dakpan: toepassingen, prijs, kenmerken en regelgeving


Het begon te worden gebruikt in de jaren 1900: viltrollen of shingles werden in teer gerold om daken op een “zelfgemaakte” manier te beschermen en af te dichten.

De techniek werd vervolgens geïndustrialiseerd en verbeterd, met een diamantsnede verzadigd met asfalt, nog steeds afgeleid van aardolie, maar zachter dan teer. Laten we eens kijken wat u moet weten over dit materiaal.

Prijs per m² asfalt leien of shingle dakbedekking

De shingle is in bouwmarkten te vinden in de vorm van platen (dakpannen) of rollen bitumen shingles die moeten worden gesneden. U vindt ook merken die complete installatiekits aanbieden met OSB-platen en de nodige onderdakfolie. Sommige shingles zijn geschikt voor haakmontage, in dat geval komen ze in de vorm van leisteen.

In platen wordt de shingle meestal per 2 m2 verpakt, terwijl hij in asfaltrollen per 10 m2 wordt verpakt.

Dak prijs in shingle per m2
Prijs shingle dak Leroy-Merlin 10-20 €
Castorama shingle dak prijs 11-18 €
Prijs shingle dak Brico Dépôt 6-15 €
Prijzen Asfaltleien 10-15 €
Prijs van een shingle dak renovatie 75 €
Prijs per shingle 5-15 €
Prijs van de imitatie dakpan 20 €

Voordat u met uw project begint, moet u het installatieoppervlak berekenen. Raadpleeg de aanbevelingen van de fabrikant op de verpakking en houd in het algemeen rekening met een paar extra vierkante meter om de uitsnijdingen te verwerken.

Voordelig in aanschaf, maar pas op voor de reparatiekosten

Hoewel een dak met dakspanen bij aankoop voordelig lijkt, zal de kwetsbaarheid ervan leiden tot herstellingen, en de renovatie van een dak met asfaltspanen kan zeer duur zijn (uurtarief van de dakwerker, verwijdering van de oude dakbedekking, herstelling van de waterdichting…).

Vilt werd vervolgens in de jaren 1970 vervangen door cellulose. Tegenwoordig wordt ook glasvezel gebruikt en worden dakspanen gelamineerd en gelijmd. Shingles zijn er in vele kleuren.

Het zijn de korrels aan de buitenkant van de dakshingle die het zijn groene, rode, gele, grijze of zwarte kleur geven en zorgen voor de bescherming van het dak tegen UV-stralen. Het glasvezel garandeert de stijfheid van de dakbedekking.

Shingle dak? Asfalt dakspanen ? Asfalt dakspanen ?

Belangrijk

Shingle, asfalt shingles, asfalt, Canadese shingle, vilten shingle, righteous, asfalt leisteen... Je kunt verdwalen in de terminologie!

Deze dakbedekking is bekend onder vele namen, maar in werkelijkheid is het slechts één en dezelfde dakbedekking: shingle.

Ze zijn rechthoekig, vierkant, schildpadvormig, “beverstaart” of ruitvormig, waardoor ze “opgaan in het landschap”. Lichtgewicht, de shingle is zeer geschikt voor kleine, laag hellende daken. Shingle is een economisch en gemakkelijk te installeren materiaal, dat bovendien onontvlambaar is. Helaas hebben dakspanen geen goede isolerende eigenschappen, zodat ze meestal niet worden gebruikt voor dakbedekking voor woningen. Anderzijds wordt het veel gebruikt op de daken van garages of bijgebouwen zoals schuurtjes, tuinhuisjes, werkplaatsen, loodsen, kippenhokken, enz.

Dakspanen of shingles worden ongeveer om de 20 jaar vervangen, het is geen duurzaam dakbedekkingsmateriaal en het gaat snel achteruit.

Tegenwoordig zijn er ecologische dakspanen, gemaakt van vilt en papier en zandsteenslag. Het is zwaarder en duurder dan asfalt shingle.

Voor- en nadelen van een shingle dak

De korte levensduur van de shingle is het grootste nadeel.

Bovendien is het niet erg bestand tegen vorst en wind, en kan het onder de invloed daarvan loskomen of vervormen.

Shingle is een slechte thermische en akoestische isolator, en als u het op een residentieel dak moet gebruiken, zult u een isolatielaag moeten aanbrengen.

Het is gemakkelijk te leggen (maar moet wel goed gelegd worden, anders moet het heel snel worden vervangen) en de keuze van kleuren is een pluspunt.

De keuze van de vormen van de dakspanen, vierkant, zeshoekig, rechthoekig, schilferig, enz., en de veelvoudige effecten van de plaatsing ervan maken ook het succes ervan uit: een grijze dakspaan kan (van veraf) gemakkelijk doorgaan voor leisteen! U hebt zelfs de mogelijkheid om uw shingle een verouderde houtlook te geven, ideaal voor bijvoorbeeld op het dak van een oude cottage.

Het grootste voordeel van een shingle dak is de lagere prijs: van 10 tot 15 € per m².

De dakspanen worden aangebracht volgens een methode die enige oefening vergt: eerst thermische isolatie, dan lateien, dan houten panelen, dan bevestiging met een haak, spijker of nietje. Slecht gelegd kan de shingle nog sneller bederven, krimpen of wiebelen.

Een ander voordeel van de dakspaan is zijn zeer hoge brandwerendheid en het feit dat hij zich aanpast aan alle soorten constructies en alle vormen van dakbedekking, waardoor het een gemakkelijk te installeren bedekking is voor de daken van bijvoorbeeld afgeronde schuren of werkplaatsen.

Tenslotte zijn asfaltshingles zeer licht: een shingle is ongeveer 80 cm lang en 33 cm breed. En 1 pak dat min of meer 2 m² bedekt weegt amper 20 kg. Het is daarom geschikt voor lichte dakbedekking.

Als vervanging voor leisteen

Shingle wordt vaak aanvaard als een “vervanging” voor leisteen in gebieden waar dit traditionele materiaal een sterke historische aanwezigheid heeft, en zal u veel minder kosten dan leisteen (zeker nobeler en veel duurzamer).

Vergeet niet uw PLU te raadplegen.

Leer ook meer over

Leggen van asfalt shingles

De manier om de waterdichtheid van het shingle dak te garanderen, gebeurt precies op het moment van de plaatsing. De shingles moeten elkaar goed overlappen. Er zijn twee manieren om een shingle dak te installeren:

 • Amerikaanse stijl: de shingles zijn geniet of gespijkerd op houten panelen.
 • Franse stijl: de dakpan wordt met haken aan de bovendorpels bevestigd.

De Amerikaanse shingle pose

De dakspanen worden met nietjes of spijkers bevestigd op houten panelen die vooraf met een waterdichte vilten doek zijn bedekt. Het is een zeer eenvoudige methode, die voorbehouden is voor loodsen, garages of bijgebouwen in de tuin.

De Franse shingle pose

De dakspanen worden met haken aan de bovendorpels bevestigd (zoals bij leien). Dit vergt meer tijd en techniek, maar het resultaat is duurzamer. De techniek maakt ook de installatie van thermische isolatie onder het dak mogelijk.

In beide gevallen wordt de asfalt shingle van onderaf aangebracht. De dakranden zijn verstevigd met een zinken strip om waterinfiltratie te voorkomen.

Als u besluit uw asfaltshingle dak door een vakman te laten plaatsen, ligt de prijs tussen 1000 € en 1500 € (materiaal inbegrepen), afhankelijk van de helling, de hoek en de grootte van het dak.

De installatieprijs voor een shingle dak van 20 m2 ligt tussen 250 en 500 €.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan de dakspanen te lijmen, maar in geval van renovatie of herstelling zullen ze moeilijker te verwijderen zijn.

Alvorens een shingle dak te plaatsen, wordt een isolerende ondergrond aangebracht. De shingles worden dan zo gespijkerd dat ze elkaar overlappen. U moet het installatieproces aanpassen aan de weersomstandigheden, vooral als uw huis in een gebied staat dat blootgesteld is aan storm of zeewind.

Stappen bij de installatie van dakshingles :

 1. Terreinbeveiliging en veiligheidsharnassen.
 2. Voorbereiding van het dak: zorg ervoor dat het dak glad, droog, schoon en vrij van scheuren en gaten is.
 3. Installeer de isolatie zoals vereist. Als u in een gebied woont met frequente sneeuwval of regenbuien, kunt u een tweede dun, zelfklevend membraan aanbrengen ter bescherming tegen ijs en water door het over de dakrand te laten doorlopen.
 4. Plaats vervolgens het underlayment membraan onder de shingles (asfalt of synthetisch vilt) in horizontale rijen met een overlapping van minstens 10 cm.
 5. De voegen afdekken met een gootstuk. Voor het plaatsen van het gootstuk op de eerste baan, moet het op het uiteinde van de aanzetstrook worden geplaatst, zodat het lipje van het gootstuk het geheel bedekt. Bevestig de horizontale flens met twee spijkers aan de vlonder. Zorg ervoor dat het lipje van de shingle van de tweede baan de shingle volledig bedekt. De tweede en volgende banen worden zo aangebracht dat de uiteinden van de bitumenlei op dezelfde wijze worden geflankeerd als in de voorgaande banen.
 6. Om de shingle horizontaal correct uit te lijnen, moet het vlakke houten oppervlak in het kwadraat worden gebracht met een markeringslijn.
 7. Leg de shingles op dezelfde manier, van onder naar boven. De eerste rij shingle wordt ondersteboven gelegd. U moet het dan verdubbelen met een tweede laag dakspanen, deze keer met de goede kant naar boven. Leg de shingles in lagen en spijker de shingles op de top van elke rij.
 8. Zodra u de bergkam bereikt, mag u geen dakspaan “buigen”! Gebruik een ridge shingle! Begin aan het eind van de nok en gebruik langere spijkers voor de nok gordelroos, omdat de spijkers door de nok gordelroos en de laatste baan naar de lateien moeten.

Betonnen dak leggen

Met betonnen dakbedekking worden over het algemeen ofwel asfalt shingles of betonnen dakpannen bedoeld, die meestal op bedrieglijke wijze kleidakpannen nabootsen.

Betonnen dakbedekking (zand, klei, kalksteen en minerale pigmenten) heeft een uitzonderlijke levensduur.

In het algemeen is voor het plaatsen van een betonnen dak een dragende constructie nodig die de massa kan dragen: de betonnen dakbedekking heeft een dikte van ten minste twintig centimeter nodig.

De betontegel wordt in alle streken van Frankrijk gebruikt. Er zijn betontegels met zelfsluitende profielen, maar ook ribben en groeven. Vlakke tegels worden in verspringende rijen gelegd, terwijl dubbele Romeinse tegels recht worden gelegd.

Op daken met een helling van meer dan 45° worden betonnen dakpannen gebruikt met gegalvaniseerde nagels, messing of roestvrij stalen schroeven. Ze zijn vastgespijkerd aan de latten.

Een betonnen dak wordt van onder naar boven en van rechts naar links langs een richtingslijn gelegd.

Leer ook meer over

Onderhoud en reparatie van asfaltdaken

Lopen op een shingle dak kan het dak soms beschadigen, dus is het beter er niet te vaak op te lopen. Een visuele inspectie om de twee of drie jaar is meestal voldoende om de toestand van het dak in het algemeen vast te stellen.

Bij goed onderhoud gaat een asfalt shingle dak tussen de 15 en 20 jaar mee.

Controleer de isolatie en ventilatie van de zolder, de lijm van de gootstukken, het voorkomen van scheuren, enz… Als u onlangs te maken heeft gehad met een hittegolf, harde wind of vorst, kunt u het beste de conditie van uw dak controleren.

Zorg ervoor dat u uw dakgoten schoonmaakt en let op de aanwezigheid van aggregaten in uw dakgoten. Het is heel normaal dat dakspanen na verloop van tijd en bij slecht weer iets van hun aggregaat verliezen. Als u echter veel aggregaten in uw dakgoten ziet, controleer dan uw dakspanen op plekken die kaal zijn, waardoor het asfalt blootligt en kwetsbaar wordt. Vervang kale dakspanen onmiddellijk.

Gebruik nooit bijtende producten of hogedrukreinigers om uw shingle dak schoon te maken: gebruik een zachte en flexibele borstel.

Schuim kan ook uw dakspanen beschadigen: er bestaan met anti-schuim behandelde dakspanen. U kunt ook een dakbehandeling met dakspanen toepassen: denk eraan alleen producten te kiezen die aangepast zijn aan uw type dakbedekking!

Als u schade constateert

de tussenkomst van een dakbedekking timmerman

kan het nodig zijn om reparaties uit te voeren, die vaak veel complexer zijn dan het bekleden zelf.

De kosten voor het repareren van een shingle dak liggen tussen de €300 en €500. Indien de oppervlakte van de ingreep beperkt is, zal uw dakwerker u een uurtarief voorstellen dat hoger ligt dan de plaatsingsprijs (reken op minstens 40 tot 65 € per m²).

Prijs van een asfaltemulsie om een beschadigde dakspaan te herstellen: 30 € per 500 grs. Prijs van een reparatieset voor shingle dak: 200 tot 250 €.

Om beschadigde shingles zelf te repareren :

 • Gebruik een plamuurmes om dakbedekkingscement aan te brengen op beide zijden van de scheur en druk het stevig aan
 • Veeg overtollig cement weg met een in terpentine gedrenkte doek.
 • Als een shingle versleten is of een gat vertoont, verwijder deze dan zonder de omliggende shingles te beschadigen.
 • Verwijder puin met een borstel en schuif er een nieuwe shingle in.
 • Bevestig nieuwe shingles met dakspijkers in elke shinglegleuf.

Een prijs die varieert naargelang de regio

Tussen een streek waar huisjes met rieten daken deel uitmaken van het landschap en een streek waar een ander type bedekking de voorkeur geniet, kan de prijs enorm verschillen.

Tegenwoordig is het gemakkelijker om rieten dakbedekking en dakdekkers gespecialiseerd in rieten daken te vinden als u in Normandië, Berry, Elzas, Calvados, Bretagne, Camargue woont…

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts