Bekleding van gevel en dak: prijs, installatie en rglementation


 

Siding komt van het woord “shingles”, dat in de bouw verwijst naar een bekledingselement gemaakt van planken of platen, gebruikt om daken en gevels te beschermen.

Gevelbekleding wordt over het algemeen gebruikt bij renovatie om de esthetiek en/of de isolatie van gevels te verbeteren. Als de belangrijkste functie van de bekleding thermische isolatie is, wordt zij ITE genoemd: Externe Thermische Isolatie.

Presentatie van bekledingsmaterialen en -technieken en prijsgids 2021.

Wat is een zijspoor?

Siding is de bekleding van de buitenmuren van een gebouw.

Maar meestal heeft gevelbekleding vooral esthetische deugden, om een huis nieuw leven in te blazen, het cachet te geven of om een bijgebouw (garage, schuur, veranda, zwembad…) te integreren.

De gevelbekleding wordt op die manier naast het gebouw geplaatst, zonder het structureel te veranderen, maar door het uitzicht ervan te wijzigen.

We kunnen een buitenbekleding van gevel maken:

 • beton
 • houten
 • keramiek
 • in steen of leisteen
 • baksteen
 • metaal
 • polycarbonaat of glas
 • composiet

Wanneer natuursteen of leisteen als gevelbekleding wordt gebruikt, wordt dit ook wel siding genoemd.

Er zijn traditionele bekledingstechnieken, per regio, waarbij gebruik wordt gemaakt van bijzondere materialen en technieken, eigen aan elke regio en gebaseerd op oude knowhow: zink, hout, leisteen, enz…

Naar gelang van het geval wordt de bevelsiding uitgevoerd met verticale of horizontale stroken, niet met tegels (hout, zink of leisteen) of met hele panelen (“sandwich”-panelen in het geval van ITE).

Ook al wordt de buitenbekleding tegenwoordig niet meer in het kader van een TEI uitgevoerd, toch wordt nog steeds gestreefd naar thermische prestaties, op zijn minst door het wegwerken van koudebruggen. Technisch gezien moet de bekleding een perfecte afdichting garanderen en de muren beschermen tegen vochtigheid.

Enkelwandige of dubbelwandige bevelsiding

Wanneer de gevelbekleding eenvoudig is, d.w.z. uit één laag bestaat, spreekt men van “enkelwandige bevelsiding”. »

Wanneer een isolatielaag wordt ingeklemd tussen twee bekledingslagen, of in het geval van ITE sandwichpanelen, spreken we van “bardage double peau”.

De vakman aan wie de bevelsiding moet worden toevertrouwd (indien het geen traditionele vaardigheid is) is over het algemeen een metselaar, zelden een dakdekker. Sommige ambachtslieden specialiseren zich en worden gevelbouwers.

PLU gevelbekleding

In elke gemeente bepalen het PLU (Plaatselijk Ruimtelijk Plan) en het POS (Plan d’Occupation des Sols) de regels voor de stedenbouwkundige planning van het uiterlijk van gebouwen.

Volgens de bepalingen van het Wetboek van Stedenbouw (artikel L. 151-18 gewijzigd bij wet nr. 2016-925 van 7 juli 2016 betreffende de vrijheid van creatie, architectuur en erfgoed): ” Le PLU kan regels vaststellen betreffende het uiterlijk van nieuwe, gerenoveerde of gerehabiliteerde gebouwen, hun afmetingen, hun voorwaarden voor uitlijning op de rijweg en de minimale afstand tot de scheidingslijn en de ontwikkeling van hun omgeving… “.

Gevel vakman

De facadier houdt zich bezig met de renovatie of restauratie van gevels. Het is meestal een metselaar of schilder die gespecialiseerd is in gevels. Hij geeft een meerwaarde aan de woning door zowel aan de esthetiek als aan de isolatie te werken.

Hij kan ook zorgen voor de reiniging van de gevel.

De uurprijs van de gevelbouwer zal afhangen van de gebruikte materialen, de ondergrond, de moeilijkheden van de bouwplaats, de te plaatsen steigers, enz…

Het uurtarief van een gevelvakman varieert van 25 euro tot meer dan 350 euro per uur (afhankelijk van de regio, de status en het soort ingreep).

Het omlijst het dak en de openingen. Evenals de inpassing van de gebouwen in de omringende omgeving.

Dit betekent dat zij grenzen kan stellen aan kleuren (uiterlijk), maar niet aan materialen (behalve in het geval van erfgoedsites).

Zoals bij alle werkzaamheden waarbij het uiterlijk van het gebouw wordt gewijzigd, moeten gevelbekledingswerkzaamheden echter aan formaliteiten worden onderworpen en is een voorafgaande verklaring van de werkzaamheden vereist.

Bijzonder geval: gevelbekleding van een huis in een woonwijk

Als uw eigendom deel uitmaakt van een verkaveling, zal uw terrein naast het PLU ook onderworpen zijn aan de verkavelingsvoorschriften.

De verschillende bekledingsmaterialen

@

sarlhervy

Als het op bekledingsmaterialen aankomt, is alles mogelijk. Van vezelcement tot leisteen of zelfs glas en keramiek!

De meest gesofisticeerde materialen zijn echter over het algemeen beperkt tot niet-residentiële architecturale constructies, of voor zeer eigentijdse en luxueuze projecten.

De meest gebruikte materialen voor gevelbekleding zijn :

 • hout
 • metaal/staal
 • PVC
 • natuursteen of leisteen
 • ITE sandwichpanelen

Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding is de meest verspreide bekleding in gevelbekleding, omdat het ook de meest traditionele is en het gemakkelijkst te installeren!

Hout is warm, esthetisch en relatief goedkoop. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om muren te bekleden. Of het nu gaat om “ancelles”, “essentes” in Normandië of “tavaillons” in de Jura.

Houten dakspanen dienen zowel als thermische isolatie als bescherming tegen weersinvloeden.

Houten bevelsiding in stroken wordt ook wel “clapboard” genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van massieve, lokale of exotische houtsoorten, gelamineerde of samengestelde houtsoorten: zeeden, grove den, spar, red cedar, lariks, kastanje, populier, ipe, teak…

Elke soort heeft zijn eigen kenmerken wat vochtbestendigheid, duurzaamheid of esthetiek betreft. De afwerkingen zijn ook verschillend: gelakt, gevernist, gebeitst, behandeld, geautoclaveerd…

De keuze wordt gemaakt op basis van de blootstelling, het gebruik en de doelstellingen van de bekleding. Het is echter raadzaam om ten minste hout van klasse III te kiezen, idealiter PEFC-gecertificeerd (uit duurzaam beheerde bossen).

Houten gevelbekleding moet voldoen aan DTU 41.2 ” Revêtements exteriors dans bois “.

Houten bevelsiding kan horizontaal, verticaal of met houten tegels worden gelegd. Bovendien is het niet nodig om de hele gevel te bekleden: een gedeeltelijke gevelbekleding is mogelijk!

Het is een van de gemakkelijkst te gebruiken bekledingsmaterialen.

De prijs van een houten bekleding varieert van 10 tot 100 € per m², afhankelijk van de houtsoort.

Metalen/ stalen gevelbekleding

Metalen bekledingsmateriaal wordt meestal aangeduid als “stalen blad” of “stalen bak” (zoals in dakbedekking).

Bladbreedtes kunnen variëren.

De stempel- en profileringstechnieken worden met name bestudeerd bij stalen bekledingen, wat ook impliceert dat de installatie ingewikkelder en technischer is en speciaal gereedschap en toebehoren vereist.

Plaatstaal, zink, gegalvaniseerd staal, aluminium, zeldzamer koper: verschillende metalen zijn op de markt verkrijgbaar. Net als hout heeft elk metaal zijn eigen eigenschappen. Staal is bijvoorbeeld het sterkste bekledingsmetaal, maar het is niet flexibel. Het is slecht bestand tegen corrosie. Aluminium is lichter en roest niet, maar het vervormt gemakkelijk en is niet bestand tegen hagel.

Metalen bekleding was vroeger heel gewoon op het Franse platteland, vooral in de bergen, daarna werd het modieus en werd het gebruikt voor industriële en agrarische gebouwen. De laatste jaren is het weer in trek geraakt door de verschillende afwerkingen die de fabrikanten aanbieden.

Het moet gezegd worden dat metalen gevelbekleding aanzienlijke voordelen heeft.

 • Door een thermische spreider op uw stalen bekleding te gebruiken, kunt u tot 25% aan thermische prestaties winnen.
 • Het metaal is zeer waterdicht en beschermt tegen vocht, UV, vorst en alle barre weersomstandigheden.
 • Het metaal is stijf en duurzaam en vergt weinig onderhoud. Het trekt niet krom en is licht van gewicht.
 • De keuze aan kleuren en afwerkingen is de ruimste die beschikbaar is. Sommige afwerkingen imiteren texturen.
 • De technische innovaties van dubbelwandige metalen bekledingen hebben de laatste jaren de thermische prestaties van metaal, dat daar nochtans niet om bekend staat, drastisch verbeterd. De buiten- en binnengevels zijn van metaal, met een isolator ertussen.
 • De meest efficiënte thermische isolatie wordt gevonden in de sandwichpanelen voor IHO.
 • De prijs van een eenvoudige metalen gevelbekleding bedraagt gemiddeld ongeveer 5 € per m².
 • De prijs van een dubbele metalen bekleding varieert van 10 tot 20 € per m².

PVC gevelbekleding

Het belangrijkste voordeel van PVC gevelbekleding is de lage prijs.

Ook al kunnen esthetische afwerkingen en kleuren hout of steen imiteren, een glad of korrelig effect hebben, PVC zal nooit dezelfde duurzaamheid, weerstand of warmte hebben als natuurlijke materialen.

Voor gedeeltelijke bekleding zijn er zelfs transparante bekledingsstroken die bijvoorbeeld over een stenen muur kunnen worden gelegd om deze te beschermen.

 • PVC gevelbekledingsplaten worden bevestigd door schroeven, in elkaar grijpen, clippen, nieten… Het hangt allemaal af van de dikte en de structuur.
 • Cellulair PVC is iets sterker dan cellulair PVC, maar de duurzaamheid en slagvastheid van PVC zijn vrij licht.
 • De installatie is snel en eenvoudig. Thermisch zijn de prestaties van PVC interessant in vergelijking met metaalplaat.
 • PVC is zeer gemakkelijk schoon te maken en rot niet.

De prijs van een pvc-bekleding schommelt gemiddeld tussen 10 en 25 € per m².

Gevelbekleding van natuursteen, leisteen of baksteen

Dit staat bekend als “facing”. Natuursteen en leisteen zijn traditionele gevelbekledingsmaterialen en worden beschouwd als de beste van het gamma.

Leisteen wordt al eeuwenlang gebruikt: ondoordringbaar en niet poreus, bestand tegen wind en kou, met een levensduur van 80 jaar en meer… maar duur.

 • De kosten zijn hoog en voor de installatie moet een beroep worden gedaan op een gespecialiseerde vakman. Het gewicht en de broosheid van het materiaal (leisteen, marmer…) helpen niet om het zelf te installeren. Het is noodzakelijk om de bevestiging van de stenen te beveiligen zonder gevaar voor vallen (mechanische poten, klemmen, vorken, rails, lijm, verzegeling…).
 • Gereconstrueerde steen, stenen gevels of synthetische leisteen zijn iets goedkoper, maar hebben niet dezelfde kwaliteiten als hun natuurlijke tegenhangers.
 • Behalve esthetisch is stenen gevelbekleding ook solide, duurzaam, waterdicht en isolerend, zomer en winter. De prestaties van natuurlijke materialen zijn altijd beter.
 • Indien nodig kan tussen de gevel en de bekleding een zelfdragende isolator worden aangebracht.
 • De gebruikte steen moet voldoen aan de specificaties van norm NF B 10-601.
 • De prijs van een gevelbekleding in leisteen of natuursteen varieert gemiddeld van 50 tot 200 € per m².
 • De installatieprijs is meestal zeer hoog.
 • Synthetische of gereconstrueerde steen kost gemiddeld 40% minder.

Vergelijkende tabel van gevelbekledingsmaterialen

Materiaal Gemiddelde prijs Voordelen Nadelen
PVC gevelbekleding 20 à 80 € Waar voor je geld Lelijke

Onhoudbaar

Fragile (hagel)

Houten gevelbekleding 10 à 100 € Esthetiek

Isolator

De kwaliteit hangt af van de brandstof

Regelmatig onderhoud

Metalen gevelbekleding 90 à 150 € Stevig

Isolator

Awards

Moeilijk om te poseren

Gevelbekleding in natuurleisteen 100 à 200 € Duurzaam

Esthetiek

Isolator

Awards

Breekbaar tijdens installatie

Synthetische leisteen gevelbekleding 65 à 100 € Goed compromis. Minder duurzaam dan natuurlijke leisteen
Gevelbekleding uit composietmateriaal 80 à 150 € Esthetiek

Gemakkelijk te onderhouden

Awards

Prijslijst gevelbekleding 2021

De criteria die de prijs van de gevelbekleding 2021 voor uw bouw- of renovatiewerkzaamheden zullen beïnvloeden zijn :

 • de afmetingen
 • geografische locatie
 • toegang tot de site
 • Te installeren steiger
 • het vervoer van materialen
 • het materiaal (levensduur, kwaliteit, specificaties, technische prestaties, kwaliteit van de afwerkingen, enz.)
 • de nodige mankracht

Ter indicatie: de gemiddelde prijs voor een volledig gevelbekledingsproject waarbij een standaardmateriaal (hout of composiet) wordt gebruikt, bedraagt ongeveer 7000 euro.

De prijzen voor een gevelbekleding door een vakman variëren van 15 tot 100 € per vierkante meter.

Hier zijn enkele voorbeelden van 2021 Siding prijzen

Gevelbekledingswerkzaamheden Gemiddelde prijs per m² voor gevelbekleding
Houten bevelsiding (exclusief plaatsing) 65 €
Composiet gevelbekleding (niet geïnstalleerd) 65 €
PVC-bekleding (exclusief montage) 10 tot 80 € (gemiddeld 30 €)
Metalen dubbelwandige bekleding (niet geïnstalleerd) 35 €
Terracotta tegelbekleding 90 €
Standaard natuurstenen bekleding 125 €
Gevelcoating (exclusief installatie) 40 €
Paneel met undercoating 155 €
Installatieprijs voor gevelbekleding 110 €
Prijs voor het leggen van pleister/mortel 80 €
Isolatie installatie prijs 80 €

Prijs voor houten gevelbekleding

In het geval van houten gevelbekleding zal de prijs voornamelijk afhangen van de houtsoort en het soort bekleding: strips, panelen, houten tegels, enz…

De weerstand tegen vochtigheid (houtbehandeling, autoclaaf hout, natuurlijk watervast hout…) zal ook de prijs van houten gevelbekleding beïnvloeden.

Verschillende soorten houten bekleding Gemiddelde prijs per m² voor gevelbekleding
Houten bevelsiding (exclusief plaatsing) 65 €
Grove den, spar, lariks 10 €
Exotisch hout 100 €
Douglas spar 30 à 60 €
Red Cedar 55 à 100 €
Composiet hout 30 à 150 €
PVC “hout effect”. 10 à 45 €

Prijs metalen gevelbekleding

Verschillende soorten metalen gevelbekleding Gemiddelde prijs per m² voor gevelbekleding
Metalen dubbelwandige bekleding (niet geïnstalleerd) 35 €
Sandwich metalen bekleding 15 à 35 €
Eenvoudige metalen bekleding 10 €

Prijs van het aanbrengen van de gevelbekleding en arbeidskosten

Prijs voor het plaatsen van Siding Kosten per uur
Prijs van een schilder/façadier 20 € à 50 €
Prijs van een metselaar/façadier 50 € à 60 €
Prijs voor externe isolatiewerkzaamheden (ITE) – gedeeltelijk 20 à 25 €
Prijs voor externe isolatiewerkzaamheden (ITE) – volledig 80 à 120 €
Prijs van een gevelrenovatie 22 € tot 100 € per m² (gemiddeld 60 €/m²)

Houdt u er rekening mee dat sommige ambachtslieden tot €350 per uur in rekening kunnen brengen, afhankelijk van hun status, de aard van het werk en de technische vereisten.

Gids voor het aanbrengen van gevelbekleding

Terwijl houten en PVC gevelbekleding vrij gemakkelijk te plaatsen is door een ervaren klusjesman (pas op met werken op hoogte: neem de veiligheidsvoorschriften in acht), kan dat niet gezegd worden van stenen of metalen gevelbekleding!

In deze gevallen is het absoluut noodzakelijk dat u werkt met gekwalificeerde vakmensen met deze materialen, die zeer speciale technieken vereisen voor het plaatsen van gevels.

Bij gebrek aan een gevelvakman in uw buurt, kunt u metselaars, isolatiespecialisten of gevelschilders raadplegen die dit soort diensten kunnen verlenen.

Gereedschap en toebehoren

Naalden

Inbouwhoeken (accordeon, horizontaal, verticaal, W of gevouwen blad)

Uitgaande hoeken (horizontaal, verticaal, kap, klassiek of gevouwen blad)

Randsteunen en lateien (horizontaal of verticaal)

Siding kousen

Spatlappen met waterafvoer

Gevelbekleding

Acroteriedeksels (clip-on, acroterie, standaard)

Thermische afstandhouders

Spalken

Horizontale afwerkingen

Poten (holle verbinding, clip-on of eenvoudig)

Holle verbindingen

Verbindingen tussen messen (naald of pakking)

Verbindingen tussen bestaande muren

Siding trays

Traditionele of architecturale bekledingsprofielen

 

 

 

Recent Posts