dakwerker: lonen en comptences werkgelegenheid


De dakdekker is per definitie de specialist in dakbedekking: hij voert daken uit of herstelt ze, plaatst thermische isolatie onder het dak, plaatst dakvensters of zonnecollectoren, voert restauratiewerken uit (kerktorens, koepels van historische monumenten…). De dakdekker voert uit, repareert en onderhoudt daken.

Hoe word je een dakwerker.

De dakdekker is de vakman die na de metselaar en de timmerman tussenbeide komt, zodat de andere ambachten van de bouw beschut tegen het slechte weer kunnen werken.

Naast dakbedekking kan zij ook thermische isolatie onder het dak aanbrengen of openbare gebouwen of historische monumenten restaureren.

Zijn opdracht bestaat erin daken te bedekken en te zorgen voor de waterdichtheid en de afvoer van regenwater, van de nok tot de riolering en het collectieve netwerk voor de afvoer van regenwater.

De dakdekker moet een precieze kennis hebben van de bedekkingsmaterialen en de gebruiksomstandigheden (klimaat, tradities).

Verder moet hij:

 • weet hoe hij steigers moet opzetten en veiligheidsvoorzieningen moet aanbrengen
 • eenvoudige metsel-, loodgieters- en bekledingswerkzaamheden kunnen uitvoeren
 • weten hoe plannen te lezen, maatberekening, traceringstechnieken, isolatienormen, enz.

Dakwerkers werken in ongemakkelijke houdingen, op hoogte en buiten, en moeten dus lenig zijn, geen hoogtevrees hebben, een goed evenwichtsgevoel hebben en lichamelijk sterk zijn. Dit werk vereist grote voorzichtigheid en uitstekende concentratie.

De dakdekker moet ook teken- en meetkundige vaardigheden bezitten om plannen in detail te ontwerpen.

Er zij op gewezen dat vele dakdekkers ervoor kiezen deze activiteit als zelfstandige uit te oefenen.

Zoek een gespecialiseerde dakdekker

Dakdekkers werken meestal als zelfstandige, in ambachtelijke bedrijven, restauratiebedrijven en bedrijven die historische monumenten beheren of in grote bouwbedrijven.

Het is mogelijk voor een dakwerker om een dubbele vaardigheid te ontwikkelen (dakbedekking en loodgieterij bijvoorbeeld), om zich te specialiseren in een techniek (leisteen, zink, dakpannen, enz.), om teamleider, werfleider of zelfstandig ambachtsman te worden.

Deze bouwkundige kan ook gespecialiseerd zijn in historische monumenten.

Belangrijk

Steeds meer dakdekkers breiden hun activiteiten uit met de installatie van zonnepanelen, met loodgieters en afdichters of met loodgieters en zinkwerkers.

Weer anderen zijn gespecialiseerd in het verwijderen van asbest van asbestcementdaken.

Vraag gratis meerdere offertes aan bij de experts van Guide Toiture: wij vinden de gespecialiseerde dakdekker die u nodig heeft!

Het werk van de dakdekker om uw dak te leggen

De dakdekker komt dus tussenbeide bij renovatie/reparatie of bij de bouw voor de dakbedekking van een nieuw huis. De fasen van zijn interventie zijn als volgt:

 1. zij maakt een inventaris op van de benodigde materialen en gereedschappen
 2. het brengen van materiaal en uitrusting naar de bouwplaats
 3. het voorziet in het beheer van puin en de verwijdering van oude dakbedekking waar nodig (met name bij het verwijderen van een asbestdakbedekking)
 4. hij installeert de steigers en veiligheidsvoorzieningen die onontbeerlijk zijn
 5. hij zet de latten op het frame…
 6. hij bereidt het te bedekken oppervlak voor en geeft vorm aan de metalen onderdelen
 7. het bepaalt de positie van de bedekkingselementen (dakpannen van klei of beton, leien, aluminium, zink, enz.) tot op de centimeter, naar gelang van de helling van het dak.
 8. het dicht materialen af en maakt verbindingen met behulp van cementmortel, kalk en zand
 9. het zorgt ook voor de installatie van dakgoten, dakramen en schoorsteenbergingen (afdichtingsverbindingen).

Leer ook meer over

De prestaties van de dakdekker

 • Ontwerp van de geraamten die zullen dienen als de structuur van een gebouw en de dakbedekking zullen ondersteunen: alle elementen van het geraamte, gordingen, spanten, balken, palen…
 • Bekledings- en isolatie-elementen: lambrisering, onderdakpanelen, isolatielaminaten, enz.
 • Siding panelen
 • Dakramen
 • Realisatie van vloeren of parketten
 • Trap
 • Traditioneel, modern of ecologisch timmerwerk en restauratie van oud timmerwerk.

Verband met ecologie

De dakbedekkingstechnieken zijn volop in ontwikkeling: natuurlijke materialen in de isolatie (cellulosewatten, veren, wol…), dunne isolatie, veralgemening van de isolatie aan de buitenzijde, betere inachtneming van de problematiek van de vochtigheidsregulering (vochtigheid), ontwikkeling van onder-dakschermen (dampscherm) en van technieken voor het waterdicht maken, evolutie van de plaatsingstechnieken…

Het dak staat centraal in de problematiek van de duurzame ontwikkeling: het dak is een gevoelig punt in de isolatie van gebouwen en wordt een plaats voor de integratie van actieve elementen van het gebouw (zonnecollectoren, enz.).

Het werkt aan de verbetering van de energieprestaties van gebouwen (isolatie, luchtdichtheid), het gebruik van energie-efficiënte materialen en de vermindering van de milieuvervuiling (afvalverwerking en recycling van materialen), enz.

 • 1400 € voor een beginner
 • 1900 € na 5 jaar ervaring
 • 2500 € en meer voor een dakwerker gespecialiseerd in een traditioneel materiaal

Opleiding tot dakdekker

 • BP Dakdekker
 • BP Waterdicht maken van het gebouw
 • CAP Dakdekker
 • CAP afdichtingsmiddel voor bouw en civiele techniek
 • MC Zinguerie
 • Bac pro Ingrepen op onroerend erfgoed
 • BTS Timmerwerk en Dakbedekking
 • BTS Gebouwschil: gevel en waterdichting

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts