rieten dak: het gebruik, de prijs en de kenmerken rglementation


Een rieten dak geeft een natuurlijke en “gezellige” charme aan een huis, en doet denken aan de traditionele Engelse cottage-stijl, wat een mooie aanvulling is op uw huis, als u een traditionele bouwstijl heeft.

Vilt is eigenlijk plantaardig stro: tarwe, rogge, riet of brem/beemd, afhankelijk van de streek.

Dit type dakbedekking verdween in de 19e eeuw ten gunste van meer “moderne” materialen, maar beleeft nu een comeback vanwege zijn ecologische, esthetische en isolerende kwaliteiten.

De kosten voor het bouwen van een rieten dak zijn hoog, ook al is een rieten dak een uitstekende isolator en dus energiebesparend.

Rieten dekens kosten meer dan gewone dekens, uitsluitend vanwege de arbeidskosten (de prijs van een bundel bedraagt niet meer dan 5 euro): de arbeidstijd is relatief lang en geschoolde arbeidskrachten zijn schaars, dus duur. Een kostprijs die kan worden gecompenseerd door het nutteloos maken van dakgoten of extra dakisolatie.

Het onderhoudsbudget voor een rieten dak kan tussen 600 en 1500 € liggen.

Soort werk Rieten dak prijs per m2
Rieten dak installatie prijs (levering inbegrepen) 120-150 €
Installatieprijs voor een enkel rieten dak (zonder opening) 80-100€
Prijs van een rieten dak nok 75-90 €

Een prijs die varieert naargelang de regio

Tussen een streek waar huisjes met rieten daken deel uitmaken van het landschap en een streek waar een ander type bedekking de voorkeur geniet, kan de prijs enorm verschillen.

Tegenwoordig is het gemakkelijker om rieten dakbedekking en dakdekkers gespecialiseerd in rieten daken te vinden als u in Normandië, Berry, Elzas, Calvados, Bretagne, Camargue woont…

Voor- en nadelen van rieten daken

Twee belangrijke redenen hebben een einde gemaakt aan het gebruik van rieten daken (of het gebruik ervan in ieder geval vertraagd): de manier waarop tarwe wordt geoogst, waardoor het stro uiteenvalt, en het grote brandgevaar.

Maar een goed ontworpen, goed vervaardigd en goed geconstrueerd rieten dak is niet brandgevaarlijker of ontvlambaarder dan een pannendak, en trekt ook geen insecten of knaagdieren aan. En tegen alle verwachtingen in, is het niet riskanter dan andere daken wat vochtigheid betreft. Snij- en afwerkingsgereedschappen zijn efficiënter, en de installatie is nu compacter.

Dit alles met slechts één voorwaarde: perfect geïnstalleerd zijn, volgens de regels van de kunst!

Rieten daken zijn uitstekende thermische en geluidsisolatoren. En het zal nooit vergeten worden: het is een hernieuwbaar materiaal!

Het rieten dak houdt het huis koel in de zomer en warm in de winter. Regen maakt geen lawaai als het op riet valt. Het is een rotvrij materiaal dat volledig biologisch afbreekbaar is. Rieten daken zijn ongevoelig voor vorst, hagel en sneeuw en hoeven niet te worden voorzien van een dakgoot.

Een rieten dak heeft nog enkele nadelen: een rieten dak vereist regelmatig en voortdurend onderhoud en moet worden behandeld met een brandvertragende behandeling.

Belangrijk

Rieten daken worden, wegens hun bijzonderheden, zelden door de verzekeraars vergoed: neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij voordat u er een laat plaatsen.

Het maken van openingen in een rieten dak wordt al snel ingewikkeld en als u een dakvenster wilt plaatsen, hebt u een vakman met speciale vaardigheden nodig. Hetzelfde om een schoorsteen te installeren in een huis met een rieten dak: installatie van een brandblusser…

Als u regenwater wilt recupereren, is een rieten dak niet geschikt.

Maar het grootste nadeel is dat voor een rieten dak een minimale helling van 40% in acht moet worden genomen. Anders zal het water niet goed weglopen en zal uw dak gaan rotten!

Leer ook meer over

Onderhoud en levensduur van een rieten dak

Een rieten dak kan tot 50 jaar meegaan, op voorwaarde dat het om de 3 jaar regelmatig en grondig wordt onderhouden (gaten dichten, de verkleining van het dak compenseren…).

Met name dakoppervlakken die aan het noorden zijn blootgesteld, moeten nauwlettender in het oog worden gehouden: schimmels en cyanobacteriën kunnen zich op riet snel vestigen en woekeren, wat soms aanzienlijke schade kan veroorzaken en dure renovatiewerkzaamheden noodzakelijk maakt.

De reiniging van een rieten dak begint met het verwijderen van de dunne laag riet die is beschadigd door de passage van een thermische heggenschaar, gevolgd door een reiniging gevolgd door een verstuiving van een organische antischuimoplossing. Algen en mos kunnen een laagje vormen en voorkomen dat het riet uitdroogt.

Let op dat u geen ontschuimer gebruikt: uw rieten dak kan hierdoor gaan schimmelen.

Te veel schaduw van omringende bomen is ook niet goed voor de levensduur van het rieten dak, en daarom wordt het niet aanbevolen in bosrijke gebieden.

Een rieten dak heeft een levensduur van ongeveer 40 jaar. Hoe steiler de helling, hoe langer de levensduur van het dak.

Gebruik nooit een hogedrukreiniger om een rieten dak schoon te maken.

Na verloop van tijd zal het riet op een dak eroderen of loslaten. Daarom zal het onderhoud van een rieten dak onvermijdelijk leiden tot beschadiging van sommige rietlagen. Het is het beste deze stap aan professionals over te laten.

Het is niet nodig om een rieten dak binnen zeven jaar na de installatie te onderhouden. Dit kan oplopen tot tien jaar als u vaststelt dat uw dak geen onvolkomenheden vertoont.

Na 25 jaar is het raadzaam het versleten riet te vervangen om de levensduur van het dak te verzekeren.

Leer ook meer over

Installatie van een rieten dak: een zeer technische installatie

De dikte van een rieten dak is gewoonlijk 35 cm aan de bovenkant en 30 cm aan de onderkant. Dat is 3 bosjes riet van 85 cm lang per m2.

De hoek van het rieten dak is 40°-45°. Het dak weegt tussen 25 en 35 kilogram per m².

Het rieten dak moet vakkundig worden gemaakt, wil het waterdicht zijn. Het moet op een zeer technische manier worden uitgevoerd, anders zou het dak gemakkelijk verslechteren.

Waarschuwing: een rieten dak is niet altijd toegestaan volgens het plaatselijke bestemmingsplan (PLU). Kom meer te weten voordat u uw dak installeert.

De nok van een rieten dak kan op verschillende manieren worden afgewerkt: met keramiek of met koper (het voordeel van het laatste is dat het de groei van mossen en algen voorkomt of vertraagt).

Bij een rieten dak zijn er twee mogelijke constructies: het traditionele open dak en het gesloten dak (schroefdak).

Het traditionele open rieten dak:

In een open constructie wordt een dunne laag (3 cm) riet op de rietlatten aangebracht. De bedekkingslagen van riet worden vervolgens in bundels gebonden, van boven naar beneden, met behulp van een specifieke techniek en gereedschap.

De stoppelbundels worden vastgehouden door 5 millimeter dikke gegalvaniseerde stokken die op 10 centimeter van de onderkant van de stoppel zijn bevestigd. Het dak wordt laag voor laag gelegd.

Voordelen van een open constructie: licht gewicht, goede dakventilatie, gemakkelijke waterafvoer, riet zichtbaar van binnenuit het huis.

Nadelen: tocht, stof, moeilijk om extra isolatie aan te brengen, ontvlambaar.

Deze dakbedekkingstechniek is eeuwenoud, maar wordt geleidelijk vervangen door de concurrentie van een modernere techniek, het schroefdak.

Rieten dak met gesloten constructie (schroefdak) :

Bij een schroefdak wordt het riet bevestigd op een dichte ondergrond, zoals een isolatieplaat of multiplex.

De brandveiligheid wordt verbeterd door de gesloten bodem en er is geen tocht of stof. Het is ook veel gemakkelijker om isolatiewaarden te bereiken dan met een traditioneel systeem.

Voordelen van een gesloten dakconstructie: R>2.5, betere brandveiligheid, geen tocht.

Nadelen: Nieuwe methode, dus vraagteken levensduur, duurder dan in open constructie.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts