Wat is de prijs per type raam? 2021 tarieven


De prijs van een frame kan gemakkelijk oplopen van een enkele tot … het viervoudige!

 • De prijs voor het leggen van een raamwerk ligt meestal tussen 50 en 80 € per m².
 • Voor staalconstructies en platte dakterrassen kan de gemiddelde montageprijs oplopen tot 100 € per m².
 • Prijs voor het leggen van sarking (dakisolatie van buitenaf): 200 € per m².

Prijs van installatie/installatie van kader

Het is belangrijk te beseffen dat de prijs van een geraamte per m2 hoger is dan de prijs van de dakbedekking. Het varieert naargelang :

 • De oppervlakte van het geraamte: hoe zwaarder het is, des te meer materiaal, machines, vervoer en arbeid er nodig zullen zijn.
 • Het materiaal van het frame en het type lijstwerk: sommige materialen zijn goedkoper en gemakkelijker te snijden en te monteren dan andere. Een frame met 8 of meer zijden zal onvermijdelijk meer kosten dan een frame met 4 zijden.
 • Het uurtarief van de vakman. Een raamwerk moet voldoen aan de norm “DTU 31.1”: het definieert de samenstellingen die moeten worden uitgevoerd en de manier waarop deze samenstellingen moeten worden uitgevoerd. Het niet naleven van deze norm kan uw huis in gevaar brengen. Daarom is het absoluut noodzakelijk een beroep te doen op een professionele timmerman.
 • Uw regio: als u in een regio met een streng klimaat woont, zal de berekening van de sneeuwbelasting in aanmerking worden genomen voor een versteviging van het geraamte.

Tips om minder te betalen voor uw kozijn

Een vakman die prijzen breekt, zal waarschijnlijk geen kwaliteitslabel hebben of u een verzekering van tien jaar aanbieden… Als u goedkope arbeidskrachten kiest, kan de hemel wel eens op uw hoofd vallen!

 • Gebruik lokaal hout in kortsluiting.
 • Een staalconstructie zal voor sommige daken niet geschikt zijn en meer budget vergen voor bijvoorbeeld isolatie.
 • Renovatiewerkzaamheden op een kader geven recht op een verlaagd BTW-tarief van 10% als u werkt met een gekwalificeerde vakman.

Leer ook meer over

Prijs van een frame per m2

Allereerst is het belangrijk te weten dat er verschillende soorten kozijnen (van hout of metaal) bestaan, die allemaal zijn aangepast aan verschillende constructies en zeer uiteenlopende eigenschappen hebben.

 • Het traditionele houten frame is ideaal voor de meeste daken en bekledingen.
 • Vakwerkconstructies zijn niet geschikt voor verbouwde zolders, omdat ze de zolderruimte sterk binnendringen.
 • Het betonnen frame is snel te installeren en is geschikt voor platte daken, terrassen of begroeide daken.
 • Het goedkopere kitframe is verkrijgbaar in hout of metaal en past zich aan de meeste constructies aan, op voorwaarde dat u “standaard”-normen gebruikt en niet te veel profielen wilt.
 • Het kader op maat is perfect als u een gepersonaliseerd, complex huis wilt, of een huis met karakter. Het is duidelijk duurder.
 • Metalen skeletbouw, als bouwpakket of op maat gemaakt, is bijzonder geschikt voor industriële gebouwen (loodsen, fabrieken, werkplaatsen) of bijgebouwen (veranda’s, garages), of voor gymnastiektoestellen, enz.

Een frame kost gewoonlijk tussen 40 en 110 € per m2.

Prijs van een dakconstructie per m2
Prijs van een traditioneel kader 60-90 €
Prijs van een boerderijkader 50-70 €
Prijs van een betonnen constructie >80 €
Prijs van een houten frame in een bouwpakket >50 €
Prijs van een op maat gemaakte houten lijst 60-90 €
Prijs van een staalconstructie kit >40 €
Prijs van een staalconstructie op maat >110 €
Prijs van een plat dak structuur 60-100 €

Hier volgen enkele voorbeelden van prijzen voor structurele onderdelen:

 • Liteau : 1,50 € per m
 • Volige : 3 € per m2
 • Lambourde : 3 €
 • Chevron : 6 €.

Prijs van een staalconstructie

Stalen frames zijn vaker voorbehouden aan industriële of secundaire gebouwen en constructies, maar ze worden steeds vaker aangetroffen in moderne constructies: ze maken de creatie van meer gedurfde structuren mogelijk.

Voor dit type constructie worden verschillende liggers en balken gebruikt: “U”-liggers, bekend als UPE, UPN; IPE-liggers en tenslotte “H”-liggers, zoals HEA of HEB.

Over het algemeen ligt de prijs van een staalconstructie tussen 40 en 130 € per m2.

Prijs van een traditioneel raamwerk per m2

Met een traditioneel raamwerk kan de ruimte onder het dak worden vrijgemaakt voor een verbouwbare zolderruimte.

De grootte van het huis en het aantal spanten, gordingen, daksparren en latten dat nodig is, zijn uiteraard van invloed op de prijsopgave. De prijs van uw traditionele houtskelet hangt ook af van het aantal dakdelen.

De prijs van een traditioneel raamwerk begint bij 40 € per m2.

Ze zijn duurder dan boerenramen.

 • Traditioneel sparrenframe: 40 à 50 € per m2 (exclusief plaatsing)
 • Traditioneel raamwerk in douglasspar: 50 à 60 € per m2 (exclusief plaatsing)
 • Traditioneel eiken frame: 80 à 90 € per m2 (exclusief plaatsing)
 • Traditioneel decoratief kader: 150 tot 300 € per m2 (exclusief plaatsing)

Prijs van een boerderijkader

De spanten zijn driehoekige (houten) frame-elementen die in de fabriek volgens standaardafmetingen worden gemaakt.

Door hun aantal en assen te vermenigvuldigen krijgen we een compleet raamwerk van voorgemonteerde houten stukken. Houten boerderijlijsten zijn ideaal voor renovatie en bieden de beste kwaliteit/prijsverhouding.

Helaas zijn ze niet geschikt voor verbouwde zolders.

Prijs van een industrieel frame voor een boerderij: van 30-35 € per m2 (exclusief installatie en accessoires)

Prijs van een betonnen structuur met plat dak

Beton is gemakkelijk te leggen, modulair en heeft niet te lijden onder de parasitaire problemen die hout wel heeft. Beton is ook vuurbestendig. Het uiterlijk is resoluut hedendaags, wat de huidige rage voor dit type structuur verklaart.

Beton wordt hoofdzakelijk gebruikt voor platte daken. In het algemeen is het ofwel voorgespannen beton ofwel gewapend beton.

Het frame van een plat dak heeft zeer belangrijke technische kenmerken, met name voor de waterafvoer: het is absoluut noodzakelijk een beroep te doen op een vakman voor de uitvoering ervan.

Als het project bijzonder complex is, met de installatie van fotovoltaïsche panelen bijvoorbeeld, moet ten minste 700 euro per m² worden gerekend voor de prijs van een platdakconstructie.

Het platte groendak, dat duurder is dan het klassieke platte dak, heeft voordelen. Het groendak beschermt tegen UV-straling. Het regelt de stroom van regenwater door een deel ervan te absorberen. Het is ook een uitstekende thermische en akoestische isolator.

De prijs van een platdakconstructie met begroeiing bedraagt gemiddeld 90 € per m².
De gemiddelde prijs van een platdakconstructie ligt tussen 80 en 120 € per m2.

Prijs van een staalconstructie kit

De goedkoopste inlijsting is de bouwpakket inlijsting. Maar u moet zich ervan bewust zijn dat deze niet geschikt zijn voor alle projecten. Ze zijn vooral aan te bevelen voor een klein huis, en zonder de wens om de zolder in te richten.

Kitconstructies zijn 10% goedkoper dan hout- of betonconstructies. De prijs is degressief naar gelang van het aantal strekkende meter balken.

De montage gebeurt ter plaatse door de verschillende onderdelen met bouten of lassen aan elkaar te bevestigen. Er moet een hefinrichting voor de voorgemonteerde balken of segmenten van de constructie worden voorzien.

De prijs van het metalen skelet varieert van 35 tot 50 € per m2 voor een vrijstaand huis en tussen 30 en 40 € per m2 voor een landbouw- of bijgebouw.

U kunt absoluut een beroep doen op een timmerman om een metalen frame in kit te plaatsen: dat kost u tussen 30 en 60 € per uur.

Prijs van een op maat gemaakt frame

Het gebruikte hout is niet altijd hetzelfde: eik, kastanje, iep, populier, esp, spar, lariks, den, spar en andere zachthoutsoorten.

De prijs van een op maat gemaakte houten structuur varieert tussen 50 en 90 €/m². En van 110 tot 150 €/m² voor de prijs van een op maat gemaakt metalen frame.

Leer ook meer over

Prijzen voor behandeling en onderhoud van timmerwerk

Volledige behandeling aan 50 € per m², of 100 tot 150 € per m2 indien de behandeling complex en specifiek is (merule).
Prijs van de behandeling van een kader met volledige renovatie van een kader: 110 tot 170 € de m².

Veel meer als het een traditioneel of decoratief frame is.

Belangrijk

Gemiddeld wordt een kozijn om de 25-30 jaar gecontroleerd en gerenoveerd om ervoor te zorgen dat er geen verzwakking, infiltratie, insecten of schimmelvorming optreedt. Als het regelmatig wordt gecontroleerd, zullen eventuele renovatiewerkzaamheden minder kosten.

Indien u uw dakstructuur wenst te wijzigen (helling of verhoging) om bijvoorbeeld ruimte te besparen op zolder, reken dan :

 • Prijs van aanpassing van raamwerk voor verbouwde zolder: 1500 tot 2000 € per m².
 • Prijs voor het verhogen van het dakraam: 1800 tot 2500 € per m².

Bij de renovatie van een traditioneel houten geraamte ligt de prijs van de arbeid (timmerman) gemiddeld tussen 60 en 100 € per m2.

De Mansart dakconstructie

De dakstructuur in mansardedakstijl is een erfenis van architect François Mansart. Geïnspireerd door de Italiaanse architectuur vond hij in de 17e eeuw in Frankrijk (vooral in Parijs) de klassieke architectuur opnieuw uit, met name dit zeer bijzondere, sensuele schilddak.

Voorbeelden van daken in de Mansard-stijl zijn er tegenwoordig vooral in Vlaanderen. Dit is te verklaren door de toenmalige behoefte aan huisvesting voor de landelijke arbeidersbevolking in Vlaanderen. De stukken van de afgebroken zolder worden “mansardés” genoemd.

Het Mansart dakframe duidt op een 8- panelen dakframe: 4 panelen met 2 verschillende hellingen. Het wordt ook wel een “schilddak” genoemd.

Het terras (bovenste deel van het dak) wordt van de onderbreking (onderste deel van het dak) gescheiden door een breuklijn.

Het bovenste deel van het frame, geïnspireerd op Italiaanse terrassen, is vlakker dan de steilere helling van het onderste deel.

De dragende elementen van het Mansart skelet zijn gordingpalen (palen die de gordingen ondersteunen), uitgelijnd op de lijn van de breuk.

De onderbreking bestaat uit spanten en stutten die in kruinen aflopen.

Dit type kader geeft de vrije loop aan bijzonder ruime “combles à la Mansart” met dat “soufflé”-uiterlijk. Zij kunnen dus worden omgebouwd tot echte woonkamers, minder benauwd en beklemmend dan de gebruikelijke zolderkamers of kamermeisjeskamers.

De constructie van een Mansart frame is vrij complex.

Voordat u uw timmerman aan dit project laat beginnen:

 • zorg ervoor dat uw PLU het toelaat
 • ervoor te zorgen dat uw bestaande frame kan worden getransformeerd met de toevoeging van een W-vormige structuur en kruisbogen om de terrassen te creëren
 • dat het behoud van uw oude kader in staat is om deze wijzigingen te ontvangen
 • dat de constante belasting draagbaar is voor uw dragende muren

Deze studies en berekeningen moeten absoluut worden toevertrouwd aan een architect of een ontwerpbureau.

U moet een bouwvergunning aanvragen voordat u begint, omdat u het uiterlijk van uw huis verandert.

Waarom kiezen voor een Mansart dak?

 • Om meer ruimte onder het dak te hebben
 • Om je zolder te verhogen
 • Om leefruimte te besparen zonder een hele verdieping te moeten bouwen
 • Om uw dak te verhogen en de isolatie ervan te verbeteren in het kader van een renovatie
 • Dankzij de dakbedekking van Mansart kunnen verschillende dakbedekkingsmaterialen worden gecombineerd en kan geld worden bespaard, aangezien het terrasson niet zichtbaar is vanaf de straat.

Prijs van een Mansart frame

Of het nu gaat om een renovatie van een bestaand mansardedak of een nieuw, de prijs van de werkzaamheden zal zeer verschillend zijn.

Er zal rekening moeten worden gehouden met de verwijdering, het geraamte, de isolatie, het dak, de hemelwaterafvoer, en de eventuele dakkapellen, zonder de installatie van de zolder te vergeten.

Gemiddeld zal het budget ergens tussen € 1.500 en € 2.500/m² liggen.

Het Elzasser kader

Het Elzasser kader en de traditionele regionale architectuur.

Het belangrijkste kenmerk van het Elzasser vakwerk is dat het een integrerend deel uitmaakt van het houten geraamte van de Elzasser huizen: deze worden vakwerkhuizen genoemd.

Houten balken ondersteunen het hele huis en de holtes zijn opgevuld met mortel of leem, ook bekend als vakwerkhuizen.

Dit zijn daken met een steile helling als gevolg van de sneeuw in de winter (40° tot 60°), bedekt met platte kleipannen (“beverstaart”), en die onderaan het dak eindigen in wat men een “coyau” noemt, die het regenwater weghoudt van de voorkant van het huis. De uiteinden van het dak naar de goot toe lopen iets minder schuin af.

Er zijn verschillende vormen van Elzasser daken, maar de meest voorkomende is het zadeldak ( Satteldàch ). De nok gaat van 3 naar 4 rijen tegels.

Sommige zeldzame Elzasser huizen hebben een zadeldak ( Zeltdach ).

Van oudsher zijn er weinig dakkapellen op daken van Elzasser frames (schuren werden voornamelijk gebruikt voor opslag). De exemplaren die men aantreft zijn zeer breed en laag, of gewelfde, kruipende dakkapellen. Ze hebben niet altijd ramen.

De platte tegels zijn eigen aan het Elzasser kader: het zijn Elzasser tegels of beverstaarten in terracotta ( Biwerschwànz ), aan de ene kant plat en aan de andere kant afgerond. Zij zijn gewoonlijk bedekt met 36 tot 80 tegels per vierkante meter:

 • Eenvoudige plaatsing: de tegels worden naast elkaar gelegd en de waterdichtheid tussen de tegels wordt verzekerd door een dunne strook kastanjehout (echandole of “Schendel”) als u op zoek bent naar een zeer traditionele plaatsing, anders met in elkaar grijpende tegels.
 • Bij dubbele plaatsing: de tegels liggen voor bijna de helft van hun breedte en hoogte naast elkaar. Dit betekent meer gewicht en een hogere prijs, maar een stabielere en robuustere waterdichting op lange termijn.

Op Elzasser daken staan vaak dakornamenten, terracotta kruisbloempjes, koperen windwijzers, ballen, vlaggetjes, terracotta hartjes of figuurtjes…

Ben je bekend met de traditie van “einde-dag tegels”?

De pannenbakkers die ooit de Elzasser daken bedekten, hadden de traditie van ” Fihrhowezijel ” “( tuile end of journée ). Aan het eind van de werkdag legde hij een versierde dakpan op het dak:

 • geometrische motieven
 • handafgietsels
 • populaire motieven gegraveerd met een stift
 • werpt
 • religieuze gronden
 • soms geglazuurde tegels, zoals in Bourgondië.
 • data
 • enzovoort.

Deze traditie komt ook voor in Zwitserland en Duitsland en is gebaseerd op volksgeloof: het ging erom het huis te beschermen tegen slecht weer en kwade energieën.

De Elzasser dakschoorsteen

Open haarden op Elzasser daken zijn uitsluitend gemaakt van vuurvaste stenen. Traditioneel was het zo dat hoe meer schoorstenen er waren, hoe rijker de familie was.

Bovenaan de schoorsteen hebben vlakke tegels een decoratieve rol. De aanwezigheid van ooievaars, waarvan bekend is dat zij in de Elzas komen nestelen, maakte aan deze praktijk echter een einde.

Prijs van een Elzasser timmerwerk

Het is zeer zeldzaam om een nieuw vakwerkhuis te bouwen met een Elzasser kader (know-how is zeer zeldzaam geworden en daardoor onbetaalbaar, en bovendien voldoen de energieprestaties niet meer aan de verwachtingen).

Het is echter gebruikelijker renovatiewerkzaamheden te laten uitvoeren aan Elzasser vakwerkhuizen of huizen met vakwerk.

Alvorens het Elzasser vakwerk te renoveren, moet een reeks diagnoses worden uitgevoerd om de zwakke punten en de toestand van de balken te bepalen.

Als alle balken en constructiedelen in goede staat zijn, zal de isolatie in ieder geval moeten worden vervangen en verbeterd. Aangezien de zolderruimte beperkt is, kan dit een gelegenheid zijn om aanpassingen achteraf of het gebruik van dunnere scheidingsmaterialen te overwegen.

Voor dakkapellen met Elzasser dak zullen de ramen bijna altijd op maat worden gemaakt, wat het renovatiebudget aanzienlijk zal verhogen.

De prijs voor het renoveren van een huis met Elzasser kader gaat van 1000 tot meer dan 2000 € per m².

Het gelijmd-gelamineerd raamwerk

Glulam (ook bekend als BLC) is een zeer sterk bouwmateriaal: het is een plank van naaldhout die zodanig in elkaar is gezet dat de knoesten over het gehele oppervlak zijn verdeeld, voor een grotere weerstand, vooral tegen vuur en koude. Het gelijmde product wordt in een autoclaaf behandeld.

Dit is de reden waarom glulam vaak wordt gebruikt voor constructies met grote overspanningen.

Als de gebruikte houten latten dikker zijn dan 45 mm, gaat het om ” bois solid reconstitué “. (BMR).

Het belangrijkste voordeel van gelijmd gelamineerd hout dat in de constructietechniek wordt gebruikt, is dat dankzij zijn sterkte zeer grote constructiedelen met een zeer goede druk-, torsie- en treksterkte kunnen worden vervaardigd.

Zij kunnen ook worden gebogen, gebogen en aldus in kit-vorm worden vervaardigd voor grote gebouwen (hangars, sporthallen, enz.).

LBC wordt op grote schaal gebruikt voor platte dakconstructies.

Houtsoorten die worden gebruikt voor LBC: spar, den, lariks, rode ceder, eik, es, walnoot, kastanje, beuk, Iroko.

Bij structureel gebruik van BLC wordt de voorkeur gegeven aan delen die zijn behandeld tegen insecten, schimmelwerende middelen en waterafstotende middelen (klasse 4).

Gelijmd gelamineerd hout heeft een minder aantrekkelijk imago dan massief hout (het is verbazingwekkend dat timmerlieden deze optie nooit van meet af aan aanbieden), maar het is sterker en heeft minder gebreken (onvermijdelijk bij natuurlijk hout).

Ze maken ook balklengtes mogelijk die niet meer mogelijk zijn met massief hout (of tegen exorbitante prijzen): tot 50 mètres !

Voor- en nadelen van gelijmd gelamineerd hout

Voordelen

 • Mechanische prestaties
 • Vuurbestendigheid
 • Soliditeit
 • Maakt lange en hoge frames mogelijk
 • Buigmachine voor koepelvormige frames
 • Milieuvriendelijk materiaal (beperkt verlies)
 • Tinten en afwerkingen voor zichtbare balken

Nadelen

 • Ongelijke kwaliteit volgens de fabrikanten (kies een houtnorm NFP21-400)
 • Hoge prijs

Prijs van de gelijmd-gelamineerde houtconstructie

De prijs van een LLC frame hangt af van factoren die betekenen dat om de exacte prijs te kennen, alleen het opstellen van een offerte indicatief zal zijn. De criteria die de prijzen doen variëren zijn :

 • ontwerp, industrieel of op maat gemaakt
 • de afmeting van de balken
 • de herkomst van het hout (transport)
 • behandelingen

De gemiddelde prijs van glulam ligt tussen 50 en 160 euro per strekkende meter.

De montageprijs van een gelijmd gelamineerd houten frame bedraagt vaak meer dan 90 € per m².

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts