Alles over de installatie, renovatie, onderhoud en de prijs van de goot


 

Het belang van een dakgoot ligt in het behoud van uw dak, uw geraamte, uw gevelmuren (de dakgoot vermijdt infiltraties), en uw terrein in de nabijheid van de funderingen van het maison !

 • Een dakgoot is dus allesbehalve een accessoire bij de dakbedekking: hij maakt er integraal deel van uit.
 • De keuze van de materialen, kleuren en vormen (of zelfs de plaatsingstechnieken) van een dakgoot zal een invloed hebben op de algemene esthetiek van uw woning: verwaarloos dit niet.
 • Ten slotte maakt een dakgoot het om ecologische (en economische) redenen ook mogelijk om regenwater te recupereren (bijvoorbeeld voor het besproeien van uw tuin) en aanzienlijke besparingen te realiseren.

Functie en nut van de dakgoot

De dakgoot is een van de essentiële onderdelen van de dakbedekking.

Het behoort tot het zinknetwerk, beter bekend als regenwaterafvoer.

De functie ervan is het regenwater van de bovenkant van het dak naar de uiteinden van de secties te transporteren, het af te voeren en het vervolgens hetzij naar een individuele regenwatertank, hetzij naar het collectief netwerk te transporteren.

De dakgoot wordt bij het dakoverstek geplaatst en voorkomt dat water langs de buitenmuren van het huis naar beneden loopt en door het metselwerk sijpelt.

Een dakgoot is eigenlijk een geheel van verschillende functionele elementen:

 • de goot
 • de haken waarop het rust en die zijn bevestigd aan het boeiboord van het dak
 • hoekverbindingen voor daken met meerdere panelen
 • gootbodems (rechts en links) aan de uiteinden om de goot te sluiten
 • de geboortes die de verbinding maken tussen de dakgoot en de regenpijp
 • de afdalingen
 • uitzetvoegen

De materialen

Net als het hele afvoersysteem van het dak, kan ook de dakgoot van verschillende materialen gemaakt zijn. Bij de keuze moet rekening worden gehouden met het plaatselijke klimaat en de regenval en met de investering in de levensduur van uw dakgoot (PVC is goedkoper, maar koper en aluminium kunnen meer dan 50 jaar meegaan ans !)

 • zink: de zinken dakgoot is vorstbestendig en u zult hem lang kunnen behouden. Het is ook gemakkelijk te repareren, vooral bij lasnaden. Pas op als je aan zee woont: zink en jodiumhoudende lucht zijn slechte ménage !

Prijs van een zinken goot: 30 € per m/l

 • aluminium: roest niet, wordt naadloos gemonteerd, is duurzaam (recycleerbaar), de voegen zijn over het algemeen strakker dan die van zinken dakgoten.

Prijs van een aluminium goot: 30 € per m/l

 • PVC: de goedkoopste, maar duurste oplossing kwetsbaar ! Verwacht niet dat hij langer dan 10 jaar meegaat, en veel minder als er in uw streek vaak hagel valt. PVC wordt meestal voorbehouden voor bijkomende constructies (garages…) De PVC dakgoot kan niet hersteld worden: hij kan bij verandering hersteld worden !

Prijs van een PVC dakgoot: 15 € per m/l

 • koper: kampioen van levensduur en elegantie, het geeft een luxueus cachet aan huizen met karakter. Koper zal na verloop van tijd oxideren en een groene, natuurlijke kleur krijgen, die het beschermt tegen de grillen van het weer. Koper kan worden gesoldeerd, maar het hoeft niet te worden gerepareerd of onderhouden, in tegenstelling tot zink. Wees je er echter van bewust dat koper een zeer doelwit is voor dieven, dus de investering houdt een zeker risico in…

Prijs van een koperen goot: vanaf 40 € per m/l.

 • gegalvaniseerd staal

Prijs van een goot in gegalvaniseerd staal (inox): vanaf 75 € per m/l

 • gelakt metaal

Prijs van een goot in gelakt metaal of synthetische materialen: vanaf 15 € per m/l.

Zink Auminium PVC Koper Gegalvaniseerd staal Gelakt metaal
Voordelen Esthetiek

Stevig

Natuurlijk mat en beschermend patina

Gemakkelijk om mee te werken en eenvoudig te installeren

U hoeft niet te lassen

Ruime keuze aan vormen en kleuren

Gemakkelijk te installeren

Licht

Ruime keuze aan kleuren

Awards

Uitzonderlijke levensduur

Gemakkelijk om mee te werken

Bestand

Waterdicht

Ruime keuze aan kleuren

Lage prijzen

Ruime keuze aan kleuren
Nadelen Hoge prijs

Leggen door lassen of lijmen

Slechte reactie op vorst Lage levensduur

Waar voor je geld

Breekbaar (hagel)

Hoge prijs

Tussenkomst van een vakman

Hoge prijs

Meer beperkte keuze

Levensduur 30 jaar oud. Vijfentwintig jaar 15 jaar oud. >50 jaar oud Vijfendertig jaar oud. Twintig jaar.

De verschillende soorten dakgoten

Er zijn 4 hoofdtypes dakgoten:

 • Engelse goot
 • Lyon goot
 • Le Havre dakgoot
 • Nantes goot
 • lavale goot (of lavalloise)

Drop goot of goot rampante ?

Hanggoot: de meest verspreide goot, die gemakkelijk onder de dakhelling kan worden bevestigd met haken die aan het uiteinde van daksparren, boeiboorden of aan de muur worden bevestigd. De profielen kunnen halfrond, vierkant of met sierlijsten zijn. De afgeronde vorm vergemakkelijkt de afvoer en vermindert het risico van verstopping.

Kruipgoot: voor daken met een grote helling, wordt deze rechtstreeks op de dakhelling bevestigd. Het is discreter en gaat op in het dak. De afwatering is echter minder efficiënt dan bij een hangende goot.

De verschillen zitten in het profiel, de installatie en de afvoercapaciteit:

De Engelse goot

De Engelse goot is een hangende goot. Hij heeft een grotere diameter (tussen 0,6 mm en 0,8 mm), om een grotere afvoercapaciteit mogelijk te maken. Het rust niet op haken, maar op voetjes die ofwel op de kroonlijst ofwel op het dakoverstek zijn aangebracht. De installatie ervan is iets ingewikkelder.

De Lyon goot

De Lyon goot is een hangende goot. Het wordt aan het uiteinde van het dak in regio’s met zware regenval op de boeiboord bevestigd om de stevigheid ervan te versterken. De haken worden dan ofwel op de laatste tegel of rechtstreeks in de gevelwand bevestigd.

Als uw dak zich aan de rand van het perceel bevindt, kunt u dit type dakgoot niet gebruiken: het overlopen ervan zou uw grond overstromen en u zou in overtreding zijn met de stedenbouwkundige voorschriften: u mag uw regenwater niet rechtstreeks op het huis van uw buren lozen (artikel 681 van het Burgerlijk Wetboek van 18 februari 2004).

De Le Havre goot (of Ardennen goot) is een kruipende goot. De goot lijkt sterk op de goot van Nantes, maar het belangrijkste verschil is het halve maanprofiel, waardoor hij meer diepte heeft en dus meer doorstroming. Hij gaat ook op in het dak zonder over te lopen. De prijs is over het algemeen hoger.

De goot van Nantes

De dakgoot van Nantes, ook wel kruipgoot genoemd, wordt met dakpannen of leien aan het dak bevestigd. Het past in het decor en integreert zeer goed met de bekleding.

Het wordt gelegd op de daksparren of door de eerste rij dakpannen of leien te splitsen. Het profiel vormt een hoek van ongeveer 70 graden.

Technisch gezien heeft het het voordeel dat het dak niet overloopt en dat het dus kan worden geplaatst op een dak dat aan de rand van het perceel komt (met inachtneming van de PLU- en buurtafstanden).

Anderzijds vertraagt de hoekige lijn de stroming: de evacuatie is minder belangrijk (men vraagt zich af waarom deze goot “nantaise” wordt genoemd, aangezien de regenval in deze streek niet gering is !)

Zijn nadeel is zijn hoekige vorm, waardoor hij geen groot afwateringsdebiet heeft, in vergelijking met bijvoorbeeld de goot van Le Havre. Daarom verdient het de voorkeur hem te installeren in gebieden met weinig of gemiddelde neerslag.

De laval (of lavalloise) goot

De laval (of lavalloise) goot komt ook zeer dicht in de buurt van de Nantes goot, behalve dat de hoek van de lavalloise een hoek van 90 graden is. Het heeft ook de bijzonderheid dat het rechtstreeks op de daksparren wordt bevestigd, onder de waterdichtingsstrook van de eerste rijen dakpannen.

De dakhelling moet aanzienlijk zijn, zodat deze extra dikte geen buitenrand creëert die hoger is dan de rest van het dak ! Het evacuatievermogen is vrij laag, zodat het de voorkeur verdient in gebieden met weinig neerslag.

Gemiddelde prijs van een dakgoot per strekkende meter Uit positie. Met installatie
Gemiddelde prijs van een PVC dakgoot 15€ 30€
Gemiddelde prijs van een zinken dakgoot 25€ 60€
Gemiddelde prijs van een stalen dakgoot 20€ 40€
Gemiddelde prijs van een aluminium dakgoot 35€ 50€
Gemiddelde prijs van een composiet dakgoot 25€ 35€
Gemiddelde prijs van een koperen dakgoot 45€ 150€

Hoe installeer ik een gouttière ?

De installatie van een dakgoot wordt steeds complexer naarmate het dak zelf complexer wordt.

Dakgoten zijn daarom gemakkelijker te installeren op zadeldaken dan op daken met meerdere verdiepingen of met meerdere dakpanelen.

 1. De haken worden ongeveer om de 50 cm bevestigd (afhankelijk van het materiaal en de te overbruggen afstand), in de vorm van een dakrandplank of boeiboord. De haken moeten dezelfde ontwikkeling hebben als de goot.
 2. Het horizontale gootgedeelte van het dakpaneel, dat de gehele lengte beslaat, wordt aan de uiteinden afgesloten door halve maanvormige gootbodems.
 3. Bij elke aansluiting van een gootdeel wordt een pakking aangebracht. Besteed bijzondere aandacht aan de lengteverbindingen, de hoeken en de verbinding met de regenpijp (geboorte). Afhankelijk van het materiaal kunt u kiezen voor een gelijmde (PVC), een push-in (voeg siliconen pakkingen toe ter versteviging) of een gelaste (zink en koper) verbinding. De downpipe-elementen kunnen ook op dezelfde manier worden aangesloten.
 4. De dakgoot kan ook worden afgedekt (of niet) met een tak- en bladscherm, bladbeschermingsnetten, regenpijpfilter of pad.
 5. De hoeken en geboorten worden dan geplaatst volgens de configuratie van het dak.
 6. De verbinding met de regenpijp (van de horizontale naar de verticale goot) moet ten minste bij elk wandpaneel worden gemaakt (één regenpijp per wand). Meestal wordt een gootkap gebruikt. U kunt ook uw regenpijpen vervangen door grote gootkettingen. Deze optie is zeer populair in de hedendaagse architectuur.
 7. Deze verbinding kan worden verstevigd met behulp van een dolfijn, waardoor de sterkte van de verbinding zal toenemen.
 8. De regenpijp wordt aan de muur van het huis bevestigd en komt uit in het afvoersysteem. U kunt de regenpijp uitrusten met een regenwateropvangsysteem om uw tuin te besproeien.
 9. Het proces dat de meeste berekeningen en metingen met zich meebrengt bij het maken van een goot installatieschema is de helling. Het is de helling die bepalend is voor het volume en de snelheid van de waterafvoer: van 2 tot 5 mm helling per meter.
 10. U kunt de helling en de helling van de goot met de haken ” jouer “. De haken worden altijd bevestigd vanaf het hoogste punt van de goot. De volgende stap is het regelmatig plaatsen van ” en escalier “, om de gewenste helling over de gehele afstand te verkrijgen.
 11. Het laagste deel van de goot is natuurlijk het deel dat aansluit op de regenpijp.

Let op het esthetische aspect, zodat de gootlijn niet te veel breekt met de lijn van uw dak. Raadpleeg de PLU van uw gemeente: sommige leggen een gootafwerking op.

Prijs van een dakgootinstallatie door een vakman

De installatie- en lastijd voor de zinken en koperen goten (die bij voorkeur moeten worden toevertrouwd aan een vakman, aangezien zink een moeilijk te bewerken materiaal is) vertegenwoordigt 2/3 van de eindafrekening.

Reken ongeveer 50 tot 150 € per uur voor dit werk.

Wanneer uw dak oud is en uw interventie de renovatie van de dakgoten beoogt, zijn er twee gevallen:

 • ofwel vervangt u uw volledige regenwaterafvoersysteem
 • ofwel vervangt of herstelt u een deel van de dakgoot (goot, regenpijp, haken…)

Zink of koper kan worden gerepareerd. Maar als uw oude dakgoot gemaakt is van PVC of composiet materiaal, zal het in uw voordeel zijn om het beschadigde deel te vervangen.

Bereken de afmetingen van uw dakgoot

Goten worden verkocht in lengtes van 2 m, 4 m, 6 m. De goten ” de luxe ” kunnen, net als de koperen goten, op maat worden gezaagd.

Goot lengte

 • Bepaal de horizontale lengte van al je zijden
 • Voeg de lengte van de afdalingen toe (1 per zijde)

Ontwikkeld

 • Om uw taak nog ingewikkelder te maken (!), moet u weten dat dakgoten niet in diameter, maar in ” développé “: de breedte van de metalen plaat voordat deze gebogen of gegoten wordt.

Interview

Prijzen onderhoud dakgoten

 • Gemiddelde prijs van gootreiniging: 20 € per m/l
 • Gemiddelde prijs voor het plaatsen van dakgoten: 90 € per m/l
 • Gemiddelde prijs dakgootreparatie: 70 € per m/l
 • Prijs van PVC dakgoot vervanging: 40 € per m/l
 • Prijs van vervanging van koperen dakgoten: 105 € per m/l
 • Gemiddelde prijs van een dakgoot reparatie: 700 €.
 • Gemiddelde prijs van een zinken dakgoot reparatie: 900 €.
 • Prijs van een volledig jaarlijks onderhoud van de dakgoten: 100 €.

Tips van de redactie

 • Volg de aanbevelingen van de fabrikant nauwkeurig op
 • Gebruik geen schurende chemische producten, maar gebruik indien nodig een ecologisch product, gecombineerd met een hogedrukreiniger of een borstel.
 • Voor al uw werkzaamheden op hoogte: beveilig uw werf of vertrouw het toe aan een professional ! Geen spaargeld is je viezigheid waard !
 • Probeer niet het patina van het koper te verwijderen: het is natuurlijk en wordt gebruikt voor protéger !
 • Om de levensduur van uw dakgoten te verlengen, moet u uw dakgoten regelmatig schoonmaken (één keer per jaar) en de bevestiging van de haken en de dichtheid van de verbindingen controleren.
 • De installatie van een rooster of een pad helpt om detritus vast te houden dat uw dakgoot zou kunnen beschadigen of uw regenwatertank zou kunnen vervuilen: een pad kost ongeveer 20 € per afdaling.
NF en dakgoten

NF P36-403: norm voor metalen buizen, ellebogen en schalen.

NF EN 607: norm voor testmethoden voor hangende goten en hun PVC hulpstukken.

NF EN 612: norm voor testmethoden voor hangende dakgoten en hun beslag in gewalst metaal.

Niet te verwarren met de CE-markering, die betekent dat het product aan de veiligheidsvoorschriften voldoet en in EU-landen mag worden verkocht.

 

 

 

Recent Posts