Alles over het scherm onder dak: Complete Guide 2021


Hier geven wij een overzicht van de afmetingen en de soorten onderdakschermen die u kunt gebruiken.

Het nut van een scherm onder het dak?

Het scherm onder het dak beschermt uw dak en zolderkamers tegen water, stof en wind. Maar heeft andere voordelen.

 • Het is een hulp voor de thermische prestaties van uw dak, en dus van uw huis: u zult energie besparen.
 • Het zal u ook toelaten om minder warmte te hebben in de zomer (reflecterend scherm onder het dak) en zal uw algemeen comfort verbeteren.
 • Het vermindert ook de windweerstand en beperkt het loskomen van de dakpannen.
 • Onderdakschermen worden geïnstalleerd tussen het dakframe en de dakbedekking. Zij worden hoofdzakelijk gebruikt als afdichting en blokkering tussen het dak, dat blootgesteld is aan de koude, en de binnenkant van de zolder, die geïsoleerd is. Het scherm beheert zo de vochtigheid die samenhangt met het temperatuurverschil en beschermt de isolatie tegen koude, hitte, wind, water en stof.

Het grootste nadeel van een scherm onder het dak komt echter vooral voort uit zijn… afwezigheid! Indien u bijvoorbeeld uw zolder wilt inrichten en indien uw dak voordien niet van een scherm was voorzien, zult u het hele dak moeten demonteren om er een te plaatsen.

Belangrijk

In geen geval kan het onderdakscherm de dakbedekking van een huis vervangen!

De verschillende types van onderdakschermen

Er zijn verschillende types: bitumineus membraan, PVC waterdichtingsfilm, HPV-dakscherm of reflecterend onderdakscherm…

De keuze van het onderdakscherm wordt bepaald door het type dakbedekking. Dit zijn de belangrijkste soorten onderdakschermen:

Synthetisch dakscherm van polypropyleen (PVC)

Het bestaat uit verschillende lagen microgeperforeerde kunststoffolie. Het is de handigste en zuinigste. Het wordt beschouwd als een basisscherm, is niet ademend en laat geen damp ontsnappen. Het blijkt soms condensatie te veroorzaken en kan de aantasting van de constructie versnellen.

Bitumineus onderdakscherm

Het onder bitumen dakscherm is zwaarder, maar biedt een degelijke bescherming, meer aangepast aan zware dakbedekking (leisteen bijvoorbeeld). Het is, zoals de naam al aangeeft, gemaakt van een dunne laag met bitumen geïmpregneerde vezels.

Hij is meer geschikt voor koude streken, en iets minder interessant tegen hitte.

Het is zeer slipvast en wordt daarom gewaardeerd door dakdekkers.

Het reflecterende onder-dak scherm

Het reflecterende dakscherm reflecteert 70% van de infraroodstralen dankzij een aluminiumlaag en biedt optimale isolatie in winter en zomer. Het is bijzonder geschikt voor gebruik in zeer zonnige streken om de zolderkamers tegen de zomerse hitte te beschermen.

Reflectieschermen zijn ook het soort onder-dakschermen dat is ontworpen om op het dak gemonteerde fotovoltaïsche panelen te plaatsen.

De HPV-dakscreening

HPV-schermen (hoge waterdampdoorlaatbaarheid) zijn tegenwoordig de meest gebruikte schermen, die populair zijn vanwege hun ademende werking.
Deze schermen houden condensatie tegen en beperken warmteverlies via het dak of het binnendringen van koude. HPV-screening wordt aangemoedigd in het kader van de RT 2012 (zij behoren tot resistentieklasse R3).

Voor een dak waaronder zich vaak waterdamp bevindt, zal een onderdakscherm van het HPV-type de binnenste damp naar buiten doorlaten, maar de damp tegenhouden die van buitenaf komt.

HPV-schermen onder het dak worden vooral aanbevolen in regio’s met een bergklimaat (meer blootgesteld aan UV en temperatuurschommelingen).

Ecologische dakschermen

Als u de voorkeur geeft aan een milieuvriendelijk materiaal en bijvoorbeeld bitumen wilt vermijden, zijn er dakonderleggers die gemaakt zijn van natuurlijke vezels, zoals linnen dakonderleggers.

Dit 100% natuurlijke materiaal heeft een aantal interessante eigenschappen: het ademt 10 keer beter dan een conventioneel scherm, is 40 keer scheurbestendiger en is van nature waterdicht.

Leer ook meer over

Prijzen voor onderdakschermen

Hoe hoger de sterkteklasse, hoe hoger de prijs van het materiaal.

De prestaties van een onderdakscherm worden beoordeeld aan de hand van hun weerstandsklasse (R1, R2 of R3). Wat isolatiemateriaal betreft, wordt dit criterium bepaald door :

 • de minimum afstand tussen de dakspanten
 • weerstand tegen belasting (wind) in beide richtingen
 • scheurvastheid rond spijkers en nietjes
Prijs van een dakscherm per m2
Prijs van een PVC onderdakscherm 0,60-1,50€
Prijs van een bitumineus dakscherm 1,20-3 €
Prijs van een reflecterend onderdakscherm 8-20 €
Prijs van een HPV-onderzoek onder het dak 7-10 €
Prijs voor de installatie van een scherm onder het dak (exclusief benodigdheden) 10-20 €

Voeg het toe aan uw offerteaanvraag

Hoewel de meeste timmerlieden, dakdekkers en isolatiespecialisten het onderdakscherm als een must beschouwen voor de structuur en de sterkte van uw dak, nemen zij het niet altijd op in hun bestek.

Vergeet niet ernaar te vragen wanneer u offertes aanvraagt voor de bouw of renovatie van uw dak.

Zoals altijd zal uw prijsopgave degressief zijn als u uw vakman meerdere taken toevertrouwt (isolatie, scherm en bekleding bijvoorbeeld).

Installatie van een scherm onder het dak

We plaatsen altijd het scherm onder het dak voor de dakbedekking. In het geval van een verandering of een oud onderdakscherm, moet de afdekking worden verwijderd vóór de renovatie.

Laat een ruimte van 2 cm voor ventilatie tussen het bitumen of reflecterende dakscherm en de dakbedekking. Dit is niet nodig voor het HPV-onderzoek.

De meeste onderdakschermen zijn verkrijgbaar in breedtes van 100 of 150 cm. Ze kunnen worden gespijkerd of geniet met behulp van een pneumatische spijkermachine/spijkerapparaat. De lichtste schermen kunnen worden geïnstalleerd met dubbelzijdig plakband.

Het is belangrijk de stroken goed te overlappen om ervoor te zorgen dat het scherm waterdicht wordt geïnstalleerd, zonder koudebruggen of “lekken”.

Het tarief voor een dakwerker ligt tussen 40 en 65 € per uur voor het plaatsen van een scherm onder het dak. In zijn offerte voor deze specifieke taak, zal worden opgenomen :

 • verwijdering van de oude afdekking en het scherm indien het om een renovatie gaat
 • het type van het geïnstalleerde scherm
 • de toegankelijkheid, de hoogte, en de uitrusting die nodig is om de plaats te beveiligen
 • counter-latting
 • reizen en vervoer

Het materiaal dat nodig is om een scherm onder het dak te installeren, kan vanaf 150 euro kosten (ladders en veiligheidsuitrusting niet inbegrepen). U zult ook moeten investeren in een spijkerapparaat/stapler.

Als u uw dak renoveert, controleer dan voordat u uw onderdakscherm vervangt of uw dak in goede staat is, zonder scheuren of infiltratie, en vervang zo nodig de dakpannen.

Indien mogelijk, laat 48 uur tussen de installatie van het scherm en de bedekking, dit zal de voegen tijd geven om te drogen.

Nadat alle stroken zijn gelegd, wordt de dakonderlaag definitief bevestigd door middel van een genagelde tegenlat. De tegenlat moet een minimale doorsnede van 36 x 20 mm hebben, zodat tussen het scherm en de dakbedekking een luchtspleet van ten minste 20 mm ontstaat.

Voorschriften: is het scherm onder het dak verplicht?

De norm NF EN 13859-1 regelt de eigenschappen van onderdakschermen. De installatie van een scherm onder het dak is niet in alle regio’s verplicht, maar wordt sterk aanbevolen.

Let er bij de keuze van uw onderdakscherm op dat het :

 • W1: Waterdicht tegen binnendringen van water volgens EN 13859-1
 • SD1 als het een HPV screening is
 • R2 of R3: de scheurweerstand is voldoende voor een afstand tussen 2 daksparren van 60 tot 90 cm.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts