Renoveren zijn dak: wat te imprativement weten


Wanneer moet u uw dak vervangen?

Hoe schat je de schade in? Totale renovatie of gedeeltelijke reparatie? Dit zijn allemaal belangrijke vragen.

Dakrenovatie omvat het herstel van de bekleding met specifieke behandelingen, of zelfs de vervanging ervan als het dak in een zeer slechte staat verkeert. In het ideale geval is de constructie intact en hoeft alleen de bekleding te worden vervangen. In extreme gevallen echter, wanneer het dak ernstige schade heeft opgelopen, kan een totale renovatie, d.w.z. vervanging van het dak, worden overwogen.

Daarom is het van essentieel belang om eerst de schade vast te stellen, om te weten of uw dak moet worden gerepareerd of vervangen.

Ga eerst na wat de gemiddelde levensduur is van het dak dat u laat plaatsen, afhankelijk van de gekozen dakbedekking (groendak, terras, zink, staal, dakpan, lei, plat dak, metaal, plaatmetaal, met fotovoltaïsche panelen…).

Vervolgens moet een gedetailleerd onderzoek worden uitgevoerd door een professionele dakdekker om versleten of beschadigde plekken te identificeren en het bedrag van de renovatie van uw dak te schatten op basis van meerdere criteria, zoals de leeftijd en de staat ervan. De dakdekker controleert ook de staat van de voegen en de randen, de aanwezigheid van mos, de staat van de ventilatie, enz.

Vergeet niet dat het onderhoud van een dak, met inbegrip van de reiniging, en de kwaliteit van de installatie, de theoretische levensduur ervan zullen verlengen, ongeacht het type, en dus de noodzaak om het te vervangen zullen uitstellen. Het wordt echter rendabeler om het dak te vernieuwen als het einde van de levensduur nadert, omdat de hoeveelheid werk die met reparaties gepaard gaat in deze fase zal blijven toenemen.

Bij de beoordeling van de staat van uw dak wordt ook de datum van de laatste reparatie in aanmerking genomen.

Uw professionele dakwerker zal de structuur van uw dak bestuderen (het onderdak, het dakgebinte, het membraan, de dakshingles, de dakbedekking, de nok…) om eventuele breuken, ontwerpproblemen of montagefouten op te sporen die later kunnen opduiken.

Sommige tekenen die wijzen op problemen met het dak kunnen binnen in het huis worden waargenomen, zoals lekken, schimmel, problemen met de waterdichting, infiltratie, enz.

Dakreparatiewerkzaamheden

Wat is het meest economische materiaal? Hoe kiest u een duurzame dakbedekking?

Voordat u overweegt uw dak in zijn geheel te vervangen en te gaan renoveren, kunnen dakreparatiewerkzaamheden worden overwogen, afhankelijk van de aard van het incident of het te verhelpen gebrek. Het is van cruciaal belang te weten hoe u de verschillende stoornissen kunt herkennen of een beroep te doen op een deskundige die u zal helpen passende oplossingen te vinden.

Als het op dakbedekking aankomt, is voorkomen beter dan genezen. Uw dakdekker zal u adviseren over de te volgen procedure en zal u vertellen of u ingrijpende werkzaamheden moet uitvoeren of dat het gaat om een eenvoudige vervanging van dakpannen.

Daarom stelt een tweejaarlijkse inspectie ons in staat eventuele problemen op te sporen en te reageren voordat het te laat is en wij gedwongen zijn ons dak te vernieuwen. Het is ook een goed idee om uw dak te laten inspecteren na een hevige weersomstandigheid.

U kunt de inspectie natuurlijk zelf uitvoeren, maar het is altijd aan te raden een professionele dakdekker in te schakelen, vooral als uw dak al enkele jaren oud is.

Zo kunnen bijvoorbeeld dakwerkzaamheden een waterdichtheidsprobleem oplossen dat zich uit in vochtvlekken. Waterinfiltratie kan ook te wijten zijn aan verstopte dakgoten.

In ieder geval, als u de bron van het lek zelf vindt, kunt u er de voorkeur aan geven het afdichtingswerk door een dakdekker te laten doen.

Dit kan een defecte natuurlei zijn, een verschoven goottegel of waterdoorlatende microscheurtjes. In dat geval kunt u met het juiste handgereedschap een gootlijst aanbrengen om de ruimte waterdicht te maken.

Op de isolatie, vooral op steenwol of polystyreen, kunnen sporen van vocht worden waargenomen.

Gebrekkige isolatie tast het thermisch comfort van de woning aan en beïnvloedt de energieprestaties. U zult dus uw zolderruimte moeten inspecteren om de oorzaken van de slechte isolatie te achterhalen.

Als uw isolatie beschadigd is als gevolg van een lek, vervangt u gewoon het beschadigde deel. Anders moet u isolatie van buitenaf laten aanbrengen om de schade te herstellen.

De reparatie is afhankelijk van het type dakbedekking (begroeid, doorschijnend PVC, ­betontegels, terracotta tegels, ­mechanisch, leisteen, metaal…). Voor een zinken dak ­kunt u een gespecialiseerd zinkpleisterbedrijf raadplegen.

Het dak schilderen

Uw dak opnieuw verven heeft niet alleen een invloed op het esthetische uitzicht en geeft uw huis een nieuwe glans, maar beschermt ook uw dak.

Blootgesteld aan de buitenlucht, is de verf op uw dak in direct contact met de weersomstandigheden. Het is ook bestand tegen temperatuurschommelingen, wind, regen, insecten, agressies van buitenaf, vervuiling die mossen en verliezen veroorzaakt…

Bijgevolg moet u uw dak van tijd tot tijd opnieuw verven om de goede staat en het elegante uitzicht ervan te behouden en zo de waarde van uw huis aanzienlijk te verhogen. Schilderen is ook een verstandig antwoord op diverse problemen, zoals problemen met de waterdichtheid of corrosie op metalen daken. Het voorkomt het indringen van vocht en beschermt uw dak. Het uitvoeren van dit schilderwerk wordt dan ook ten zeerste aanbevolen.

Dakrenovatie prijzen

Het budget voor een dakrenovatie hangt af van vele criteria (bv. hoe oud is het dak, de staat waarin het verkeert, wanneer werd de laatste herstelling uitgevoerd, het type dak, de aangebrachte dakbedekkingsmaterialen, …).

Door een beroep te doen op de expertise van een dakdekkersbedrijf en een offerte aan te vragen, kunt u de beschikbare aanbiedingen vergelijken en de beste keuze maken in termen van kosten en haalbaarheid.

Net zoals de prijs van een dak, die varieert naargelang het dakbedekkingsmateriaal en de plaatsing, kan de prijs van een renovatie variëren naargelang de ingreep: totale renovatie, herstelling of gedeeltelijke vervanging.

Bovendien is de renovatie van het dak van het huis een gelegenheid om de structuur en het ontwerp te herzien en te isoleren.

 

 

 

Recent Posts