Fotovoltaïsche dak: prijs, kenmerken en rglementation


 

Hoe werkt een fotovoltaïsch dak

Een fotovoltaïsch dak bestaat uit zonnepanelen of -tegels, waarmee de energie van de school wordt opgevangen en omgezet in elektriciteit.

De energiebron is dus duurzaam en gratis, wat een aanzienlijke vermindering van het elektriciteitsverbruik mogelijk maakt, bijvoorbeeld voor verwarming.

Anderzijds is het belangrijk te weten dat de omschakeling van uw dak op fotovoltaïsche energie een vrij zware investering is.

Enerzijds zijn er echter steunmaatregelen, en als uw stroomgebied voldoende groot is en u een overschot aan elektriciteit hebt, kunt u die doorverkopen.

Een fotovoltaïsch dak bestaat uit :

 • Fotovoltaïsche modules: cellen in de vorm van tegels of panelen die fotonen van de zon opvangen.
 • een omvormer: zet gelijkstroom om in wisselstroom
 • een batterij: om de opgevangen elektriciteit op te slaan

Het fotovoltaïsche daksysteem is ecologisch, hernieuwbaar, niet vervuilend, schoon, stil, en veroorzaakt geen lawaai of visuele hinder.

Fotovoltaïsche tegels of zonnepanelen?

Zonnecollectoren voor fotovoltaïsche daken zijn er in twee vormen:

 • Fotovoltaïsche tegels zijn waterdicht en isolerend. Er zijn glazen tegels die onder het dak kunnen worden geplaatst en kunnen worden gebruikt om warmte terug te winnen, en een geïntegreerd model, zoals een zonnepaneel.
 • Fotovoltaïsche panelen die ofwel op het dak worden geïnstalleerd (ISB) of in het bestaande dak worden geïntegreerd (IAB).

Het belangrijkste bestanddeel van fotovoltaïsche cellen is silicium (amorf, polykristallijn of monokristallijn). Amorf silicium is het meest economisch, maar het rendement ervan is zeer laag (6%).

Polykristallijn silicium heeft een rendement tussen 12 en 14% met een gemiddelde kostprijs. Monokristallijn silicium ten slotte heeft het hoogste rendement (17%), maar heeft een aanzienlijk aandeel.

Fotovoltaïsche dakpannen zijn bedekt met cellen en een beschermend gehard glas, waardoor het dak waterdicht is, dezelfde voordelen biedt als conventionele zonnepanelen, en ze 3 keer sterker zijn dan traditionele dakpannen van klei.

Momenteel op de markt zijn:

 • de gladde keramische zonnetegel (lager rendement)
 • de lei met geïntegreerde zonnepanelen is breder, esthetischer
 • de getextureerde glazen tegel (geschikt voor ecologische woningen)
 • de onzichtbare zonnetegel (vrij recente technologie en iets duurder dan de andere)
 • de toscaanse zonnetegel
 • Sommige fabrikanten bieden modellen van thermische zonnetegels aan die de zon opvangen om ze in verwarming om te zetten.

In tegenstelling tot conventionele zonnepanelen hebben zonnetegels een garantie van meer dan 30 jaar, maar ook garanties tegen weersschommelingen en risico’s.

De installatie van deze materialen is ook gemakkelijker en kan worden uitgevoerd door een dakdekkersvakman. De tegels worden met elkaar verbonden met waterdichte connectoren.

Fotovoltaïsche panelen zijn kwetsbaarder en minder esthetisch, maar efficiënter: je hebt 10 keer de oppervlakte van tegels nodig om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te produceren als zonnepanelen.

In gebieden met zware sneeuwval kunnen op het dak gemonteerde PV-panelen echter, door hun extra dikte, verhinderen dat de sneeuw wegstroomt.

De zonnepanelen moeten aan het frame worden bevestigd. Tegels zijn veel gemakkelijker in het dak te integreren zonder de waterdichtheid in het gedrang te brengen.

Zonnepanelen hebben over het algemeen een garantie van 20 jaar.

Leer ook meer over

Regelgeving en advies inzake fotovoltaïsche dakbedekking

Het fotovoltaïsche dak is onderworpen aan tamelijk strikte regelgeving. Bij de installatie van fotovoltaïsche daken moeten de regels van het plaatselijke bestemmingsplan (PLU) in acht worden genomen. Voordat u begint, moet u eerst de compatibiliteit van een zonne-installatie met uw dak controleren.

De installatie van zonnepanelen is onmogelijk op bepaalde soorten daken: zinken daken, daken met gaas, dakspanen, teerpannen of rieten daken. Wijziging van uw dak door toevoeging van panelen kan op dit soort daken waterdichtheidsproblemen veroorzaken die onverenigbaar zijn met het IAB (invoering van leidingen en kabels, enz.).

Wegens de aanwezigheid van asbest op asbestcementdaken, zelfs in goede staat, is het verboden te boren of het dak gedeeltelijk te retoucheren. Fotovoltaïsche panelen op asbestcementdaken zijn dus verboden.

Dakisolatie door middel van meerlaagse coating maakt het ook onmogelijk om fotovoltaïsche panelen te installeren.

1 m² zonnepanelen weegt tussen 16 en 22 kg, afhankelijk van het merk en het integratiesysteem: controleer of de structuur van uw dak deze extra belasting en de druk door de wind kan dragen.

De installatie van zonnepanelen op groendaken is complex en vereist een nauwkeurige haalbaarheidsstudie: overmaat, oververhitting, beschaduwing door de zonnepanelen, waterhuishouding, gewicht van de zonnepanelen… Het is het beste om een ontwerpbureau te raadplegen alvorens te beginnen.

De installatie van een fotovoltaïsch dak

De installatie van een zonnedak is te delicaat en complex om zelf uit te voeren: u moet een beroep doen op een installateur van fotovoltaïsche zonnepanelen voor de haalbaarheidsstudie en de installatie.

De zonnepanelen moeten altijd op het zuiden worden geïnstalleerd. Er bestaan zonnepanelen voor daken die kunnen worden gericht en de zon kunnen volgen, maar die zijn erg duur en nog zeldzaam op de markt. Het is echter nog steeds mogelijk zonnepanelen te installeren met een oostelijke, zuidoostelijke, zuidwestelijke of westelijke oriëntatie, ook al zal de vangst minder belangrijk zijn. Alle noordelijke, noordwestelijke en noordoostelijke oriëntaties zijn onvoldoende efficiënt.

Om een maximum aan fotovoltaïsche elektriciteit te produceren, zouden uw zonnepanelen idealiter een hellingshoek van 30 tot 35° moeten hebben, maar zonnepanelen die onder een hoek tussen 0 en 60° worden geïnstalleerd, zijn perfect haalbaar. Zelfs op een plat dak zullen de panelen nog een lichte helling vertonen.

De aanwezigheid van schaduwen (bomen, schoorstenen, hoge monumenten in de buurt zoals gebouwen of klokkentorens) kan het rendement van het fotovoltaïsche, thermische of aerovoltaïsche zonnepaneel verminderen.

Een fotovoltaïsch zonnepaneel is gemiddeld 1m breed en 1m60 lang. Een installatie van 3 kWp vertegenwoordigt een oppervlakte van ongeveer 20 m².

Er zijn twee methoden om fotovoltaïsche panelen te installeren:

 • rack-geïntegreerde installatie (IAB)
 • Vereenvoudigde integratie van gebouwen (ISB), of overbelasting

Geïntegreerde gebouwinstallatie (IAB)

De aankoopprijs van uw elektriciteit is nu gelijk, of uw panelen nu in het frame zijn ingebouwd of overbelast. Met de IAB-installatie kunt u uw dakbedekking volledig vervangen door fotovoltaïsche panelen, waardoor u bespaart op materiaal. Deze installatiemethode is bijzonder interessant als u uw huis laat bouwen of als u uw dak volledig laat vernieuwen.

Belangrijk

Pas op voor al te verleidelijke aanbiedingen van “zonnepaneel kits”!

Een echte fotovoltaïsche dakinstallatie moet bestaan uit panelen, bedrading, omvormer, batterij, installatie, aansluiting, garantie van minstens 20 jaar en administratieve procedures!

Overbelasting

De zonnepanelen worden gewoon boven uw dak geïnstalleerd. Ze produceren elektriciteit, maar zijn geen vervanging voor het dak.

Deze oplossing geniet de voorkeur voor zelfverbruik, omdat het mogelijk is overlay-installaties op platte daken te maken.

Het is ook minder duur dan Bouwintegratie. Ten slotte zorgt een overlay voor een betere ventilatie van de panelen en beperkt hij problemen met de waterdichtheid.

 • De kosten voor de installatie van een fotovoltaïsch zonnepaneel in IAB liggen in de orde van grootte van 3.000 tot 4.000 €/kWp.
 • De kosten van een fotovoltaïsche dakinstallatie in ISB bedragen 1,8 tot 2,5 € per Wp voor een vermogen tussen 9 en 36 kWp. Voor een vermogen van 100 tot 250 kWp zal dit tussen 1,2 en 1,5 € per Wp bedragen.

Wees echter voorzichtig met extra werkzaamheden, afhankelijk van de aard van uw dak: waterdicht maken, versteviging van uw dakstructuur…

Leer ook meer over

Prijs per m² fotovoltaïsche dakbedekking

De prijs van een fotovoltaïsch dak hangt voornamelijk af van het merk en het vermogen van de zonnecollectoren.

In de totale prijs van het installeren van een fotovoltaïsch dak, kosten de zonnepanelen het meest, maar de accu is ook vrij duur.

De kosten van een fotovoltaïsch dak worden echter gewogen door rekening te houden met financiële steun, energiebesparingen en de eventuele wederverkoop van elektriciteit.

Prijs van een fotovoltaïsch dak per m2
Prijzen van fotovoltaïsche tegels 900-2000 €
Prijs van zonnepanelen 250-300 €
Tesla Fotovoltaïsche Dakpan Prijzen bij de Wc 5 €
Prijs van Dyaqua fotovoltaïsche tegels in Wc 7 €
Prijzen fotovoltaïsche dakpannen Imerys bij Wc 10 €
Prijs van een fotovoltaïsch dak voor 3
kWp
9000-13000 €
Prijs van een fotovoltaïsch dak voor
6 kWp
15000-20000 €
Prijs voor de installatie van een fotovoltaïsch dak all inclusive 25000 €

Voorbeelden van offertes voor een fotovoltaïsch dak

 • 15 sunpower 327 W modules: €6000
 • Box met omvormer en bliksemafleider volgens NFC 15-100 normen 5 jaar fabrieksgarantie: 2700 €.
 • Integratiesysteem bacacier PV-tegel met onderdakscherm + installatie volgens DTU-normen: 810 €.
 • EFRO snelkoppelingen en advies : 150 €.
 • Leggen: 3500 €.

TOTAAL : 13 160 €.

 • 10 zonnetegels 300 W +
 • 1 omvormer zonder transformator max 3.500w dubbel kruisdraads driefasig + 1 omvormer zonder transformator max 3.500w dubbel kruisdraads driefasig + 1 omvormer zonder transformator
 • Integratie en waterdichting +
 • DC ac doos met bliksemafleider : 8700 €
 • Leggen: 1 300 €.

TOTAAL : 10 000 €

Prijzen onderhoud fotovoltaïsche daken

Bij de aankoopprijs van uw fotovoltaïsch dak komen nog de onderhoudskosten van de zonnepanelen:

 • van 1 000 tot 2 000 € om de 10 jaar om de omvormer te vervangen
 • ongeveer 65 € per jaar: voor het tarief voor het gebruik van het openbare elektriciteitsnet (TURPE) dat door het elektriciteitsnet wordt aangerekend

Leer ook meer over

Financiële steun voor fotovoltaïsche daken

 • BTW-tarief verlaagd tot 10
 • ANAH AIDS
 • Steun van lokale en regionale autoriteiten

De voorwaarden om voor deze financiële steun in aanmerking te komen zijn

 • laat uw zonnepanelen installeren door Quali’PV gekwalificeerde EGR professionals
 • uw huis moet meer dan twee jaar geleden opgeleverd zijn
 • uw fotovoltaïsche installatie moet een nominaal vermogen hebben van 3 kW of minder.

Uw gratis fotovoltaïsch dak: de huur van landbouw- of industriële daken

Een interessante optie is de verhuur van uw dak voor fotovoltaïsche panelen: als u beschikt over een groot dakoppervlak (landbouw- of industriegebouwen) en een naar het zuiden gericht, idealiter zuidelijk deel, hebt u de mogelijkheid dit oppervlak te verhuren aan een investeerder die de installatie en de exploitatie van de fotovoltaïsche panelen zal financieren, in ruil voor een jaarlijkse huur die hij u zal betalen.

Met dakhuur ontvangt u dus extra inkomsten of kunt u uw dak kosteloos vernieuwen: na een gemiddelde periode van 20 tot 30 jaar wordt u eigenaar van de zonnepanelen.

Bedrijven zoals Solareo bieden aan om uw dak gratis te renoveren en uw oude dak te vervangen door fotovoltaïsche panelen.

De onderneming dekt alle kosten van het project: verwijdering van de oude dakbedekking, versteviging van het geraamte en installatie van fotovoltaïsche panelen.

De fotovoltaïsche premie voor het eigen verbruik

Sinds het decreet van 9 mei 2007 wordt een premie voor de installatie van fotovoltaïsche panelen toegekend voor eigen verbruik met doorverkoop van het overschot.

De hoeveelheid hangt af van het geïnstalleerde vermogen:

 • 390 €/kWp voor een vermogen van <3 kWp.
 • 290 €/kWp voor een vermogen >9 kWp

Deze premie wordt bij de aansluiting aangevraagd en vervolgens betaald door de entiteit die de elektriciteit van de producent afneemt. Het wordt betaald over 5 jaar.

De opbrengst van een fotovoltaïsch dak

De plaatselijke energiedistributiemaatschappij(en) is (zijn) verplicht de elektriciteit van de fotovoltaïsche installatie op verzoek van elke particulier terug te kopen.

1 m2 fotovoltaïsche tegels produceert ongeveer 100 kWh per jaar.

U geniet van het beste doorverkooptarief, namelijk 157 € / MWh voor een installatie van minder dan 3 kWp en 185 € / MWh voor een installatie tussen 3 en 9 kWp.

Opbrengsten uit de verkoop van elektriciteit

De inkomsten uit deze activiteit zijn niet onderworpen aan de inkomstenbelasting indien uw installatie een vermogen heeft van 3 kWp of minder, indien u op maximaal 2 punten bent aangesloten op het openbare net en indien u een particulier bent.

Als niet aan een van deze voorwaarden is voldaan, moet u de opbrengst van de verkoop van uw elektriciteit als een BIC melden.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts