Leien dak: voordelen, nadelen, prijs, onderhoud en installatie


 

Prijs van een leien dak per m²

De aankoopprijs van leisteen lijkt a priori erg hoog (ongeveer 60 € per m²), maar het materiaal is rendabel door zijn lange levensduur, geringe onderhoud en isolerende eigenschappen.

Soort werk Prijs van een leien dak per m².
Prijs voor het leggen van het leien dak 60-70 €
Prijs van een leisteen tegel per eenheid 0,40 – 1,50 €
Prijs van een natuurleien dak (plaatsing inbegrepen) 100-140 €
Prijs van een dak in synthetische leisteen 50-70 €
Prijs voor het reinigen van een leien dak met behandelingen (volledig dak) 1000-2000 €

Kenmerken, voordelen en nadelen van leien dakbedekking

Leisteen, een natuurlijk mineraal materiaal, staat bekend om zijn vorstbestendige eigenschappen. Het is in feite een rotsschalie. Dakbedekking van leisteen is vaak donkergrijs, blauwachtig tot zwart van kleur en is zeer esthetisch. Bovendien wordt de kleur van leisteen na verloop van tijd niet aangetast.

Dakleisteen is er in vele vormen en heeft een lange levensduur (100 jaar en meer) en een hoge kwaliteit. De beroemdste leisteen is die van Angers: hier bevindt zich de belangrijkste in Frankrijk geëxploiteerde leisteenafzetting. Maar er is ook geïmporteerde leisteen, die minder duur is.

Bouwleien worden gebruikt om gevels en daken te bedekken. Leisteen beschermt tegen regen, zon en andere weersomstandigheden.

Dakbedekking met leisteen is zeer milieuvriendelijk: het is afkomstig van een rots, behoeft geen chemische of industriële extractieprocessen, en behoeft geen chemische producten voor het onderhoud. Een leien dak is ook een uitstekende isolator voor het huis, wat energie bespaart.

Het leien dak brengt charme en authenticiteit.

Hoewel leisteen een ideaal dakbedekkingsmateriaal is, is het niet geschikt voor alle daken. Leisteen is zwaar: het is niet geschikt voor alle dakconstructies. Sommige gemeenten staan geen leisteen toe in hun PLU (vraag het gemeentehuis om meer informatie). De plaatsing van een leien dak is complex en moet worden toevertrouwd aan een gespecialiseerde dakwerker.

Het edele en prestigieuze karakter van een leien dak zal nooit nalaten een huis cachet en waarde te geven, aangezien dit dakbedekkingsmateriaal wordt beschouwd als van superieure kwaliteit, zelfs luxueus.

Dakleisteen is nu verkrijgbaar in een groot aantal vormen en kleuren. De leien zijn vrij dik, tussen 3,8 en 9 mm, en zijn geschikt voor oude gebouwen. Dunnere leien zijn voorbehouden voor nieuwere huizen.

Sommige gemeenten of regio’s waarvoor leisteen een erfgoed is, bieden hulp bij het plaatsen van een leien dak (Bretagne, Normandië, Savoie…).

Natuurlijke leisteen of synthetische leisteen of gaas

Er zijn twee soorten dakleisteen op de markt: natuurleisteen en synthetische leisteen.

Dak in natuurlijke leisteen :

Leisteen is eigenlijk een schistgesteente, afkomstig uit leisteengroeven.

Leisteen vormt zich tot gebladerte door de druk. Vervolgens wordt het gesneden en gepolijst tot tegels. Elke groeve levert zijn eigen leisteen op met verschillende kenmerken.

Kleuren en kwaliteiten variëren aanzienlijk. Natuurleien daken profiteren van een waterdicht, niet-poreus, isolerend en duurzaam materiaal.

Synthetisch leien dak

Hij wordt gemaakt van organische vezels, minerale additieven en cement en vervolgens behandeld om dezelfde sterkte- en isolatie-eigenschappen te garanderen als natuurlijke leisteen.

Het is echter economischer, maar heeft een kortere levensduur dan natuurlijke leisteen: 70 jaar, vergeleken met natuurlijke leisteen die 100 jaar is.

De imitatie is lichter dan de originele steen. De keuze aan beschikbare kleuren is gevarieerd.

Het gaas:

Er is
een soort leisteen met een dikte tussen 20 en 40 mm. Het heet “lauze”. Het is eigenlijk leisteen met een massiever uiterlijk en een minder schilferig uitzicht dan leien dakbedekking.

De know-how van de dakbedekking in lauzes is bijzonder. Het dakbedekken van een leien dak gebeurt in verschillende fasen, te beginnen met het hakken van de stenen.

Het is een vrij zware steen, de output van de installatie is ongeveer 1 m2 per dag en per poser . Het leggen gebeurt door de leisteen te plaatsen tussen houten latten die als steun dienen.

Dakbedekking in gaas blijft in Frankrijk zeldzaam vanwege de vele beperkingen (gewicht, kosten, lengte van de installatie).

Leer ook meer over

Methode voor het leggen van een leien dak

Vandaag de dag is de methode voor het leggen van een leien dak de haakmethode, voor plaatsing op panlatten. Deze techniek biedt een betere bescherming tegen de wind. De leien zijn gelegd met afwisselende voegen.

Het is belangrijk op te merken dat leisteen twee kanten heeft. De rechterkant is de afgeschuinde kant die u naar boven moet richten bij het leggen. Het is deze afschuining die het regenwater laat weglopen.

Het is onmogelijk om een leien dak te plaatsen op een plat dak of op een rond dak.

Leisteen heeft een geschikt raamwerk nodig om zijn gewicht te dragen.

Een leisteen wordt geleverd in de vorm van een 2,7 tot 9 mm dikke plaat, rechthoekig of in schilfervorm gesneden.

De complexiteit van de plaatsing van een leien dak bedraagt over het algemeen 60 tot 70 € de prijs van de plaatsing alleen al per m².

  1. Het leggen gebeurt door de route van de krijtlijn te volgen, beginnend vanaf de onderkant en elkaar afwisselend overlappend.
  2. Onder de leisteentegel wordt een afgeschuinde houten lat geplaatst, die de leisteentegel optilt om een goede helling te waarborgen.
  3. De nok kan gemaakt zijn van leisteen of zink.
  4. Leipannen kunnen worden gesneden met een aambeeld voor dakdekkers (nooit met een slijpmachine).
  5. Een aluminium of zinken plaat wordt aangebracht om de afdichting van de vallei te versterken.

Onderhoud en reiniging van het leien dak

Gedurende de eerste 30 jaar van uw leien dak is er geen onderhoud nodig. Daarna zal het nodig zijn uw leien dak te ontschuimen en te behandelen met natuurlijke producten om te voorkomen dat mos, korstmossen of schimmels zich kunnen vestigen.

Gebruik nooit een hogedrukreiniger of chemicaliën. Een leien dak kan worden geborsteld met heet water en een handborstel. Door om de twee jaar onderhoud uit te voeren behoudt uw leien dak al zijn kwaliteiten en krijgt het een nieuwe kleur.

U kunt ook van deze gelegenheid gebruik maken om losse, gespleten of beschadigde leien te vervangen.

U kunt ook de knipperende strips vervangen indien nodig.

Een dakdekker kan aanspraak maken op een gemiddeld bedrag van 350 euro, inclusief arbeid, vervoer van materialen en reiskosten.

Attentie

Loop nooit op je leien dak! Gebruik een ladder aan de rand van het dak: leisteenplaten zijn niet gemaakt om het gewicht van een man te weerstaan.

Het onderhoud van een leien dak is een van de belangrijkste prioriteiten. Alleen een ervaren dakdekker kan uw dak veilig en efficiënt beoordelen.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts