Alles over het glazen dak. Dakdekkers advies.


Glas is een bijzonder zeldzaam dakbedekkingsmateriaal. Het kan op de tast worden gevonden op de daken van hedendaagse huizen, of in koepels of luifels van oude huizen met een groot cachet. Professionele gebouwen maken er ook veel gebruik van.

Glas heeft bijzondere eigenschappen, en de onvergelijkbare esthetiek mag niet verhinderen dat het aan de eisen inzake weerstand en waterdichtheid voldoet. Een glazen dak laat natuurlijk licht binnen en maakt het dak “transparant”. Maar glas is erg zwaar en vereist een sterk metalen frame.

De installatie en het onderhoud ervan zijn bijzonder technisch en de prijs van een glazen dak (geheel of gedeeltelijk) is hoog. Als het wordt gebruikt voor het dak van een woning, bedekt het nooit het hele dak, maar blijft het beperkt tot een klein oppervlak. Glas wordt met name gebruikt voor de bekleding van serres en veranda’s en de koepels van beschermde gebouwen.

Prijs van een glazen dak per m²

Hoe dikker het gekozen glas is, hoe beter de isolatie en de technische kenmerken, hoe duurder het zal zijn. Elk type glas heeft zijn prijs: gehard, gegloeid, gewapend, gelaagd, gehard glas…

Evenzo zal de prijs hoger zijn naarmate het op maat gesneden dakbedekkingsglas specifieker is.

Type glas voor dakbedekking Prijs van een glazen dak per m2
Dakglas prijzen 80-150 €
Prijs van driedubbele beglazing 100 €

Bij renovatie zal de prijs van een glazen dak per m² nog hoger liggen, aangezien vaak de dragende structuur van het dakskelet moet worden gewijzigd.

Voor de meest ambitieuze projecten kan het glazen gedeelte van een dak verschuifbaar of oprolbaar zijn: reken op meer dan 1000 € per m².

Voor mensen die graag een glazen dak willen, maar het budget niet hebben, is er een alternatief: polycarbonaat. Dit kunststofproduct maakt het mogelijk om tussen 20 en 40 € per m2 te genieten van een doorzichtig dak.

Minder esthetisch en minder stevig dan glas, is het een goedkoop alternatief.

Als u uw kozijn niet wilt verbouwen en uw dak wilt behouden, kunt u dakramen maken met glazen dakpannen. Ze laten natuurlijk licht binnen zonder dat u een bouwvergunning hoeft aan te vragen!

Prijs van een glazen tegel
Eenheidsprijs van een glazen tegel 10-20 €

Welk glas moet ik gebruiken voor een dakoverkapping?

Een glazen dak of glazen dakbedekking is een dak dat bestaat uit glasplaten of glazen dakpannen die zijn geplaatst op een raamwerk of een structuur die in het algemeen van staal is gemaakt en bijzonder massief is.

Tegen alle verwachtingen in biedt een glazen dak een vrij goede geluids- en warmte-isolatie, maar om als dakbedekking te worden gebruikt, moet het nog worden verstevigd. Laten we zeggen dat dit niet de belangrijkste kwaliteiten zijn van glas, dat eerder wordt gekozen omdat het esthetisch en lichtgevend is.

De noodzaak om een glazen dak te isoleren draagt bij tot het hoge gewicht van het glas en de prijs ervan, en rechtvaardigt dat het slechts uitzonderlijk wordt gebruikt in over het algemeen hoogstaande architectuur, of heel af en toe om een lichtkoepel te creëren.

Het glazen dak, of luifel, biedt lichte kamers en een prachtig gevoel van ruimte en warmte, niet te vergeten dat het een opmerkelijke waarde toevoegt aan een pand. Het gebruik van glas op het dak vereist echter het gebruik van zonwerende beglazing om het broeikaseffect te voorkomen en het huis in de zomer in een solarium te veranderen.

Esthetisch gezien heeft glas echter het potentieel om zich aan te passen aan alle soorten architectuur, zowel klassieke als hedendaagse. Ook al wordt het vooral gebruikt in lofts en industrieel-achtige architectuur.

Huizen die te compact zijn en te weinig licht hebben, zouden er beter aan doen dit op het dak te gebruiken om natuurlijke lichtinlaten te creëren.

Gelaagd glas wordt gebruikt op daken om natuurlijk licht binnen te laten zonder het risico van ongelukken bij breuk. Het gelaagde glas dat in dakbedekking wordt gebruikt kan, naargelang het gamma :

 • een akoestische film
 • zelfreinigende behandeling
 • een decoratief element (satijnglans, bedrukking, kleur…)
 • geluids- en warmte-isolerende dubbele beglazing
 • UV-bescherming
 • anti-inbraak of inbraakbeveiliging

Een van de redenen voor de hoge prijs van glas is dat het, om op daken te worden gebruikt, op maat moet worden gesneden en gevormd. Bij het ontwerp van een glazen dak gelden een aantal beperkingen: gewicht, sterkte, helling, bevestiging, veiligheid…

Er mag alleen veiligheidsglas worden gebruikt, dat niet in duizend scherpe stukjes breekt en inbraakbeveiliging biedt.

Voor thermische en akoestische isolatie is het nodig dat de kwaliteit en de dikte van het glas voldoende zijn om het warmteverlies tot een minimum te beperken en het in de zomer niet te warm te laten worden.

Daarom wordt voor glazen daken meestal hoogrendementsglas gebruikt. Tussen de verschillende glaslagen worden isolerende gassen ingebracht.

Glas is per definitie doorzichtig, maar bij dakbedekking wordt het snel vuil en het is niet gemakkelijk om uw dak elke maand te onderhouden door een glazenwasser te doen! Daarom geven wij de voorkeur aan een glas dat anti-condens, waterafstotend en “zelfreinigend” is.

Afhankelijk van deze technische vereisten zijn er verschillende modellen glasplaten op de markt met variabele prestaties, van dubbele tot driedubbele beglazing, met tal van opties en behandelingen.

De prijs wordt al snel beperkend wanneer u een glazen dak wilt plaatsen.

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende soorten dakbeglazing:

 • gelaagd glas (veiligheid)
 • gehard glas (dikte < 4 mm, maximale glasoppervlakte is 1,50 m²)
 • draadglas (over het gehele oppervlak gespiegeld)
 • Dubbele beglazing met versterkte isolatie (VIR) (een dubbele glasplaat gevuld met een argon-type gas tussen de twee glasplaten om de isolatie te versterken).
 • Beglazing met warme randen (driedubbele beglazing met daartussen folie met warme randen).
 • De glazen dakpan (voor een dakraam waarbij niet de hele constructie opnieuw moet worden gedaan of de bekleding moet worden vervangen door een tegel. De glazen tegel is bestand tegen veroudering, vorst, hagel, UV-stralen en is niet poreus, in tegenstelling tot terracotta tegels).

Tip

Met glazen tegels kunt u een kamer verlichten zonder een raam te hoeven boren. Het vergrootglaseffect dat op de oude glazen tegels werd waargenomen, is door de fabrikanten gecorrigeerd, zodat u ze zonder aarzeling kunt gebruiken.

Ze kunnen overal op het dak, verspreid of in een put worden geplaatst. Ze worden eenvoudig geplaatst ter vervanging van bijvoorbeeld andere kleitegels.

Neem contact op met uw gemeentehuis voor meer informatie. Afhankelijk van de regio waar u woont, kan de installatie van bepaalde soorten glazen tegels namelijk verboden zijn door het PLU.

Leer ook meer over

Installatie van een glazen dak

We zouden haar dak niet renoveren met glas als het niet eerder was. Glas wordt over het algemeen alleen gebruikt voor uitbreidingswerkzaamheden of nieuwbouw, omdat de structuur van tevoren moet worden bestudeerd.

De installatie van een dakoverkapping brengt werkzaamheden met zich mee die goed moeten worden voorbereid.

 1. Haalbaarheidsstudie en administratieve procedures
 • De studie bestaat erin te bepalen of uw dak een overkapping kan herbergen. Huur met name een timmerman of dakdekker in om de haalbaarheid van uw project te beoordelen.
 • Voor het maken van een opening is soms een bouwvergunning nodig. In andere gevallen kunnen stedenbouwkundige voorschriften elke wijziging van het dak beperken of gewoon verbieden (PLU).
 1. Locatie en oriëntatie
 • De plaats van uw glazen dak is van cruciaal belang om optimaal van de lichteffecten te kunnen profiteren: op het zuiden krijgt u meer licht en warmte, op het oosten zal het glazen dak alleen ’s ochtends licht geven en op het westen kan het aan het eind van de dag verstikkend zijn.
 1. Installatie van de dakluifel
 • De installatie van een overkapping vergt enorm veel werk, en daarvoor is zeer speciale apparatuur nodig. Het zal nodig zijn een paar sneden in het frame te maken voor het frame. Houdt u er rekening mee dat een klassieke luifel ongeveer 50 kg per m2 weegt. Voor de behandeling ervan moeten vaak machines worden gebruikt.

Leer ook meer over

Zelfreinigend glas is ideaal voor een glazen dak omdat het de frequentie van onderhoud aanzienlijk vermindert.

Vertrouw dit soort onderhoud toe aan een specialist, die precies weet wat hij moet doen en hoe hij werken op hoogte veilig kan maken! Hij zal de algemene toestand van uw dak kunnen onderzoeken, controleren op lekken, en ook de goten en het zinkwerk van uw dak inspecteren.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts