mechanische tegels: eenvoudige installatie. Voor-en nadelen.


 

Presentatie van mechanische tegels

De mechanische tegel dateert uit het industriële tijdperk. De oude mechanische tegel dateert van het einde van de 19e eeuw. Mechanische tegels hebben een revolutie teweeggebracht in de wereld van vlakke tegels en traditionele regionale tegels.

Sneller en eenvoudiger te fabriceren, sneller en eenvoudiger te installeren en veel goedkoper!

De mechanische pan, of in elkaar grijpende pan, wordt zeer gewaardeerd door dakdekkers of particulieren die hun dakbedekking zelf leggen, omdat hij zeer gemakkelijk en snel te leggen is.

Het zijn voorgevormde tegels die zeer gemakkelijk in elkaar passen en zich niet alleen aan het regelwerk hechten, maar het ook mogelijk maken rechte en stevige rijen tegels te maken. Dit systeem maakt ze ook beter waterdicht. Ze zijn iets breder dan andere soorten dakpannen, zodat de dakbedekking sneller kan worden gelegd.

Zij hebben dezelfde technische kenmerken als alle pannendaken: waterdicht, stevig, duurzaam, bestendig en redelijk isolerend. Zij worden met name op grote schaal gebruikt bij dakrenovatie.

Mechanische dakpannen zijn geschikt voor alle soorten daken met een helling tussen 25 en 60 graden, zowel voor oude als hedendaagse gebouwen.

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan mechanische tegels in terracotta, beton of composietmaterialen, met of zonder gekleurde coatings.

Er zijn ook mechanische glazen tegels voor lichtkoepels.

Wist je dat?

Zij worden “mechanische tegels” genoemd omdat zij de eerste tegels zijn die industrieel, door gieten, volgens een industrieel procédé werden vervaardigd.

Andere soorten mechanische tegels

De Romaanse dakpan

Recentelijk zijn er “hybride” dakpansoorten gevonden, zoals de Romaanse dakpan of de dubbele Romaanse dakpan. Dit is een industrieel gegoten tegel met een versterkte waterdichting dankzij een verhoogde vergrendeling. Van de Romaanse tegel behoudt hij een traditioneel gevormde en afgeronde neus. Het zijn tegels met langsvergrendeling en schuifvergrendeling, die droog kunnen worden gelegd, inclusief richels en randen.

De beauvoise mechanische vlakke tegel

Een ander voorbeeld is de Beauvoise mechanische vlaktegel (of Beauvoise Huguenot tegel), een licht gebogen, dubbel vergrendelde, kleine gegoten tegel met de rechte neus van een traditionele vlakke tegel. Hij wordt gelegd als een kruislings gelegde dakpan.

Voordelen

 • Past zich aan oud en nieuw aan
 • Gemakkelijk en snel te installeren
 • Goedkopere installatie (werktijd en accessoires)
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Keuze van materialen en kleuren/afwerkingen
 • Duurzaam en bestendig: het vergrendelingssysteem vermindert aanzienlijk het risico van losraken of wegglijden, of optillen door de wind.
 • Goede opbrengst per m²: 10 tot 22 tegels (andere tegels bestrijken minder oppervlakte)

Nadelen

 • De esthetische weergave is minder traditioneel dan die van regionale of klassieke tegels. Dit kan worden gecompenseerd door de keuze van het materiaal en de esthetische afwerking. U moet ook weten dat er gebogen mechanische tegels zijn als de vlakke vorm u niet bevalt.
 • Sommige PLU’s verbieden het gebruik van mechanisch beton of zelfs van kleitegels. Kom meer te weten alvorens te kopen!
 • Doordat er minder tegels op elkaar liggen, is de akoestische isolatie minder efficiënt. Dakonderlagen kunnen dit probleem verlichten.
 • De onderlinge solidariteit van de mechanische tegels is zowel hun kracht als hun zwakte! Ze zijn beter bestand tegen agressie, maar als er één beschadigd is, moet u er misschien verschillende vervangen wegens het domino-effect.

Leer ook meer over

Prijs dakpannen per m2

Afhankelijk van het materiaal, de grootte, de kenmerken en de afwerking, varieert de prijs van mechanische tegels van 0,50 € tot 2 € per eenheid, d.w.z. tussen 7 en 45 € per m² exclusief leggen.

Reken de plaatsing door een dakwerker, budget tussen 30 en 75 € de prijs per m² voor een mechanisch pannendak.

Hoe meer u in bulk koopt, hoe meer u een goede prijs krijgt (fabrieksprijs tegel), bijvoorbeeld in pallets van 400 tegels! Probeer in dit geval met de leverancier te onderhandelen over de overname van een eventueel overschot (in een bepaalde marge !).

In vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen biedt de kostprijs van de renovatie van een mechanisch pannendak dus een zeer interessante prijs-kwaliteitverhouding.

Waar koop je zijn mechanische tegels?

 • Mechanische tegels vindt u heel gemakkelijk in doe-het-zelfzaken (mechanische tegel Brico Dépôt, mechanische tegel Castorama, mechanische tegel Leroy-Merlin, enz.) en in winkels die gespecialiseerd zijn in bouwmaterialen (mechanische tegel Point P, enz.).
 • De Brico Dépôt mechanische tegelprijs begint bij zeer betaalbare prijzen. Hoe meer opties u neemt in termen van afwerking, kleuren of behandeling, hoe hoger de prijs uiteraard zal zijn.
 • Sommige fabrikanten verkopen rechtstreeks tegen fabrieksprijzen.

Mechanische techniek voor het leggen van tegels

De plaatsing van mechanische dakpannen is relatief eenvoudig, maar het is toch noodzakelijk enkele essentiële regels in acht te nemen om een goede waterdichting van uw dak te verzekeren.

Het kan niet vaak genoeg worden herhaald: werken op hoogte en op daken is gevaarlijk en moet worden voorbehouden aan vaklui of ervaren doe-het-zelvers, met de nodige materialen en veiligheidsuitrusting (dakladders, harnassen, touwen, veiligheidsschoenen, enz.).

Indeling en latten

Plan uw dak: meet en plan de mechanische dakpanbedekking van uw dak, met inbegrip van de hoeken, uitsparingen, openingen, nok, enz.

Geef locaties voor alle ventilatieopeningen en kattenluiken bijvoorbeeld. Installeer panlatten van 25 x 50 op de daksparren na het bevestigen van het onderdakscherm.

Informatie over de afstand tussen de panlatten vindt u op de verpakking van de tegels die u koopt. Sommige categorieën bieden de mogelijkheid om de ruimte tussen de latten aan te passen om uitsparingen te vermijden.

U kunt dan beginnen met het leggen van uw mechanische tegels in overeenstemming met DTU 40.24 :

 • of in kruisverband voor daken die in het bijzonder aan wind zijn blootgesteld (NV65-norm)
 • of met rechte verbindingen

Kruislingse of rechtlijnige installatie?

Bij plaatsing in rechte voegen worden alle voegen van de tegels op elkaar afgestemd. Behalve voor bepaalde zeer bijzondere tegelvormen of in atypische gevallen, worden tegels bijna nooit met rechte voegen gelegd, tenzij dit het gewenste esthetische effect is.

De installatie met kruisvoegen wisselt de voegen af om een betere drainage en een betere weerstand tegen wind en elementen mogelijk te maken. Het is over het algemeen gemakkelijker om bij renovaties dwarsvoegen te bedekken, om te kunnen “spelen” op de zijranden. Het enige nadeel van deze installatiemethode is de aankoop van halve tegels.

Installatie

Hoeveel mechanische tegels per m²

Er zijn twee maten mechanische dakpannen :Kleine vorm: het aantal mechanische dakpannen per m² voor dakpannen met kleine vorm varieert van 15 tot 22 dakpannen per m² mechanisch dak, voor een gewicht van 2 tot 3 kilo per dakpan.

Grote vorm (voor daken met een lage hellingsgraad): van 10 tot 15 pannen per m², voor een gewicht van 3 tot 5 kilo per pan… Hij kan vlak of min of meer gebogen zijn.

Opgelet, houd rekening met halve pannen en een marge voor dakvlakken die een beetje ingewikkeld zijn (velux mechanische panverbinding, mechanische panvallei, enz.).

Elke tegel dekt de reeds gelegde tegel perfect af. De tegels van de eerste rij worden bedekt door die van de tweede rij en opgehangen aan de tweede rij panlatten. Ze passen perfect in elkaar als de indeling en de plaatsing van de latten correct zijn gebeurd!

Begin altijd van onder naar boven en diagonaal. Dit vermindert uw bewegingen (en risico’s) en stelt u in staat om regelmatig te controleren of de mechanische panlatafstand tijdens de lay-out is gemeten.

De minimale helling van een dak met mechanische dakpannen is 25 graden, en mechanische dakpannen hoeven niet te worden genageld of gelijmd tenzij de helling groter is dan 60 graden! Leg uw nokpannen dan tegen de wind in en gebruik spikes, speciale haken of stokschroeven.

De mechanische dakpanrand wordt gelegd met speciale mechanische dakpannen voor dakstops.

 

 

 

Recent Posts