Alles over de afgeronde dak: prijs, weerstand, onderhoud


Beslissen welk type dak u wilt installeren is een belangrijke stap bij de bouw van uw huis. Het dak wordt beschouwd als de vijfde gevel van uw huis, dus het moet niet alleen zijn beschermende functie vervullen, maar ook op natuurlijke wijze harmoniëren met de architectuur van uw huis!

Als u esthetiek, originaliteit, efficiëntie en ecologisch bouwen wenst te combineren, is het ronde dak een ideale oplossing. Waarom kiezen voor het ronde dak? Wat zijn de voor- en nadelen van dit type dak? Hoeveel kost een rond dak?

Kenmerken en specifieke kenmerken

Zoals u weet, worden verschillende soorten daken gebruikt om aan alle wensen te voldoen. U kunt kiezen uit verschillende stijlen, waaronder platte, schuine of afgeronde daken.

Sommige regio’s leggen een specifieke stijl op om de architectonische eenheid van het gebied te bewaren. Afgeronde dakconstructie is de huidige trend.

Het is een dak met een kromming die enkel, dubbel of kap kan zijn. Het afgeronde dak bestaat in verschillende vormen. De meest voorkomende zijn :

 • de koepel
 • de pijl
 • de koepel
 • de dubbele bocht
 • het dak is aan één kant afgerond
 • de eenvoudige cap curve
 • de eenvoudige kromming… in een kegelvormig torentje of een wartel.

Het bestaat uit het raamwerk, of frame, een isolatielaag, een scherm onder het dak, ventilatie, evacuatie en dakbedekking. Een monopitch dak kan ook afgerond zijn.

De afgeronde dakconstructie kan worden gemaakt van massief hout, metaal, betonvlies of gelijmd gelamineerd hout. De openingen kunnen worden gemaakt met velux-ramen of een glazen dak.

Thermisch afgeronde dakisolatie wordt gemaakt van verschillende materialen, zoals steenwol, glaswol, polystyreen, celluloseplaat, houtvezel, cellulair glas of polyurethaan.

Door de helling van een rond dak wordt water eenvoudig afgevoerd, wat het risico op infiltratie beperkt.

Om de isolatie van het ronde dak te versterken, kan een onderdakscherm worden geïnstalleerd. De afgeronde dakbedekking kan bestaan uit staal, plaatstaal, terracotta tegels, in elkaar grijpende dakpannen, leipannen, vezelcement, enz.

De materialen die het best geschikt zijn voor de afgeronde vorm zijn plaatstaal, zink, kleine tegels en hout. Een goede ventilatie beperkt luchtcondensatie en dus stilstaand vocht, dat schimmel en meeldauw veroorzaakt, tot een minimum. U kunt ook luiken in de dakruimte aanbrengen om de ventilatie van het dak te verzekeren.

De keuze van een dak hangt af van verschillende criteria, zoals de klimatologische omstandigheden. Bij de constructie van een dak moet namelijk rekening worden gehouden met de omgeving van uw huis en de geldende voorschriften. Sommige besneeuwde gebieden vereisen de installatie van monopitch daken om regenwater en sneeuw te helpen afvoeren.

Vraag een gratis offerte aan voordat u met uw dakconstructie begint. Een goed ontworpen en geplaatst dak, onderhouden en aangepast aan uw regio, garandeert een lange levensduur.

De keuze van uw daktype hangt voornamelijk af van uw smaak, uw budget en de geldende voorschriften in uw regio. Weersomstandigheden en architectonische eisen zullen ook van invloed zijn op uw project.

Herinnering: Doe een beroep op een professionele dakwerker om u te helpen de juiste beslissing te nemen.

Wat de prijs van het dak betreft, moet u weten dat het afgeronde dak niet duurder of ingewikkelder te maken is dan andere dakvormen, ondanks de oorspronkelijke vorm. De installatie van dakbedekking en isolatie kan echter in prijs variëren, evenals de gekozen materialen en de complexiteit van het uit te voeren werk.

Een rond dak maakt het ook mogelijk om meer economische dakbedekkingsmaterialen te gebruiken: staal, plaatstaal, zink, hout, enz.

Hier zijn de prijzen voor een afgerond dak (waargenomen gemiddelde prijzen):

Afgeronde dakbedekking Gemiddelde prijs per m2
Rond dak met stalen goot 9 à 25 €
Afgerond dak 9 à 25 €
Afgerond polycarbonaat dak 25 à 60 €
Afgerond houten dak 10 à 25 €
Afgerond pannendak 20 à 70 €
Afgerond zinken dak 30 à 70 €
Rond rieten dak 100 à 150 €

Voor- en nadelen

Het afgeronde dak is elegant en zorgt voor een eigentijdse look dankzij de zachte vormen. Het afgeronde ontwerp voegt een vleugje authenticiteit toe aan uw huis. Bovendien biedt het een verscheidenheid aan rondingen en vormen om aan alle smaken te voldoen.

Zijn vorm verleidt meer en meer mensen. Veel constructies maken gebruik van dit soort dak. Afgezien van zijn esthetische kant, zijn imposante vorm en zijn originaliteit, heeft het maken van een rond dak vele voordelen, zowel binnen als buiten de woning.

Praktisch en efficiënt, hij optimaliseert de zolderruimte en bespaart ruimte onder het dak dankzij zijn afgeronde vorm die meer leefruimte vrijmaakt.

Structureel is het een hellend dak ondersteund door een raamwerk, maar met een beter zolderbeheer door de halfronde vorm van het dak. De zolder is dan ruimer, in tegenstelling tot een schuin dak.

Bovendien staat het ronde dak bekend om zijn thermische prestaties, waardoor energieverlies wordt beperkt en het energieverbruik wordt geoptimaliseerd. Het resulteert in minder buitenruimte en minder verspilde ruimte.

Dat is waarom het populair is bij milieuactivisten.

Dit type dak biedt ook minder risico op infiltratie, aangezien het water niet op het oppervlak stagneert en gemakkelijk naar de goten stroomt, waardoor problemen met de dakafdichting tot een minimum worden beperkt.

Het afgeronde dak is geschikt voor diverse dakbedekkingsmaterialen. De innovatieve rondingen met een strak design kunnen worden bekleed met staal, tegels, leisteen, enz…

De afgeronde dakvorm maakt :

 • betere isolatie
 • groter aanpassingsvermogen
 • een vermindering van de energieverliezen
 • betere waterterugwinning
 • zolder optimalisatie
 • het gebruik van zuinigere dakbedekkingsmaterialen dan traditionele daken

Aarzel niet om een prijsopgave voor dakbedekking te vragen om meer details over de materiaalprijzen te krijgen.

Guide toiture biedt u hulp en bijstand bij het ontwerp en de uitvoering van de bouw, renovatie en herstelling van uw dak, ongeacht het type.

Indien u de plaatsing van een rond dak overweegt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de dakdekkers voor een offerte op maat. Wij helpen u bij het definiëren van uw dakbedekkingsproject, uw nevenwerkzaamheden, dakonderhoud en dakreparaties.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts