Isoleer een garage dak: prijs, banden en regelgeving


 

De voordelen van een goede isolatie van uw garage

Steeds vaker wordt de garage een bijgebouw van het huis, en worden er nieuwe bestemmingen bedacht: opslagruimte, schilder- of naaiatelier, speelkamer, enz.

In sommige gevallen wordt de ongebruikte garage zelfs een woonkamer op zich en wordt hij hergebruikt als logeerkamer.

In ieder geval is het niet langer een eenvoudige carport, het is een ruimte van half bewoond naar volledig bewoond.

Als zodanig moet men zich zorgen maken over de isolatie ervan. En net als bij elke andere constructie, komt minstens 30% van de isolatie door het dak! En het isoleren van een garagedak wordt des te relevanter als het aan het huis vastzit!

Bij het kiezen van het isolatiemateriaal dat u gaat gebruiken in uw houten garage, controleert u de thermische en akoestische prestaties.

De isolatie van het garagedak zal veel afhangen van de dakstructuur: hout, metaal, PVC, plat, met zolder…

Een slecht geïsoleerde aangebouwde garage is een gat in de isolatie van een huis. Dus zelfs als alle andere kamers goed geïsoleerd zijn, zal de warmtebrug die door de garage wordt gecreëerd tot een groot energieverlies leiden en dus op uw elektriciteitsrekening worden weerspiegeld.

Als er een kamer boven uw garage is, zal het isoleren van het garageplafond het gemakkelijker maken om die kamer te verwarmen. U kunt kiezen voor isolatie van binnenuit, via het plafond of onder het dak, of van buitenaf.

Isolatiemateriaal voor mijn garage

De isolatie die gekozen wordt om uw garagedak te isoleren moet aan 3 criteria voldoen: lage warmtegeleiding, hoge warmteweerstand (R) en brandwerendheid: M0 (onbrandbaar). Een materiaal met een brandclassificatie hoger dan M1 moet worden beschermd door een brandwerende bekleding (gips bijvoorbeeld).

Als het alleen gaat om bescherming tegen de kou, kan elk van de klassieke materialen worden gebruikt: minerale of dierlijke wol, synthetische of ecologische isolatie.

Vanwege het vuil en de dampen die gewoonlijk in een garage worden aangetroffen, moet u niet aarzelen om de isolatie te beschermen met gipsplaat, hout of PVC/polycarbonaat (en een vlekbestendige behandeling).

Als ook geluidsisolatie nodig is (wat op prijs wordt gesteld als de garage aangebouwd is), moeten in plaats daarvan natuurlijke materialen (wol en niet-synthetische vezels) worden gebruikt. Maar let op de brandwerendheid.

In het geval van leidingen die in de garage moeten worden beschermd, moeten isolerende leidingen worden gebruikt.

Zorg ervoor dat er geen koudebrug is. Isoleer vervolgens de muren en de deur, zodat de isolatie zo effectief mogelijk is.

Isolatie aanbrengen op een garagedak

Als u ook maar de minste twijfel hebt over de conditie van uw houten constructie, zijn er oplossingen om de bron van het probleem te behandelen en de veroorzaakte schade te herstellen (injecteren, consolideren of gewoon vervangen). Als uw structuur gezond is, is het de moeite waard om preventief producten voor structurele behandeling toe te passen (spuiten, witkalken, enz.).

Perfect uitgelijnde dakspanten zullen de uitvoering aanzienlijk vergemakkelijken.

Rol- en plaatisolatie wordt tussen de dakspanten aangebracht en afgedekt met een scheidingsmateriaal dat zorgvuldig wordt gevoegd om alle kieren te bedekken. Elke ongeïsoleerde ruimte fungeert als een koudebrug.

Belangrijk

Zelfs als uw garagedak gemaakt is van sandwichpanelen, zal een tweede laag binnenisolatie het comfort in uw garage alleen maar verhogen.

Zorg ervoor dat isolatiemateriaal, tenzij het daarvoor bestemd is, niet in contact komt met schoorsteenkanalen. De normen schrijven voor dat er ten minste 20 cm afstand moet zijn tussen de isolatie en een schoorsteenkanaal dat door het garagedak loopt.

In traditionele skeletbouw, isoleer in één of twee lagen.

  • In twee lagen, de eerste laag wordt tussen de daksparren geplaatst en de tweede tussen de gordingen.
  • In geïndustrialiseerde boerderijen zijn één of twee lagen tussen de boerderijen mogelijk.

Het vochtscherm moet aan de warme kant worden geplaatst, d.w.z. aan de binnenkant, onder de isolatie. Om een perfecte afdichting te verzekeren, moet het altijd in contact zijn met de isolatie.

Leer ook meer over

Het isolatiebudget voor een garagedak

De kosten van het isoleren van uw garagedak zullen variëren met de kwaliteit van de isolatiematerialen die u kiest.

  • Ligt het gemiddelde rond de 50 euro per m², dan ligt de marge tussen 30 en 90 euro per m².
  • Polyurethaanschuim kost 20 € per m2.
  • Steenwol kost tussen 5 en 10 € per m2 in 10 cm.
  • Vacuüm isolatiepanelen kosten tussen 40 en 60 € per m2.
  • Gipskartonplaten BA13 kosten gemiddeld 2,5 euro per m2.

Isoleer de zolderruimte boven de garage

Een onverwarmde garage in contact met een verwarmde ruimte erboven zal afkoeling veroorzaken, zodat het van essentieel belang is het plafond van de garage te isoleren.

In rollen of halfstijve panelen wordt de isolatie tussen de daksparren en/of eronder geplaatst, afhankelijk van het type constructie. In het algemeen worden twee lagen isolatie aangebracht, waarbij de tweede laag loodrecht op de eerste staat.

Penthouses zijn eenvoudig te isoleren: u giet isolatie op de zoldervloer of tussen de balken, met behulp van een blaasbalg (vlokken of schuim). Er zijn verschillende oplossingen: platen van polystyreen of een verlaagd verlaagd plafond van gipsplaat, waarin minerale of plantaardige thermische isolatie in de ruimte wordt aangebracht.

Indien er reeds een onderdakscherm is geplaatst, kan het nodig zijn ruimte vrij te laten voor een luchtspleet, zodat vocht goed kan worden afgevoerd.

Met éénlagige isolatie kunt u snel een onderdak isoleren.

Tijdens de installatie mag de isolatie niet aan de dakbedekking worden gelijmd, omdat dit tot vochtproblemen kan leiden. Laat een luchtspleet van ten minste 2 cm. De installatie gebeurt altijd van beneden naar de nok.

De techniek van isolatie in twee lagen moet worden gebruikt wanneer een hoogwaardige isolatie is vereist. Voor een goede uitvoering is het aan te bevelen een afwisseling te creëren tussen de voegen van elke rij.

De laatste stap zal bestaan uit het aanbrengen van gipsplaten/hout of PVC om de aangebrachte isolatie te bedekken. Deze planken kunnen worden geplaatst door te leunen op de eerder geïnstalleerde metalen staven, of zelfs op klampen.

Speciale aandacht moet worden besteed aan ramen (velux-type). Let op de voegen en de waterdichtheid. Verdubbel ze indien nodig. Sommige ramen hebben standaard afdichtingsranden die dikker zijn dan de isolatie.

Gebruik anders het dampscherm om deze functie te vervullen. Er zijn specifieke verbindingen die de ruimte tussen de ramen of vleugels en hun kozijnen effectief opvullen.

Let op

Een extra anti-vlek primer zal daarna nuttig zijn.

Het zal ook verstandig zijn om te werken aan de isolatie van de muren en de garagedeur.

 

 

 

Recent Posts