Renoveren haar leien dak advies van dakdekkers


 

Waarom kiezen voor een leien dak?

Het leien dak is een van de meest traditionele daken, vooral in bepaalde streken van Frankrijk. Leisteen is een natuurlijke schist van donkergrijze kleur met donkerblauwe reflecties.

Voordelen

 • Het leien dak is geschikt voor hellende daken, maar is bijvoorbeeld niet geschikt voor ronde daken of platte daken.
 • Het is een zeer esthetisch materiaal en heeft het voordeel dat het uiterst duurzaam is, tot meer dan 100 jaar meegaat. Hierdoor is het ook een van de duurste dakbedekkingsmaterialen.
 • Het onderhoud van een leien dak bestaat uit het vervangen van beschadigde of gespleten leien, van leien die schilferen, of van leien die gewoon zijn losgekomen.
 • Mos en korstmos groeien van nature op leien daken en moeten worden afgeborsteld. Het is ook mogelijk om fungicide en algicide behandelingen toe te passen. Leien daken mogen niet worden gereinigd met hogedrukreinigers.
 • Leisteen staat bekend om zijn lange levensduur, thermische eigenschappen en esthetiek.

Nadelen

 • De plaatsing van een leien dak is complex en vereist de tussenkomst van een professionele dakwerker die deze techniek beheerst: een leienmaker of lauzier.
 • Om een leien dak te leggen, maken de dakwerkers een houten frame om de leien in onder te brengen. De leien worden op elkaar gelegd en vervolgens met haken vastgezet. Deze opstelling waarborgt de waterdichtheid van het geheel en voorkomt dat water onder de afdekking infiltreert.
 • Vereist een frame dat sterk genoeg is om deze zware deken te dragen. Daarom wordt, naar gelang van het geval, een frame met latwerk of met een zeer strakke pluis gebruikt.
 • De prijs is hoog genoeg. De aankoopprijs (natuurleisteen kost tussen 80 en 150 euro/m² terwijl synthetische leisteen een prijs heeft tussen 50 en 75 euro/m²), de plaatsing van een leien dak heeft een relatief hoge prijs en specialisten in het plaatsen van leisteen worden steeds zeldzamer.

Soorten leisteen: natuurlijke of synthetische leisteen

Er zijn twee soorten leisteen: natuurlijke en synthetische.

 • Natuurleisteen wordt gesneden in platen of tegels, met verschillende diktes of effecten, afhankelijk van de regio. Synthetische leisteen ziet er hetzelfde uit als natuurlijke leisteen, maar is veel goedkoper (en minder stevig).
 • Synthetische leisteen is samengesteld uit hoogwaardige organische vezels, minerale additieven, cement en water. Maar het heeft ten opzichte van natuurleisteen het voordeel dat het in verschillende kleuren verkrijgbaar is (controleer of uw PLU dit toelaat).

Een leien dakbedekking vergt een minimum aan onderhoud, maar vereist vooral aandacht voor de gebruikte producten.

U kunt de leien leggen met spijkers, door ze met de hand te boren (dit is de ouderwetse manier van leggen), maar u kunt de leien ook vastzetten met haken. Dit is een recentere methode.

Leer ook meer over

Hoe en wanneer uw leien dak renoveren?

Na verloop van tijd (een lange tijd!) zullen de leisteenplaten of -tegels breken of afbrokkelen. Bleken is een teken dat er vocht in de leisteen is binnengedrongen en dat hij poreus is geworden. De haken kunnen ook oxideren.

Om te weten te komen of uw (oude) leien dak aan vervanging toe is, moet u uw dak om de 5 jaar door een professionele dakdekker laten inspecteren als uw dak meer dan 30 jaar oud is.

Wees voorzichtig, gebruik een ladder aan de rand van het dak om te voorkomen dat je op je dak stapt! Leistenen platen zouden het gewicht van een man niet kunnen weerstaan.

Naast reiniging, ontschuiming of specifieke behandelingen kan de levensduur van het leien dak worden verlengd, maar er komt een moment dat het moet worden vervangen. Gebruik geen ander product dan elleboogvet en een goede vezelborstel met heet water.

Bij het reinigen van een dak is het raadzaam de dakgoot te beschermen om verstopping te voorkomen.

De kosten van een leien dak zijn afhankelijk van het te bedekken oppervlak en het soort lei. De grootte van het dak, maar ook de helling ervan bepalen het aantal leien dat nodig is.

Bij de aankoopprijs van de materialen moeten de arbeidskosten worden opgeteld, aangezien een professionele dakdekker nodig is om de leien te plaatsen.

Het vervangen van enkele leien en/of het vervangen van gootstukken behoren tot de meest voorkomende reparaties aan een leien dak. Als een of twee leien beschadigd zijn of ontbreken, mag uw dak geen gevaar voor lekkage opleveren. Het is echter sterk aan te bevelen ze gaandeweg te wijzigen.

Leer ook meer over

Renovatieprijs van een leien dak per m2

Prijs voor de renovatie van een leien dak per m2
Vervangingsprijs van een gedeeltelijk gebroken leien dakbedekking 30-80 €
Vervangingsprijs van een leien dakbedekkingssysteem 130-190 €

De kosten voor het vervangen van een leien dak variëren naargelang het type dak en de omvang van de schade. Voor het vervangen van een paar leien kan een dakdekker een gemiddeld bedrag van 350 euro declareren, inclusief arbeidsloon, vervoer van materiaal en reiskosten.

De gootstukken, die zorgen voor een waterdichte afdichting op kruispunten, zijn gemaakt van zink, aluminium of koper. Ze moeten vaker worden vervangen (om de 15-20 jaar).

De vervanging van gootstukken voor een leien dak kost tussen 40 € en 70 € per m² voor levering en plaatsing.

Voor renovatiewerkzaamheden aan uw leien dak kan een dakdekker een uurtarief tussen 40 en 65 € vragen. Bij dit uurtarief kunnen reiskosten worden opgeteld (vooral omdat gespecialiseerde dakdekkers zeldzaam zijn).

Reken tussen 90 en 110 € voor een dak in natuurleisteen uit Spanje en tussen 120 en 140 € voor een dak in natuurleisteen uit Frankrijk.

Als u wilt dat de dakdekker de oude leien onder handen neemt, zult u waarschijnlijk dit transport moeten toevoegen.

De prijs voor het reinigen van een leien dak, inclusief schimmelwerende en waterafstotende behandelingen, ligt over het algemeen tussen 1000 en 2000 €.

Synthetische leisteen is eigenlijk een mengsel van cement en minerale vezels, ook wel vezelcement genoemd. De levensduur van een dak van synthetische leisteen is korter dan die van een dak van natuurlijke leisteen, maar het kan 80 tot 100 jaar meegaan als er regelmatig en voldoende onderhoud wordt gepleegd.

Prijs van het gereedschap voor leien dakbedekking: van 5 tot 800 € naargelang hun specificiteit.

 

 

 

Recent Posts