Wat heeft het voor zin om door zo’n dak te gaan?
Een groendak is in de eerste plaats een meerlagig dak. En deze opeenstapeling van lagen dient zowel als thermische en akoestische isolatie.
Geschat wordt dat huizen met groene daken de temperatuurschommelingen met 40% en de geluidsoverlast met 40 dB verminderen. Het groendak maakt het ook mogelijk om de temperatuur van het huis het hele jaar door te regelen.
Bovendien vermindert het groendak, door geluidsgolven te absorberen, de lucht- of contacthinder. Deze methode verbetert de thermische prestaties, maar is niet voldoende als enige isolatie.
Het groendak helpt het fenomeen van de warmte-eilanden te bestrijden: de stijging van de temperatuur in onze steden en het gebrek aan vochtigheid zijn het gevolg van de toenemende vermindering van groene ruimten.
Het groendak biedt tegenwicht aan deze onevenwichtigheid.
Met de plantlagen warmt het dak minder snel en minder sterk op of koelt het af. Het isolatiepotentieel van een groendak maakt energiebesparing en een verhoging van het comfort mogelijk.
Het groendak en de isolatie ervan moeten worden aangevuld met de isolatie van de muren, deuren en ramen.
Op het niveau van de dakisolatie worden de lagen van het vegetatiedak geplaatst over een laag conventionele isolatie: polystyreen, minerale wol, polyurethaan, enz. ….
Deze wordt bedekt met een flexibele afdichtende dekvloer en vervolgens met een drainagelaag van minerale aggregaten, polystyreen of geotextiel.
Vervolgens wordt een specifiek teeltsubstraat aangebracht, op basis van vulkanisch gesteente, lichte stenen en organische componenten zoals turf en compost. De dikte van het substraat kan variëren van 2 cm tot 2 m.
Attentie
Het geraamte moet een belasting van 80 tot 250 kg/m2 kunnen dragen, met inbegrip van de planten, het opgeslagen water en de verschillende onderdelen.
De aldus waterdicht gemaakte daken maken het mogelijk compacte gebouwen te verkrijgen die de te verwarmen volumes beperken. De isolatie oplossingen van staal & hout waterdichte daken zijn geschikt voor alle configuraties, bijvoorbeeld.
Dus hebben we in een typisch geval van groene dakbedekking:
- De steun: dit is de structuur die de vegetatie zal ondersteunen (het dak).
- Dampscherm: voorkomt de migratie van waterdamp naar het dak. Om deze rol te vervullen, moet hij binnen, tegen de isolatie geplaatst worden.
- Thermische isolatie: isoleert het dak tegen de vegetatie.
- De waterdichte laag: dit is een membraan dat de ondergrond scheidt van de drager. De rol ervan is te voorkomen dat wortels het dak doorboren.
- Drainagelaag: dit is een laag bestaande uit kiezels, grind en kleibolletjes die zal fungeren als drainagelaag om de vorming van stilstaand water op het dak te voorkomen.
- De filterlaag: dit is een laag van glas of polyester die wordt gebruikt om te voorkomen dat aarde of planten de drainagelaag verstoppen.
- Substraat: dit is de “aarde” die gewoonlijk bestaat uit potgrond, compost, sphagnum mos, enz…
- De groentelaag: dit zijn de gekozen planten en bloemen.
DTU Groene dakbedekking
Intensieve aanplantingen staan onder toezicht van de
norm NF P 84-204 (ref DTU 43.1).
Voor extensieve begroening gelden de beroepsregels voor het ontwerp en de aanleg van terrassen en groendaken die zijn vastgesteld door de CSNE (Chambre Syndicale Nationale de l’Étanchéité) en de UNEP (Union Nationale des Entrepreneurs du Paysage).
Belangrijk
Het ontwerp en de aanleg van een groendak wordt zelden overgelaten aan de zelfbouw. Het is beter een professional in te huren.
De risico’s voor uw woning van de gevolgen van een slecht ontworpen, slecht afgedicht of slecht gedraineerd groendak zijn zeer groot.
Lijst van gespecialiseerde installateurs voor de installatie van groendaken in Frankrijk op Adivet.
Leer ook meer over
Een plat dak isoleren
Het is de structuur van het platte dak die zal bepalen welke isolatiemethode het meest geschikt is: plat dak?
Zinken dak?
Groen dak? Asfalt dak ? Ze isoleren niet op dezelfde manier.
De beschikbare ruimte onder het dak en de al dan niet voetgangerstoegang zijn van invloed op de keuze van de methode.
Het warme dak
De isolatielaag wordt aan de bovenzijde van de dakconstructie geplaatst, net onder de beplating en boven de waterdichting. Er zijn geen luchtspleten tussen de verschillende lagen. Gewoonlijk wordt ook een dampscherm aangebracht tussen de drager en de isolatie.
Het hele dak is dus geïsoleerd tegen temperatuurschommelingen, vorst en condensatie, waardoor er geen problemen zullen zijn met bijvoorbeeld scheuren of condensatie.
Het warme dak versterkt de thermische inertie van het gebouw: warmte wordt overdag opgeslagen en ’s nachts afgegeven.
Het koude dak
Deze methode bestaat erin het platte dak van binnenuit te isoleren door de isolatielaag onder de waterdichte ondersteuning te plaatsen. Een geventileerde luchtspleet scheidt de isolatie van deze steun. Deze methode van isoleren, die lange tijd op grote schaal werd toegepast, wordt tegenwoordig niet meer aanbevolen omdat zij problemen kan veroorzaken.
Aangezien de bovenste laag van het dak niet door isolatie wordt beschermd, kan deze aan grote temperatuurschommelingen worden blootgesteld. Door het uitzetten en samendrukken van de materialen kunnen scheuren ontstaan.
Bovendien kunnen er condensatieproblemen optreden in de luchtspleet, omdat het moeilijk is deze goed geventileerd te houden.
Het grote voordeel van deze methode is dat zij kan worden toegepast op daken met een beperkte hoogte.
Het omgekeerde dak
Dit is een warmdakvariant: de isolatie wordt rechtstreeks over de bestaande gevelbekleding aangebracht. De oude bekleding wordt dan gebruikt als afdichting. Vervolgens wordt een laag ballast aangebracht om de isolatielaag te bedekken, in de vorm van grind, hout of platen.
Deze methode is dus ideaal in geval van
dakrenovatie
en ook in het geval van een dak. Daarom moet de isolatielaag zeer sterk zijn. Daarom kunnen alleen isolatieplaten, b.v. van XPS (geëxtrudeerd polystyreen) worden gebruikt.
Er bestaat ook een methode die bekend staat als “gecombineerde dakbedekking”, waarbij in sommige speciale gevallen warme en platte daken kunnen worden afgewisseld.
Isolatiematerialen voor platte daken
- Glaswol: bij een plat dak kan deze isolatie tussen de daksparren worden aangebracht.
- Steenwol: deze isolatie, die ecologischer en niet minder efficiënt is dan glaswol, kan ook tussen de kepers worden geplaatst.
- Isolatieplaat: dunne isolatieplaat of sandwichplaat, hun isolerend vermogen is minder interessant, maar ze nemen minder ruimte in beslag.
- XPS-platen: Geëxtrudeerde polystyreenplaten zijn bijzonder sterk en drukbestendig, waardoor ze een uitstekende isolator zijn voor platte daken, groendaken of platte daken.
- PIR-platen: Polyisocyanuraatplaten zijn vergelijkbaar met polyurethaanplaten, maar bieden een betere brandwerendheid. Op een groendak zal dit niet van enig belang zijn, maar bij een plat dak of een dakterras dat bijvoorbeeld voor barbecues wordt gebruikt, kan dit een reëel voordeel opleveren.
Warmtebruggen vormen de grootste uitdaging bij dakisolatie: zorg altijd voor continuïteit van de isolatie tussen het platte dak en de buitenmuren.
Leer ook meer over
Isoleren van een dakterras
Een slecht geïsoleerd plat dak heeft tot 30% warmteverlies! Integendeel, een goede thermische en akoestische isolatie maakt :
- lagere kosten voor verwarming en airconditioning
- om het lawaai van buiten te beperken (vooral in het geval van een toegankelijk dak)
- een energie-efficiënt gebouw te creëren door vegetatie op het dak aan te brengen
- om de waarde van uw eigendom te verhogen wanneer u het doorverkoopt (gecertificeerd RT2012 dus volgens de meest recente normen).
Een goed geïsoleerd plat dak is beter bestand tegen weers- en temperatuurschommelingen en beschermt de dragende constructie van het huis.
Platte daken zijn onderhevig aan sterke klimaatschommelingen (zon, vorst, regen, thermische schokken…) en hun dakbedekking heeft de neiging om uit te zetten en te krimpen. Dit is niet zonder gevolgen voor hun isolatie.
De RT “bestaande gebouwen” geeft een R-waarde van 2,5 aan. Aanbevolen wordt verder te gaan dan deze regeling en een maximum aan isolatie toe te passen om het warmteverlies via het dak zoveel mogelijk te beperken.
Voor de uitvoering wordt verwezen naar DTU 43.1, betreffende de technische bepalingen voor het waterdicht maken van platte daken en hellende daken met dragende elementen.
Een plat dak, al dan niet toegankelijk, is in principe altijd van buitenaf geïsoleerd. Isolatie van binnenuit leidt tot langdurige condensatieproblemen.
De isolatie van een plat dak gebeurt over het algemeen als volgt:
- Het dragend element: metselwerk (gewapend beton), cellenbeton, plaatstaal, hout en afgeleiden.
- De dampbarrière die de thermische isolatie beschermt
- Thermische isolatie. Wij gebruiken cellulair glas, kurk in panelen, losse kleikorrels of hennephennep in lichte mortel. Op omgekeerde daken ligt de isolatie op de waterdichte laag. De meest gebruikte isolatoren zijn kunststofschuim met celstructuur (polyurethaan en geëxtrudeerd polystyreen, dat goed bestand is tegen water en samendrukking). Voor ecologische constructies wordt gebruik gemaakt van cellulair glas in panelen, of van losse geëxpandeerde kleirupsen die bovenop de waterdichting worden gelegd.
- De waterdichte laag: 80% van de bedekte oppervlakken bestaat uit de meest bestendige polymeerbitumineuze membranen (S.B.S. elastomeerbitumen of A.P.P. plastomeerbitumen). Er zijn ook synthetische membranen, mastiekasfalt of vloeibare waterdichting.
- De bescherming van de coating: beschermt de waterdichting tegen bepaalde agressies (klimaat, voetgangersverkeer).
- Zware bescherming bestaat meestal uit zachte materialen (grind) of harde materialen (platen, tegels, grindhoudend asfalt).
- De zelfbescherming wordt gevormd door in de fabriek gelijmde materialen op basis van natuurlijke leisteenvlokken of gekleurde mineraalkorrels.
De keuze van isolatie voor platte daken is beperkter dan voor bijvoorbeeld muurisolatie, omdat de isolatie sterk moet zijn en bestand moet zijn tegen samendrukken.
Voor een ontoegankelijk dak kunt u kiezen voor steenwol of fenolschuim.
Geef bij een toegankelijk plat dak de voorkeur aan polyurethaanschuim, kurk of panelen van cellulair glas (glas- of mineraalwol is minder efficiënt als het wordt samengeperst). Geëxtrudeerd polystyreen leent zich zeer goed voor omgekeerde isolatie.
Let op
De kosten voor het waterdicht maken van een plat dak in een flatgebouw (gemeenschappelijke ruimte) worden verdeeld over de tantièmes, maar de directe voordelen op het gebied van energiebesparing betreffen alleen de bewoners van de bovenste verdieping.
Daarom is het belangrijk te onthouden dat thermische isolatie de levensduur van de dakconstructie kan verlengen.
Als u in een gebied woont waar extreme hitte voorkomt, is houtvezel met latex een zeer effectieve isolator!
Table of Contents