Polycarbonaat Dakbedekking / PVC: budget, installatie en regelgeving


Polycarbonaat dakbedekking, of PVC dakbedekking, bestaat uit panelen van kunststof platen met een anti-UV behandeling.

Polycarbonaatplaten of PVC-dakbedekkingsplaten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen: ondoorzichtig wit, opaline, kristal, doorschijnend gerookt bruin, enz. Polycarbonaat dakbedekking, ook al is het ondoorzichtig, laat altijd licht door. Daarom wordt het meestal gebruikt in zeer specifieke projecten, zoals een glazen dak of veranda, pergola, enz…

Prijs van het polycarbonaat dak per m²

Polycarbonaat dakplaten zijn economisch, hun prijs zal variëren naar gelang van de dikte en het bereik (enkelwandige of dubbelwandige polycarbonaat).

Polycarbonaat Dakbedekking Tarief 2019 :

Prijs van polycarbonaat dakbedekking per m2
Prijs van een 4 mm polycarbonaat dak 3-20 €
Prijs van een 4 mm polycarbonaat honingraat dak 5-25 €
Prijs van een 8 mm polycarbonaat dak 10-30 €
Prijs van een 8 mm polycarbonaat honingraat dak 10-40 €
Prijs van een 16 mm polycarbonaat dak 10-40 €
Prijs van een 16 mm polycarbonaat dak met honingraatstructuur 15-50 €
Prijs van een PVC dak (installatie inbegrepen) 40 €
Prijs van een polycarbonaat of PVC dakplaat 16-40 €
Prijs voor de installatie van een PVC dakbedekkingsysteem 30 €

Polycarbonaat wordt ook gebruikt als scheidingsmateriaal voor buiten of als privacyscherm op veranda’s en pergola’s, of voor de bouw van garages. In dit verband is het polycarbonaatdak interessant, maar het is niet geschikt voor woningen. Het is niet mogelijk een polycarbonaatdak als hoofddak te gebruiken, aangezien het PVC-dak niet voldoende binnenisolatie biedt voor een woning.

Polycarbonaat/PVC-dakbedekkingsplaten zijn een praktische, efficiënte en economische oplossing voor het bedekken van een dak. Het is inderdaad een licht en goedkoop materiaal, dat doorzichtig of in verschillende kleuren kan zijn en een alternatief kan zijn voor glas, vezelcement of stalen troggen voor de overkapping van veranda’s, pergola’s, tuinhuisjes, garages, serres, enz.

Voor- en nadelen van polycarbonaat dakbedekking

De pluspunten:

 • de prijs: doorzichtig of doorschijnend polycarbonaat is veel goedkoper dan glas voor een dak dat het licht doorlaat
 • eenvoud: eenvoudig in gebruik en gemakkelijk te snijden en te leggen
 • licht: veel lichter dan dakbedekking van glas of staal, PVC dakbedekking past op aluminium of PVC structuren
 • gemakkelijk te onderhouden: het polycarbonaatdak kan met een waterstraal worden gereinigd
 • solide: polycarbonaat is 200 keer beter bestand tegen schokken dan glas, maar veel minder duurzaam.

Het minste:

 • lawaai: de geluidsisolatie is slecht en regen of hagel hebben de neiging te resoneren.
 • isolatie: in de zomer zal het warm zijn en in de winter zal de temperatuur dalen als er geen extra laag thermische isolatie is. De isolatie van het polycarbonaat dak is het grootste zwakke punt.
 • lange levensduur: PVC dakbedekking heeft een beperkte levensduur

Polycarbonaat dakbedekkingsschuim

Polycarbonaat of PVC wordt gebruikt voor de vervaardiging van voorwerpen die een zeer hoge weerstand tegen krassen en stoten vereisen.

Een polycarbonaatdak is verkrijgbaar in de vorm van doorzichtige platen of panelen. Polycarbonaat dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, de meest voorkomende is 16 mm.

Polycarbonaatplaten worden gemaakt door verschillende lagen polycarbonaat over elkaar te leggen, variërend van 2 tot 7000 lagen.

Polycarbonaat dakplaten zijn ofwel :

 • van polycarbonaat met cellenstructuur: gemakkelijk te installeren, laat licht door, stevig (hoe meer cellen per m², hoe resistenter het polycarbonaat)
 • in gegolfd polycarbonaat: iets minder esthetisch, het lijkt op gegolfd plaatstaal, maar dan in kunststof

Polycarbonaat honingraatplaten zijn ofwel doorschijnend of geribbeld. Geribbelde honingraatplaten van polycarbonaat filteren het zonlicht beter en voorkomen verblinding. In de zomer wordt echter de installatie van een verduisteringsgordijn of rolluik aanbevolen.

Er zijn ook volledig ondoorzichtige polycarbonaatplaten die geen licht doorlaten.

Gegolfde polycarbonaatplaten worden minder gebruikt in de bouw en renovatie dan polycarbonaatplaten met cellenstructuur, die volledig glad zijn. Polycarbonaat panelen hebben over het algemeen een garantie van 10 jaar.

Polycarbonaat platen zijn zeer resistent. Alleen tijd en temperatuurschommelingen (vorst/warmte) kunnen ze overwinnen.

Polycarbonaat panelen hebben over het algemeen een garantie van 10 jaar.

Leer ook meer over

Plaatsen van pvc-dakbedekking en plaatsen van polycarbonaatdakprofielen

Polycarbonaatpanelen zijn licht en gemakkelijk te hanteren, snijden of boren: dat maakt ze “gemakkelijk” te installeren als een kleine bouwafdekking voor de slimme doe-het-zelver.

Polycarbonaatpanelen worden altijd op een helling gemonteerd, met een helling van ten minste 10 cm per meter. Er zij op gewezen dat polycarbonaat onder invloed van warmte uitzet; daarom moet in de dragende constructie ruimte worden gelaten tussen de dragende balken om deze uitzettingsruimte mogelijk te maken.

De polycarbonaat dakplaat wordt altijd met de beschermende filmzijde naar boven geplaatst: dit is de zijde die het best bestand is tegen UV-licht. Uiteraard moet deze folie tijdens de installatie worden verwijderd!

Polycarbonaat dakpanelen worden bevestigd met PVC of polycarbonaat profielen, die in kruisingen worden geplaatst.

Panelen van ongeveer 0,50 m² vereenvoudigen de installatie.

Bij de bevestiging van de PVC-dakprofielen moeten deze worden afgedekt met een afdichtstrook die helpt bij de afvoer van condenswater en het dak beschermt tegen vocht.

Het geheel wordt op het frame bevestigd met schroeven: pas op dat u niet naast de profielen boort, aangezien regenwater naar binnen zou kunnen lopen en vochtproblemen zou kunnen veroorzaken.

De stappen bij de installatie van een polycarbonaatdak zijn :

 1. Gereedschapvoorbereiding: fijne zaag, decoupeerzaag of ijzerzaag, en boor met metaalboor, polycarbonaat profielen, waterdichte anti-condens tape, enz.
 2. Waterdichting: de onderrand van het polycarbonaat dakpaneel moet met ademend plakband worden bedekt, zodat condenswater kan weglopen. De bovenrand moet worden afgedekt met een waterdichte kleefband om het binnendringen van vocht te voorkomen.
 3. Isolatie van de balken: om warmteaccumulatie te voorkomen, is het raadzaam de bovenzijde van de balken die de polycarbonaatplaten dragen, wit te schilderen of te bedekken met aluminium plakband.
 4. Bevestiging: Gebruik hiervoor de bijgeleverde montageprofielen. Boor gaten op 40 cm van elkaar op de profielen en controleer de uitlijning.
 5. Zagen: De panelen moeten op maat worden gezaagd, rekening houdend met mogelijke uitzetting onder invloed van warmte. Laat 6 mm ruimte per meter aan de boven- en onderkant van de panelen.
 6. Eindprofielen en verbindingsprofielen: plaats de panelen geassembleerd door de bovenste en onderste delen van de verbindingsprofielen en bevestig het geheel aan de balken. Steek vervolgens de zijprofielen in de buitenste verbindingsprofielen.
 7. Vorstbestendige siliconen afdichting op het bovenste deel van de randen.

Een polycarbonaat dak plaatsen: ja, maar wat?

Er zijn verschillende soorten polycarbonaatplaten. Zij hebben alle het materiaal gemeen: een thermoplastische hars met een anti-UV-behandeling door co-extrusie, die voorkomt dat het vergelt of scheurt. Polycarbonaat behoudt zo zijn flexibiliteit.

Dubbelwandig polycarbonaat wordt vaak gebruikt voor pergola- of verandadaken, met een keuze aan afwerkingen. Het heldere uiterlijk zorgt voor een betere lichtdoorlatendheid. Het ondoorzichtige aspect wordt vaak gekozen in zonnige gebieden om voordeel te halen uit een schaduwrijke plaats. Er is ook een goudkleurige warmtereflecterende afwerking voor daken die op het zuiden zijn gericht.

Nestbaar polycarbonaat wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de bouw van scheidingswanden of deuren. De montage is eenvoudig vanwege de stijfheid en het frame, u hoeft alleen de plaat in het profiel te monteren.

Compact polycarbonaat is ongeveer 200 maal resistenter dan glas, en heeft zeer speciale toepassingen zoals voor schilden! De doorzichtigheid ervan is vergelijkbaar met die van glas en het wordt vaak “organische beglazing” genoemd. Het wordt met name gebruikt voor winkeletalages.

Het geribbelde polycarbonaat is geschikt voor droge stalen trog- of sandwichpaneeldaken. Zeer resistent, hij heeft een garantie van 10 jaar. Het kan thermisch worden gelijmd voor isolatie door een laag cellulair polycarbonaat toe te voegen. Dit type polycarbonaat maakt het mogelijk een lichtkoepel te creëren in een stalen gootdak.

Leer ook meer over

Veranda van polycarbonaat met cellenstructuur

Door zijn lichtheid en UV-bestendigheid wordt polycarbonaat veel gebruikt voor veranda’s, pergola’s, serres, dakoverstekken, enz. Het gemak van de installatie maakt het mogelijk zowel het dak als de wanden in PVC uit te voeren.

Bovendien hoeven veranda’s en pergola’s niet bijzonder geïsoleerd te zijn, zodat polycarbonaat een goed alternatief kan zijn voor het zwaardere en duurdere glas. Bij hagel bijvoorbeeld breken de ruiten van een serre. Het goedkope en resistente alternatief is PVC.

Dit synthetische materiaal wordt gebruikt in de constructie van polycarbonaat honingraatveranda’s om een stevige veranda of serre te creëren.

Het is gemakkelijk te onderhouden: regelmatig spoelen met azijnwater verwijdert de kalkafzettingen die het polycarbonaatdak ondoorzichtig maken.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts