Onderhoud Dakbedekking 2021: Tips, prijzen en informatie


Waarom verlengt een regelmatige dakreiniging uw dak?

Voorbeelden van vragen gesteld door onze lezers :

 • Welke reiniging moet worden uitgevoerd afhankelijk van het type dak?
 • Verschillende onderhoudstechnieken voor verschillende materialen?
 • Wat zijn mijn onderhoudsverplichtingen voor het dak?
 • Hoe kan men de prijs van een dakreiniging schatten?

Het dak wordt blootgesteld aan allerlei externe agressies die de werking en het uitzicht ervan in gevaar brengen. Vuil, mos, insecten, micro-organismen of weersinvloeden kunnen het beschadigen en aantasten.

Een regelmatige reiniging van het dak optimaliseert het gebruik ervan en verlengt de levensduur, om nog maar te zwijgen van het feit dat het onderhoud het uitzicht van het dak verfraait en het een nieuwe look geeft.

Het is daarom raadzaam ten minste tweemaal per jaar een inspectie uit te voeren en regelmatig een onderhoudsreiniging uit te voeren.

De eerste stap bij het reinigen van een dak met dakpannen, zink of terrassen is het verwijderen van boomtakken, puin en bladeren van het dak. Vervolgens wordt een hogedrukreiniging uitgevoerd om vuil en mos van de dakbedekking te verwijderen.

Ook wordt een anti-schuim en waterafstotende behandeling toegepast, om het dak waterdicht te maken. Een nieuwe verflaag kan ook worden aangebracht als oplossing voor een betere isolatie. De toe te passen technieken en de te gebruiken trucs voor het onderhoud van een terrasdak met grind of het onderhoud van een terras met natuurleien zijn toch helemaal niet dezelfde?

Van gereedschap tot producten, alles is anders. Wij leggen u de juiste gebaren en technieken uit om uw dak te reinigen.

Alles wat u moet weten over het ontschuimen van daken

 • Hoe voorkom je infiltratie door mos?
 • Welke chemicaliën kunnen mijn dak beschadigen?
 • Hoeveel geld moet u begroten voor het ontschuimen van uw dak?

Behalve schade aan de dakbedekking, die vuil en verwaarloosd wordt, veroorzaken mossen en algen ook infiltratie van water. Het is dus van essentieel belang het dak te ontschuimen om de mossen te verwijderen. U kunt een borstel gebruiken en een product dat is aangepast aan uw soort bedekking om beschadiging van uw dak te voorkomen.

Het inschakelen van een vakman is altijd aan te bevelen, vooral als de helling van uw dak erg steil is en om veiligheidsredenen. De ontzwavelingstechniek bestaat uit het verwijderen van de mossen, het borstelen van de zwarte vlekken, het spoelen en vervolgens het sproeien van een algicide en fungicide produkt.

Pas op dat u geen producten gebruikt die uw dak kunnen beschadigen, zoals bleekwater, dat de dakbedekking kan aantasten.

Ontschimmelen van een leien dak: de techniek hangt af van de mate van schimmelvorming en het type lei. Natuurleien zijn beter bestand tegen mos dan synthetische leien, maar vereisen een speciale behandeling.

Mos verwijderen van een pannendak: periodiek gereinigde dakpannen geven uw dak een nieuwe look. Het onderhoud van de tegels is afhankelijk van het type. Zorg ervoor dat u geen producten gebruikt die hen kunnen beschadigen: sommige kunnen met stoom worden gereinigd, terwijl andere dat niet verdragen.>

 • Welke producten worden aanbevolen voor 2019?
 • Hoe moet het product worden aangebracht voor een doeltreffende behandeling?
 • Wat zijn de trucs die je moet weten?
 • Wat is het nut om haar te laten behandelen?

Mossen, korstmossen, vervuiling, veroudering en atmosferische neerslag, uw dak wordt blootgesteld aan diverse agressies die het uitzicht en de staat ervan aantasten. Regelmatig onderhoud is dus noodzakelijk om uw dak te onderhouden.

De behandeling bestaat uit het aanbrengen van specifieke producten, waaronder een antischuim- en een waterafstotende behandeling.

De reiniging en behandeling van daken is afhankelijk van de aard van de gebruikte bekledingsmaterialen. Leien daken, pannendaken, stalen of vezelcement daken, elk type vereist een specifieke behandeling en aangepaste producten. Hout heeft bijvoorbeeld een bespuiting nodig met specifieke fungicide en insecticide producten.

Evenzo vermindert een zorgvuldig behandeld dak de behoefte aan renovatie- en vernieuwingswerken, zoals thermische renovatie, structurele vervanging, enz.

Het waterdicht maken van het dak, hoe werkt dat?

 • Waaruit bestaat het waterdicht maken van daken?
 • Wat zijn de kosten van dakafdichting als ik een expert in de arm neem?

Waterafstotend is een product dat bestaat uit water- of siliconenacrylhars, dat regenwater van het dak laat glijden en zorgt voor een betere isolatie van uw dak door het waterdicht te maken. Het is een soort duurzame bescherming die het dak in goede staat en zijn oorspronkelijke kleur houdt.

Waterdicht maken maakt het ook mogelijk :

 • Om scheuren te voorkomen. Er bestaat een breed scala van soorten waterafstotende middelen, aangepast aan de verschillende dakbedekkingsmaterialen (dakpannen van klei, betontegels, leisteen, zink, dakspanen, enz.)
 • Deze techniek, die op het dak wordt aangebracht, voorkomt de hechting van vuil en stof door als een waterafstotend middel te werken. Zorg er bij het aanbrengen van het waterafstotend middel voor dat het product homogeen wordt en breng het aan op het gehele dakoppervlak.

Er bestaan verschillende waterafstotende oplossingen, zoals een filmvormend waterafstotend middel, een gekleurd waterafstotend middel en een waterafstotend middel met een parelend effect.

1) Het filmvormend waterafstotend middel vormt een harde film die het dak beschermt en het binnendringen van water verhindert.

2) Gekleurd waterafstotend middel wordt aanbevolen voor tegels en leien die gebleekt zijn.

3) De waterafstotende coating met pareleffect zorgt voor een langdurig effect terwijl het dak toch kan ademen.

Een waterafstotend product van goede kwaliteit biedt bescherming voor de komende 5 jaar, zodat u de waterafstotende behandeling niet elk jaar opnieuw hoeft uit te voeren.

Let op dat deze stap komt nadat het dak is ontschuimd. Het is een aanvulling op de reiniging na de toepassing van de antischuimbehandeling.

Hoeveel kost dakonderhoud?

 • Wat is de prijs per vierkante meter voor dakonderhoud?
 • Hoeveel keer per jaar moet ik mijn dak onderhouden?
 • Welke reinigingsoplossingen moet u op uw dak toepassen?
 • Hoe voorkom je dat je te veel betaalt voor zijn onderhoud?
 • Hoe nu verder?

Een dak ontsnapt niet aan de schade veroorzaakt door het weer en de externe elementen.

De prijs van een professionele reiniging varieert naargelang van de dakbedekking en de behandeling die moet worden toegepast, of het nu gaat om hogedrukreiniging, antischuimoplossing of waterafstotend middel.
Sommige waterafstotende of schuimwerende producten zijn inderdaad duurder dan andere, afhankelijk van het soort dak (beton, hout, zink, dakpannen, enz.).

De kosten hangen ook af van de grootte van uw dak en de oppervlakte ervan. De prijs van de schoonmaak wordt berekend per m².

 

 

 

Recent Posts