Isoleer dak: ons advies


Hier vindt u steeds terugkerende vragen en de antwoorden daarop.

Toen ik mijn zolder inspecteerde, ontdekte ik dat de glaswol isolatie op mijn dak vochtig was. Moet ik het veranderen?

Vocht onder het dak moet zorgvuldig worden geïnspecteerd: vocht kan te wijten zijn aan condensatie (dauwpunt) of een lek in uw dak. De dakconstructie moet ook worden geïnspecteerd om te zien of er nog meer vocht is binnengedrongen.

Ventilatie onder het dak helpt de isolatie uitdrogen. Glaswol dat niet herhaaldelijk aan water wordt blootgesteld droogt snel, maar als het regelmatig nat is: dan is er een lek in uw dakbedekking. Laat een dakdekker komen om een diagnose van uw dak te stellen en het lek snel te repareren.

Zodra het lek is opgespoord en hersteld, moet de betrokken glaswolplaat worden vervangen. Het kan echter nuttig zijn om voor een paar dagen een professionele ontvochtiger te huren om het drogen van de muren te versnellen.

Is het gebruik van een dampscherm verplicht voor de isolatie van mijn dak?

RT2012 vereist dat de dakisolatie wordt aangevuld met een dampschermmembraan of damprem.

Hij moet altijd aan de verwarmde kant van de muur worden geplaatst, tussen de isolatie en de bekleding.

Dit membraan is noodzakelijk voor de luchtdichtheid van de zolder. De luchtdichtheid onder het dak wordt bereikt met behulp van de juiste installatieonderdelen: afdichtingsmastiek aan de omtrek, geschikte en duurzame lijmen op de overgang tussen de verschillende banen membraan en rond de kanalen of doorvoeren.

Verbetert de dakonderlaag de isolatie van mijn dak?

A

dakscherm

HPV (Highly Permeable Vapour Permeable) beschermt de structuur en het dak tegen accidenteel binnendringen van water (bv. breuk van een dakbedekkingselement).

De toepassing van dit type scherm is recent en vele oude huizen hebben geen scherm onder het dak. Bij renovatie kan een TSE echter alleen worden uitgevoerd door de dakbedekking te verwijderen, zodat het scherm continu kan worden aangebracht om ook het hout te beschermen.

Als de dekking van uw huis niet gerepareerd hoeft te worden, is het verwijderen ervan meestal een aanzienlijke kostenpost.

Bij renovatie, wanneer het dak geen onderdakscherm heeft en de dakbedekking niet moet worden gerepareerd, geeft men er de voorkeur aan een luchtspleet onder de panlatten te laten die groter is dan de minimum 2 cm die vereist is voor de ventilatie van de dakbedekking. Dit maakt een snellere droging mogelijk in geval van accidenteel binnendringen van water.

Is het nodig om één of twee lagen dakisolatie aan te brengen?

Dit zal afhangen van de gekozen isolatie, het dakbedekkingsmateriaal en de vereiste thermische prestaties.

Een- of meerlagig, de thermische prestaties van de op elkaar geplaatste isolatiematerialen tellen op. Twee op elkaar gelegde lagen isolatie R=2 zullen dus een prestatie van 4 hebben, enz.

Vandaag zijn er

isolatiematerialen

met zeer hoge thermische prestaties, en bovendien bestaan sommige isolaties, zoals glaswol, in verschillende diktes, als u geen dakruimte op uw zolder hoeft te besparen.

Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat er geen koudebruggen zijn en dat er continuïteit is tussen de isolatie van het dak en die van de gevels van uw woning.

Is het in 2020 nog mogelijk om mijn zolder onder het dak te laten isoleren voor 1 €?

Het aanbod voor duurzame ontwikkeling ter bestrijding van brandstofarmoede wordt in 2020 verlengd.

Om voor deze steun in aanmerking te komen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan: het inkomen is onderworpen aan een schaal, de huisvesting moet voldoen aan bepaalde criteria inzake energetische onzekerheid.

Bovendien zullen de kosten voor zolderisolatie, indien u daarvoor in aanmerking komt, 1 € per 50 m2 bedragen; boven deze grens betaalt u 14 € per extra m2.

Welke isolatie en welke dikte van isolatie is het meest interessant om een dak te isoleren?

Het hangt allemaal af van uw dakstructuur, uw dakbedekking, het type zolder en uw behoeften. Uw budget ook.

De dikte van de isolatie hangt af van de prestaties die u voor uw woning wenst. Er zijn thermische voorschriften die de minimaal gewenste diktes bepalen.

De huidige thermische verordening, RT 2005, beveelt een warmteweerstandscoëfficiënt aan van ten minste 5 voor zoldervloerisolatie, dakkruipen, zolderplafonds en een warmteweerstandscoëfficiënt van ten minste 2,8 voor platte dakisolatie.

Mijn gevels en kelder zijn zeer goed geïsoleerd en mijn verwarmingssysteem is efficiënt: moet ik mijn dak nog isoleren?

30% van de energielekken van een gebouw doet zich voor op het dak, dat een echte “thermische zeef” is. Simpelweg omdat warmte opstijgt en ontsnapt door het dak.

 

 

 

Recent Posts