Het schoonmaken van het dak: het juiste ding om te hebben


Het reinigen van daken is een absoluut noodzakelijk onderhoud dat nochtans verwaarloosd wordt, tenminste zolang het dak niet bedekt is met mos! Laten we samen eens kijken hoe u uw dak gemakkelijk en efficiënt kunt reinigen.

Maar het reinigen van uw dak stelt u niet alleen in staat het te onderhouden en zo de levensduur ervan te verlengen, het is ook een gelegenheid om de algemene toestand ervan te controleren en kleine zwakke punten op te sporen die gemakkelijk te herstellen zijn, voordat ze uitgroeien tot infiltraties, lekken, het doordringen van de isolatie door condensatie, en uiteindelijk de noodzaak om de dakgoten of de hele dakbedekking te vernieuwen!

Met andere woorden, door het dak te reinigen, vermijdt u dat u het dak moet vernieuwen en bespaart u duizenden euro’s.

Omdat het dak zich buiten ons gezichtsveld bevindt, vergeten we vaak dat het de hoofdgevel van ons huis is.

Een schoon dak is sterker (het is beter bestand tegen invloeden van buitenaf en slijtage), waterdichter (het beschermt beter tegen infiltratie), aangenamer om naar te kijken en gezonder.

Wanneer moeten we haar dak schoonmaken?

Het tijdstip en de frequentie van het reinigen van uw dak hangen af van de dakbedekking, de leeftijd van uw dak en uw omgeving: u zult uw dak veel vaker moeten reinigen als u bijvoorbeeld omgeven bent door bomen en planten of in een zeer vervuilde omgeving woont.

Hoe dan ook, we maken zijn dak schoon:

 • droog weer
 • windstil
 • buiten de hittegolf
 • overdag

En u houdt zich aan alle veiligheidsvoorschriften met betrekking tot werken op hoogte als u dit werk niet aan een specialist wilt toevertrouwen.

In het voorjaar: dit is een goed moment om na te gaan of de winter niet te veel schade aan het dak heeft toegebracht en de voegen en kwetsbare delen van het dak te inspecteren, of zelfs vogelnesten te verwijderen (voorzichtig en delicaat!).

Late herfst: om alle dode bladeren, takken, mossen, schimmels, korstmossen en vuil te verwijderen.

Belangrijk

Werken op hoogte op daken is zeer riskant: als u niet gewend bent aan dit soort werk,
je brengt je leven in gevaar!

Om op het dak te komen en uzelf te beveiligen, heeft u speciaal materiaal nodig: ladders, dakwerkersladders, reddingslijn… Professionals hebben dit materiaal al en u hoeft het niet te kopen (u zult niet alles te huur vinden).

Sommige materialen vereisen speciale trots en technische kennis. Een professional is opgeleid voor dit soort interventies.

Welke onderdelen schoon te maken?

Uitsteeksels: controleer de waterdichtheid van overstekken of dakranden en verwijder eventuele nesten of zwermen die zich in uw dak hebben genesteld.

Ventilatie: maak de opening schoon en controleer of het ventilatierooster goed vastzit.

Dakbedekking: de techniek zal afhangen van het materiaal, maar reiniging maakt het mogelijk de verplaatste elementen te verplaatsen, de beschadigde elementen te vervangen en de dakbedekking te reinigen.

Belangrijk

Bepaalde daken, zoals rieten daken, fotovoltaïsche panelen, groendaken of leien kunnen beter door een vakman worden onderhouden: als u zelf ingrijpt zonder precies te weten wat u doet, riskeert u uw dak meer kwaad dan goed te doen!

Openingen: controleer de aansluitingen van ramen, vleugels en dakramen en ga na of er lekken zijn.

Bevestigingen: controleer de bevestigingen op de dakranden, randen, decoratieve elementen, nokken en eventuele zonnepanelen.

Schoorsteenaansluitingen: controleer de schoorsteenaansluitingen, rookafzuigers en dakdoorvoer en controleer op lekken.

Randen en ribbels: controleer de bevestigingsmiddelen en controleer op lekken.

Knoop: controleer de tegelbevestigingen aan de omtrek van de knoop en controleer de waterdichtheid, verwijder de begroeiing.

Decoratieve elementen: bevestigingsmiddelen controleren en zo nodig opnieuw aanbrengen.

Dakgoten: reinig dakgoten en goten regelmatig en controleer de lasnaden en regenpijpen.

Dakgoot reiniging

Goten moeten regelmatiger worden schoongemaakt dan het dak zelf. Dit type onderhoud kan worden opgenomen in een dakreinigingspakket. De reiniging van dakgoten bestaat in wezen uit het verwijderen van gebladerte en alle afval dat de afvoer van regenwater zou kunnen verhinderen, over het gehele afvoersysteem (dakgoten, goten, regenpijpen, overloop, roosters, bovenleidingen, enz.).

Als uw dakgoten lek zijn, maak dan van de gelegenheid gebruik om de lekken te dichten met geschikte afdichtingsmiddelen of coatings.

De prijs van een dakreiniging

Als u een vakman inhuurt, zal een dakdekker u een uurtarief of een vast budget voor deze werkzaamheden aanbieden. Vraag verschillende offertes aan en vergelijk de voorstellen. Ter indicatie, het kost u ongeveer €350 om een pannendak van 100 m² te reinigen.

Leer ook meer over

Hoe maak je een dak schoon? De verschillende methodes.

Dakreiniging omvat 5 belangrijke stappen:

 1. Controle en inspectie van het dak
 2. Handmatig verwijderen van puin en gebladerte
 3. Oppervlakte reiniging
 4. Oppervlaktebehandeling met anti-schuim en waterafstotend
 5. Opnieuw waterdicht maken met een verf op harsbasis.

Dakreiniging met een hogedrukreiniger

Efficiënt, snel en effectief: in één spray is uw dak weer als nieuw. Deze reinigingstechniek is echter niet geschikt voor alle daken en kan bepaalde materialen verzwakken, doen barsten of poreus maken.

Vraag bij de aankoop van uw dakbedekking naar de beste manier om het te reinigen.

Dak reinigen met een zachte/harde borstelDe
staalwolborstel is te agressief. Natuurlijk, geef de voorkeur aan een lange steel om uw water te sparen. Met een eenvoudige harde
borstel kunt u mos en korstmos dat op het dak is aangekleefd gemakkelijk verwijderen. Spoel vervolgens uw dak af vanaf de bovenkant van het dak.

Zorg er echter voor dat uw dakgoot niet verstopt raakt met schuimresten: plaats een rooster of scherm bij de ingang van uw regenpijp.

Reiniging van daken met bleekwater of chloor

:

nooit. Onder geen enkele voorwaarde. Het zou je dak ruïneren.

Dakreiniging met een stoomreiniger

:

Dito. Maar deze keer zou het je afdichtscherm of isolatie ruïneren. In sommige gevallen, zoals bij dakspanen, kan het zelfs van het dakspant afschilferen.

Dakreiniging met warm water en natuurlijke zeep of afwasmiddel is in de meeste gevallen
geschikt. Maar wees voorzichtig, het vuile water zal waarschijnlijk langs uw dakgoten naar beneden lopen en in uw regenwatersysteem terechtkomen: een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel is niet alleen verkieslijk, het is verplicht. Blokkeer anders de afvoeren, zodat het vuile water niet in dit circuit terechtkomt.

Welke ontschuimer moet ik kiezen?

Schoonmaken alleen is niet genoeg om het dak schoon te houden. De mossen en korstmossen herstellen vrij snel. Daarom moet u het dak, als het eenmaal schoon is, behandelen met een antimos- en waterafstotend middel. Dit zal uw dak beschermen en de volgende schoonmaakbeurt uitstellen.

Waterverdunbare antischuimmiddelen zijn het meest verbreid. Gebruiksklaar worden ze gewoonlijk met een sproeier op het dak gestrooid. Gewoonlijk laat men ze 24 uur zitten, waarna ze gewoon worden afgespoeld en opgevangen voordat ze in de leidingen terechtkomen.

Er zijn ook snelwerkende of niet-afspoelbare dakbehandelingen tegen schuim beschikbaar. Vaak zijn ze biologisch afbreekbaar en werken ze traag. Om doeltreffend te zijn moeten ze in bijzonder warme en droge seizoenen worden toegepast, aangezien het tot twee maanden kan duren vooraleer ze echt doeltreffend zijn. Het zal dan nodig zijn om het dak op te gaan of om uw vakman terug te laten komen voor het waterafstotend middel.

Er zijn preventieve of curatieve ontschuimingsproducten: kies naar gelang van uw situatie. De ontschuimingsproducten worden verkocht in blikken van 5 tot 20 liter, met een gemiddelde prijs van 1,20 tot 4 € per liter. Met 1 liter kunt u gemiddeld 5 m² behandelen.

Belangrijk

Wanneer dakbedekkingsmateriaal asbest bevat, moet het ontschuimen door een vakman worden uitgevoerd.
Indien uw woning langs de weg is gelegen en de werkzaamheden bepaalde verstoringen op de openbare weg veroorzaken, kan het zijn dat een vergunning van de gemeente moet worden aangevraagd.

En nu u toch bezig bent met het ontschuimen van uw dak, maak dan van de gelegenheid gebruik om uw gevel te ontschuimen: zo kunt u eventuele schade opsporen en herstellen, en controleren op scheuren die gemakkelijk te zien zijn na een volledige ontschorsing.

Het leggen van koperdraad: een innovatieve methode

Er is een zeer interessante methode om dakmos te bestrijden.

Door koperdraden gelijk en bovenop uw dak te plaatsen, zal de regen oxidatie veroorzaken die mos en korstmos zal verjagen. Mos, een levend element, kan niet groeien in de aanwezigheid van kopersulfaten. Het is voldoende om de koperdraden om de vijf jaar te vervangen.

Deze oplossing is geldig voor mosbestrijding, maar vervangt niet het reinigen van daken.

Attentie

De installatie van koperdraden is niet geschikt voor metalen daken (staal, zink, aluminium.) Groen-grijs is een giftige verbinding die met handschoenen moet worden gehanteerd.

Hoe groter het dakoppervlak, hoe groter de diameter van de koperdraad zal moeten zijn. Een diameter van 2,5 mm is de minimumdiameter om doeltreffend te zijn op een dak van ongeveer 100 m².

Als het schuim al is geïnstalleerd, heeft de koperdraadmethode geen zin.

Huishoudelijke schoonmaakmiddelen

Om ecologische redenen, en omdat het vuile water van de dakreiniging waarschijnlijk in het regenwatercircuit of in de bodem rond uw huis terechtkomt, is het raadzaam om waar mogelijk ecologische reinigings-, ontschuimings- en waterdicht makende producten te gebruiken. Sommige mensen gebruiken liever “zelfgemaakte” producten.

Het is aan u om de doeltreffendheid van deze recepten op uw dak te testen.

Citroenzuur

Elimineert mos, korstmos en schimmels op een natuurlijke en ecologische manier in enkele dagen. Opgelet, terracotta en leisteen kunnen verkleuren onder invloed van zuur.

 1. 8 liter warm water
 2. 600 g citroenzuur
 3. 150 g zuiveringszout
 4. 15 druppels Tea tree etherische olie (facultatief)
  20 ml olie (die voor de salade)
 5. Spuit of giet de oplossing op het droge oppervlak.
  Laat 2 tot 3 dagen zitten zonder regen.
 6. Maak schoon met een borstel en dan met een waterstraal of laat het regenen.

Bicarbonaat

 1. Bereid in een emmer 3 liter kokend water vermengd met de inhoud van een koffiekopje zuiveringszout.
 2. Schrob het terras, de gevel of de oprit met een schrobber die met deze oplossing is geïmpregneerd.
 3. Minstens 2 uur laten inwerken en daarna afspoelen met veel helder water.

Soda kristallen

 1. Haal een bezemborstel gedrenkt in een oplossing van heet water en sodakristallen (reken 2 eetlepels per 1 liter water) over de schuimende deken.
 2. Als het schuim zich verzet, bestrooi het dan met kristallen en veeg het vervolgens op met een borstel.

Heet kookwater voor aardappelen, pasta of rijst Besprenkel
met het gezouten aardappelkookwater de met mos of korstmos begroeide plaatsen.

Basilicum etherische olie en zeepSpuit
op de mossen en korstmossen een oplossing van warm water en een paar druppels basilicum etherische olie gemengd met een eetlepel vloeibare zeep.

Zuivere witte azijn
Zuivere witte azijn is ook doeltreffend voor het verwijderen van schuim door sproeien.

WaterstofperoxideHanden beschermd met huishoudhandschoenen, mossen en korstmossen besproeien met een hoge concentratie waterstofperoxide. Spoelen

Leer ook meer over

Waterafstotende behandeling

De toepassing van een waterafstotende behandeling is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen. Waterafstotende oplossingen helpen vocht tegen te gaan door uw deken waterafstotend te maken (de regen “glijdt” van de deken).

Waterafstotende producten zijn over het algemeen compatibel met elk type dakbedekking, of het nu riet, dakpannen, beton, cement of staal betreft. Let er wel op dat u het juiste product voor het juiste materiaal kiest, één fout en uw dak wordt poreus gemaakt of kan niet meer ademen. Verkrijgbaar in verschillende kleuren of zonder kleuren, kan het worden aangebracht met een kwast of door spuiten in één of meer lagen, afhankelijk van het product.

Merk op dat sommige anti-schuimproducten reeds worden aangeboden met een geïntegreerde waterafstotende oplossing.

Speciale gevallen

Reinigen van een leien dak
Zowel synthetische leien als natuurleien krijgen te maken met mos en vervuiling. Bij synthetische leien ontstaat dit soort schuim na ongeveer tien jaar. De beschermlaag van het dak is dan weggesleten, waardoor de leien poreus zijn geworden. Natuurleien zijn beter bestand tegen weersomstandigheden en krijgen pas na 15 tot 20 jaar last van mos.

Begin, na inspectie en vervanging van beschadigde of verschoven leien, met het spuiten van een (biologisch) reinigingsmiddel op de leien en laat dit enkele ogenblikken inwerken. Spoelen met water. De leien moeten vervolgens worden gedesinfecteerd. Door dit te doen, worden de laatste (schimmel)sporen gedood.

Attentie

Een leien dak kan jouw gewicht niet dragen. Er moeten dakladders worden gebruikt.

Dakbedekking met asbestVóór
1997 was het gebruik van asbest in bouwmaterialen normaal en men kan deze asbestleien of asbesthoudende
vezelcement nog steeds op oude huizen
aantreffen. Deze daken hoeven niet te worden gereinigd: asbestvezels kunnen losraken en in de lucht terechtkomen. Ze moeten worden verwijderd als ze in slechte staat zijn, of intact worden gelaten als de dakbedekking niet bijzonder zwak of versleten is.

Afgeronde
dakenMeermaals per jaar een inspectie van de onderkant van het dak voorkomt infiltratie van water en detecteert eventuele tekenen van dakverslechtering.

Voor het onderhoud van de openingen moeten deze worden ontdaan van bladeren en andere afzettingen die zich ophopen.

Vergeet niet de groeven rond de dakvensters schoon te maken om ervoor te zorgen dat ze waterdicht en geïsoleerd zijn.

Het onderhoud van de dakbedekking hangt af van het gebruikte materiaal. Zink, de meest gebruikte dakbedekking op ronde daken, hoeft bijna niet te worden gereinigd. Ronde glazen daken worden eenvoudig gereinigd met een alkalische oplossing.

Leer ook meer over

F.A.Q.

Welke professional moet ik contacteren voor dakreiniging?
Een dakdekker kan dit soort onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.

Verbetert dakreiniging het isolerend vermogen van mijn dak?
Niet a priori, maar het verbetert wel de waterdichtheid en voorkomt infiltratieproblemen die zich zouden kunnen uitbreiden naar uw isolatielaag en deze ondoeltreffend zouden maken.

Is de aanwezigheid van nesten op mijn dak slecht voor mijn dak?
Niet noodzakelijk. Hun uitwerpselen en het afval dat de vogels meebrengen, kunnen echter uw dakgoten verstoppen. Vergeet niet om ze na het broedseizoen schoon te maken. Daarentegen zijn zwermen wespen of horzels gevaarlijk: neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf om ze te laten verwijderen.

Wat zijn de zwarte vlekken op mijn pannendak?
Het kunnen sporen zijn van vervuiling, sporen van schoorsteenrook of vroege tekenen van schimmel. Een vakman kan de oorzaak van dit soort vlekken vaststellen.

 

 

 

Recent Posts