biologische of groendak: budget, installatie en regelgeving


Een vegetatiedak, ook wel groendak of ecodak genoemd, is een dak bedekt met vegetatie. Als het gecombineerd wordt met fotovoltaïsche panelen is het een energiedak. Laten we samen eens kijken naar wat u moet weten over een groendak.

Het vegetatiedak wordt gemaakt op een dak met een helling van 1 tot 45 graden (met behoud van de vegetatielaag boven 35 graden).

De afwatering gebeurt op natuurlijke of mechanische wijze op een plat begroeid dak.

Technisch gezien is een vegetatiedak een “complexe horizontale vegetatiewand“. Dit type dakbedekking komt vooral voor in de Scandinavische landen (Scandinavië, Duitsland, Schotland, Ierland, België, Nederland, enz.) en is sinds enkele jaren ook in Frankrijk populair, in een poging om duurzaamheid te bevorderen en de biodiversiteit in stand te houden.

Bedrijven hebben groensystemen voor daken ontwikkeld: begroeide sedummatten, zelf drainerende nestbare bakken, enz.

Belangrijk

In alle gevallen is het raadzaam zich bij een groendakproject te laten bijstaan door een ontwerpbureau en een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren.

Er moet rekening worden gehouden met de weersomstandigheden, de helling van het dak en uw PLU.

Het succes van een groendak is grotendeels gebaseerd op een geschikte dragende structuur, de keuze van het substraat en de planten en de efficiëntie van de drainage. Elk defect zou uw huis in gevaar brengen.

Een groendak heeft een levensduur die twee tot drie keer langer is dan een standaard dak.

Voordelen van groene dakbedekking

De stabiliteit en waterdichtheid van groendaken zijn beter dan die van platte, niet-begroeide daken.

Het HQE-systeem pleit voor het gebruik van groendaken, met name wat betreft energie, de watercyclus, thermo-hygrometrisch comfort, lawaai en de verbetering van het stedelijk milieu, bescherming van gebouwen tegen thermische schokken, biodiversiteit…

Hoogtepunten van het groendak

 • De ecologische voordelen zijn talrijk: instandhouding van de biodiversiteit, vermindering van het CO2-gehalte, fixatie van bepaalde stofdeeltjes en pollen in de lucht, gunstige effecten op het klimaat, de microklimaten, de hygrometrie, en dus op de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Een bijenstal kan ook worden gekoppeld aan het groendak, waardoor bijen opnieuw in de stad kunnen worden geïntroduceerd.
 • Het geeft het dak een betere stabiliteit en waterdichtheid, terwijl de energieprestaties verbeteren. De waterdichtingsmaterialen zijn beter bestand tegen UV-stralen en de levensduur van het waterdichtingsmembraan wordt verdubbeld.
 • Het beschermt het dak tegen thermische schokken en creëert een thermische inertie die aanzienlijke energiebesparingen mogelijk maakt. De temperatuur van het dak beïnvloedt de binnentemperatuur van een woning.
 • Begroeide aarde is een van de beste akoestische isolatoren.
 • Vanuit esthetisch oogpunt, ten slotte, zorgt het groendak ervoor dat het gebouw in zijn natuurlijke omgeving opgaat, vooral op het platteland. In de stad biedt het een extra, veelgevraagde natuurlijke ruimte.

Schema van een groendak

Het groendak bestaat uit één, twee of drie lagen.

Éénlagig systeem

Een enkele, hyper-drainerende laag wordt rechtstreeks op de dakbedekking geplaatst. Planten groeien in deze enkele laag, die verzadigd raakt met wortels, en in feite, na verloop van tijd, zijn drainerend vermogen verliest.

Dit type groendak is het meest economisch, maar het heeft verschillende nadelen.

Systeem met twee lagen

In dit systeem wordt een extra drainagelaag (drainagematten, geëxpandeerde kleikorrels of vulkanisch gesteente) toegevoegd onder het monolaagsysteem.

Boven deze laag voorkomt een filterdoek of veenmos dat het substraat de onderste drainagelaag bereikt.

Het bovenste substraat is mineraal, met grasmatachtige begroeiing. De afwatering is beter dan bij het éénlaagssysteem.

Drie-lagen systeem

Aan de drainagelaag wordt een extra laag toegevoegd die als regenwaterreservoir fungeert. In geval van droogte worden de aanplantingen voldoende van water voorzien.

Het is de duurste groendakconstructie, maar wel de meest efficiënte en duurzame. Samenvattend, als men een optimaal groendak doorsnedeplan zou maken, zou men vinden :

 1. de dragende structuur: in beton, staal of hout om het gewicht van het vegetatiedak te kunnen dragen, dat kan verdrievoudigen in geval van regenwateroverlast. Het dak kan plat of hellend zijn (maximaal 45°). Platte daken worden aanbevolen met een minimale helling van 1 à 2%, om de dikte van de drainagelaag, en daardoor het gewicht van de constructie, te verminderen.
 2. de waterdichtingslaag (wortelscherm en waterdichtingsmembraan)
 3. de drainage- en filtratielaag met reservoirs en filterrollen die het overloopwater naar de leidingen leiden
 4. de substraatlaag (natuurlijke grond zou te zwaar zijn, er wordt een mineraal substraat van klei of leisteen zonder meststoffen gebruikt)

Waterdichting en drainage van groendaken

Het belang van de waterdichte laag van een groendak is van het grootste belang. De isolatie moet beschermd worden tegen samendrukking en wortels. In het algemeen worden “anti-wortel” bitumineuze membranen gebruikt. Andere membranen, zoals polyolefine membranen bekend als TPO of FPO, EPDM of PVC-P membranen werken ook.

De drainagelaag is meestal gemaakt van polyethyleen met reliëf. Om te voorkomen dat deze laag door het substraat wordt verstopt, wordt zij soms bedekt met een filter van geotextiel.

Welk substraat voor een groendak?

De ondergrond moet licht zijn. Vaak wordt een mengsel van mineraal substraat en compost gebruikt. De minerale toeslagstoffen vertegenwoordigen een volume van 40 tot 70%, afhankelijk van het type aanplanting.

Voor grasdaken wordt een minimale substraatdikte van 30 cm aanbevolen.

Belangrijk

Opgelet, als het dak verzadigd is met regenwater, kan het gewicht oplopen tot 480 kg/m², wat risico’s inhoudt voor de dakstructuur als die niet aan deze massa is aangepast.

Leer ook meer over

Planten voor groene daken

De keuze van de planten zal sterk afhangen van het klimaat en het gebruikte substraat. Groendaken gaan over het algemeen gepaard met een inspanning op het gebied van biodiversiteit; in die zin zullen sommige plaatselijke soorten worden bevoordeeld.

In elk geval zullen planten voor extreme omgevingen worden gebruikt: het dak is in de zomer erg blootgesteld aan de hete en droge zon en in de winter aan de koude, zelfs sneeuw. Planten voor groene daken zijn kruidachtig of heesterachtig.

 • Prairie-stijl gras.
 • De succulente sedumsoorten: sedum album, sedum sexangulare, sedum lydium… Ze slaan afvloeiend water op. Een sedumdak is een extensief begroeid dak. Het sedum beschermt het dak tegen UV, vochtigheid en temperatuurschommelingen. Sedum heeft ook een isolerende functie.
 • Planten die zijn aangepast aan een droge omgeving: tijm, bieslook, zwenkgras, oregano, allium, enz. ….
 • Alpiene en ruderale planten .
 • Bodembedekkers: anjers, gypsophila, huisjesmussen, enz.
 • Enkele bloeiende planten: mix van wilde bloemen om een bloeiende weide te creëren, dwergirissen, bloedgeranium, klokjesbloemen, centauryas…
 • Grassen.
 • Enkele groene planten: Iberiërs, zilvermand, salieborstels, enz.
  Cactussen als het klimaat geschikt is.

Er bestaan “voorbegroeide” rollen voor daken die in geval van inspectie of reparaties op zichzelf terugrollen, wat erg praktisch is.

Andere systemen maken gebruik van beweegbare en verwisselbare emmers.

Uitgebreide groene dakbedekking

Extensieve groendaken vereisen slechts een jaarlijkse reiniging van de afvloeiing, geen besproeiing en zeer weinig onderhoud.

Dit type dak is niet voetgangers- en zeer licht. Het is geschikt voor hellingen van 1 tot 45%. De laag is minder dan 20 cm dik en ka belasting ligt tussen 40 en 110 kg per m².

Een vergunning is niet vereist, maar een haalbaarheidsstudie en de begeleiding van een ontwerpbureau zijn wel noodzakelijk.


Intensieve groendaken (tuindaken)

Intensief begroeide daken zijn tuindaken, vergelijkbaar met bodembeplanting. Op deze daken staan meestal struiken, kruiden of kleine bomen.

Dit type dak weegt, droog. 200 kg/m² en het onderhoud is zoals zijn naam: intensief! Hiervoor is een speciaal aangepaste dakconstructie nodig. Een speciale bouwvergunning is vereist onder toezicht van een gespecialiseerd ingenieursbureau.

Een intensief begroeid dak heeft een helling van 1 tot 4%. De dikte is ten minste 20 cm

Het intensief begroeide dak is voetgangersdak, met toegang, en vergt evenveel (of meer) onderhoud als een moestuin.

DPU groendak

In 2007 is een referentiesysteem van beroepsregels voor het ontwerp en de bouw van terrassen en groendaken geactualiseerd.

In sommige gevallen stellen agglomeraties groene dakbedekking verplicht in hun PLU, vooral als het aanvraagdossier voor de bouwvergunning niet voorziet in voldoende begroeide grond.

De richtsnoeren in verband met de aanleg en installatie van een vegetatiedak zijn opgenomen in de DTU 43.1, 43.3, 43.4 en 43.5, die betrekking hebben op het waterdicht maken van platte daken met dragende metselwerkelementen of elementen van andere materialen (plaatstaal, hout, enz.) en vervolgens op herstelwerkzaamheden.

Deze DTU zijn meer specifiek gericht op intensief begroeide daken. Andere soorten groendaken (extensief en semi-extensief) moeten worden gecontroleerd en gevalideerd door het CSTB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor de Bouw).

Leer ook meer over

Prijs van een groendak

Het onderhouds- en aanlegbudget van een groendak verdient zichzelf terug met de energiewinst en de verbetering van de isolatie en de levensduur van uw dak.

Type dakbedekking Prijs van een groendak per m2
Prijs van een daktuin 150-300 €
Prijs van een extensief groendak 60-150 €
Onderhoudskosten van een groendak 5-10 € /jaar
Prijs van een semi-intensief groendaksysteem 120-150 €
Prijs van een intensief groendak 170-200 €
Prijs van een extensief groendak 45-100 €
Prijs van een extensief groendak 45-100 €

Subsidies voor groendaken bestaan in sommige regio’s, zoals het Ile de France, de Hauts de Seine… Steden bieden ook subsidies voor groendaken, zoals de stad Lille.

Leer ook meer over

Renoveren met een groendak

Hoewel het zelden voorkomt dat groendaken worden aangelegd als onderdeel van een dakrenovatie, zien we ze meer en meer bij nieuwbouw, vooral bij grote projecten, omdat architecten worden aangemoedigd om te streven naar duurzaam en milieuvriendelijk bouwen. Dit betekent niet dat het niet mogelijk is om een groendak op een oud gebouw aan te brengen.

Het groendak is nu ontwikkeld met voldoende kennis achteraf en ervaring om het succes ervan te garanderen. De aanleg van een groendak is betrekkelijk eenvoudig en veroorzaakt geen schade of verandering aan het bestaande dak.

Het is dus mogelijk om een vegetatiedak te leggen op een stalen bak, zinken dakbedekking, stalen bak, beton, hout, zelfs dakpannen of leien …

Doorslaggevend is dat de dragende constructie het gewicht moet kunnen dragen (staal, beton, massief hout).

Zelfbouw van een begroeid dak

Het is raadzaam om een beroep te doen op een vakman in groene dakbedekking. Hij zal u adviseren over de haalbaarheid en over de structuur, het substraat en de beplanting.

Voor zelfstandige bouwers is het echter mogelijk om zelf een groendak te bouwen.

 1. Begin met het maken van een houten frame rond de omtrek van het dak. Een hoogte van 5 cm grond is voldoende. Als uw dak schuin afloopt, kunt u tussenbalken toevoegen om de grond beter vast te houden.
 2. Versterk de waterdichtheid van het dak met een EPDM membraan dat over de gehele lengte van het geraamte loopt.
 3. Plaats een voorgevormde polystyreenplaat ter hoogte van de afvoer in het onderste deel van het frame, zodat het water via de goten wegloopt.
 4. Plaats het juiste substraat en vergeet niet de belasting te verlichten door het grind te vervangen door vermiculiet, perliet of pozzolan.
 5. Plant sedums in de vorm van voorgekweekte rolletjes. Deze plant vergt weinig onderhoud.
 6. Wied in het begin, terwijl de geplante planten het hele gebied koloniseren en controleer regelmatig of de goten niet verstopt zijn.
 7. Het onderhoud van uw groendak komt neer op een paar jaarlijkse bezoeken voor onkruid wieden en veiligheidsinspecties.

Maar wees voorzichtig! Hoewel het mogelijk is om zelf een groendak aan te leggen, is het een riskant werk dat de aandacht verdient van professionals.

Op die manier is de kans kleiner dat u de duurzaamheid en integriteit van het dak aantast.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts