Woordenlijst universum Dakbedekking: alle antwoorden


Klik op het woord om de definitie te lezen

Kadercategorie


Abside

Het verbindt twee dakhellingen of wordt tegen een gevel geplaatst.

Een oksel is een stuk lijstwerk in een hoek van 45 graden, recht of gebogen, dat wordt gebruikt om twee delen van het geraamte met elkaar te verbinden en te verstevigen. In een hoek van een frame bijvoorbeeld, zorgen zij voor stijfheid en sterkte.

De oksel is afgewerkt met pennen, en de pengaten zijn gemaakt in de kruisbogen.

Kruisboogschutter

Pen- en gatverbinding is een traditionele methode om houten constructiedelen in elkaar te zetten. Alle schrijnwerkers en timmerlui zijn vertrouwd met deze montage: stevig, veilig, zonder schroeven of spijkers.

Pengaten en pennen zijn houten stukken die in elkaar passen. De pen is het equivalent van het mannelijk stuk, het pengat is het vrouwelijk stuk. Beiden worden bewerkt met parallellepipedale montageafwerkingen.

De pen is gesneden in :

De pen is gesneden in :

 • zingen
 • wangen
 • over
 • nivellering

Het pengat wordt gesneden in :

 • over
 • tegenover
 • achtergrond

De assemblage is ontworpen om zonder enig bevestigingsmiddel te worden uitgevoerd, maar sommige timmerlieden geven er de voorkeur aan een “faux tenon mortaise” te maken, met pennen.

De moeilijkheid van deze montage ligt in de hoek van de snede, die met de hand moet worden aangepast met een houtbeitel.

Moiré montage

Bij moiséement wordt een enkel stuk vervangen door twee parallelle balken (moises) die ” en sandwich ” andere constructiedelen bijeenhouden door ze met bouten aan elkaar te bevestigen.

De moises voorkomen dat de constructiedelen uit elkaar gaan staan en verhogen hun treksterkte.

In een conventioneel frame houdt de gefreesde assemblage de uiteinden van de kruisbogen en het onderste deel van de pons vast.

Vervalsing

De schoor is een constructie-element dat tot doel heeft de delen die het meest aan druk worden blootgesteld, te ontlasten. Het is een deel van de stutten. Ze worden in elkaar gezet met pen- en gatverbindingen.

De schoor verbindt bijvoorbeeld de palen met de gording, of met de eerste gording van de kruisboogschaar. Het
wordt systematisch aangebracht zodra een stuk geraamte langer is dan 4 meter.

Coyer, of kern

Een schouw, ook wel coyer genoemd, is een klein stuk vakwerk dat in afnemende mate in het onderste deel van het dakspant wordt geplaatst om de helling van een lager dak te veranderen door de onderbreking ervan te veranderen.

Gootdaken hadden geen goten nodig: de vorm van het dak die door de goten werd gegeven, “joeg” het water weg van de gevel.

In het verlengde hiervan wordt het onderste deel van het dak, dat minder schuin is, ook wel de haard of kern genoemd.

Échantignole

De kruisboog
is een stuk hout dat aan de kruisboogschutter is bevestigd en wordt gebruikt om een uitval te handhaven. Het wordt soms ook een kruisboogschroef genoemd.

Scratch

De schraper is een geheel van structurele stukken rond de stempel van een boerderij. Het wordt gebruikt om de verticale stukken te ondersteunen.

De jam bestaat uit ingewanden, spleten en schouwen.

Blootliggende boerderij, of overlopende boerderij

Een blootliggende of overhangende boerderij kan ook verwijzen naar het dakgebinte. Het is een gebint dat boven de gevel uitsteekt en een overhangende dakrand creëert. Het doel ervan is de gevel te beschermen tegen weersinvloeden.

Dit type raamwerk is typisch voor de Middeleeuwen en middeleeuwse steden. Het is ook te vinden op sommige vakwerkhuizen.

Dakvenster categorie


Glazen ramen

Dakvensters die hoofdzakelijk tot doel hebben licht binnen te laten, zijn lichtkoepels of dakramen.

Ze kunnen variëren in grootte, materiaal en vorm, van een eenvoudige waterput tot een koepel van gebrandschilderd glas!

Glazen overkappingen of koepels zijn meestal het teken van zeer verfijnde (en ook zeer dure) luxe architectuur en worden op maat gebouwd. Ze komen zelden voor.

Maar in de hedendaagse architectuur, vooral met platte daken. Dakluifels worden gewaardeerd om hun werkplaats of industriële stijl.

De verschillende soorten glazen ramen zijn :

 • het dakvenster met gebogen beglazing
 • het platdakraam voor platte daken
 • het koepelvormige luifelraam
 • de schuine luifel voor platte daken
 • de opengaande of verschuifbare modulaire overkapping
 • het piramidale bladerdak
 • het dakraam

Soms is het nodig contact op te nemen met gespecialiseerde vaklui of raamtimmerlieden, maar het is nog steeds mogelijk om kant-en-klare elementen te vinden van

dakramen

met de merken Velux, Tryba, Lapeyre, Rooflite, Technal…

De prijs ervan varieert naar gelang van de afmetingen, de beglazing en de afwerking, maar vaak is de installatie zelf duurder, vooral als er wijzigingen aan de structuur moeten worden aangebracht.

De indicatieve prijs voor een klein Velux hoekraam is 750 €.

Outeau (of houteau)

Een outeau (of houteau) is een kleine dakkapel met leien of dakpannen en een driehoekige voorgevel. Het heeft een ventilerende functie, en heeft als zodanig zelden een glazen venster, maar eerder een rooster. Ze zijn bedekt met speciale tegels of leisteen. Maar het brengt in de zolder niet geregeld een niet te verwaarlozen punt van licht.

Het kattenluik onderscheidt zich van het andere door zijn eigen houten structuur (terwijl het kattenluik in de dakstructuur is geïntegreerd).

De wangen van de heuvel zijn driehoekig en de nok is horizontaal.

Binnen de familie van gereedschappen, onderscheiden we:

 • L’outeau plat d’Anjou: rechthoekige terp waarvan het platte dak een helling heeft die overeenkomt met die van het hoofddak.
 • De driehoekige terp bestaat uit een gevel, een bank, een knoop en een nok, maar zonder wangen. De nok is gemaakt van kanaal- of halfronde tegels. Het kan worden voorzien van een beglaasd frame.

Categorie dakbedekking


Hosting

Het dakgebinte duidt de tussenkomst van een dakwerker aan om de “ongelukken van het meubilair” aan te kleden: schoorsteenbasissen, verbindingen met dakkapellen, luiken, toegangsluiken …

Daartoe gebruikt de zinkwerker platen van plaatstaal, zink, koper, gegalvaniseerd staal of aluminium, die hij last en vervolgens uitsnijdt in een vorm die kan worden gevormd om de betrokken ruimte waterdicht te maken.

De metalen elementen waaruit de loodsen zijn opgebouwd, worden gootstukken genoemd.

Schuilplaatsen moeten in de dakbedekking opgaan en zich zo natuurlijk mogelijk verbergen.

Hoe vaardiger de vakman, des te succesvoller zal de berging zijn. Een zinkdekker is in het algemeen meer gewend om deze stukken te maken dan een eenvoudige timmerman-dakdekker.

Benadering

De benadering is een afgeschuinde lei bij een schild tussen twee hellingen van een leien dak.

Het aantal benaderingen hangt af van de hoek van de heup.

Een tegenaanval wordt gewoonlijk tegenover een tegenaanval geplaatst.

Heup Hitch

De heupvoeg is de waterdichtingsstructuur die zich op de uitstekende lijn tussen de twee zijden van het dak bevindt.

Het zou kunnen:

 • van een gesloten heup: de bekleding is symmetrisch verbonden op de lijn van arêtier ;
 • een heup met een rij voeringen: een rij voeringen bedekt de laatste rij van elk paneel.
 • een heup met een deklat: een metalen deklat in zink of gegalvaniseerd staal zorgt voor de waterdichtheid

Als de dakbedekking uit dakpannen bestaat, wordt de heup gebouwd met speciale dakpannen, die heup-, kegel- of schuine pannen worden genoemd.

Het is een van de gevoelige punten van de dakbedekking waarvoor know-how en waakzaamheid inzake waterdichting vereist zijn.

Het wordt gelijmd en gevoegd met mortel of, afhankelijk van het dakbedekkingsmateriaal, met klemmen, spijkers of polyurethaan mastiek.


Dak sneeuwstop

Een sneeuwstop wordt gebruikt om te voorkomen dat de sneeuw van het dak glijdt. Het kan bestaan uit tuiten, haken of roosters, meestal van metaal.

Zij worden uiteraard gebruikt in bergachtige streken om de veiligheid van de bewoners te waarborgen, zodat er geen grote blokken sneeuw op hen vallen. De sneeuwstopper verdeelt het gewicht van de sneeuw over het gehele dakoppervlak en de dragende elementen. De bouwnormen voorzien in installatie op daken vanaf 900 m boven de zeespiegel.

Daksneeuwstoppen zijn verkrijgbaar voor elk dakbedekkingsmateriaal, met passende bevestigingssystemen.

Ze worden ook wel “snavels bij neige”, “stop sneeuw” of “sneeuwwacht” genoemd.

De sneeuwstoppen worden verkocht in partijen, of per kilo. Afhankelijk van het materiaal zijn ze tussen 1 en 30 € per stuk waard (de duurste zijn die van roestvrij staal).

Shingle of hout shingle

Een shingle is een houten plank die wordt gebruikt als beschoeiing of dakbedekking. Afhankelijk van de regio in Frankrijk wordt het ook “tavaillon de bois”, “tavillon”, “tavillon”, “essente”, “échandole”, “ancelle” genoemd…

De dakspanen, of tavaillons, kunnen gemaakt zijn van kastanjehout, eik, lariks, rode ceder, spar… Ze worden het meest aangetroffen op traditionele chalets of in bergachtige streken. De “tavillonneur” is een traditionele ambachtelijke knowhow, zeldzaam en daarom vrij duur.

Gespleten of gezaagd zijn ze doorgaans 25 tot 60 cm lang en 6 tot 18 cm breed. De vormen van de dakspanen verschillen naar gelang van de streek (rechte, afgeschuinde, afgeschuinde of gespietste houten dakspanen).

Hoe regelmatiger ze zijn, hoe beter ze zijn.

Ze worden met spijkers op het regelwerk bevestigd, hetzij overlappend (één dikte per rij), hetzij dubbel overlappend (gestapeld).

Naast hun onbetwistbare warme esthetische kwaliteit (het zilvergrijs dat ze met de jaren op natuurlijke wijze krijgen is zeer gewild), zijn houten dakspanen een ecologisch dakbedekkingsmateriaal en een uitstekende warmte- en geluidsisolator.

De houten shingle is licht, waterdicht, ademend en waterdicht, dankzij de splitsing die de richting van de houtnerf respecteert, waardoor hij 100% waterdicht is.

Afhankelijk van de houtsoort, de eventuele behandeling ervan, het soort installatie en het onderhoud (de oudsten waren tevreden ze aan de andere kant om te draaien als het eerste zijn temps had gehad !), kunnen daken van stierenkoppen meer dan 100 jaar meegaan !


Closoir

De dakafdichting garandeert de waterdichtheid van de nok en zorgt tegelijk voor de ventilatie van de dakbedekking.

Dakventilatie is van onder naar boven. De dakafdichting is een soort bitumineuze niet-geweven rol van 25 tot 35 cm breed, die op de nok kan worden geniet of gespijkerd. Sommige zijn gemaakt van plaatstaal voor een betere waterdichtheid.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen die bij de bekleding passen.

De prijs van een rol omheining is 10 tot 15 € per meter.

Embarrure

Nokbetegelen is een techniek voor het leggen van noktegels: ze worden op een horizontale kraal op de mortel gelijmd.

In tegenstelling tot de droge nok techniek, worden er geen daksluitingen gebruikt.

Merk op dat de mortelrand na de plaatsing zichtbaar blijft, zodat deze moet worden gladgestreken en soms moet worden gekleurd.

Een slecht uitgevoerde ophoging kan leiden tot mortelsplijting of het loskomen van de nokpannen, gevolgd door infiltratie.

De specie van het slot wordt gebruikt om de nok te breeuwen.

Nokvormige kruisbloem

Een nokfitting is een decoratief dakelement dat gewoonlijk op het uiteinde van de nok bovenaan het dak wordt geplaatst.

De basis is bevestigd op het frame, met een draad en schreef, dan kan het hoofddeel een windwijzer zijn, een punt, een artistiek stuk, een stuk in terracotta of zink, of zelfs in koper…

Naast hun esthetische en symbolische rol dienen de nokvorsten ter bescherming van het kwetsbare deel van de nok.

De vakman die de kruisbloem maakt wordt soms

Ornamentalist.

Ze worden soms ook stoten genoemd.

Een kruisbloem is van oudsher een uniek stuk op traditionele huizen.

De prijs van een kruisbloem varieert van een paar honderd tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de kwaliteit.

Dakpan, mofpan, vlakke pan, randpan, gegroefde pan, grote en kleine vormpan, enz.

 

 

 

Recent Posts