Hoe herstellen van een gebroken dakpan?


 

Waardoor breekt de tuile?

Hoewel kleipannen het meest weer- en weersbestendige materiaal voor uw dak zijn, blijft het een feit dat de dakpannen blootliggen.

Klimaat, regenval, temperatuurschommelingen, UV, ongevallen (vallende takken of dakelementen, stormen…): op een bepaald moment lopen sommige schade op.

Als de tegel eenmaal gespleten of gebroken is, wordt hij overspoeld door mos en vegetatie. Gebroken dakpannen raken uiteindelijk los en glijden uit voordat ze ofwel de dakgoot verstoppen ofwel het risico lopen op uw auto of hoofd op de grond te vallen!

Na een storm of aan het einde van de winter, als u niet zeker bent van de staat van uw dak, moet u een jaarlijkse inspectie uitvoeren: hetzij door op het dak te klimmen, hetzij van buitenaf met een verrekijker, hetzij van binnenuit via het onderdak.

Aarzel niet om, indien nodig, een dakwerker in te schakelen voor het jaarlijks onderhoud.

En in elk geval, als u splinters van dakpannen op de grond vindt: geen twijfel mogelijk, er is schade aan uw dak geweest!

Bescherm uw tegels: snoeien

Bij sterke windstoten of stormen zoals wij die soms meemaken, vliegen grote boomtakken weg en raken de daken.

De beste voorzorgsmaatregel om de risico’s te beperken is dan ook de bomen rond uw huis zo veel mogelijk te snoeien. Alle takken die een potentiële bedreiging voor uw dak kunnen vormen door af te breken, moeten worden gesnoeid.

Het belang van reparatie van gebroken tegels

Het is in vele opzichten belangrijk om een beschadigde tegel niet te laten liggen.

Een enkele gebroken dakpan lekt: de infiltratie van regen en vocht creëert een lek in uw dak, waardoor uw geraamte gevaar loopt en er vocht- en schimmelproblemen ontstaan in uw isolatie of muren. Vermenigvuldig dit fenomeen met 10, 20 of 50 gebarsten of beschadigde dakpannen en u zult begrijpen waarom het dringend noodzakelijk is de dakpanlekkage te dichten.

Een losse tegel die uitglijdt en valt kan schade veroorzaken aan uw planten, uw eigendom (tuinmeubelen, luifel, auto …) en mensen.

Een uitglijdende tegel kan andere tegels meesleuren en uw dakgoten en dakgoten beschadigen, of zelfs uw regenwaterafvoeren blokkeren.

Gebarsten tegels zijn meer blootgesteld aan schimmel, zwammen, korstmossen…

Vogels, knaagdieren en vleermuizen, maar ook wespen of horzels, kunnen door de opening die door een kapotte dakpan ontstaat, onder uw dak kruipen en schade aanrichten of hun nesten in uw isolatie aanbrengen.

Wanneer repareren en wanneer vervangen?

Indien bij onderzoek van uw dak meer dan één beschadigde of losgeraakte dakpan wordt aangetroffen, kan de vraag rijzen of de dakbedekking moet worden vervangen dan wel het dak moet worden gerenoveerd.

Het hangt allemaal af van hoe oud uw dak is en hoeveel schade er is aangericht.

Als u slechts een handvol gebroken tegels hebt, is het geen probleem om summiere reparaties uit te voeren.

Als de dakpannen echter lange tijd in deze toestand zijn gebleven en er schade aan de onderkant van het dak wordt geconstateerd, kan het tijd zijn om de dakbedekking te verwijderen om uw dak opnieuw te isoleren of waterdicht te maken!

Inspecteer onder het deksel om te zien of het dak nog waterdicht is.

Als uw dak te beschadigd is, moet u het verwijderen en de waterdichting en de dakbedekking opnieuw doen.

Wacht niet tot lekkage uw isolatie en muren aantast.

Spoedreparatie tegels

Een paar tegels naar beneden gevallen en je hebt geen vervangende tegels bij de hand?
U moet uw dak
nog steeds beschermen terwijl u nieuwe dakpannen krijgt!

Bevestig, met de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, in afwachting van de dakdekker een sterk plastic zeil op de plaats van de beschadiging, en zet het goed vast.

Wees voorzichtig als uw structuur is aangetast, klim niet op uw dak. Schakel een professionele dakdekker in om uw dak te repareren.

Wanneer is het nodig om de toiture opnieuw te doen ?

Vergeet niet dat het vervangen van een tegel of het aanbrengen van een afdichtmiddel een tijdelijke oplossing is voor een groter, dreigend probleem.

Tenzij er een klimaatprobleem is, kunnen gebroken dakpannen hier en daar erop wijzen dat uw dak oud en moe aan het worden is.

Daarom zullen incidentele reparaties u er niet van weerhouden om op korte termijn uw dak te vernieuwen…

 • als uw dak meer dan 20 jaar oud is
 • als u problemen met infiltratie of isolatie opmerkt
 • als de afdichting slecht is
 • als uw dak slecht is onderhouden en bedekt is met mos.
 • als de zijkanten van je dak niet meer plat zijn en de rijen meer op één lijn liggen…

Het is tijd om je dak te vernieuwen!

Uitrusting om een gebroken tegel te repareren

 • Ladder voor dakdekkers

Dakpannen kunnen gemiddeld 190 kilo per vierkante meter dragen, dus het is niet uw gewicht dat ze in gevaar brengt, maar uw bewegingen. Je riskeert dat ze losraken en eraf glijden. Of laat je gereedschap vallen en breek het (gebruik een gereedschapsriem om het goed te doen, en om je handen vrij te hebben!).

Ook als u op uw pannendak moet klimmen om reparaties uit te voeren, is het absoluut noodzakelijk om een dakwerkersladder met een haak te gebruiken, die op de nok rust: zo wordt uw gewicht verdeeld en kunt u zich verplaatsen zonder ze te verstoren.

 • Veiligheidsharnas en aangepaste schoenen

Nogmaals, als u niet gewend bent om op hoogte te werken, klim dan niet op uw dak.
Anders zijn een harnas en veiligheidsschoenen essentieel.

Denk eraan om altijd samen te werken op een dak.

Voor gespleten of gebarsten tegels kunt u :

 • Een staalborstelOnmisbaar
  voor het verwijderen van schuim, overtollige cementlijm, of broze delen op de voeg van de gebarsten tegel.
 • TegelverzamelaarHet
  meest geschikte product, een spuit- of spuittegelverzamelaar, die fungeert als een speciaal terracotta
  reparatiecement (stopverf).
 • Siliconen reparatiebandEen siliconen
  afdichtingsproduct, of een gescheurde versteviging van de dakbedekking, speciaal geschikt voor dit gebruik. Meestal gaat het om een versterkte waterdichtingstrook, die met een speciaal product moet worden gelijmd en opnieuw moet worden geverfd in terracottakleur (of in leisteen, naargelang van het geval) om een discrete tegelreparatie te verkrijgen.
 • Tegellijm, afdichtingscement of dakbedekkingssiliconeVoor
  het opnieuw voegen van ongebroken maar losse tegels.
  Vergeet niet een set houten
  wiggen mee te geven als de tegels een bepaalde vorm hebben.

Hoe kan ik een tegel vervangen?

Om een gebroken of ontbrekende dakpan te vervangen en als u vervangende dakpannen hebt, kunt u een eenvoudige dakpanwissel uitvoeren.

Hoe verwijder je een dakpan van een dak?

 1. Om een beschadigde tegel te verwijderen, plaatst u houten wiggen onder de afdektegels om ze op te tillen.
 2. Als de te vervangen tegel niet vast lag, maar net was gelegd, verwijder hem dan voorzichtig door kleine bewegingen van rechts naar links te maken.
 3. Als de tegel was vastgeniet of gelijmd, gebruik dan een klein ijzerzaagje of een kleine beitel en verwijder deze voorzichtig.
 4. Gooi de verwijderde tegel niet op de grond, tenzij u er zeker van bent dat er niemand onder heeft gelegen! Doe het anders in een kleine zak, vastgebonden aan een touw.

Stappen voor het opnieuw lijmen van een tegel

 1. Om een vervangende dakpan te installeren, gebruikt u dezelfde installatietechniek als voor het volledige dak.
 2. Leg de tegel tussen de twee andere tegels totdat het bovenste deel van de tegel boven de lat uitsteekt en de pennen in elkaar passen, controleer of alle tegels in de rij op dezelfde hoogte liggen.
 3. Als de andere tegels vastzitten, spijker dan de vervangende tegel op de lat.
 4. Zoals bij het leggen van de deken, ga altijd van boven naar beneden.

Als het niet mogelijk is om een tegel te vervangen, kunt u een kit zoals mastiek, reparatietape of siliconenkit gebruiken om een gebarsten tegel te repareren.

Reparatie van gebarsten tegels wordt alleen aanbevolen als de tegel bijzonder gevoelig is voor verandering of als het een oude of zeer speciale tegel is die moeilijk te vinden is.

Het repareren van een gebroken tegel of het repareren van gebarsten tegels zal inderdaad nooit zo doeltreffend zijn als het simpelweg vervangen ervan!

 1. Reinig de tegel met een staalborstel.
 2. Goed laten drogen in de zon of versnellen met een föhn.
 3. Vul de scheur met een geschikt product, zoals plamuur om een gebroken tegel te lijmen.
 4. Leg de stukken bij elkaar.
 5. Laat de voeg aan beide kanten overlopen.
 6. Strijk glad met een droge doek of een gehandschoende vinger.
 7. Laat 30 min. drogen alvorens de tegel terug te plaatsen en de omringende tegels te lijmen.

Een tegel repareren. Eenvoudige methode om een gebroken tegel te vervangen: video voorbeeld

Speciale gevallen

Het repareren van een gebroken nokpan, het vervangen van een vlakke tegel of het repareren van een gebarsten tegelschoorsteen kan veel delicater zijn.

Het is inderdaad lastig om een sub nokpan te vervangen door een nok die met mortel is afgedicht. Temeer daar deze dakpannen essentieel zijn voor de waterdichtheid van het dak!

Het plaatsen van wiggen onder goottegels om een goottegel te vervangen is ook lastig zonder het risico dat de hele rij verschuift!

Je moet handig zijn en weten hoe de tegels in elkaar passen.

Als u zich niet comfortabel voelt bij deze reparaties, zal een dakdekker weten wat te doen.

Er bestaan echter producten voor het waterdicht maken van daken, reparatiewapening of strips van gewapend weefsel om met mortel verzegelde dakpannen aan de randen of in de nok te repareren. De wapening moet worden overbrugd met de wapening en worden ingeklemd tussen twee lagen terracotta-kleurig waterdichtingsproduct.

Andere soorten tegels

We hebben het gehad over het repareren en vervangen van kleitegels, maar voor sommige tegels kan de operatie nog delicater zijn: het vervangen van gespijkerde leisteen of een glazen tegel bijvoorbeeld.

Leisteen of glas kan niet gerepareerd worden, ze zijn remplacent !

 1. Haal de lei van zijn haak met een tang.
 2. Schuif de nieuwe lei erin (eerder taillée !) met de biais afgesneden op de hoeken.
 3. Schuif de lei onder de bovenste lei, gladde kant naar binnen.
 4. Controleer de uitlijning
 5. Plaats de haak terug (of een nieuwe haak indien nodig) om de lei vast te zetten.

 

 

 

Recent Posts