozen dakbedekkingsmateriaal. U kunt een garage van binnenuit of van buitenaf isoleren.

Voordat u het dakbedekkingsmateriaal voor uw garagedak kiest, moet u rekening houden met de bestaande dragende structuur of de structuur die u gaat bouwen. Een schuin dak vereist de installatie van een raamwerk (hout of metaal).

Voor een plat garagedak kunt u kiezen uit een betonnen plaat, een steun van behandeld hout of een staalconstructie (met of zonder geïntegreerde isolatie).

Als u extra bergruimte in uw garage wilt, kunt u het frame in de hoogte verstellen om bijvoorbeeld extra bergruimte te creëren. U zult dan moeten zorgen voor de waterdichtheid en isolatie van uw garagedak dienovereenkomstig.

Garagedaken in kit-vorm

Als bouwpakket geprefabriceerde garages zijn over het algemeen van aluminium, en minder vaak van staal of hout. Het materiaal van de constructie (en de vorm ervan) zal dus bepalend zijn voor de dakbedekking.

In een kit garage is het dak meestal geïntegreerd, en in plaatmetaal, staal of polycarbonaat bak, of zelfs hout.

Dit belet u niet om de dakbedekking naar wens te renoveren (zolang de voor uw garage gekozen dakbedekking geschikt is voor de structuur (u zult bijvoorbeeld geen leisteen op een aluminiumstructuur plaatsen!).

Prefab kit garagedaken zijn meestal twee hellende of vlakke. Als extra of renovatie dakbedekking voor kit garages, raden wij de shingle garage dak, het stalen dek, of het houten dak dat een beetje cachet kan toevoegen aan een metalen garage.

De verschillende materialen voor garagedaken

Garagedak gemaakt van plaatstaal

Het garagedak van golfplaten is een van de meest populaire oplossingen: golfplaten zijn gemakkelijk te installeren en voordelig.

Esthetisch gezien hebben golfplaten een grote vooruitgang geboekt, zij bestaan in verschillende texturen (gegalvaniseerd, geribd of zelfs in imitatie tegels) en kleuren. Afhankelijk van de regio wordt de voorkeur gegeven aan een laken dat dik genoeg is om het gewicht van een man te dragen voor onderhoud en sneeuw.

Het garagedak van plaatstaal is zeer goed bestand tegen schokken. Het is echter een slechte warmte- en geluidsisolator. Om dit te verbeteren, zullen wij sandwichpanelen kiezen.

Garage overkapping in stalen of zinken troggen

Het roestvast stalen dak met goot is geschikt voor garagedaken tot 15% (zeer lage hellingen). Gegalvaniseerd, gegalvaniseerd of gelakt, ze zijn gemakkelijk te installeren en zijn zeer waterdicht.

Net als golfplaten is de stalen bak een slechte isolator, maar betaalbaar. Als u breekbare apparatuur in uw garage opslaat, moet u een anti-condensapparaat installeren.

Garagedak in dakpannen of leisteen

Om het garagedak te harmoniseren met dat van het huis, en als de garagestructuur sterk genoeg is, is het mogelijk om het te bedekken met leisteen of dakpannen. De esthetiek zal des te aangenamer zijn. Tegels en leien zijn stevig en waterdicht en zijn goede isolatoren, duurzaam en gemakkelijk te renoveren.

Respecteer de bouwvoorschriften, inclusief een dakhelling van de garage van niet meer dan 40%. Tegels zijn betaalbaar, leien zijn duurder en moeilijker te installeren.

Houten garagedak

Hout zal warmte en esthetiek brengen aan uw garagedak. Het is een uitstekende isolator die goed bestand is tegen vocht, op voorwaarde dat het regelmatig wordt behandeld en onderhouden: het gekozen hout moet rotvrij zijn en behandeld voor gebruik buitenshuis.

U kunt een houten dak op een houten, metalen of gemetselde garage plaatsen. Houten garagedaken zijn echter niet aan te raden op PVC garages.

Het dak van de shingle garage

Asfalt (of bitumineus membraan) is een uitstekende waterdichtingbekleding voor garagedaken. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en korrelafwerkingen. De shingle is aanpasbaar aan alle soorten daken en kan met een precieze techniek worden aangebracht. Het is helemaal niet isolerend en heeft een beperkte levensduur.

Het dak van de fotovoltaïsche garage

Een fotovoltaïsch dak moet minimaal 21 m² groot zijn, in die zin is het niet aan te bevelen als garagedak.

Het groene garagedak

Het begroeide garagedak is een zeer interessante optie: het is aan te bevelen een extensief begroeid dak te kiezen, met een relatief dunne laag substraat om het gewicht op het dak en de garage te beperken. Bovendien vergt een extensief groendak niet veel onderhoud.

Het is een duurzame oplossing die een uitstekende geluids- en warmte-isolator is en zeer esthetisch is. De installatie is betrekkelijk eenvoudig.

Leer ook meer over

Dakisolatie

Om een garagedak te isoleren, moet het onderdak worden geïsoleerd om de garage te beschermen tegen met name koude en vochtigheid. Warmteverlies van garages kan zeer hoog zijn. Het van buitenaf isoleren van het dak, met behulp van sandwichpanelen, zal ook interessant zijn. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor de isolatie van garagedaken.

Minerale wol, polyurethaan, planten… Het hangt allemaal af van de deken en de vereiste isolatieprestaties.

Door uw garagedak van buitenaf te isoleren met sandwichpanelen, bespaart u ruimte in uw garage.

Bij een hellend garagedak waar men geen bergruimte onder het dak wil bouwen, kan de binnenisolatie zonder problemen worden uitgevoerd, waarbij men er echter op moet letten dat het dak perfect waterdicht is om elke infiltratie te voorkomen.

Belangrijk

In het geval van een garage is het “nutteloos” om het dak te isoleren als men de muren van de garage niet isoleert, vooral de deur!

Ongeïsoleerde oppervlakken zouden een warmtebrugeffect veroorzaken.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts