De prijs van een dakontschuimer in 2021


 

Wanneer moet hij zijn dak ontschuimer doen?

Het ideale is om een dakontschuimer te gebruiken nadat de laatste bladeren zijn gevallen, bij droog weer en zonder regen in de komende 3 dagen, zodat uw dak goed kan drogen.

Belangrijk

Perioden van grote hitte zijn niet bevorderlijk voor ontschuimingsbehandelingen: de producten zouden verdampen voordat zij hun werk hebben gedaan.

Het materiaal om het dak te ontschuimen

Het materiaal dat nodig is om een dak te ontschuimen is het materiaal dat dakdekkers over het algemeen gebruiken om alle werkterreinen op hoogte te beveiligen: ladders, vanglijnen, overalls, maskerbescherming, handschoenen, borstels met handgrepen van verschillende afmetingen, schrapers, hogedrukreiniger, ontschuimingsmiddelen en zakken om het verwijderde schuim te verwijderen.

Het ontschuimen van het dak gebeurt in de volgende stappen:

 1. inspectie van het dak en reparatie van eventuele gebroken dakpannen en voegen of lekkages
 2. het verstoppen van de waterafvoeren, zodat er geen verstoppingen ontstaan
 3. reiniging met een borstel en een geschikt reinigingsmiddel
 4. of reiniging met een hogedrukreiniger
 5. curatieve behandeling
 6. drogen
 7. spoelen indien het product dit vereist
 8. toepassing van een preventieve waterafstotende behandeling
 9. het ontstoppen van goten en afvoeren

De kosten van producten

Afhankelijk van de mate van vervuiling zijn er intensieve curatieve producten, of kunt u eenvoudige natuurlijke en ecologische reinigers gebruiken, zoals zwarte zeep en zuiveringszout!

Let op: Solar, shingle of rieten daken vereisen speciale reinigings- en ontschuimingstechnieken.

Praat met gespecialiseerde bedrijven voordat u uw fotovoltaïsche panelen of rieten daken door een hogedrukreiniger haalt!

De antischuimbehandeling voor daken wordt verkocht in blikken van 5, 10 of 20 liter, gemiddeld tussen 1,20 en 4 euro per liter. 1 liter dekt ongeveer 5 m² (indien slechts één bewerking volstaat).

Hetzij tussen 0,24 en 0,80 € per vierkante meter.

Als u alleen uw dak wilt ontschuimen, moet u tegen de prijs van het product (ongeveer 200 € aan producten) meer dan 1000 € aan materiaal toevoegen voor uw werk.

Ambachtslieden gebruiken graag gondels voor dit soort werk: een gondel kost ongeveer 350 € per dag om te huren.

Ontschuimen met bleekwater of chloor: een zeer slecht idee

Gebruik nooit bleekmiddel of chloor om uw dak te ontschuimen: ze mogen op het eerste gezicht “doeltreffend” lijken, maar ze zullen zo “doeltreffend” zijn dat ze uw dak poreus zullen maken en niets anders dan een uitnodiging voor waterinfiltratie zullen zijn!

Bovendien brengen deze producten blijvende schade toe aan bepaalde materialen. Ze zijn ook schadelijk voor het milieu, vooral wanneer ze worden vermengd met uw regenwatercollector!

Prijs voor het ontschuimen van daken per vierkante meter, afhankelijk van het type dakbedekking

De gemiddelde prijs per m2 van een dakontschuimer hangt af van het dakbedekkingsmateriaal, de helling van het dak en de algemene conditie van uw dak.

Voor oppervlaktes van minder dan 50 m² (garagedak bijvoorbeeld) bieden bedrijven u een interessant pakket aan.

Hoe ernstiger de mos-, korst- en plantensporen zullen zijn, hoe meer tijd er zal moeten worden besteed aan het reinigen, ontschuimen en behandelen van uw dak!

Het tarief voor een dakontschuimer die door een vakman wordt uitgevoerd op een dak in goede staat, zonder dat renovatie of herstelling nodig is, bedraagt gemiddeld 30 tot 45 € per vierkante meter.

Dit omvat alle uitrusting, producten en het beveiligen van de bouwplaats op hoogte.

Dakontschuimingsprijs per m2
Prijs van een ontschuimer voor kleipannendaken 20-30 €
Prijs van een ontschuimer voor betonnen daken 15-25 €
Prijs van een natuurleien dak ontschuimer 30-50 €
Prijs van een ontschuimer voor een dak van synthetische leisteen 15-25 €

Onderhoudsherinnering per daktype

Metalen daken

Bakjes van staal, plaatstaal, koper en zink zijn zeer goed bestand tegen mos (ze zijn niet poreus), en hoeven in het algemeen niet te worden ontschuimd, of heel zelden, als ze erg blootgesteld zijn (op het noorden, beboste omgeving…).

Terracotta tegels

Met de hand borstelen of hogedrukreiniger, voorzichtig te werk gaan, zuiveringszout (nooit bleekmiddel!), speciaal op dit materiaal afgestemd schimmelwerend middel of algicide, waterafstotende behandeling of verf toegestaan.

Betonnen tegels

Manueel borstelen of hogedrukreiniger, zuiveringszout (nooit bleekmiddel!), schimmelwerend middel of algicide speciaal aangepast aan dit materiaal, waterafstotende behandeling of verf toegestaan.

Natuurlijke leisteen

Handmatig borstelen of hogedrukreiniger met zorg behandelen, zuiveringszout (nooit bleekmiddel!), speciaal op dit materiaal afgestemd schimmelwerend middel of algicide, waterafstotende behandeling of verven verboden.

Synthetische leisteen

Handmatig borstelen of hogedrukreiniger, zuiveringszout (nooit bleekmiddel!), schimmelwerend middel of algicide speciaal voor dit materiaal, behandeling of gekleurde waterafstotende verf.

Leer ook meer over

 • Eenvoudige reiniging (voor het verschijnen van schuim, preventief, zonder behandeling): 7 tot 15 € per m².
 • Ontschuimen van daken (met waterafstotende en schimmelwerende behandeling, levering en arbeidsloon): 15 tot 27 € per m².
 • Gootreiniging: reken tussen 50 en 150 € per goot.

Let op het uurtarief

Vermijd vaklui die u een uurtarief aanbieden: het ontschuimen van een dak neemt gewoonlijk 2 dagen in beslag, aangezien het product tussen de lagen moet drogen.

Maak van de gelegenheid gebruik om uw gevels te ontschuimen of ga over tot het ontschuimen van uw terras: hoe meer handelingen u aan een vakman toevertrouwt, hoe meer u dalende tarieven zult krijgen.

Op dakontschuimings- en dakgootreinigingswerkzaamheden die door een vakman worden uitgevoerd, is een verlaagd BTW-tarief van 10% van toepassing (indien de woning meer dan 2 jaar is bewoond).

Het ontschuimen wordt alleen gedaan op het dak zonder dat reparatie nodig is: indien dakpannen moeten worden vervangen of infiltraties moeten worden gerepareerd, zal dit door de vakman extra in rekening worden gebracht.

Als de vervuiling en de kolonisatie van het mos of korstmos te groot is, zal uw vakman de ontschuimingsoperatie waarschijnlijk moeten herhalen.

Als uw dak bijzonder blootgesteld is, zal hij u ongetwijfeld adviseren over te gaan tot een waterafstotende behandeling om het terugkomen van mos te voorkomen of op zijn minst te vertragen: het is mogelijk de terugkeer van mos 1 tot 10 jaar uit te stellen.

Leer ook meer over

De ideale dakontschuimer is er een die het mos reinigt met een borstel en water, zonder dat de dakbedekking moet worden geschraapt omdat het mos te zeer is gaan wortelen. Het is minder traumatisch voor uw dak.

Als het mos resistent blijkt te zijn, zal het gebruik van een antischuim- en algicide/fungicidebehandeling de resistente soorten verwijderen, met gebruikmaking van een milieuvriendelijk product.

De prijs van een preventieve dakontschuimer schommelt meestal tussen 5 en 10 euro per m². De prijs van
een complete dakontschuimer varieert van 10 € tot 20 € per m².

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts