Voordelen van vezelcement
Het dak van vezelcement heeft verschillende troeven
- het is licht en zuinig, in het bijzonder
- Het dak van vezelcement is redelijk vorst- en hittebestendig.
- het is waterdicht
- het kan een deel van het vocht absorberen en is op zichzelf helemaal geen goede thermische of geluidsisolator.
Asbestcement wordt gebruikt in dakbedekking, hetzij in de vorm van asbestcement golfplaten, hetzij in de vorm van asbestcement dakpannen, hetzij in de vorm van fotovoltaïsche leien, hetzij als asbestcement onderlaag voor dakpannen (die de waterdichtheid van een dak met dakpannen verzekert of versterkt), hetzij als onderlaag voor groendaken .
Sommige asbestcement-golfplaten bevatten isolatie aan de onderzijde: in feite bevat de onderzijde dunne aluminiumisolatie, maar deze wordt gebruikt voor veestallen in de landbouw en om dieren minimaal te isoleren tegen de kou, maar in geen geval zal dit voldoende zijn voor huisvesting of “menselijk” gebruik.
Asbestcement daken moeten vaak worden onderhouden of gerenoveerd, omdat ze met de tijd en het weer verslechteren en hun oorspronkelijke isolerende eigenschappen verliezen. Fibro-cementplaten worden poreus, zodat renovatie van het fibro-cementdak moet worden overwogen.
Het dak van vezelcement heeft door zijn geometrische vorm een winddichtheidskloof. Om deze situatie te verhelpen, is het belangrijk het asbest-cement dak te isoleren.
Het belang van waterdichting
Om de
thermische bruggen
van een dak van vezelcement dat u wenst te isoleren, is de keuze van een luchtdicht membraan van polyethyleen van essentieel belang voor de waterdichtheid. Bevestigd met dubbelzijdige kleefband op de kaderprofielen, bedekt het de volledige helling door over de aangrenzende oppervlakken uit te steken. Het is van essentieel belang dat de stroken elkaar overlappen met een universele lijm die op de voeg wordt aangebracht. Perifere overstekken worden verlijmd met een cartridge bevestigingsmiddel.
Het membraan, dat hier wordt toegepast, is van het type vochtregulerend en integreert een microstructuur die in de winter sluit om de waterdamp die uit het huis komt tegen te houden. In de zomer gaat de microstructuur open om het vocht naar buiten te laten afvloeien en de bouwelementen te helpen uitdrogen.
Speciale lijmen (gebogen verbindingen) zijn beschikbaar voor het isoleren van de omtrek van leidingen en elektrische kanalen die door het waterdichtingsmembraan moeten lopen.
Leer ook meer over
Geval van asbest-cement asbest daken
Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen vezelcement dat vóór 1997 is geproduceerd en vezelcement dat na die datum is geproduceerd. Vezelcement voor dakbedekking dat vóór 1997 is geproduceerd, kan asbest bevatten. Dit is een speciaal geval.
Inademing van asbest is giftig voor de gezondheid en leidt tot vele longaandoeningen zoals asbestose, longfibrose en pleurale of bronchopulmonale kanker, die zich meestal voordoen na langdurige blootstelling aan asbeststof.
Daarom is de vervaardiging of verkoop van asbestproducten vanaf 1997 verboden. Vezelcement voor daken dat na deze datum wordt geproduceerd is vrij van asbest en levert geen bijzondere risico’s op in verband met dit giftige materiaal.
Dit type dak van asbestcement kan niet worden geïsoleerd: het moet worden verwijderd of ingekapseld, maar in beide gevallen kunnen op een asbestdak geen aanpassings- of isolatiewerkzaamheden worden overwogen.
Als uw asbestcementdak vóór 1997 is geïnstalleerd, is het raadzaam een diagnose te laten stellen door een vakman die u zal vertellen of uw dak asbestvrij moet worden gemaakt (verwijderd of ingekapseld) of dat u het kunt laten zoals het is.
Belangrijk
Aan een asbestcementdak mogen geen wijzigingen worden aangebracht: er mag niet worden gesneden, geschuurd of geboord. Daarom is het niet mogelijk een dak te isoleren met asbestcementvezels.
In ieder geval, als u niet zeker bent of er al dan niet asbest in uw asbestcementdak aanwezig is: laat een asbestdiagnose uitvoeren voordat u werkzaamheden aan de isolatie van uw asbestdak overweegt!
Leer ook meer over
Isolatie van een dak uit golfplaten van vezelcement
Gewoonlijk worden daken van vezelcement golfplaten aangetroffen op bijgebouwen zoals garages, werkplaatsen, loodsen, enz. Golfplaten van asbestcement zijn zowel praktisch als economisch.
Het kan echter wenselijk zijn deze ruimten te isoleren om wat u er opslaat droog en op een constante temperatuur te houden. Of voor semi-huiselijk gebruik (werkplaats bijvoorbeeld).
In dat geval moet, om deze aanhangsels te isoleren, het dak van vezelcement van binnenuit worden geïsoleerd; de vezelcementplaten kunnen dan gemakkelijk op het gewenste moment worden vervangen zonder de isolatie of de bekleding van de reling aan te raken.
Een dak van golfplaten kan aan de buitenzijde worden geïsoleerd met een overkappingssysteem (Externe Thermische Isolatie). Deze oplossing vermijdt demontage van de oude dakbedekking, biedt duurzame bescherming en maakt het mogelijk het gehele dak op eenvoudige wijze te isoleren.
U kunt ook een hangend raamwerk parallel aan de hellingbaan maken, waarop u isolatieplaten kunt schroeven.
Er zijn meer in het algemeen 3 methoden om een fibro-cement dak te isoleren:
- polyurethaanschuim (onaantrekkelijk, maar doeltreffend)
- hout (meer esthetisch, maar meer technisch)
- glaswol (als u een onderdakconstructie met gordingen heeft).
Isoleren met polyurethaanschuim
Het isoleren van een dak van vezelcement komt vaker voor in de industriële sector, omdat dit type dakbedekking vooral wordt aangebracht in magazijnen en opslagplaatsen.
Een isolatie van het schuimtype wordt over het algemeen door middel van spuiten aangebracht en vult de kieren en tussenruimten die luchtstromen door het asbestcementdak van industriële gebouwen laten gaan.
Dit schuim absorbeert geen water, laat vocht ontsnappen en droogt zeer snel.
Uitbreidbaar polyurethaanschuim kan worden gebruikt voor het afdichten en isoleren van de meeste materialen en heeft het voordeel dat het perfect aansluit bij de vorm van de structuur waarin het wordt aangebracht. Aan de andere kant is het resultaat niet erg esthetisch.
- Controleer de bevestiging van de platen vóór het inspuiten, aangezien het schuim ze zou kunnen verschuiven of optillen.
- Zorg ervoor dat het schuim dat onder het reliëf van de golfplaten wordt geïnjecteerd, niet naar achteren vloeit
Een spuitbus schuim van 500 ml kost tussen 6 en 10 €. 1 l schuim geeft ongeveer 35-40 l in vrije uitzetting.
Ons professioneel advies voor het isoleren van een fibro-cement dak
- De isolatie mag niet verticaal worden samengedrukt, anders zal de gegolfde plaat vervormen.
- Snijd de isolatie 1 cm breder dan de gordingafstand, zodat deze zichzelf door samendrukken vasthoudt.
- De 160 mm glaswol wordt geleverd op rollen van L. 3,50 x B. 1,20 m. Snijd het in drie of vier stukken, makkelijker te hanteren.
- Rol de dubbelzijdige lijm uit over de gehele lengte van de noppen en randprofielen. Installeer en breng het waterdichtingsmembraan aan over de lijm. Op de kruispunten moet een minimale overlapping van 5 cm in acht worden genomen.
- De continuïteit van de isolatie is van essentieel belang om koudebruggen tussen wanden en plafond te beperken.
Stappen om met hout te isoleren
- Leg een plank hout op de rand van de metalen plaat.
- Breng het patroon van de metalen plaat over op het hout en zaag het patroon uit met een decoupeerzaag.
- Plaats de snijplank onder het golfplaatmetaal, waarbij u het vacuüm zoveel mogelijk vermindert.
- Om de luchtdichtheid te verbeteren, voeg een siliconen kraal toe.
- Zorg ervoor dat u vochtig behandeld hout gebruikt.
- U kunt dan isolatie in de vorm van polyurethaanschuim of glaswol tussen de houten planken aanbrengen.
Glaswol onder het dak
- De kale laag (zonder dampscherm) glaswol wordt tussen de gordingen van het geraamte geschoven. Het wordt aangebracht na de montage van het metalen geraamte dat de bekledingsplaten van vezelcement van de hellingbaan moet dragen.
- De tweede laag, bekleed met kraftpapier, wordt dwars op de eerste laag gelegd, rustend op de stijlen van het geraamte. Indien de eerste laag niet kaal is, is het absoluut noodzakelijk dat het vochtscherm met een frees wordt geperforeerd om condensatie en rotting van het geraamte te voorkomen.
- Breng aan in kruisvormige lagen.
De aldus gevormde isolatie heeft een warmteweerstand (R) van 6,65 m2.K/W, hetgeen veel hoger is dan de minimumeisen van de RT (thermische regeling) voor verbouwde zolders (R = 4).
Table of Contents