Hout Dakbedekking: installatie, prijs en informatie rglementations


Houten daken worden al lang gebruikt in bergstreken. Daarna raakten ze in vergetelheid naarmate de prijs van hout steeg en tegels goedkoper en gemakkelijker te onderhouden werden.

Prijs van een houten dak per m²

Soort werk Prijs van het houten dak per m²
Prijs van hout voor dakbedekking (naargelang de soort) 15-100 €
Prijzen voor houten dakpannen 30 €
De Prijzen van de Dakspaan van het douanehout 50 €
Prijs van een dak van composiethout per m2 10-20 €
Prijs van een houten boeiboord voor dakbedekking (4m.) 25 €

Afhankelijk van het materiaal en de dikte, reken tussen 2,5 m² en 2,7 m² plat om 1 m² dak te bedekken.

Houten boeiboorden voor dakbedekking (zijgedeelte van een dakdeel) zijn meestal gemaakt van hout dat is geverfd of bekleed met zink of aluminium voor houten daken.

Gewoonlijk is houten dakbedekking voorbehouden aan gebouwen met karakter, zoals cottages, huizen bedekt met houten dakspanen, of hutten en schuren. Of voor bewuste rustieke architectuur, in streken waar hout makkelijk verkrijgbaar is…

Maar houten daken genieten tegenwoordig een hernieuwde belangstelling, vooral in de duurzame en ecologische bouw. Een houten dak is 100% recycleerbaar.

Houten dakpannen en shingles

Er zijn twee vormen van houten dakbedekking:

 • houten pannendaken (bolders genoemd)
 • massief houten shingle daken

Houten dakspanen worden semi-industrieel vervaardigd, terwijl shingles (houten dakpannen) nog steeds meer met de hand worden gemaakt.

Weet je dat?

Beide bestaan in verschillende houtsoorten, afhankelijk van de streek: lariks dakbedekking in het zuiden, vuren dakbedekking in de Alpen, grenen dakbedekking in de Alpen en Savoye, kastanje dakbedekking of eiken dakbedekking in het westen, acacia dakbedekking of beuken dakbedekking in de Pyreneeën, ceder dakbedekking zowat overal…

Ook dakspanen uit composiethout (houtvezel of nanocellulose en harsen) zijn verkrijgbaar. Ze zijn goedkoper in aanschaf, thermisch en akoestisch efficiënt, maar iets minder esthetisch dan massief natuurlijk hout.

Het houten dak geeft een warme en rustieke stijl en veel esthetische aantrekkingskracht. Naarmate het hout ouder wordt, wordt het grijs en krijgt het een zilverachtige kleur, die ook zeer gewaardeerd wordt door architecten van hedendaagse huizen, die dit uiterlijk bijzonder op prijs stellen.

Massief hout is een uitstekende warmte- en geluidsisolator die het wooncomfort optimaliseert.

De belangrijkste garantie voor een lange levensduur van een houten dak is het onderhoud ervan, dat veeleisender is dan het onderhoud van andere daken. Sommige houten daken kunnen meer dan een eeuw meegaan (kastanje, eik…) op voorwaarde dat ze regelmatig en zorgvuldig worden onderhouden.

Houten dakspanen, zoals shingles, kunnen het dak bedekken, maar ook de gevels van een huis, zoals leisteen of zink: ze worden ook gebruikt in houten gevelbekleding.

De afmetingen van houten dakspanen en houten dakpannen (shingles) variëren naar gelang van de regio, evenals hun vorm (rechthoekig, afgeronde zijde, ruitvormig, enz.).

Over het algemeen zijn houten dakspanen tussen 20 en 60 cm lang en 6 tot 30 cm breed met een dikte van 5 mm of meer. Terwijl houten tegels meer taps toelopen, met een breedte van 10 tot 14 cm bij een lengte van ongeveer 45 cm en een dikte van 15 tot 20 mm.

Belangrijk

Tegenwoordig kiezen wij voor eco-gecertificeerd hout volgens de PEFC- of FSC-normen, twee labels die garanderen dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde Europese bossen.

Het plaatsen van houten daken en bekledingen is een techniek die wordt overgelaten aan gespecialiseerde dakdekkers en bepaalde timmerlieden of schrijnwerkers die over deze zeer speciale knowhow beschikken.

Leer ook meer over

Voor- en nadelen van een houten dak

Hout wordt minder gebruikt dan andere dakbedekkingsmaterialen omdat het veel onderhoud vergt.

Het moet worden behandeld tegen vocht, schimmel, mos en houtetende insecten, vooral termieten en andere kleine dieren die het dak kunnen binnensluipen.

Evenzo, als u uw houten dak een bijzondere kleur wilt laten behouden en wilt voorkomen dat het grijs wordt, moet u het regelmatig beitsen en beschermen tegen UV-stralen en slecht weer.

Hout blijft een vrij duur dakbedekkingsmateriaal om aan te kopen (en vooral om te plaatsen) en soms is het nodig om houten dakspanen of dakpannen op maat te laten maken.

Houten dakbedekking is 100% ecologisch: de Franse bosbestanden worden nog onvoldoende geëxploiteerd (het hout wordt vaak geïmporteerd) en het hout is recycleerbaar, zonder chemische of industriële behandeling.

Voor de installatie van een houten dak is een minimale helling van 35° vereist, omdat hout niet “glad” is en anders sneeuw en regen zou vasthouden.

Een van de voordelen van een houten dak is dat het een uitstekende warmte- en geluidsisolator is. Hout is zeer goed bestand tegen wind, vorst en schokken (projecties, hagel, takken…) Het is ook zeer stevig voor een licht gewicht, wat uw geraamte zal ontzien.

Sommige houtsoorten zijn rotvrij (op voorwaarde dat ze goed onderhouden worden) en een houten dak kan meer dan 120 jaar meegaan!

Welk hout te kiezen voor het dak?

De keuze van het hout voor het dak zal in hoofdzaak worden bepaald door de streek waarin men woont en de plaatselijke produktie.

Sommige soorten zijn gevoeliger voor plagen, hardhout wordt meer gewaardeerd door lyctus en zachthout door capricorns, hoewel zij ook de sterkste constructiehoutsoorten zijn.

 • Eikenhout heeft een grote mechanische sterkte, is uiterst duurzaam en gemakkelijk verkrijgbaar. Het wordt gebruikt voor zowel buiten- als binnenschrijnwerk: timmerwerk, gevelbekleding, dakschindels, lambrisering, trappen, terrassen, meubilair, parketvloeren, enz. Eiken is een zure en looizuurhoudende houtsoort. De prijs is een van de hoogste.
 • Kastanje is een weinig krimpend hout dat goed bestand is tegen buigen, zijn looizuur schrikt spinnen af! Pas op, tijdens het drogen kan het een min of meer belangrijke krimp ondergaan, vooral als u op zolder veel verwarmt.
 • Beuken is een stabiele en zeer drukbestendige houtsoort. De duurzaamheid is een van de laagste. De prijs blijft vrij hoog. Het wordt eerder gebruikt voor binnenschrijnwerk, parketvloeren, meubilair, lambrisering, trappen en buigingen.
 • Essen, populieren, elzen en beuken zijn meer voorbehouden voor binnenschrijnwerk, voor gevelbekleding, parketvloeren, meubilair, lambrisering, enz.
 • De grove den, de gewone spar, de douglasspar, de laricio den, de zeeden, de barre den… zijn houtsoorten die tegen een stootje kunnen en die daarom vaak worden gebruikt voor dakplaten en panlatten en voor houten daken.

Om er zeker van te zijn dat u de juiste keuze maakt, is het raadzaam een houtsoort te kiezen die voldoet aan de NF-norm. Volgens deze norm moet het hout van categorie 2 of 3 zijn, d.w.z. dat het vochtgehalte tussen 13 en 17% moet liggen.

Tips voor het plaatsen van dakshingles

Een onderlaag is vereist vóór de installatie van houten shingles. Deze onderlaag voorkomt elke infiltratie van water, bijvoorbeeld bij poedersneeuw.

 • 1
 • Houten shingles of dakpannen moeten altijd met de nerf van het hout evenwijdig aan de richting van de helling worden gelegd. Verticale voegen moeten verspringen en niet in drie opeenvolgende rijen worden geplaatst. Shingles worden hooguit met twee of drie spikes vastgezet.
 • 2
 • De shingles moeten in twee, drie of vier lagen over elkaar worden gelegd, afhankelijk van de helling. Er zit een dun luchtgat onder. Elke shingle wordt zorgvuldig geselecteerd om zo dicht mogelijk bij de onderlaag te liggen. De breedte van de shingles moet de ondernaad of zelfs twee bedekken.
 • 3
 • Alvorens de houten shingles aan te brengen, moet het dak worden voorbereid: eerste laag panlatten, scherm onder het dak, tweede laag panlatten over het scherm onder het dak, vervolgens eerste rij overlappende houten shingles of dakspanen van onder naar boven.
 • 4
 • Alvorens de houten shingles aan te brengen, moet het dak worden voorbereid: eerste laag panlatten, scherm onder het dak, tweede laag panlatten over het scherm onder het dak, vervolgens eerste rij overlappende houten shingles of dakspanen van onder naar boven.

Bij de nok van uw houten dak moeten de voegen alternerend zijn en moeten spijkers worden gebruikt die langer zijn dan op de hellingen om de nokbalk te doorboren.

Onderhoud en reparatie van een houten dak

Als u handig bent met houtbewerking en voldoende bent uitgerust, weet dan dat het mogelijk is om uw eigen houten dakspanen te maken. Zo kunt u op maat gemaakte houten shingles of houten dakpannen krijgen. Wees voorzichtig, het gewicht van de tegels mag niet meer dan 20 tot 25 kg per m2 bedragen.

De oudsten draaiden de verouderde houten tegels om, waarmee ze een extra halve eeuw van goede en trouwe dienst konden verdienen.

Na verloop van tijd krijgt het houten dak een zilvergrijze kleur. Het is aan u om te bepalen of u al dan niet in deze kleur geïnteresseerd bent (vergeet nooit te controleren of uw PLU houten daken toestaat!).

Als u de kleur van het oorspronkelijke hout wilt behouden, zal het ten minste om de twee jaar moeten worden behandeld. U zult uw houten dak ook moeten beschermen tegen insecten en mos.

 

 

 

Recent Posts