Behandel het dak: hoeveel het kost je?


Dakbehandeling“: alle reinigings- en onderhoudswerkzaamheden aan het dakoppervlak: reinigen,

ontschuimend, waterafstotend.

De meeste van deze dakbehandelingen worden uitgevoerd met producten, die nu in wezen ecologisch zijn (omdat ze met het regenwater worden afgevoerd).

Ontdek hier alles wat u moet weten om uw dak naar behoren te behandelen en welke budgetten u daarvoor moet uittrekken.

Waterdichting, isolatie en herstel van infiltraties enz. maken geen deel uit van de behandelingen.

Dakbedekkingsbehandelingen worden toegepast op perfect schone en gezonde daken.

Waarom een behandeling op zijn dak toepassen?

Het dak is het deel dat het meest is blootgesteld aan weersinvloeden, agressie en aantasting. Vervuiling is er een van.

Als “vijfde gevel” van uw huis is het dak het belangrijkste, dat vooral tegen infiltratie en vochtigheid moet worden beschermd, anders kan uw hele huis eronder lijden!

Er zijn antischuim-, waterafstotende, esthetische, antivervuilende, antimicrobiële of insecticide behandelingen voor dakbedekking.

Belangrijk

Het materiaal van uw dakbedekking is bepalend voor het te gebruiken product: breng niet zomaar een dakbehandeling aan op uw dak!

Hoe maak je een dak schoon? Tips en trucs

De gebruikte reinigingsmethode zal in hoofdzaak afhangen van het soort dak, d.w.z. van het materiaal waaruit het is vervaardigd: dakpannen, leien, hout, zink, polycarbonaat of staal.

Hier zijn de te volgen stappen om een dak schoon te maken:

1) Reinig het dak met een hogedrukreiniger of met water en borstel (afhankelijk van de coating).

2) Maak de dakgoten schoon (dode bladeren en mos kunnen de stroom van regenwater belemmeren).

3) Breng een anti-schuim dakbedekking aan op het dak

4) Breng een waterafstotende behandeling aan om de bekleding waterdicht te maken.

5) Als het dak het nodig heeft: opnieuw waterdicht maken met dakverf

Hogedrukreiniging is effectief, snel en efficiënt. Deze reinigingstechniek is echter niet geschikt voor alle daken.

Vanwege de extreem krachtige straal is het niet veilig om het te gebruiken voor het schoonmaken van natuurtegels en -leien, omdat het deze zou kunnen verzwakken, scheuren of zelfs breken. Het spreekt vanzelf dat bij daken van natuurvezels het reinigen met water eenvoudigweg moet worden vermeden!

Als u een hogedrukreiniger gebruikt, zorg er dan voor dat u voldoende afstand houdt en ga altijd bergafwaarts, van boven naar beneden.

Vergeet ook niet de goten af te sluiten zodat het afval de regenpijpen niet verstopt.

Voor kwetsbaardere daken gebruikt u een borstel en warm water, eventueel met een ecologisch reinigingsmiddel of zwarte zeep.

Chloor en bleekwater lijken op het eerste gezicht misschien doeltreffend en economisch, maar het zijn schadelijke chemicaliën die het dak beschadigen en de materialen ervan onherroepelijk verzwakken! Ze zullen uw tegels poreus maken. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het geen milieuvriendelijke producten zijn. Een beetje ellebogenvet kan ze makkelijk vervangen!

Dan wrijf je, van boven naar beneden, en evacueer je de mossen, bladeren enz. goed. Neem een emmer mee om grote klompen mos of bladeren in te doen.

Om dit goed te doen, moet het dak eenmaal per jaar worden gereinigd als het bijzonder blootgesteld en onbehandeld is, of om de 2 tot 5 jaar als het waterdicht is gemaakt.

Leer ook meer over

Prijs van een dakbehandeling

Afgezien van de reparatie van bepaalde delen van het dak die beschadigd zijn (gootstukken, dakpannen, dakgootverbindingen, schoorsteenbasis…), kan een volledige behandeling van het dak door een particulier worden uitgevoerd, op voorwaarde dat hij de juiste technieken en de juiste producten gebruikt en zijn terrein zeer zorgvuldig beveiligt!

De grootste moeilijkheid is gelegen in de keuze van het product en in het werken op hoogte op daken die glad zijn geworden door het gebruik van water.

Vanaf ongeveer 20 € per m² dakbedekking kunt u een gespecialiseerd bedrijf een volledige, snelle, veilige en door de verzekering gedekte behandeling van uw dak laten uitvoeren.

Pas op voor bepaalde “bedrijven” die u thuis komen benaderen: ze bieden u exorbitante tarieven (65 tot 80 € per m²!) voor een onmiddellijke ingreep, ze gebruiken bijtende producten en hun werk is niet gewaarborgd! Dit zijn over het algemeen oplichtingen thuis!

Een gespecialiseerde onderneming zal sneller efficiënt zijn en tegen een gunstig of afnemend tarief indien haar verschillende interventies worden toevertrouwd (reiniging+reparatie+schuimen+behandeling bijvoorbeeld).

Profiteer van uw dakbehandeling om ook uw gevels te laten behandelen: dat kost u minder!

Om de prijs van een dakbehandeling te kennen, zal de vakman de prijs van de producten, de verplaatsing en de prijs van de arbeid tellen.

Alleen al in de handel gekochte producten, bijvoorbeeld in doe-het-zelfzaken, kosten ongeveer 30 € voor het antischuim voor de behandeling van een dak van 100 m² en 180 € voor het waterdicht maken van een dak van minder dan 80 m².

Bereken de benodigde hoeveelheid product voordat u begint, het zou zonde zijn als u halverwege het proces wordt onderbroken om terug te keren om product te kopen!

Soort behandeling Prijs dakbehandeling per m2
Prijs van een dakreiniging 10-15 €
Prijs van een schoonmaakbeurt + waterafstotende behandeling 15-20 €
Prijs van een reiniging + anti-schuim behandeling 15-20 €
Prijs van een schoonmaakbeurt + anti-schuim behandeling + waterafstotende behandeling 20-30 €
Prijs van gootreiniging en behandeling 50-150 €

Leer ook meer over

Antischuimbehandeling voor daken

Geen enkel dakbehandelingsproduct wordt toegepast op een vuil dak, dit is het basisprincipe.

Repareer dus eerst gebroken tegels, lekkages en lekkages en consolideer wat gerepareerd moet worden voordat u een behandeling toepast.

Met een schimmelwerende anti-mosbehandeling kunt u, na het schoonmaken, de terugkeer van korstmossen, mossen en zwarte strepen vertragen. De ontwikkeling hiervan kan inderdaad na verloop van tijd infiltratieproblemen veroorzaken, naast een ontsierend uitzicht.

Mossen en korstmossen komen eigenlijk vrij snel weer in hun recht als u uw dakbedekking niet een duwtje geeft om ze terug te duwen.

Geconcentreerde en in water verdunbare antischuimmiddelen worden het meest gebruikt. Kies milieuvriendelijke producten. Ze worden aangebracht met een professionele spuit.

In ernstigere gevallen kan een snelwerkend antischuim dakbehandeling worden toegepast. In tegenstelling tot de eenvoudige ontschuimer behandeling, vereist deze spoeling. Het werkt in slechts 15 minuten, als de borstel en heet water niet genoeg zijn om het vuil weg te krijgen!

Onze deskundigen geven de voorkeur aan anti-schuimproducten die niet uitspoelen, biologisch afbreekbaar zijn en een langzame werking hebben.

Er zijn curatieve en preventieve dakbehandelingen. Aarzel niet om de twee te combineren als uw daksituatie dit vereist.

De in de bouwmarkten verkrijgbare antischuimprodukten hebben een vrij uiteenlopende kwaliteit/prijs-verhouding.

Professionals hebben over het algemeen beter presterende producten. Aarzel niet om de experts van Guide toiture om meer informatie te vragen.

De antischuim dakbehandelingen worden buiten de regen, bij droog, niet winderig en niet te warm weer aangebracht, zodat het product niet te snel verdampt.

Enkele tips voor een goede antischuim dakbehandeling in 2021

 • Vergeet niet uw dakgoten af te sluiten, zodat het afval van het dak de leidingen niet verstopt.
 • Maak de goten vervolgens met de hand leeg en spoel ze grondig af voordat u de dop verwijdert.
 • Voor een dak dat sterk is aangetast door mos en vuil (vervuiling, regenwater…), gebruikt u een curatief antischuimmiddel, in twee gangen en met spoeling.
 • Als u een hogedrukreiniger gebruikt, stel dan uw sproeipatroon in op waaier, niet op straal.
 • Als het binnen drie dagen regent, moet u de behandeling helaas opnieuw beginnen!
 • Koper tegen dakmos: koperdraden die bovenaan het dak gelijk met de dakpannen zijn gespannen, zorgen voor koperoxide op uw dak, een geducht wapen om het verschijnen van mos of korstmos tegen te gaan (niet geschikt voor metalen daken!).

Leer ook meer over

Waterafstotende behandeling voor daken

Product voor waterdichte dakbehandeling dient als vochtwerende behandeling om te voorkomen dat regenwater uw dak binnendringt.

Elk type dak heeft een geschikt product, er bestaat geen universeel waterafstotend product. Sommige tegels zijn te kwetsbaar voor dit soort behandeling en het product kan een poreus effect veroorzaken.

Deze dakbehandelingen kunnen worden aangebracht op gereinigde en ontschuimde daken, hetzij met een roller, hetzij met een professionele sproeier.

Tips voor waterafstotendheid

 • Sommige 2-in-1 ontschuimers bevatten ook een waterafstotend middel. Dit type 2-in-1 product wordt in bepaalde gevallen afgeraden: raadpleeg een dakbedekkingspecialist.
 • Als de ontschuimer of de zwarte zeep niet voldoende zijn geweest om de zwarte schoorsteenvlekken op uw dak te verwijderen, zijn er geschikte producten verkrijgbaar. Nogmaals, vraag een specialist of vraag in de winkel om advies.
 • Het is het beste om zwarte strepen te verwijderen voordat u de dakbehandeling aanbrengt.
 • Waterafstotende middelen fungeren ook als een preventieve anti-schuimbehandeling.
 • Gekleurde waterafstotende middelen zijn verkrijgbaar als u uw rieten dak, pannendak, betonnen dak, cementdak of stalen dak een facelift wilt geven.
 • De behandelingsproducten bestrijken doorgaans 5 m² met 30 liter.

Andere behandelingen om te weten

Als je dak insecten heeft:

Daken zijn vaak het toevluchtsoord van bepaalde insecten (wespen, horzels, kapucijners…) die er nestelen en zich zo kunnen vermenigvuldigen dat uw dakstructuur erdoor verzwakt wordt!

Dakdekkers zullen insecticiden injecteren in verschillende delen van uw dak en kozijnen. U kunt ook insectenvallen rechtstreeks op uw dak plaatsen.

Als ze schimmel heeft:

Schimmels en andere door vochtigheid veroorzaakte schimmels kunnen zich zeer snel vermeerderen en echt gevaarlijk worden voor de structuur.

Daarom moet er onmiddellijk behandeld worden. Sommige paddestoelen zijn gevaarlijk en dat geldt ook voor de producten om ze te behandelen. Fungicide is dus een product dat door professionals wordt gebruikt.

Behandelingen van fibro-cement daken

Sommige dekens van fibro-cement bevatten nog asbest. Helaas is er maar één manier om de beschadigde of vochtdoorlatende delen van een asbesthoudend dak te behandelen: het verwijderen en vervangen.

Het is dan ook raadzaam een beroep te doen op professionals die de nodige maatregelen nemen om het asbest te verwijderen en die als enigen daartoe bevoegd zijn.

Behandeling van een poreus dak

Na verloop van tijd worden sommige dakbedekkingen poreus (dakpannen, leien…) Het is raadzaam zo snel mogelijk in te grijpen om elk risico van infiltratie te voorkomen.

Er zijn behandelingen voor specifieke daken voor poreuze materialen, vaak op harsbasis. Deze producten zijn eerder rechtstreeks verkrijgbaar bij dakdekkers.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts