Alles over Dakbedekking met dakpannen tips.


Dakbedekking met dakpannen is de meest verbreide en meest voorkomende vorm van dakbedekking in Frankrijk. En niet zonder reden. Laten we samen eens kijken waarom dakpannen zo voordelig zijn.

Prijs van een pannendak

De prijs van fotovoltaïsche tegels varieert van 5 tot 10 € per tegel, maar er moet rekening worden gehouden met de prijs van de hele installatie.

De kosten van een fotovoltaïsch pannendak, leveringen en installatie, liggen tussen 1000 en 2000 € per m². Het is dus een goedkoop type dak in vergelijking met andere types.

Prijs van een pannendak per m2
Prijs van een kleipannendak 50-135 €
Prijs van een standaard kleipannendak 40 €
Prijs van een ouderwetse terracotta tegel (eenheid) 1-1,50 €
Prijs van een traditionele terracotta tegel (eenheid) 1,50 €
Prijs van een geglazuurde terracotta tegel (eenheid) 3 €
Prijs van een traditioneel kleipannendak 100 €
Prijs van een houten pannendak 25-70 €
Prijs van een pvc dakpannen systeem 20 €
Prijs van een dak met glazen dakpannen 80-180 €
Prijs van een betonnen dakpan 8-20 €

De verschillende soorten dakpannen

In de eerste plaats zijn de dakpannen waterdicht: ze beschermen uw dak tegen water, zelfs in geval van hevige regenbuien. Ze zijn zeer goed bestand tegen weersomstandigheden (wind, vorst, sneeuw, zon…) en in de loop van de tijd: de levensduur van een pannendak varieert van 30 tot 70 jaar.

De thermische kwaliteiten van de tegels zijn zeer hoog en ze vereisen niet al te veel isolatie.

De tegels passen zich aan alle soorten hellingen aan. Ze zijn gemakkelijk te leggen, op beschot of daksparren, niet eenvoudig in elkaar te steken en zonder lijm of bevestigingen.

Een pannendak is economisch en rendabel in termen van kwaliteit/prijs.

Er zijn tientallen verschillende soorten tegels, maar het belangrijkste onderscheid is dat tussen de verschillende vormen van tegels:

 • vlakke tegels
 • kanaaltegels
 • in elkaar grijpende of in elkaar grijpende tegels

De vlakke tegel

De vlakke dakpan, een klassieker en wijdverbreid, is een zeer dikke en stevige dakpan, geschikt voor hellende daken en perfect waterdicht. Het heeft een lichte kromming om de afvoer van regenwater te vergemakkelijken.

Er zijn vlakke tegels van terracotta, leisteen of beton, en sommige vlakke tegels met afgeronde uiteinden staan bekend als “vlokkentegels”. De vlakke tegel wordt gebruikt op hellingen van meer dan 35°. Het is zeer geschikt voor atypische daken. Afhankelijk van de afmetingen, zijn er van 12 tot 100 tegels per m² en de prijs van een vlakke tegel varieert van 0,50 tot 1 €. Het is noodzakelijk om 30 € de m² te tellen.

De kanaaltegel of dubbele kanaaltegel

Hij is wijdverspreid in de mediterrane gebieden. Rijen kanaaltegels liggen tegen elkaar aan.

De gootpan past op de meeste dakconstructies, maar vereist een dak met een lage hellingshoek.

In een licht conische vorm zijn twee lagen kanaaltegels aangebracht, de een over de ander gedraaid, zodat zij bijeen worden gehouden door het effect van glijden en gewicht. Per m² zijn 10 tot 12 goottegels nodig, met een prijs per goottegel variërend van 0,60 tot 0,80 €. Reken van 25 tot 30 € per m².

Mechanische of in elkaar grijpende dakpan

De in elkaar grijpende tegels, die wijdverspreid zijn in noordelijke streken, zijn geschikt voor vele architecturen en materialen. Het is licht en gemakkelijk te installeren, biedt een onberispelijke afdichting en vereist minder tegels per m2, waardoor het economischer is. De keuze van kleuren en materialen voor de afwerking maakt het mogelijk daken met een verschillende esthetiek te creëren.

Ze zijn te herkennen aan een klein ruitvormig centraal reliëf. Mechanische tegels zijn economischer dan traditionele tegels.

De mof tegel

De moftegel dicht de verbinding af tussen het ventilatiekanaal en het geheel. Ze zijn verkrijgbaar in terracotta, zink of gegalvaniseerd staal.

Zij zijn met elkaar verbonden via connectoren. De moftegel wordt gekozen naargelang het type VMC. De keuze van de juiste maat is van doorslaggevend belang voor de luchtdichtheid van de ventilatie: een goede ventilatie van het dak helpt de vochtigheid te bestrijden.

De nokpan

De nokpan bedekt de nok, de top van het dak.

Het heeft een dubbele roeping, esthetisch voor de afwerking van de nok, en technisch, om de waterdichtheid van het geheel te verzekeren en ervoor te zorgen dat de regen niet infiltreert op de voeg van de twee zijden.

Nokpannen zijn meestal gebogen of onder een hoek. Ze grijpen in elkaar of worden samengevoegd, afhankelijk van het materiaal.

Aan de uiteinden van de nok worden eindribben of frontons gebruikt.

Dakpan

De dakpan is een speciale pan met een rechte hoek, die wordt gebruikt om de dakrand (zijrand) te bedekken. Een dakpan is meestal gemaakt van terracotta.

Ze zijn verkrijgbaar met een linker- of rechterflap, of als vierkant.

Een randtegel wordt gelegd door in elkaar te grijpen en met mortel te verlijmen, of met schroeven, afhankelijk van het materiaal.

We vinden:

 • platte fascia tegels
 • Romaanse (gebogen) oevertegels
 • kanaaloevertegels (gewelfd)

De grote vormtegel en de kleine vormtegel

De grote of de kleine vormtegel zijn beide tegels die in elkaar grijpen.

Omdat het mechanische tegels zijn, worden ze gegoten. Alleen de grootte van de mal verschilt.

Grootformaattegels worden over het algemeen gelegd met een maximum van 10 per vierkante meter en worden meer gebruikt in noordelijke streken.

Kleine vormtegels kunnen worden gelegd in aantallen van 15 tot 20 per vierkante meter en zijn eerder zichtbaar in het zuiden.

De Romaanse tegel

De Romaanse tegel is typisch voor het zuiden van Frankrijk. Het is een gebogen in elkaar grijpende tegel, die heel dicht bij de kanaaltegel ligt.

Ze zijn dubbel waterdicht: dankzij hun vergrendelingssysteem, maar ook dankzij hun kromming.

Ze kunnen worden gelegd op sterk hellende daken, tot 60 graden.

De diamanttegel

De ruittegel, soms de “Hugenootse ruittegel” of ruittegel genoemd, is een zeer gebruikelijke tegelvorm. Het is een licht gebogen, grootvormig in elkaar grijpende tegel, die met kruis- of rechte voegen kan worden gelegd.

De naam komt van de kleine ruitvorm van ongeveer 4 cm in het midden (waardoor de dakdekker steun kan nemen en niet uitglijdt!). Het is een enigszins retro dakpan, een knipoog naar de daken van weleer, toen dakpannen nog met de hand werden gevormd.

De diamanttegel wordt over het hele grondgebied aangetroffen, hij heeft geen specifieke regionale verwantschap.

De gegroefde tegel

De gegroefde tegel is een tegel die een zeer specifiek gebruik heeft. Het wordt gebruikt op kegelvormige daken, typisch voor torentjes of bepaalde kerken.

Het is een vrij zeldzame dakpan, zowel gebogen als gekromd (in de vorm van een plat trapezium), die dus in een cirkel wordt gelegd, en die een uitstekende vakkennis van de dakdekker vereist!

De in elkaar grijpende tegels worden op maat gemaakt volgens het legplan, genummerd, van verschillende breedtes, en zijn daarom vrij duur.

De gebroken tegel

De paarse tegel wordt ook wel Vlaamse tegel genoemd, omdat hij veel wordt gebruikt in noordelijke streken bij de zee.

Dit is een zogenaamde zachte golfpan met een zeer grote vorm, die ideaal is voor laag hellende daken.

Tegel afmetingen

 • De kleine vormtegels meten 22 tot 25 cm x 30 tot 35 cm.
 • De grote noordelijke mosseltegels meten 25 tot 30 cm x 40 tot 49 cm.
 • De zuidelijke grote mosseltegels meten 30 of 50 cm, meestal met een breedte van 15 of 20 cm, afhankelijk van de regio.
 • Reken van 1 tot 2 € per kamer, naargelang ze oud is of niet, moet men rekenen van 50 tot 60 € per m².
 • Voor vlakke tegels is de norm 16 of 17 cm x 27 cm.

Leer ook meer over

Vergelijking van tegelmaterialen

Als we het in Frankrijk over pannendaken hebben, denken we vooral aan terracotta dakpannen. Maar tegenwoordig zijn er ook veel andere tegelmaterialen.

Betonnen tegels

Betontegels worden minder gebruikt dan kleitegels. Het is mogelijk ze te kleuren met pigmenten. Betontegels zijn zeer economisch en vergen weinig onderhoud, waardoor ze vanwege hun duurzaamheid minder populair zijn dan terracotta tegels. Zij worden vaak gekleurd door metaaloxiden in de massa voordat zij een oppervlakteafwerking krijgen.

Betontegels zijn gevoelig voor mos. Zij zijn vorstbestendiger dan kleipannen, goedkoper in aanschaf en beter geschikt voor lagere dakhellingen, maar zijn vrij zwaar voor de constructie.

Fotovoltaïsche tegels

Fotovoltaïsche tegels maken het mogelijk de elektriciteitsfactuur te verlagen door zonne-energie op te vangen. Ze zijn zeer populair in de duurzame bouw. Zij zijn echter nog steeds duurder dan fotovoltaïsche panelen en veel duurder dan kleidakpannen.

Het is dus nog steeds een niet erg courant materiaal. De afmetingen van fotovoltaïsche tegels zijn vergelijkbaar met die van conventionele tegels, zodat ze kunnen worden gecombineerd of afgewisseld. Zij worden in het algemeen vervaardigd volgens het principe van de in elkaar grijpende tegels en vereisen geen aanpassing van het geraamte. Een helling van 40% is vereist.

Asbestcementtegels

Ze zijn ecologisch en economischer dan andere tegels. Ze zijn zeer gevoelig voor mos en hebben betrekkelijk weinig isolatie. Ze blijven ook zeer kwetsbaar.

Glazen tegels

Ze maken het mogelijk om dakramen te creëren in de verbouwde zolderruimte. Zij zijn behandeld tegen UV-stralen en hebben dezelfde kenmerken als gewone tegels, inclusief isolatie.

Ze zijn zelfs sterker dan betonnen of keramische tegels en zijn recycleerbaar. Veel PLU’s zijn er echter nog steeds tegen gekant om esthetische redenen. Ze zijn duurder.

Houten tegels

Ze zijn zeldzaam, maar ze worden vooral aangetroffen op huisjes in berggebieden. Hun thermische isolatie is veel beter, maar ze zijn minder bestand tegen schimmel en mos en vereisen speciaal onderhoud. Ze worden vaak door ambachtslieden gemaakt wegens de geringe vraag.

PVC-tegels

Ze worden gebruikt op bijgebouwen, zoals garages, schuilplaatsen, loodsen…

Ze zijn licht en gemakkelijk te installeren. Zij zijn ook voordelig in aanschaf, maar zij hebben veel minder isolerende eigenschappen en een veel kortere levensduur dan andere tegels. Zij worden vaak aangeboden in de vorm van vellen van 1m².

Tegels van klei

Terracotta tegels worden al eeuwenlang gemaakt en gelegd (ze dateren al van de Romeinen!). Ze combineren een aantal eigenschappen die ze tot het ideale dakbedekkingsmateriaal maken: warmte- en geluidsisolatie, waterdichtheid, lichtheid, esthetiek, installatiegemak, prijs, vervangbaarheid…

Er zijn verschillende soorten terracotta tegels, die over het algemeen worden gekozen naar gelang van het geografisch gebied en de helling van het dak. Zij worden vaak door het PLU voorgeschreven in het kader van gebieden met beschermde monumenten of erfgoedzones, waarvan de specifieke kenmerken (kleur, afmetingen, afwerkingen, vorm, aanleg) plaatselijk verschillen. Waaronder:

 • de traditionele tegel
 • de ouderwetse tegel
 • de “Historische Monumenten” tegels

De kanaaltegel wordt over het algemeen gebruikt in de zuidelijke streken van de Loire, de geglazuurde tegel in Bourgondië, de Vlaamse gordingtegel in het noorden en Vlaanderen of de beroemde “tegels van Marseille”. De vlakke tegels worden soms tavaillons genoemd en de kanaaltegels ronde tegels.

Alvorens uw traditionele tegels te kiezen, dient u zich op de hoogte te stellen van de regelgeving die in uw regio van kracht is, door uw PLU of de departementale dienst voor architectuur en erfgoed (SADP) te raadplegen.

Er zijn meer dan 200 tinten terracotta tegels: licht zand, leisteen, rood, amber, koper, grijs, zwart, roze, geel… Met moderne kleuren zoals staaltinten of glanzend zwart kunt u ook uw huis inrichten met een eigentijdse architectonische stijl.

Het zijn over het algemeen de regio’s die de kleur opleggen:

 • grijs en zwart in Bretagne,
 • roze in Normandië,
 • de bruine in de Elzas,
 • oker in Languedoc-Roussillon,
 • het donkerrood in het noorden,
 • het oranjerood onder de Loire,
 • de rode in de regio’s Toulouse of Lyon,
 • het blauw in de omgeving van Beauvais, enz. Zonder rekening te houden met matte of glanzende afwerkingen.
 • De terracottakleur blijft na verloop van tijd behouden, terwijl de betonkleur vervaagt.

Als u de kleur van uw dak wilt veranderen, bijvoorbeeld door de dakpannen te verven, moet u een aangifte van werkzaamheden indienen die door het gemeentehuis moet worden gevalideerd.

De meeste terracotta tegels worden gebakken bij een zeer hoge temperatuur, waardoor ze deze weerstand hebben.

Ze hebben een gemiddelde garantie van 10 jaar, zijn zeer goed bestand tegen vervuiling en de elementen.

Belangrijk

Tegels van klei zijn 100% recycleerbaar en milieuvriendelijk.

Er zij op gewezen dat keramische tegels met een glazuurlaag ook op de markt zijn, zij het zeldzamer. Zij worden meestal gebruikt voor decoratieve doeleinden.

Een van de belangrijkste voordelen van een pannendak is de brandwerendheid.

De prijs per m² van een kleipannendak varieert aanzienlijk. Ze worden over het algemeen per stuk verkocht, vooral de zeldzaamste modellen.

Het leggen van een pannendak

De installatie van een pannendak heeft gevolgen op verschillende gebieden: de dakstructuur, de isolatie en het scherm onder het dak in het bijzonder. Dit werk is bijzonder delicaat en vereist speciale apparatuur, al was het maar om veiligheidsredenen.

Het is dus raadzaam een professional in te schakelen. Bovendien geniet u dan van tien jaar garantie.

Fotovoltaïsche tegels moeten door een specialist worden geïnstalleerd.

Prijs voor de installatie van een pannendak

Als de prijs van een dakdekker over het algemeen gebaseerd is op een uurtarief, zal de prijs voor het leggen van een pannendak ongeveer 20 tot 40 € per m² bedragen, een variatie die onder meer zal afhangen van het feit of het al dan niet nodig is een oud dak te verwijderen.

In het algemeen kost het leggen van tegels en het vervangen van gebroken tegels tussen 40 en 130 € per m², inclusief levering.

 

 

 

Recent Posts