Hoe maak je een dak te schilderen? Budget, tapes en kennis rglementions


Een dak opnieuw verven is een goede manier om het een nieuwe look te geven, op voorwaarde dat het dak gezond is, in goede staat verkeert en niet poreus is. Met andere woorden, als u een beschadigd dak opnieuw schildert, hoeft u niet eerst reparaties uit te voeren en het dak te reinigen/schuimen.

Dakverf zal uw dakpannen doen glanzen, en als u een waterafstotende verf kiest, zal dit de bescherming van uw dakbedekking verhogen. Maar reken er niet op dat verf infiltraties “dicht” en schimmel verbergt, dat is niet zijn functie.

Laten we hier uitzoeken wat u moet weten over dakbedekkingsverf.

Er zijn leisteenverf, tegelverf, zinkverf, waterafstotende verf, schimmelwerende verf, anti-UV-verf, gekleurde verf, kleurloze dakvernis… De meeste dakverven zijn waterafstotend of waterafstotend: ze laten het water sneller over uw dak glijden.

Belangrijk

U kunt uw dak niet opnieuw verven met om het even welk type buitenverf: u moet een verf kiezen die geschikt is voor uw dakbedekking. Zij hechten zich perfect aan de ondergrond en beschermen uw materiaal.

Dakverven en hun gebruik

Hier volgen de hoofdcategorieën van dakverf:

 • Blanke dakvernis: verbetert de waterafstotende eigenschappen van een dak zonder het uitzicht ervan te veranderen. Aan te brengen in één enkele laag.
 • Acryldakverf: is zeer goed bestand tegen externe omstandigheden, beperkt het binnendringen van water en renoveert.
 • Polyurethaan dakbedekkingshars: hoofdzakelijk voor terrassen en platte daken, beperkt het binnendringen van water.

Net zoals het essentieel is om schoon te maken,

defoam

en behandel uw dak, breng een

waterafstotende behandeling

is vaak een goed idee. Er zijn waterafstotende verven beschikbaar, maar wij denken dat het beter en doeltreffender is om eerst een waterafstotende behandeling aan te brengen, gevolgd door een dakverf.

Sommige verven kunnen ook helpen de thermische isolatie van uw dak te versterken door de zonnestralen te weerkaatsen en de zolder te helpen beschermen tegen de hitte. Nogmaals, let op: een verf zal nooit de isolatie of een scherm onder het dak vervangen!

Pas op voor goedkope verven

Wees voorzichtig, laat u niet verleiden door “goedkope” verven: hoewel ze waterdicht zijn, moeten dakverven microporeus zijn. Ze beschermen en laten de steun die ze bedekken toch ademen. Goedkope verf is niet goedkoop en zal uw materiaal verstikken en vocht- en schimmelproblemen in uw dakstructuur veroorzaken.

Neerslag, zonlicht en klimaatsinvloeden, evenals vervuiling, doen uw dakbedekking verzwakken of verbleken.

Dit kan leiden tot problemen met poreusheid, schuim en lekken. waartegen u eerst dakrenovatie werkzaamheden moet uitvoeren. Maar het verven van uw dak kan bepaalde problemen helpen voorkomen of uitstellen en de levensduur van uw dak verzekeren.

Raadpleeg uw PLU voordat u uw dak gaat verven: het kan zijn dat u beperkt bent in kleuren of materialen.

Leer ook meer over

Verf voor metalen daken

Corrosie die metalen daken aantast, kan fataal zijn voor uw dak. Als het dak verroest is, wordt het aanbrengen van twee tot drie lagen verf voor metalen daken aanbevolen. Na schuren en ontvetten met aceton biedt het uw dak een duurzame bescherming.

Metaaldakverf is geschikt voor voorgelakte gevelbekleding, aluminium en gegalvaniseerd staal. Voor dit type dakbedekking kan een laag corrosiewerende primer nodig zijn voordat de laatste verflaag wordt aangebracht.

Zonnereflecterende verf voor daken

Een reflecterende dakverf is op harsbasis, verkrijgbaar in verschillende kleuren, hoewel wit effectiever is. Deze verven hebben ook het voordeel dat ze waterdicht, schimmelbestendig en duurzaam zijn.

Bovendien hebben zij belangrijke thermische isolatie-eigenschappen. Dankzij zijn eigenschappen is deze dakverf in staat de zonnewarmte te weerkaatsen. Dit helpt om een aangename temperatuur in het gebouw te handhaven.

Acryl dakverf

Het is de meest gebruikte, gemaakt van acrylhars. Gemakkelijk te mengen en te reinigen met water. Eenmaal op het dak aangebracht, hardt het snel uit in contact met de buitenlucht.

Deze verf heeft ook een uitstekende hechting met diverse materialen (hout, pleisterwerk, plastic, enz.). U kunt het dus gebruiken om zowel een dak als de muren van het huis te schilderen. Bovendien is het geurloos en biedt het een ruime keuze aan kleuren.

Verf voor platte daken of platte daken

Het is samengesteld uit een oplosmiddel gemengd met polyurethaanhars en olie. De giftigheidsgraad van deze verf vereist speciale voorzorgsmaatregelen. Het duurt even voor het droog is.

Verf voor stalen of betonnen daken

Een verf op harsbasis is over het algemeen zeer geschikt voor het schilderen van een metalen of asbestcement of betonnen dak. Deze verf is anti-schimmel. Bovendien is het bestand tegen zonlicht en weersinvloeden.

Het kan worden gebruikt op dakbedekkingsmaterialen zoals betonnen dakpannen, terracotta dakpannen, vezelcement of stalen dakbedekking. Het kan ook worden gebruikt op metalen daken na het gebruik van een geschikte primer.

Deze verf op harsbasis is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van tinten. Het is raadzaam om eerst een anti-corrosielaag aan te brengen. Dit maakt de verf meer waterdicht.

Verf voor dakpannen

Voor het schilderen van een pannendak kan een gebruiksklaar product worden gebruikt. De gekozen verf moet van goede kwaliteit, dekkend en weerbestendig zijn.

Verf voor leien dak

Het schilderen van een leien dak geeft een oud dak een nieuwe glans om het op te frissen. Leisteen is dagelijks onderhevig aan koude, sneeuw, hagel, vorst, regen, onweer of andere neerslag. Zij zijn ook blootgesteld aan zonlicht, hoge temperaturen en intensief ultraviolet licht. Deze ongunstige weersomstandigheden verzwakken de dakbedekking aanzienlijk.

Dit kan uiteindelijk leiden tot een verlies aan waterdichtheid, daklekken en problemen met waterinfiltratie. Daarom moet er beter voor worden gezorgd dat het dak goed wordt onderhouden om dure renovatie- of herstellingswerken te vermijden.

Om een leien dak voor te bereiden voor het schilderen :

 1. Voorbereiding van de ondergrond: zorg ervoor dat alle losse deeltjes van het te schilderen oppervlak worden verwijderd. Deze stap is belangrijk als u ervoor wilt zorgen dat de verf goed hecht op het leien dak.
 2. Verwijder het schuim: borstel met de hand al het losse materiaal weg. Breng een ontschuimer aan. Spuit wanneer het verzadigd is om ervoor te zorgen dat al het schuim volledig geïmpregneerd is.
 3. Schoonmaken met water
 4. Minstens 24 uur laten drogen
 5. Meng de verf
 6. Breng de verf aan: het is aan te bevelen zo gelijkmatig mogelijk te werken.
 7. Laat het drogen.

Verf voor golfplaten dak

Het schilderen van een metalen golfplaat vermijdt het risico van corrosie. De schade blijft niet beperkt tot het staal of gegalvaniseerd plaatstaal dat de constructies bedekt. Het kan ook bevestigingsmiddelen, verbindingen en fittingen aantasten. Een puntje roest kan snel veranderen in een scheur of gat.

Vergeet niet een gegalvaniseerde staalprimer te gebruiken.

Leer ook meer over

Prijzen dakverf

Als u een vakman vraagt om uw dak te schilderen, is het belangrijk dat deze prijsopgave ook de voorbereidende voorbereiding en reiniging van uw dak omvat, evenals de inspectie van de algemene conditie van uw dak.

Het schilderen van daken omvat gewoonlijk het reinigen en ontschuimen.

Het budget voor het schilderen van een dak kan worden opgesplitst in twee delen:

Schilderwerk dak prijs per m2
Prijs van een schoonmaakbeurt voor het schilderen van het dak 15-30 €
Prijzen dakverf 25-35 €
Prijs van arbeidsloon voor het schilderen van een dak 25-50 €

Voor deze prijs profiteert u van onberispelijk werk, uitgevoerd door een vakman die is uitgerust met de beste gereedschappen. Bovendien vermijdt u dat u zelf gevaarlijk dakwerk moet doen en bent u gedekt door de beroepsverzekering van de vakman. De combinatie van de verschillende klussen kan u in staat stellen een lagere prijs te bedingen.

De prijs van een dakschildering ligt tussen 15 en 30 €/l. Als u een dak alleen wilt schilderen, moet u rekening houden met een budget van ongeveer 300 € voor de huur van het nodige materiaal (ladder, spuitpistool…).

Je zult meer moeten tellen als je een schuurmachine nodig hebt. Als je alleen bent, kom je uit op een budget van 500 tot 1500 €.

Onderschat nooit de moeilijkheidsgraad van het schilderen van een dak. Het blijft een delicate en gevaarlijke taak. Als u niet gewend bent aan dergelijk werk, geef er dan altijd de voorkeur aan een professional in te schakelen.

Leveranciers en merken van dakverf

 • BARPIMO
 • CIMENTOL
 • DIP
 • DURALEX
 • MOSAÏK
 • JULIEN
 • OXI
 • RECA
 • SEIGNEURIE
 • ZOLPAN…

Hoe schilder je je dak opnieuw?

U moet in deze volgorde te werk gaan:

 1. vervanging van gebroken tegels
 2. gewrichtsreparatie
 3. ontschuimingsmiddel
 4. schoonmaken
 5. drogen gedurende 24 uur
 6. borstelen
 7. behandeling en/of verven
 8. mogelijk zandstralen

Elk type verf heeft zijn eigen installatie-instructies: volg de instructies van de fabrikant.

Dakverf kan worden aangebracht met een kwast, maar het resultaat zal gelijkmatiger zijn als u het aanbrengt met een spuitpistool.

Respecteer de droogtijd tussen 2 lagen als de gebruikte verf twee lagen is.

Sommige verven moeten na het aanbrengen worden geschuurd. Als de verf eindelijk droog is, kunt u het resterende zand met een brede borstel van uw dak verwijderen.

Als u besluit uw dak zelf opnieuw te lakken, volg dan de veiligheidsvoorschriften voor het werken op hoogte en vermijd altijd alleen te werken.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts