Hoe gaat u onder vermelding van isolerende uw dak?


Om de prijs van een dakisolatie per m² te bepalen, wordt met verschillende parameters rekening gehouden:

 • de wijze van isolatie (binnen of buiten)
 • de isolatietechniek (leggen, uitrollen, uitblazen)
 • het isolatiemateriaal
 • de omvang en toegankelijkheid van het terrein

Laten we samen de prijzen en technieken ontdekken om uw dak te isoleren.

Prijsopgave en prijs van dakisolatie per m².

Als uw isolatiewerkzaamheden hand in hand gaan met een project om uw zolder in te richten, vergeet dan niet om een globaal budget op te stellen!

Dakisolatie moet gepaard gaan met de installatie van een scherm onder het dak en een dampscherm, naar gelang van het geval.

Dakisolatie bij renovatiewerkzaamheden is duurder dan bij de bouw van een nieuwe woning: het oude dak moet worden verwijderd, de materialen moeten worden afgevoerd, enz. Het zal dus veel duurder zijn, vooral wat de arbeidskosten betreft.

 • De prijs van een inrichting van de zolder (dakisolatie + inrichting van de kamers) ligt tussen 500 en 1500 € per m².
 • De gemiddelde prijs om uw dak te isoleren ligt in 2019 rond de 2300 euro, met een minimumprijs van 1000 euro en een maximum van 7000 euro en meer.
 • De gemiddelde prijs voor een zolderisolatie is 20 tot 30 € per m².
 • De gemiddelde prijs voor onderdakisolatie bedraagt 25 tot 100 € per m².
 • Tot slot varieert de gemiddelde prijs in 2021 voor externe thermische isolatie (sarking) van 100 tot 300 euro.

Een rendement op investering

U zult er geen spijt van krijgen dat u uw dak hebt laten isoleren, wanneer u ziet hoeveel u bespaart op uw energierekening voor verwarming en op het thermische comfort in uw huis in het algemeen!

Denk er bij het opstellen van uw begroting aan dat uw werkzaamheden volgens het Réglementation Thermique 2020 fiscaal aftrekbaar zijn als uw huis meer dan 2 jaar oud is en als u een beroep doet op een gekwalificeerde RGE-vakman (andere voorwaarden zijn van toepassing).

Hoe beter een isolator presteert, hoe sneller het rendement van de investering merkbaar zal zijn. Daarom wordt het budget voor dakisolatie als secundair beschouwd.

Leer ook meer over

Financiële steun en subsidies voor dakisolatie

Er is een reeks fiscale stimuleringsmaatregelen, suvbventies en financiële steun beschikbaar om bepaalde huishoudens te helpen bij het uitvoeren van werkzaamheden ter verbetering van de thermische isolatie. Dit zijn over het algemeen huishoudens met een laag inkomen waarvan de woning meer dan 2 jaar oud is en waarvoor een lage thermische diagnose is uitgevoerd.

De beschikbare steun, zowel van de staat als van andere instanties, maakt het mogelijk de prijs van dak- en zolderisolatie te verlagen.

Het energiesolidariteitspact is bedoeld voor de meest bescheiden huishoudens met 70 m² zolderruimte en biedt hun de mogelijkheid hun zolderruimte te isoleren voor 1 euro, en daarna voor 10 euro per m². Maar pas op voor oplichting.

U kunt ook profiteren van Maprimerénov’. Het doel van deze bonus is particulieren aan te moedigen energierenovatiewerkzaamheden te laten uitvoeren door een erkende bouwkundige.

Er zijn andere hulpmiddelen:

 • ANAH-subsidies
 • Vrijstelling van de woningbelasting
 • Energieleverancierscheques (EEG)
 • Het verlaagde BTW-tarief van 5,5 of 10%.
 • Steun van de plaatselijke autoriteiten (gemeente, departement…)

Een van de belangrijkste voorwaarden om ervan te kunnen profiteren, is dat de ambachtslieden die uw werkzaamheden zullen uitvoeren, erkende milieugaranten (BGE) zijn.

Deze steun heeft betrekking op alle werkzaamheden op het gebied van thermische renovatie en is in het algemeen van toepassing op een “pakket” van werkzaamheden (isolatie, verwarming, uitrusting, enz.).

Prijzen dakisolatie in 2021

Alvorens dakisolatiewerkzaamheden uit te voeren en offertes aan te vragen, dient u een ECD-onderzoek (Energie Prestatie Diagnose) te laten uitvoeren, dat u zal helpen inzicht te krijgen in uw behoeften op het gebied van dakisolatie en u zal helpen bij het kiezen van een isolatietechniek en een isolatiemateriaal met optimale prestaties om aan uw eisen te voldoen.

Om doeltreffend te zijn, moet de isolatie van een dak een warmtecoëfficiënt van R>6 bereiken.

Voor het dak zijn er isolatoren die kunnen worden aangebracht, uitgerold, opgeblazen, enz…

Spuiten is een uitstekend alternatief voor glaswol: het polyurethaanschuim zet uit zodra het is gespoten en kan gemakkelijk in zelfs de moeilijkste holten worden aangebracht. Schuimisolatie zorgt voor de luchtdichtheid van uw zolderruimte. Ze worden alleen gebruikt op zolders die niet kunnen worden verbouwd, met spanten, enz.

Geef de voorkeur aan een schuim met gesloten cellen met een isolatiewaarde tussen R=6 en R=6,5, deze zijn iets duurder, maar efficiënter.

 • Prijs van een dakisolatie per m², met polyurethaanschuim: 30 tot 60 € per m².
 • Prijs van een dakisolatie per m², met andere geprojecteerde isolaties: 15 tot 35 € per m².
 • Reken tussen 15 en 25 € per m2 voor dakisolatie en tussen 5 en 10 € per m2 voor zoldervloerisolatie.

Deze prijzen kunnen variëren naar gelang van de dikte van de aangebrachte laag en het soort schuim.

Onder de andere isolatiematerialen voor daken is glaswol een klassieker: rollen of platen worden tussen de daksparren gelegd voor een laag van ongeveer 20 cm. Voor verbouwde zolders moet een wand van hout, gipsplaat of ander materiaal worden aangebracht om de isolatielaag te bedekken.

Natuurlijke en ecologische isolatiematerialen worden steeds meer gebruikt in ecologisch bouwen. U vindt er alveolschuim, hennepwol, schapenwol, hout, kurk, houtvezels, cellulosewatten of gerecycleerd katoen.

Ze zijn van plantaardige of dierlijke oorsprong, gemaakt van hernieuwbare of gerecycleerde materialen. Er zijn ook isolatiematerialen op basis van geëxpandeerde klei of cellulair glas. Zij worden ook aangebracht door blazen, spuiten, afrollen of injecteren, afhankelijk van hun vorm.

Samenvatting door isolatie

Prijs dakisolatie per m2
Prijs glaswol (240 mm) 14 €
Prijs steenwol (120 mm) 22 €
Prijs schapenwol (300 mm) 27 €
Prijs hennepwol (240 mm) 32 €
Prijs houtvezel (280 mm) 35 €
Prijs polyurethaan (140 mm) 56 €
Prijs cellulosewatten 20 €
Prijs voor gerecycleerd textiel 15 €
Prijs EPS (+ gipsplaat) 20 €
Schapenwol prijs 35 €

In aanbouw, reken van 2000 tot 1000 € voor een volledige dakisolatie met waterdichting.

Voor zolderruimte die kan worden verbouwd, zullen de tarieven voor dakisolatie in 2021 tussen €40 en €50 per m² bedragen.

Leer ook meer over

Hoe isoleer je een dak?

Er zijn drie technieken voor dakisolatie:

 1. isolatie van zolderruimte
 2. isolatie van de zolderruimte onder het dak
 3. uitwendige thermische isolatie van het dak (ITE of sarking)

Voor het isoleren van verbouwde zolders is de toegepaste techniek duurder, omdat er over het algemeen meer arbeidstijd nodig is om ervoor te zorgen dat er geen koudebrug op het dak ontstaat en dat de waterdichting onder het dak optimaal is.

De isolatie wordt tussen de spanten van het dak aangebracht.

Extra werkzaamheden, zoals het aanbrengen van een dampscherm, zijn te verwachten om luchtcondensatie in de muren te voorkomen.

De techniek van het isoleren van de zolderruimte is het gemakkelijkst toe te passen. De isolatie wordt rechtstreeks op de vloer gelegd of geblazen, het is economisch en snel.

De sarking is een recente techniek van ITE (Externe Thermische Isolatie) door het dak, die veel complexer is om te installeren.

Prijs van de isolatie onder het dak

Dakisolatie van binnenuit is snel uit te voeren en vereist geen werkzaamheden aan het dak. Dit is het type isolatie bedoeld voor de verloren zolder (niet geschikt voor verbouwing). Penthouses zijn onbewoonbaar door hun lage plafondhoogte.

De prijs van dakisolatie van binnenuit (of onderdakisolatie) voor verloren zolderruimte varieert over het algemeen tussen 15 en 20 € per m2, afhankelijk van de gekozen isolatiematerialen (exclusief plaatsing).

Gemiddeld bedraagt de prijs van dakisolatie van binnenuit in 2021 38 euro per m2.

Isolatie wordt meestal gedaan door blazen. Isolatie kan ook op of onder de vloer, of tussen de balken worden aangebracht.

Prijs van isolatie onder het dak van de zolderruimte

Zolders met een gemiddelde hoogte van 1,80 m onder het dakgebint en een dakhelling van meer dan 30% staan bekend als “converteerbare zolders”.

Het isoleren van bewoonbare zolderruimte is duurder omdat er een dampscherm of -scherm tussen de isolatie en de dakbedekking moet worden aangebracht. Er moeten ook wanden worden aangebracht om de isolatie te verbergen.

De prijs van een isolatie van onder dak in converteerbare zolder gaat van 40 tot 50 € de m² (installatie en muren inbegrepen) zonder de afwerkingen noch de indeling van de woonkamers.

Gemiddeld varieert de prijs van dakisolatie in dit geval van 4.000 tot 6.000 euro.

Leer ook meer over

ITE Dakbedekking prijs: de sarking

Dakisolatie aan de buitenzijde (ETI) is over het algemeen duurder dan een isolatieproject aan de binnenzijde, maar maakt een betere indeling van de zolderruimte voor bijvoorbeeld woonruimten mogelijk. Het vergt meer werk, meer tijd en meer materiaal, maar ook meer technische know-how.

De sarking lagen zijn als volgt:

 1. chevron
 2. dampscherm
 3. isolator
 4. dakscherm
 5. latwerk aan de achterkant
 6. panlatten
 7. cover

De isolatie is in de vorm van panelen die tussen het geraamte en het dak worden geplaatst. Daarom wordt deze methode alleen interessant als u van plan bent uw dak volledig te renoveren (u moet de dakbedekking verwijderen en terugplaatsen).

Prijs van een buitendakse isolatie per m²: van 110 tot 290 € (werkuren en materialen inbegrepen).
Deze optie heeft het voordeel dat de dakstructuur zichtbaar blijft, voor degenen die in deze esthetiek geïnteresseerd zijn.

Thermische isolatie van buitenaf is zeer efficiënt en wordt veel gebruikt in berggebieden of gebieden die blootstaan aan sneeuw.

De prijs van een dakisolatie per sarking is meestal 200 € per m².

Gespecialiseerde dakdekkers zijn echter zeldzamer en moeilijker te vinden, waardoor de prijs hoger kan uitvallen als u niet in een gebied bent met dit soort gespecialiseerde vakmensen.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts