Hoe maak je een raam in het dak te zetten?


Wanneer u een dak heeft met een verbouwde zolder, rijst de vraag naar dakopeningen.

Het creëren van een dakopening of het plaatsen van een venster op uw dak heeft een drievoudig doel:

 • een licht laten schijnen
 • ventileren
 • toegang tot het dak mogelijk maken

In sommige gevallen wordt een dakopening veel meer dan dat, met luifels, serres of veranda’s op het dak, dakbalkons, enz. In deze gevallen wordt het dak praktisch de drager van een extra kamer!

Ongeacht het type en de omvang van de beoogde dakopening worden de werkzaamheden door vaklui uitgevoerd: de isolatie, de waterdichting en de dakstructuur worden gewijzigd en het is van essentieel belang deze te herstellen. Voor het plaatsen van een dakopening moet het raamwerk worden geopend en verstevigd.

Een vakman zal u ook vertellen wat wel of niet mogelijk is en waar het dakvenster moet worden geplaatst, afhankelijk van de helling en oriëntatie van uw dak, enz.

U moet weten dat de installatie van dakopeningen u in aanmerking laat komen voor het belastingkrediet voor duurzame ontwikkeling, op voorwaarde dat u aan bepaalde prestatie- en werkvoorwaarden voldoet.

De kwaliteit van de materialen en de structuur ervan mogen niet licht worden opgevat (in verband met de warmte- en geluidsisolatie).

Voorschriften voor dakopeningen

Dakopeningen zijn van buitenaf zichtbaar. Niet alleen moeten zij zorgvuldig worden gekozen om te passen in de stijl van uw architectuur en dakbedekking, maar zij zijn ook onderworpen aan de bouwvergunning.

Om te beginnen, als uw dakvenster de andere kant op is gericht, zult u een zekere afstand tot uw buurt moeten bewaren. Er moet een minimumafstand van één meter negentig tot de erfgrens in acht worden genomen. Anders zestig centimeter voor diagonale aanzichten.

Een voorafgaande aangifte van de werkzaamheden aan het gemeentehuis moet worden gedaan, behalve in het geval van vervanging van een opening door een nieuwe met dezelfde afmetingen en kenmerken.

Als het dakvenster leidt tot de creatie van een nieuwe kamer groter dan 20 m², een balkon of een loggia, moet u een bouwvergunning verkrijgen.

Zoals bij alle PLU’s moet u er rekening mee houden dat als uw huis binnen de omtrek van een beschermd gebied of in de buurt van een historisch monument ligt, de kleur en het materiaal aan u zullen worden opgelegd.

Vanuit een regelgevend perspectief, de

Thermische standaard RT 2012

legt op dat de glasoppervlakken van de verbouwde zolderruimte overeen moeten komen met 1/6e van de woonoppervlakte.

Leer ook meer over

Afdichten en isoleren van uw dakopeningen

Waterinfiltratie kan het gevolg zijn van een slechte afdichting van uw dakopening.

Het komt ook voor dat bij het inrichten van de zolderruimte gewetenloze ambachtslieden gewoon de structurele elementen verwijderen. Dit verzwakt de structuur en kan leiden tot verzakking of zelfs instorting van uw dakconstructie!

Dakopeningen kunnen, als het materiaal slecht geïsoleerd is, ook koudebruggen creëren die leiden tot gebreken in uw isolatie.

Leer ook meer over

De verschillende soorten dakopeningen

Grootte, vorm, functies, gebruik, de dakopeningen zijn talrijk.

 • Het kattenluik of het dakraam zijn kleine openingen die alleen worden gebruikt voor de ventilatie van het dak en de zolderruimte.
 • De luifel, wanneer een deel van het dak beglaasd is
 • Dakvensters: draaiend, kantelend, vast… Er zijn vele maten beschikbaar.
 • Bovenlicht, schuifraam of dakraam: een klein vast dakraam met ventilatiemogelijkheid
 • Dakraam: een min of meer brede, verticale, doorzichtige opening in het dak, waarvan de functie is natuurlijk licht binnen te laten.
 • Het balkonraam…

Er zijn openingen voor alle soorten daken, zelfs platte platte daken (op voorwaarde dat het oppervlak schuin loopt zodat het water niet stagneert) of afgeronde daken. Vaak worden ze op maat gemaakt, maar het is niet moeilijk om een raam te vinden voor bijvoorbeeld afgeronde daken.

De
helling van uw dak is van invloed op het soort dakvensters dat moet worden geïnstalleerd: hoe groter de hoek, hoe kleiner en lager de openingen kunnen zijn. Hoe kleiner de helling, hoe groter het oppervlak van de dakopening moet zijn om voldoende licht binnen te laten.


Dakvensters, dakramen en Velux

De vleugel van een dakraam, of transom window, is de voorouder van het dakraam: het is een glazen frame dat meestal vast is.

Het dakvenster is een opening die geschikt is voor dakhellingen van ten minste 15%. Zij kan worden geopend door draaien, uitsteken of zijwaarts, en heeft vaak een draai- en kiepstand voor ventilatie.

Het projectiesysteem duwt de onderkant van het raam naar buiten, het draaisysteem trekt de bovenkant van het raam naar beneden om het te draaien en het zij-openingssysteem duwt het raam naar de zijkant (ideaal voor een gemakkelijke toegang tot het dak).

Een standaard dakvenster kost tussen 300 en 800 € (exclusief plaatsing).

Het is mogelijk te kiezen voor een raam met dubbele beglazing voor geluidsisolatie.

Onder het dak hebben de kamers in de zomer vaak last van de warmte: getinte ramen of ramen met verbeterde thermische prestaties (RT 2012 of RT2020) kunnen dit probleem verlichten. Aarzel niet om rolgordijnen te installeren.

 • Het dakraam heeft een klassieke en traditionele esthetiek, die de oppervlakte van de kamers met uitzicht optisch vergroot. De twee zijden zijn ommuurd of beglaasd en de installatie vereist een minimumhelling van 30%. Ze worden noodzakelijkerwijs op maat gemaakt en vereisen de hulp van een timmerman, de installatie duurt langer dan die van een raam. En duurder: van 2 000 € tot 8 000 €.
 • De bull‘s-eye dakkapel kan een klassiek en luxueus tintje aan uw huis geven. Het is bijzonder geschikt voor oudere woningen.
 • Velux® is een goede manier om de nieuwe ruimte onder uw dak te verlichten. Standaard heeft het 25 mm dubbele beglazing met een A+ thermische rating. Het merk Velux® biedt producten van goede kwaliteit, maar de prijzen liggen relatief hoger dan die van andere fabrikanten van dakvensters. Voor een inbraakwerende Velux® kunt u rekenen op een prijs tussen 285 en 580 euro.
 • Een Velux® met zij-opening kost tussen 120 en 300 euro. Een Velux® met projectieopening kan onder een hoek tussen 15 en 55° worden geopend. Voor dit model, budget tussen 70 en 700 €. Een Velux® met draaibare opening kan op afstand worden geprogrammeerd en beheerd: van 120 tot 1700 €.

U kunt ook een dakraam-balkon maken. Het balkonraam is geïnstalleerd op een dak waarvan de helling afloopt naar de grond. Het bovenste deel komt omhoog om een dak te vormen, het onderste deel ontvouwt zich tot een reling met zijrails. Het balkonraam begint bij 2500 €.

Als kleine tip: er zijn nu regensensoren die het dakraam automatisch sluiten als u weg bent.

Het dakraam

Dakramen zijn “gaten” in het geheel, vaak verticaal, die natuurlijk licht door het plafond laten binnenvallen, zelfs in de meest geïsoleerde en donkerste ruimten.

De lichtkoepels kunnen tot 6 meter meten tussen het plafond en het dak.

De nieuwe lichtkanalen maken gebruik van reflecterende materialen die zorgen voor een zeer hoge interne lichtreflectie van 98%.

Ze kunnen worden geïnstalleerd op platte daken, maar ook op hellende daken die slecht georiënteerd zijn ten opzichte van de zon. Deze economische en ecologische oplossing maakt een efficiënte herverdeling van het licht mogelijk dankzij een systeem van met spiegels uitgeruste buizen. Voor de installatie, reken van 650 tot… 20 000 €.

Het dakluik en het dakraam

Het dakkattenluik en het dakraam zijn bescheidener alternatieven voor dakramen.

Ze zijn zeer klein van formaat en worden hoofdzakelijk gebruikt voor dakventilatie.

Dit zijn geprefabriceerde dakopeningen van zink, PVC of terracotta, die ook kunnen worden gebruikt voor de ventilatie van zolders, voor het doorvoeren van ventilatiebuizen voor sanitaire ruimten of kabels, enz.

Ze zien eruit als kleine valluiken op het dak, iets omhoog.

Zoals hun naam al doet vermoeden, kunnen ze ook gebruikt worden om de kat binnen te laten! Je vindt ze tussen 20 en 100 €.

Glazen dakpannen/dakbeglazing

De overkapping kan verschillende vormen (plat, dubbel hellend of koepelvormig) en afmetingen aannemen, van een eenvoudig vierkant van doorzichtige glazen straatstenen tot een koepel van glas-in-lood! De eerste prijzen beginnen bij 100 euro voor glazen tegels tot enkele tienduizenden euro’s voor een luxe glazen overkapping. Sommige modellen zijn gemotoriseerd.

De dakluifel is gemaakt van gelaagd glas om hagel te weerstaan.

Het glazen dak, dat moeilijk te plaatsen is, is een niet onbelangrijke decoratieve troef, die het met name mogelijk maakt de perceptie van de ruimte te vergroten. Het maakt het ook mogelijk een ruimte te sublimeren door veel licht te brengen: glazen luifels zijn erg populair in industriële lofts of de “werkplaats onder het dak”-look.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts