Isoleer dak langs buiten: methodes, prijs en regelgeving


 

De uitdaging van thermische bruggen

Het dak is verantwoordelijk voor 30% van het warmteverlies van uw huis. Er zijn twee manieren om het te isoleren:

 • de uitwendige isolatie is als het bedekken van het dak met een isolerend omhulsel
 • de binnenisolatie bestaat uit het tegenhouden van de koude door het beschermen van het onderdak en de zolder binnenin de woning

Bij dakisolatie is de belangrijkste uitdaging de thermische inertie: het vermogen van een materiaal om zijn temperatuur te handhaven, zodat zowel in de zomer als in de winter comfort wordt gegarandeerd.

In de zomer zal het dak warmte accumuleren en geleidelijk weer naar binnen afgeven. In de winter zal het dak de warmte van binnen naar buiten laten ontsnappen. Er is dus warmteverlies en verwarming in de zomer.

Belangrijk

Het grote voordeel van uitwendige dakisolatie (ITE) ten opzichte van dakisolatie van binnenuit (onder het dak) is dat het deze teruggave in de zomer vertraagt en het huis langer koel houdt en in de winter de warmte vasthoudt. De ITE creëert een uitstekende thermische inertie.

Van binnenuit isoleren

Het is een isolatie onder kruip, met afwerkingsbekleding. Op de verbouwde zolder is het een klassieke isolatie die vergelijkbaar is met de isolatie van gevels en op zolders die niet verbouwd kunnen worden, wordt geen afwerkingsbekleding gebruikt.

Voordelen

 • u hoeft geen bouwvergunning aan te vragen
 • extern neutraal
 • past zich aan alle dakvormen en dakbedekkingsmaterialen aan, zelfs onregelmatige
 • goedkoper

Nadelen

 • voorkomt geen koudebruggen bij knooppunten
 • afhankelijk van de keuze van de isolatie
 • inbreuk maakt op de leefruimte
 • vereist de installatie van een dampscherm

Van buitenaf isoleren (ITE)

Dit is isolatie door middel van dragende panelen, dozen of sarking. Een buitenisolatiepaneel bestaat uit de dakbedekking, isolatie en eventueel de bekleding. Deze techniek tast de leefruimte niet aan en behoudt het raamwerk, terwijl de ventilatie gewaarborgd blijft.

In de ITE zijn er verschillende processen.

Hydraulische coating: een isolatie van geëxpandeerd polystyreen wordt op het buitendak gelijmd, vervolgens bedekt met een glasvezelversterkte coating en tenslotte met een afwerkingslaag. De twee dunne lagen (3 tot 5 mm) van de coating worden gelijmd, (of met een gaas bevestigd als het dakoppervlak dat niet toelaat).

Dunne bepleistering op isolatie (of bekleding): de isolatie van polystyreen, steenwol of glaswol wordt op de drager bevestigd en vervolgens afgezet met een bekleding van steen, leisteen, hout of PVC. Vervolgens worden er bevelsiding of skeletbouw met buitenbekleding aangebracht. Er zijn ook platen waarbij deze meerlagen voorgemonteerd zijn en alleen nog maar op het dak hoeven te worden bevestigd. Het is dan van essentieel belang dat de hechting van de lijm op het dak perfect is. Alleen door de CSTB goedgekeurde systemen mogen worden gebruikt voor gegarandeerde isolatie.

Voordelen

 • bootst koudebruggen na
 • optimale isolatieprestaties (+3 ECD-klassen)
 • Akoestisch comfort superieur aan de eisen van het akoestisch reglement (NRA)
 • maakt het mogelijk om isolatie en renovatie in één stap uit te voeren
 • de werkzaamheden worden in de open lucht uitgevoerd en storen de bewoners niet
 • laat waterdamp van binnen naar buiten circuleren om condensatie en het ontstaan van schimmels te voorkomen

Nadelen

 • vereist de indiening van een aangifte van werkzaamheden
 • het vervangen van de dakbedekking inhoudt
 • niet geschikt voor alle dakvormen
 • onverenigbaar met historische of oude architectuur
 • onverenigbaar met luiken en bepaalde dakopeningen

Leer ook meer over

De sarking: de ecologische buitendakse isolatie

De sarking bestaat erin het dak op een ecologische manier van buitenaf te isoleren. Houtvezelisolatieplaten worden rechtstreeks op de daksparren geplaatst met een damprem en regenscherm om te zorgen voor een goede water- en luchtdichtheid in aanvulling op de ITE.

De Sarking-techniek is aangepast aan de traditionele dakbedekking: een laag harde isolatie wordt op een massieve lat rechtstreeks op de daksparren aangebracht. Dit is de oplossing voor al wie verleid wordt door de charme van een zichtbare dakstructuur.

Er is een ruime keuze aan dakafwerkingen (dakpannen, leien, shingles, metalen platen…). De techniek van het sarkeren geeft het raamwerk meer gewicht bij renovatie. I

Het is dus absoluut noodzakelijk een draagkrachtberekening te laten uitvoeren door een studiebureau om de haalbaarheid van de werkzaamheden in alle veiligheid te kunnen beoordelen.

Deze isolatietechniek vereist echte know-how, aangezien zij vrij complex is. Een hijssysteem is nodig om de panelen op het raamwerk te plaatsen.

Leer ook meer over

Tips om uw dak van buitenaf te isoleren

De uitwendige isolatie verstoort het dagelijkse leven van de bewoners niet en zorgt niet voor rommel in uw woning.

U vindt systemen die aangepast zijn aan alle soorten dragers, maar zorg ervoor dat u het technische plan van uw isolatie bestudeert voor u eraan begint (dikte, keuze van de isolatie, kader, bekleding of dakbedekking, bevestiging, enz.)

Voor meer gemak kunt u kiezen voor een alles-in-één systeem: dampscherm + isolatie + bekleding, voorgesneden geleverd. Sommige isolaties worden met lijm aangebracht, andere niet. Isolatiefabrikanten zullen u alle technische informatie verstrekken die u nodig hebt voor de installatie en, indien nodig, een lijst van erkende vaklui of bedrijven. Een vakman gebruikt gepatenteerde randen, materialen die aan uw gebouw zijn aangepast en zorgt ervoor dat alle koudebruggen worden afgedekt, ook de hygrometrische afdichting en de optimale isolatie.

Controleer of het systeem dat u installeert de tienjarige garantie op het product heeft en eventueel gecertificeerd is door het Centre Scientifique et Technique du Bâtiment.

Alvorens met de bouw van uw VTE te beginnen, moet u de stedenbouwkundige voorschriften van uw gemeente raadplegen en (tenzij het dak is opgenomen in de inventaris van historische monumenten: u hebt een

machtiging van de architect van de gebouwen van Frankrijk

… maar je kunt moeilijkheden hebben!) een aangifte van werk in te dienen.

Indien u te veel beperkingen hebt (vorm, openingen, torentjes, enz.), kan het nodig zijn een thermicus te raadplegen en tot de conclusie te komen dat de meest geschikte oplossing in uw geval waarschijnlijk binnenisolatie is.

Er zijn drie verschillende installatietechnieken:

 1. gelijmd leggen
 2. de wiggebogen pose
 3. profielbevestiging

Prijs van uitwendige dakisolatie

Dakisolatie van buitenaf is duurder dan dakisolatie van binnenuit, maar is wel de meest doeltreffende oplossing om energie te besparen, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en het comfort zowel in de zomer als in de winter te verhogen.

Hiermee kunt u uw dak in één keer isoleren zonder woonruimte onder de zolder te verliezen of het interieur te moeten herinrichten. Bovendien behandelt ITE meer thermische bruggen, versterkt het de inertie van het gebouw en zorgt het voor een goede ventilatie van uw zolderruimte voor een gezond dak.

In het algemeen kunt u rekenen op 50 tot 75 € per m2 aan arbeidskosten om uw dak van buitenaf te laten isoleren.

Het beste is een erkende installateur in te schakelen die u een opmeting en een kostenraming voorlegt (aarzel niet de offertes te vergelijken!).

Let erop dat als de aannemer die u kiest het RGE-label (Erkend Milieugarant) heeft, u kunt profiteren van belastingvoordelen op isolatieproducten en hun accessoires.

De ANAH, algemene en regionale raden, plaatselijke autoriteiten en departementen kunnen u waarschijnlijk bij uw project helpen, mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

De besparing kan oplopen tot 25%, afhankelijk van het type verwarming, de leeftijd en de energie (hout, stookolie, elektrisch).

Er moet dus rekening worden gehouden met de efficiëntie van de buitenisolatie. Het rendement van de investering, na aftrek van eventuele steun, bedraagt over het algemeen tussen 12 en 16 jaar.

ADEME of het Franse agentschap voor milieu- en energiebeheer heeft een instrument opgezet voor het vergelijken van de aanbiedingen van banken met externe isolatiehulp op www.ademe.fr.

Als isolatie een aanzienlijk budget vertegenwoordigt, moet u zich ervan bewust zijn dat het prijsverschil dat u zult moeten investeren in een beter presterende isolatie (in een hogere klasse voor hetzelfde type isolatiemateriaal/materiaal) verwaarloosbaar zal zijn.

 • Plaatsen van gevelbekleding: 60-160 €.
 • Aanbrengen pleister/lijm: 60-100 €
 • Installatie van de isolatie: 60-100 €
 • Gemiddelde prijs om een dak van 100 m2 van buitenaf te isoleren: 10 000 €.
 • Gemiddelde prijs van dakisolatie per sarking: tussen 108 € en 267 € per m².

F.A.Q.

Ik heb een oud stenen huis met een leien dak van 20 jaar geleden. Er zit geen isolatie onder het frame. We hebben niet eerder geïsoleerd. Moet ik mijn dak echt isoleren?
Vroeger waren er geen energievoorschriften en was verwarming met een kachel of hout niet zo duur als tegenwoordig! Uw dak is verantwoordelijk voor 30% van het warmteverlies van uw huis. Als u uw energierekeningen wilt beperken, overweeg dan serieus dakisolatie!

Kan ik buitendakisolatie rechtstreeks op mijn zinken dakbedekking aanbrengen?
Ja, dit is over het algemeen mogelijk als uw dak in goede staat is en als de vorm van uw dak niet te ingewikkeld is.

Zal de Dakpan ITE mij toelaten een dak met geglazuurde dakpannen uit mijn streek te behouden? Afhankelijk
van de configuratie van uw dak is het meestal mogelijk om de dakpanbedekking van buitenaf aan te passen aan de dakisolatie.

Is het verplicht de ITE-gevels tegelijk met het dak te isoleren?
Het is raadzaam om koudebruggen te bestrijden en de algemene isolatie van uw huis
te verbeteren, maar het is helemaal niet verplicht. Alleen al de isolatie van het dak zorgt voor een aanzienlijke verbetering.

 

 

 

Recent Posts