Welke prijs voor het leggen van een dak in 2021?


Op deze pagina kunt u de prijs van een dak te weten komen. Of het nu gaat om de prijs van de dakbedekking, de prijs van de dakdekkers volgens uw project, enz…

Kennis van de marktprijs van verschillende materialen is niet voldoende om uw budget vast te stellen. Het is noodzakelijk een schatting te maken van de totale kosten, waarin ook de prijs van het plaatsen van uw dak is begrepen, meestal door een gekwalificeerde dakdekker.

Uw offerte voor dakbedekking

Ter herinnering, enkel een dak geplaatst door een dakdekker RGE en/of Qualibat zal u toelaten financiële steun te verkrijgen van de Staat en te genieten van een tienjarige verzekering om de goede werking van uw dak te garanderen.

Gebreken en ongevallen veroorzaakt door een slecht geïnstalleerd dak kunnen zeer aanzienlijke materiële gevolgen hebben.

Uw traditionele opstalverzekering dekt u mogelijk niet als uw dak niet naar behoren is geïnstalleerd door een gekwalificeerde vakman. Denk hier over na voordat je begint!

Om een schatting van de dakbedekking te vragen, moet u verschillende elementen voorleggen:

De aard van de interventie

 • Gaat het om een eenvoudige installatie op een nieuwbouw of om een dakrenovatie?
 • Gaat het om een complexe installatie, waarbij bijvoorbeeld het geraamte moet worden vernieuwd, de dakisolatie moet worden vervangen, een scherm moet worden vervangen, een Velux moet worden geïnstalleerd?
 • Moet de dakbedekking gedeeltelijk of volledig worden aangebracht?
 • Is dit een verzoek voor een dakreparatie offerte ?
 • Vraagt u een offerte aan voor dakreiniging of dakontzwaveling?
 • Heeft u een dakisolatie offerte nodig?

Het type dak en de oppervlakte van uw dak

 • Is het een schuin dak? Dubbele toon? Een plat dak? Een rond dak?
 • Wat is het materiaal van het frame?
 • Is het dak aan de binnenkant geïsoleerd?
 • Is het scherm al geïnstalleerd?
 • Wat is het dakbedekkings- of bekledingsmateriaal dat u wenst te plaatsen?

Besef dat al deze “details” de montageprijs van uw dakbedekking sterk zullen beïnvloeden.

Hoe bereken je de oppervlakte van je dak?

Deze basisberekening is nodig zowel voor het opstellen van een plaatsingsbestek als voor het bestellen van uw dakbedekkingsmateriaal. Hoe u de oppervlakte van uw dak berekent, hangt af van de vorm van het dak.

Plat dak of plat dak

Vierkant, rechthoekig, L-vormig of U-vormig, het is heel eenvoudig om de oppervlakte van een plat dak te berekenen. Verdeel het gewoon in parallellogrammen (vierkanten of rechthoeken) en bereken als volgt:

Breedte x Lengte = oppervlakte in m2

Dubbel zadeldak

Dit is iets gecompliceerder dan een plat dakoppervlak, omdat rekening moet worden gehouden met de helling en de hoek. In feite bestaat een dubbel zadeldak, meetkundig gezien, uit twee rechthoekige driehoeken. Herinner je je de stelling van Pythagoras? “Het kwadraat van de schuine zijde is gelijk aan de som van de kwadraten van de overstaande zijden”. Dat geeft:

P = √(H2 + L2)
Lengte van de helling = √(Hoogte tussen het hoogste uiteinde van de dakhelling en het laagste uiteinde ervan in het kwadraat + breedte van het dak in het kwadraat)

Bijvoorbeeld: Hoogte tussen het hoge uiteinde van de punt van uw dak en het lage uiteinde = 3 meter.

Uw dakbreedte = 9 meter

P=√(32+92)
P= √(9+81)
P= 9.48 meter
Oppervlakte van uw dakhelling: 9,48*9= 85,32 m2

Tel dan de oppervlakte van beide zijden bij elkaar op.

Meerzijdig dak

Deze berekening is ingewikkelder. U moet uw dak in parallellepipeda, driehoeken en rechthoeken “snijden”, de oppervlakte van elk deel afzonderlijk berekenen en alles bij elkaar optellen. Dit kan betekenen dat u het dak op moet om metingen te doen. Wees uiterst voorzichtig en maak jezelf vast met een harnas om niet te vallen!

In ieder geval moet u er rekening mee houden dat uw dakdekker de oppervlakte van uw dak opnieuw zal berekenen voordat het werk wordt uitgevoerd.

Prijs van een nieuw dak

Er zijn verschillende elementen waarmee rekening moet worden gehouden bij het berekenen van de prijs van een nieuw dak:

 • het frame
 • isolatie
 • zink werkt
 • de eventuele installatie van dakopeningen, schoorstenen of ventilatieopeningen
 • dakafdichting
 • behandeling van dakbedekkingsmaterialen

Waterdichting, verschillende opties voor dakopeningen of dakbedekkingsapparatuur en -behandelingen maken geen deel uit van de diensten die gewoonlijk bij de installatie van een dak worden geleverd. Deze diensten zijn aanvullende prestaties die extra moeten worden berekend.

De prijs voor de installatie van een dakopening (dakvenster, dakraam…) door een vakman ligt bijvoorbeeld tussen 200 en 400 € per dakvenster, waarbij nog de prijs van het dakraam zelf moet worden opgeteld.

Leer ook meer over

Prijs van de installatie van het frame

De installatie van een raamwerk ondersteunt het dak en zorgt voor stabiliteit en een lange levensduur. Een deskundige timmerman ontwerpt, vervaardigt en installeert uw geraamte, volgens de vorm en het materiaal die u hebt gekozen. Daarnaast voert hij andere werkzaamheden uit, zoals het aanbrengen van isolatie op zolder, het leggen van ventilatiebuizen, het installeren van het onderdakgedeelte en het inrichten van de zolder .

Type dakconstructie Installatieprijs per m2 Uurloon
Houten frame 75 tot 125 € per m2 85 €
Metalen frame 45 tot 65 € per m² 70 €
Betonnen frame 40 tot 55 € per m² 60 €

De installatieprijs van een raamwerk van 100 m² zal dus tussen 10.000 en 20.000 euro liggen.

Leer ook meer over

Prijs voor het plaatsen van dakbedekking zink

Het zinkwerk is een ander essentieel onderdeel bij het plaatsen van uw dak. Een zinkvakman zal het zinkwerk uitvoeren: dakgoten, kroonlijsten, regenpijpen, goten, enz.

Waarschuwing: de prijs van de grondstoffen die de zinkwerker gebruikt schommelt nogal, het beste is om een gratis online dakbedekking offerte aan te vragen bij een gekwalificeerde vakman om er zeker van te zijn dat u binnen uw budget blijft!

Type van verzinken Prijs per strekkende meter
Zinken goot 10 à 15 €
Stalen goot 10 à 20 €
Koperen dakgoot 25 €

Het uurtarief van een zinger varieert van 40 tot 60 € per uur.

Voor de installatie van een dakverzinking moet doorgaans tussen 20 en 30 € per strekkende meter worden bijgeteld.

Als u bijvoorbeeld weet dat plaatstaalplaten gemiddeld 20 € per m² kosten, dan kost het plaatsen van een plaatstalen dak u, inclusief plaatsing, tussen 60 en 75 € per m2.

Dat is gemiddeld 6500 € voor de prijs van een plaatstalen dak van 100 m².

Een terugbetaling ontvangen voor de installatie van een nieuw dak

Overweeg om een deel van uw werkzaamheden te laten financieren via de energiepremie, het belastingkrediet of de renteloze lening.

Het is ook mogelijk een vergoeding te krijgen voor de installatie van een nieuwe dakbedekking: uw opstalverzekering kan worden aangesproken op basis van de garanties die u hebt afgesloten.

U moet zich er ook van bewust zijn dat een verzekering tegen storm en natuurrampen kan worden afgesloten indien de zaak gerechtvaardigd is en indien u een dergelijke verzekering hebt afgesloten.

Tarieven dakbedekking

De ambachtelijke dakwerker zorgt voor de plaatsing van uw dakbedekking.
Gewoonlijk wordt de prijs voor het leggen van een nieuwe dakbedekking berekend op basis van het uurtarief (van 40 tot 65 € per uur). Maar dit is geen absolute regel.

De prijs van een dakdekker voor een dak per m² is erg variabel, dus het is erg moeilijk om de exacte prijs van een dak te weten zonder offertes van verschillende vakmensen te vergelijken.

De prijs per m² van de installatie ligt meestal tussen 30 en 100 €.
De uurtarieven voor 2021 dakwerkers liggen tussen 40 en 65 € per uur, afhankelijk van de regio en de taak.

Bij deze prijzen is geen rekening gehouden met speciale materialen of bijzondere moeilijkheden (daken met meerdere hellingen, schoorstenen, enz.).

Dakbedekking installatie prijs exclusief materialen :

Geselecteerd materiaal Legprijs per m2 Prijs dakinstallatie 100 m2
Dakbedekking schatting 20 € per m2 2000 €
Prijsopgave pannendak 30 € per m² 3000 €
Schatting leien dak 40 € per m² 4000 €
Het leggen van een houten dak 20 € per m² 2000 €
Leggen van shingle dak 10 € per m² 1000 €
Dakinstallatie met fotovoltaïsche panelen* 100 tot 250 € per m² 10 000 tot 25 000 € per m2
Traditionele rieten dak* installatie 120 € per m² 12 000 €
Aanleg van een groendak* 80 € per m² 8000 €

Voor dit type dakbedekking zijn de professionele diensten van een gespecialiseerde medecontractant vereist. Controleer bij de ambachtslieden bij wie u een offerte aanvraagt of zij gekwalificeerd zijn voor dit soort werk.

Sommige dakdekkers doen ook aan skeletten en isolatie. Dakdekkers kunnen ook de isolatie doen. En volgens hun kwalificaties, ook het kader.

Het opstellen van een gratis bestek blijft de zekerste manier om een nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten van uw dakbedekkingswerken. Vraag online uw offerte aan om een offerte op maat te krijgen. Guide Toiture staat garant voor kwaliteitswerk en een perfecte afwerking, ongeacht het gebruikte materiaal.

Prijzen voor andere dakwerken

De gemiddelde kostprijs van een dakrenovatie (dakbedekking) ligt tussen 20 en 150 euro per m², afhankelijk van de graad van verslechtering van het dak.

Als u een nauwkeurige prijsopgave nodig heeft, zoals een offerte voor het verwijderen van asbest op het dak, vraag dan online een offerte aan. Het is gratis.

De prijs van dakrenovatie varieert met het gebruikte materiaal. Zo zal een leistenen of stalen dak waarschijnlijk steiler en gladder zijn en het werk gecompliceerder maken. Fotovoltaïsche panelen daarentegen vereisen speciale materialen en vaardigheden. Dit alles zal van invloed zijn op de prijs van de reparatie van uw dak.

Installatie, renovatie, dakisolatie en onderhoud, dakwerken omvatten verschillende soorten interventies. Dakwerken omvatten :

 • renovatie van isolatie, skeletbouw of dakbedekking
 • reparatie van gebroken dakpannen of leien
 • reparatie van lekken en lekkageproblemen
 • vervangen van goten of dakgoten
 • onderhoud en reiniging van het dak
 • het schilderen van het dak enz.
Dakwerkzaamheden (dakbedekking) Prijs per m2
Tegels vervangen 30 tot 120 € per m2
Isolatie renovatie 15 tot 50 € per m²
Termieten behandeling 15 tot 30 € per m²

Uurloon voor dakwerkers: 40 tot 65 €/uur

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts