Protgez lhumidit uw dak met Paxalu


Paxalu heeft onlangs zijn intrede gedaan in dakdichtingsmaterialen.

Bijzonder geschikt voor platte daken en platte daken, heeft paxaluminium vele voordelen, te beginnen met zijn prijs! Sterke punten, nadelen, prijs, installatie, en ons advies: alles wat u moet weten over paxalu vindt u hier!

Calandriet of paxalu?

De definitie van pax alu, paxalumin of paxaluminium (ook calandriet genoemd) is een elastomere bitumen afdichtingsplaat die zelf beschermd wordt door een zelfcompenserende aluminium expansielaag.

Met andere woorden, het wordt gebruikt als bitumineuze dekvloer als dakbedekkingslaag, met een extra aluminiumlaag om de waterdichting van reliëfs, goten, details, zichtbare dakbedekkingen te verbeteren met meer weerstand tegen veroudering, dankzij de metalen bescherming.

Een waterdichte millefeuille

Afhankelijk van de fabrikant kunnen de opeenvolgende lagen waaruit de paxalu is opgebouwd variëren, maar over het algemeen :

 • Een composiet frame (een laag zand of glasdoek).
 • Een smeltfilm op het oppervlak, om de afdichting tussen de rollen te verzekeren
 • Een zelfcompenserende uitzetting van aluminiumplaat (taaiheid van aluminium, waardoor het in vele vormen past): de metalen plaat in de oppervlakte verbetert de weerstand tegen thermische schokken.
 • Een elastomeer bitumenbindmiddel dat beter bestand is tegen scheuren dankzij de elasticiteit van het bindmiddel.

De pax alu voldoet aan de norm NF P 84-316.
(Waterdichting – Flexibele gewapende bitumen dekvloer van glasdoek zelfbeschermd door thermostabiele metaalfolie).

Voor- en nadelen van paxalu

Belangrijkste voordeel: de prijs/prestatieverhouding

 • Aluminium is een relatief goedkoop, duurzaam en recycleerbaar metaal. Het is echter niet milieuvriendelijk: de winning van het bauxiet dat wordt gebruikt om het te maken is zeer energie-intensief: recycling absorbeert slechts 5% van de energie die wordt gebruikt om het te produceren.
 • Een rol aluminium pax is vrij zwaar, hij weegt minstens 25 kilo (voor 6 meter lang).
 • Dit materiaal is niet erg duur en zijn lage prijs is zeer interessant vanwege zijn ongeëvenaarde doeltreffendheid tegen infiltratie.
 • Calendriet heeft weinig onderhoud nodig, zoals u zult zien in het paxalu-gegevensblad.
 • Paxalu is zeer goed bestand tegen brand (industriële gebouwen of garages).

Het nadeel van gezamenlijke verzorging

 • Paxalu calandriet mag alleen door een vakman worden aangebracht, omdat het met een vlam moet worden verhit. De vlamtechniek houdt bepaalde risico’s en gevaren in, die door het werken op hoogte nog worden vertienvoudigd. Bij de voeg bijvoorbeeld kunnen slecht gemaakte overmaten leiden tot stagnatie van water en daardoor mogelijke infiltratie tussen de platen zelfklevend paxalu. U moet zich er echter van bewust zijn dat deze techniek wijdverbreid is in de wereld van de dakdekkers en dat het gemakkelijk is een vakman te vinden die hiertoe in staat is.
 • Paxalu is gevoeliger voor de zon dan andere materialen en na verloop van tijd, vooral als uw dak erg blootgesteld is, zal de zon de elasticiteit beperken en scheuren veroorzaken.
 • Voor een plat dak zal de paxalu opnieuw moeten worden bekleed, aangezien het oppervlak niet volledig glad zal zijn.
 • Een van de zwakke punten van aluminium is dat het oxideert wanneer het in contact komt met lucht: er zal altijd iets nodig zijn boven de aluminiumlaag.

Wist je dat?

Het gebruik van aluminium in de industrie en de bouw is vooral interessant in meerlagige samenstelling. Door karton/aluminium/polyethyleen te combineren, heeft men bijvoorbeeld gemerkt dat levensmiddelen gedurende lange tijd kunnen worden bewaard (TetraPak). Dit komt doordat aluminium een barrière vormt voor licht, water, temperatuur en bacteriën.

Andere afdichtingsoplossingen

De paxalu terrasbitumenrol wordt dus gebruikt om daken te beschermen tegen vocht en schimmel, die op termijn uw dakgebinte zouden kunnen aantasten of in uw muren zouden kunnen doorsijpelen.

Het is inderdaad niet ongewoon dat daken, vooral platte daken of platte daken, problemen hebben met de waterdichting. Er zijn een aantal materialen beschikbaar om dit probleem op te lossen. Paxalu is een van hen.

Afdichtingsharsen: kunnen op bijna elk materiaal worden aangebracht (behalve op materialen die moeten ademen), zijn gemakkelijk aan te brengen, zoals verf, en sommige zijn vloeiend en UV-bestendig. Zij maken het mogelijk een oud materiaal te bedekken zonder het te moeten verwijderen. Het Liquid Sealing System (LSS), bijvoorbeeld, is een elastomeerhars die kan worden aangebracht met rol of spuit.

De behandelde shingle: asfalt shingles met harscoating, zonder aluminiumcoating.

De stalen bak: over het algemeen meer voor industriële of secundaire gebouwen.

EPDM: Ethyleen Propyleen Diene Monomeer is een rubberachtige rol van water- en gasdicht materiaal, behandeld om bestand te zijn tegen zeer hoge thermische amplitudes, UV en scheuren. Het is gelijmd met een acrylaat contactlijm.

Hoe zet ik de paxalu neer?

Net als bij elk ander materiaal is het de kwaliteit van de bestrating die de doeltreffendheid en de lange levensduur ervan zal garanderen!

Een nauwgezette installatie

We hebben de paxalumin heet neergelegd. De bewerking bestaat uit het verbinden van de rollen met de teerlaag (bitumen of asfalt) door deze met een fakkel te verhitten.

Het kan ook koud worden gelijmd met een speciale lijm en spijkers om de paxalu-rollen op hun plaats te houden.

Het cruciale punt is de afwerking en de voegen: het is van essentieel belang de juiste gereedschappen en materialen te gebruiken en bijzonder nauwgezet te werk te gaan bij hoeken en randen.

U hebt de mogelijkheid een afdichtstrip te gebruiken om de installatie te voltooien.

Blaren en holten moeten worden weggewerkt, evenals alle gaten en scheuren.

Paxalu installatiegids

Stappen bij de installatie van paxaluminium dakshingles :

 1. Terreinbeveiliging en veiligheidsharnassen.
 2. Reiniging en voorbereiding van het dak.
 3. Zo nodig isolatie aanbrengen.
 4. leggen door minimaal 10 cm over elkaar te leggen. Het vlakke houten oppervlak moet in het kwadraat worden gebracht met een markeringslijn. Snijd elke strook met een beitel of mes af op de afmetingen van het te behandelen oppervlak.
 5. De gewrichten bedekken. Rol uit van de binnenkant naar de buitenkant. Rek de strook goed uit, met nadruk op de buitenste randen om een betere afsluiting te verkrijgen.
 6. Werk het bovenste deel af met een tegenlijst en optimaliseer de montage met een pakking op het bovenste deel.
 7. Mogelijk opnieuw gemaakt voor een dakterras.

Belangrijk: De temperatuur moet tussen 5 °C en 30 °C liggen voor de verwerking.

Hoeveel kost een paxalu dekvloer?

Paxalu wordt in het algemeen verpakt op rollen van 1 meter breed (maar de minimumbreedte is 60 mm). De lengte kan variëren.

Paxalu: prijs per m2

Paxalu is een betaalbare dakafdichting met een goede prijs/kwaliteitsverhouding: van 9 tot 30 € per meter.

Hoe groter het oppervlak, hoe meer u per meter zult besparen.

Pax aluminium basisprijs :

 • Paxalu Siplast :15,6 € per m²
 • Paxalu Soprema: 9,6 €/m².
 • Paxalu Leroy Merlin : 10,44 €/m².
 • Paxalu Punt P : 11,67 €
 • Paxalu Brico Storting: €9.80
 • Paxalu Bricoman :€9.30

Ter vergelijking: de prijs van een EPDM membraan varieert over het algemeen van 11 €/m² tot 20 €/m², de prijs van een shingle varieert tussen 15 €/m² en 35 €/m², een dakafdichting met SEL varieert van 25 €/m² tot 60 €/m².

Bijkomende kosten

Aan de begroting moeten uiteraard worden toegevoegd de installatie en de levering voor het vervoer (het is een zwaar materiaal).

Globaal gezien varieert de prijs voor een waterdichtingssysteem voor dakterrassen van 15 €/m² tot 30 €/m², rekening houdend met het feit dat de prijs van een dakdekker voor een dak per m² zeer variabel is. De uurtarieven voor dakdekkers 2018 variëren van 40 tot 65 € per uur, afhankelijk van de regio en de taak. Het is dan ook zeer moeilijk om de precieze prijs van een dak te kennen zonder een vergelijking te maken van de offertes van verschillende vaklui.

Bij deze prijzen is geen rekening gehouden met bijzondere moeilijkheden (dak met meerdere hellingen, schoorstenen, enz.).

Waar kan ik paxalu vinden?

Paxalu is een veel voorkomende dakbedekking die gemakkelijk te vinden is:

 • Via zijn dakdekker: Als u uw dak laat plaatsen door een vakman, kan hij u de levering van materialen tegen professionele prijzen aanbieden en krijgt u een interessantere prijs voor een nieuw dak per m².
 • In winkels voor bouw en openbare werken (Point P dakbedekkingsbitumenrol, Gedimat, Big Mat…).
 • In grote bouwmarkten (Leroy Merlin, Castorama, Brico-Dépôt…).
 • in gespecialiseerde dakdekkerszaken (Imerys Toiture, bijvoorbeeld, of Technitoit).
 • Op online verkoopsites (Amazon, ManoMano…).

 

 

 

Recent Posts