dakkapel en dakramen: informatie en om informatie


Een dakkapel is een klein raam dat in het dak is ingebouwd en meestal tegen de helling uitsteekt (d.w.z. “uitsteekt” boven het dak).

De zijkanten van de dakkapel worden “wangen” (of “wangen”) genoemd en het dak (het dak en de dakkapel) wordt de “stuit” genoemd. Volledige details in dit informatieblad.

Dakkapellen worden meestal voorzien in de dakstructuur, maar kunnen ook later worden toegevoegd, bijvoorbeeld in metselwerk, of met een aanvulling en herstel van de hout- of staalstructuur.

Het doel van een dakkapel is licht binnen te laten op zolder, en de ventilatie en toegang te optimaliseren (wanneer de zolder als vliering wordt gebruikt).

Dakkapellen in de architectuur bestaan al eeuwen, de zolders zijn altijd al ingericht in grote woningen (als zolder, als kamer voor de bedienden of als boudoir).

Dakkapellen worden minder vaak aangetroffen in populaire gebouwen. Architecten gebruiken dakkapellen meestal om hun stijl te markeren, in een gebaar van onderscheid.

Daarom waren in de vorige eeuwen de dakkapellen bijna allemaal uniek, versierd, met bas-reliëfs of gebeeldhouwde stenen, of gebeitelde zinkstukken bijvoorbeeld.

Op herenhuizen werden dakkapellen vaak gebruikt om aanwijzingen te geven over het beroep van de eigenaar van een woning, en het waren vaak meesterwerken van ambachtslieden van Compagnons du Devoir. Deze “luxe” verklaart waarom er maar weinig dakkapellen zijn in moderne daken.

Dakkapellen worden gebouwd in hout bedekt met leisteen of lood, daarna in steen.

De verschillende soorten dakkapellen

Er zijn een indrukwekkend aantal soorten dakramen! Afhankelijk van de regio en de periode. Zelfs bouwkundigen verdwalen er wel eens in!

 • bull‘s-eye dakkapel (klein rond of ovaal dakraam)
 • de schoorsteenmantel (driehoekige dakkapel)
 • de nasturtium dakkapel (of schilddakkapel met zadeldak)
 • de dakkapel in mansardedakstijl (opening in de onderbreking van de mansardedaken)
 • het platte dak dakraam
 • de koepelvormige dakkapel (of gebogen dakkapel, of zelfs gewelfde dakkapel, vaak met een zinken afdekking)
 • het vierkante dakraam
 • de dakkapel aan de voorzijde (direct in het verlengde van de voorgevel)
 • de dakkapel (geplaatst op de dakhelling)
 • de dakkapel van de dame (kegelvormige afdekking)
 • de dakkapel in een gendarmehoed (zoals de naam al zegt, in de vorm van het beroemde hoofddeksel)
 • de nok dakkapel
 • de nok of het dakraam dakkapel
 • de Vlaamse dakkapel (vaak gemaakt van baksteen)
 • het gitaar dakraam
 • de dakkapel
 • de historiserende dakkapel (met een timpaan versierd met beeldhouwwerken of bas-reliëfs en een zeer verfijnde structuur)
 • het Nederlandse dakraam
 • de Nederlandse dakkapel (trapeziumvormig)
 • de jacobijnse dakkapel (of dakkapel op schraag, met een nok loodrecht op het dak en een puntgevel/voorgevel)
 • de hangende dakkapel (of freesdakkapel, loodrecht met een raam dat lager gaat dan het dak)
 • het kruipend dakraam (met een monoplanair, licht hellend dak)
 • de inspringende dakkapel (beglaasd gedeelte dat zich bijna volledig onder de dakhelling bevindt en van de voorgevel is verwijderd)
 • de dakkapel (zeer kleine dakkapel, hoofdzakelijk gebruikt om de zolder te ventileren)
 • Etc. !

Niet alle dakvensters moeten echter verward worden met dakkapellen.

Het snuifkozijn, waarvan de bekendste vertegenwoordiger de Velux makreel is, is bijvoorbeeld geen dakkapel.

Kant-en-klare dakkapellen

Ondanks de nogal luxueuze en burgerlijke oorsprong van de dakkapellen van weleer, is het vandaag de dag mogelijk om dakkapellen te vinden die klaar zijn om geplaatst te worden. U kunt oude dakkapellen vervangen tijdens een volledige renovatie of ze integreren in nieuwe gebouwen (zonder een beroep te moeten doen op zeldzame ambachten en knowhow en coûteux !).

Hoewel dakkapellen van nature in de klassieke architectuur passen, is het toch mogelijk om een hedendaags dak van een dakkapel te voorzien: de keuze van het materiaal en de vorm maken het verschil!

De technische documenten voor dakkapellen zijn hoofdzakelijk de volgende:

 • DTU 31.1 Houten kozijnen en trappen
 • DTU 40.11 t/m 40.25 Dakbedekking

Tegenwoordig zijn er twee hoofdtypen dakkapellen die klaar zijn om te worden geïnstalleerd:

 • het kruipende dakraam
 • de dakkapel

Het kruipende dakraam

De kruipende dakkapel ligt in het verlengde van de helling van het dakdeel waarop hij is geplaatst. De helling is lager.

Het biedt per definitie minder licht (voor ventilatie en uitzicht) omdat het raam niet erg hoog kan zijn.

Het heeft helemaal niets met de gevel te maken.

Het is ook bekend als “lucarne in honden-couchés”.

De hangende dakkapel

De hangende dakkapel is een verlengstuk van de voorgevel. De onderkant van de dakkapel ligt vaak onder de daklijn.

Er wordt een opening gemaakt in het dak en in de gevel om twee wangen te maken, en er wordt een dakbedekking voor een dakkapel aangebracht die loodrecht op die van het hoofddak staat.

Groter, het zorgt voor een betere ventilatie, meer licht en een beter zicht op de buitenlucht.

Dit type dakkapel wordt ook wel een “freesdakkapel” genoemd, omdat ze in die tijd waren uitgerust met een katrol en het hooi door deze opening naar de zolder werd gebracht.

Het meest voorkomende kruipende dakraam is de dakkapel.

Dakraam bekleding

Bij de kant-en-klare dakkapellen is het nog mogelijk om te spelen met de gebruikte materialen, de bekleding, de wangbekleding en de dakbedekking of natuurlijk zelfs de versieringen en de gootelementen.

Voor de dakraamwangen kunt u gebruik maken van metselwerk, traditionele hout/baksteen of hout/steen constructie, kiezen voor gevelbekleding, of dakbedekking en bekleding in leisteen, dakpannen, hout of composietmaterialen.

De enige limiet is die van de verbeelding van de architect of dakdekker die u in deze zaak zal adviseren.

De bekleding kan bestaan uit metaal (koper, zink, gegalvaniseerd staal, aluminiumfolie of gelakte staalplaat), hout of asfalt shingles, tegels, metselwerk… Alles is mogelijk. De lichtkoepel hoeft alleen niet te vloeken met uw hoofddak of uw gevel.

Het moet even waterdicht zijn als het hoofddak, om geen zwakke punten qua waterdichtheid en isolatie in uw dak te introduceren!

Fabricage en installatie van een dakraam

Als u van plan bent een dakkapel in nieuwbouw te plaatsen, is dat geen probleem: de timmerman zal deze in uw dakconstructie moeten integreren.

Bij dakrenovatie zijn er twee scenario’s:

 • ofwel vervangt u een bestaand dakraam, op een opening die al gemaakt is
 • of u voegt een dakkapel toe, waar niets voor dit doel was gepland: dit is het meest complexe geval.

Dakrenovatie met dakkapel

1) U zult moeten beginnen met het verwijderen van de bestaande dakbedekking, of het verwijderen van de bestaande dakbedekking, in de daarvoor bestemde ruimte.

2) Dan zult u, voor een dakkapel, op zijn minst een gat in het dakgebinte moeten maken en de constructie moeten aanpassen, en eventueel een gat in de betreffende gevel moeten maken.

3) Deze opening moet uiteraard worden voorzien van een structuur, een raam, wangen en een dakkapel.

4) Die vervolgens moet worden bedekt en aangekleed, dan geïsoleerd en verzegeld.

De kosten voor het realiseren van een dakkapel hangen af van de technische moeilijkheidsgraad van het project, de grootte en de oppervlakte van de dakkapel, het type structuur dat moet worden gewijzigd, het al dan niet afgewerkt zijn van de zolder, de bekledingsmaterialen (dak en zijkanten), de ramen, en de wijzigingen die moeten worden aangebracht aan het regenwaterafvoersysteem.

U hebt het dus begrepen: dit is geen onbeduidende technische wijziging!

Aan de andere kant, als u een dakkapel toevoegt waar er geen was – het creëren van een dakkapel gaat bijna altijd gepaard met het vergroten van het woonoppervlak en het wijzigen van het dak – zult u er niet aan ontkomen een bouwvergunning aan te vragen.

Zaak van bouwvergunning voor dakkapel

 

Naast de naleving van de contiguïteitsregels (PLU/POS) zijn voor een dergelijke omzetting administratieve procedures vereist.

Waarschuwing: het maken van weergaven is sterk gereglementeerd. Begin dus niet met het PLU te raadplegen om te weten te komen wat u wel en niet mag doen met betrekking tot dakramen in uw gemeente. Dit bespaart u de compilatie van een volledig bestand dat zal worden geweigerd!

Een opening toevoegen betekent de vorm van uw dak veranderen en het uitzicht van uw huis veranderen.

U zult dus een bouwvergunning voor dakramen moeten aanvragen bij uw gemeentehuis.

 • U moet uw dossier per aangetekende brief met ontvangstbevestiging verzenden. Het gemeentehuis stuurt u een ontvangstbewijs betreffende de behandelingstermijn en heeft 2 tot 3 maanden de tijd om toestemming te geven of om de aanvrager te verwittigen als de dossiers ontbreken.
 • Zonder antwoord van de administratie binnen 2 maanden na de verjaringstermijn, krijgt u de stilzwijgende bouwvergunning.

Let wel, als u alleen een dakkapel vervangt in een eerder bestaande dakopening, zonder de structuur, de vorm of de dakbedekking te veranderen, volstaat een eenvoudige verklaring van werkzaamheden.

Prijs van een dakraam

Aangezien de mogelijkheden qua materialen, afmetingen en vorm zo ruim zijn, is het moeilijk een gemiddelde prijs te geven voor de bouw van dakkapellen.

Een renovatie zal meer kosten dan een nieuwbouwinstallatie. Het renoveren van een dakkapel brengt meer werk met zich mee, waaronder verwijderen en bijwerken.

Je moet verschillende prijzen bij elkaar optellen:

 • De prijs van het venster (reken tussen 300 en 800 € exclusief plaatsing voor een standaard dakvenster).
 • De prijs van de dakopening
 • De prijs van de bouw van de dakraamconstructie
 • De prijs van de dressing

Bovendien moeten er verschillende vaklui bij worden betrokken (reken op twee tot drie dagen bouwplaats) om een waterdichte afwerking te garanderen: timmerman, dakdekker, isolatiespecialist, timmerman…

Dit is de reden waarom de prijs van een dakraam (gemiddeld 4000 euro) gemakkelijk het viervoudige is van de prijs van een eenvoudig Velux-dakraam (gemiddeld 750 euro).

Voor sommige lichtkoepels moet een miniterras of een deuropening worden aangelegd, of zelfs inbraakwerend timmerwerk.

Om al deze redenen kan de prijs van dakkapellen gemakkelijk oplopen tot 10 000 € en meer. Maar de prijs begint bij 2000 € levering en installatie inbegrepen voor de realisatie van een enkele zittende hond met PVC raam.

Gemiddelde prijs van een dakkapel (exclusief plaatsing)

Glazen raam met houten frame Vanaf €325
PVC beglaasd venster Vanaf €260
Aluminium glasvenster Vanaf €700

Gemiddelde prijs van de bekleding voor de zijkanten (wangen) van de lichtstraat (exclusief montage)

Stalen ladebekleding 10 tot 40 € per m2 exclusief installatie
Tegels 0,5 tot 20 € per kamer en vanaf 7 € per m2 (exclusief installatie)
Plaatstaal Vanaf 18 € per m exclusief installatie
Beton 40 € per m2 exclusief levering
Isolatie 3 tot 80 € per m2 naargelang de isolatietechniek

Prijs voor de installatie van een dakraam

 

Uurloon 20 tot 35 € per uur
Tarief per vierkante meter 20 tot 30 € per m2
Reiskosten 0,5 €/km

Gemiddelde prijs van een dakkapel door een timmerman (alleen structuur)

Prijs voor de realisatie van een Jacobijnse dakkapel 3500 € à 4000 €
Prijs voor de realisatie van een bull’s eye dakkapel 4000 € à 5000 €
Prijs voor de realisatie van een nasturtium dakkapel 3800 € à 4500 €
Prijs voor de realisatie van een dakkapel voor een zittende hond 2000 € à 2500 €

Voorbeelden van dakkapel prijzen per m2

 

Koptekst Prijs van de leveringen per m2 Legprijs per m2 Budget per m2
Tegelzitting hond met PVC raam 270 € 20 à 35 € 290 à 305 €
Zittende hond in stalen bak met PVC venster 340 € 20 à 35 € 350 à 375 €

Dakkapel kant-en-klaar of op maat gemaakt?

Kant-en-klare dakkapel Aangepaste dakkapel
Voordelen – Snel en eenvoudig te installeren

– Keuze van materialen en kleuren

– Goedkoop

– Meer meningen

– Meer licht

– Ruime keuze aan materialen, kleuren, afwerkingen

– Gepersonaliseerde stijl

– Overal aanpasbaar

– Hoogwaardige afwerkingen

Awards 3500 tot 5000 €, gemiddeld 4000 à 10 000 €

 

 

 

Recent Posts