Maak schoon zijn dak: budget, regels en de stappen van het schoonmaken


 

Waarom zijn dak schoonmaken?

Zolang uw dak goed wordt onderhouden en gereinigd, kunt u het lang houden zonder het te moeten renoveren of volledig te vervangen.

 • Afhankelijk van de dakbedekking moet het dak min of meer regelmatig worden gereinigd, met verschillende producten, en houdt het een mooi dak voor 20.30 . 50… 100 jaar!
 • Het is niet altijd een gedachte wanneer een nieuw dak pas is geplaatst, maar door een regelmatige dakreiniging te plannen, blijft uw dak er zo goed als nieuw uitzien en behoudt het zijn isolerende, thermische en waterafstotende eigenschappen.
 • Bovendien beperkt het het energieverbruik van uw woning.

Een eenvoudige dakreiniging bestaat uit het schrobben van het dak met een borstel en water (handmatig borstelen) en het aanbrengen van een ontschuimingsproduct (tegen algen, mossen, korstmossen…).

Deze bewerking kan worden voltooid met een hogedrukreiniging met specifieke reinigingsmiddelen en eventueel het aanbrengen van een waterafstotende coating die als een beschermlaag tegen vocht zal fungeren.

Hoeveel kost een dakreiniging?

Een dakreiniging door een vakman wordt berekend aan de hand van de volgende criteria:

 • van het materiaal
 • van het te reinigen oppervlak
 • de datum van de laatste schoonmaakbeurt
 • van de gebruikte methoden
 • van de tijd die op de bouwplaats wordt doorgebracht.

De producten en methoden variëren naar gelang van het soort dak en de kwetsbaarheid ervan, maar ook naar gelang van de mate van vervuiling, de aanwezigheid van mos, enz.

Reken tussen 1000 en 2500 €, afhankelijk van de zaak. Dat wil zeggen gemiddeld tussen 20 en 30 € per m².

De prijs van de ingreep zal afhangen van de door de professional gehanteerde tarieven, de eventuele reiskosten en de gebruikte producten.

Tarieven dakreiniging

Prijs per vierkante meter volgens het type dak

Een dakpan of pannendak kan meestal worden gereinigd met een hogedrukreiniger, of met heet water. Als de vervuiling bijzonder ernstig is, moeten detergenten worden gebruikt.

 • Een leien dak vereist een reinigingsmethode die het materiaal respecteert: lage druk wordt aanbevolen. Reken tussen 15 en 25 € per m² voor het reinigen van een leien dak.
 • Een rieten dak wordt volledig zonder water gemaakt: hier wordt een dun laagje riet afgeschoren. Alleen gespecialiseerde bedrijven en vaklui kunnen dit soort onderhoud uitvoeren. Reken tussen 45 en 50 € per m2 voor het reinigen van rieten daken.
 • Reken tussen 6 € en 15 € per vierkante meter voor een reiniging/ontschuiming van tegels zonder behandeling en tussen 15 € en 25 € als u een waterafstotende behandeling toevoegt.
 • Het reinigen van daken van fotovoltaïsche panelen wordt gedaan door gespecialiseerde bedrijven: reken van 15 tot 25 € per m2.

Prijs per vierkante meter volgens de verschillende technieken

Bij het schoonmaken van verstopte of vuile dakgoten bestaat de reiniging uit het verwijderen van schuim en bladeren, zodat het regenwater goed kan weglopen. Vervolgens moet worden nagegaan of de verbindingen tussen de verschillende elementen correct zijn. Reken tussen 100 en 150 € voor een eenvoudige dakgoot reiniging.

Het ontzouten van daken is belangrijk om te voorkomen dat uw dakbedekking loslaat of poreus wordt. Het risico is dat er water in uw huis sijpelt. Reken 9 tot 15 € per m².

Leer ook meer over

Het aanbrengen van een beschermende coating voorkomt de terugkeer van mos en algen en verhoogt de bescherming van uw dak tegen weersinvloeden bij de volgende dakreiniging.

Reken van 20 tot 35 € per m² voor een dakreiniging met pleisterwerk.

Te gebruiken producten

Dakreiniging gebeurt hoofdzakelijk manueel met borstels en water of met een hogedrukreiniger.

Indien nodig, kan het nodig zijn extra detergenten te gebruiken.

Dit zijn reinigingsproducten, die soms een aanvullende werking hebben (ontschuimend, hydrofue…), hoewel het strikt genomen geen behandelingen zijn.

Namelijk

De meeste van deze producten zijn milieuvriendelijk, aangezien ze met uw regenwater door de goot worden afgevoerd. Ze hoeven niet te worden afgespoeld en laten geen vettige film op uw dak achter.

Een andere techniek is om koperdraden gelijk en bovenop uw dak te leggen. Door de oxidatie van koper als gevolg van regenwater kunnen mossen en korstmossen niet groeien. Het is raadzaam deze koperdraden om de 5 jaar te vervangen. Het is niet mogelijk om koperdraden op een zinken dak te leggen.

Alleen al dakreinigingsproducten worden verkocht in blikken van 5, 10 of 20 liter, voor een gemiddelde prijs tussen 1,20 en 4 euro per liter. De gemiddelde prijs per vierkante meter is ongeveer 1 euro. Te gebruiken met een professionele spuit.

Gebruik geen chloor of bleekmiddel om uw dak te reinigen: deze zijn corrosief op sommige materialen en maken het dak poreus!

Is het goedkoper om uw dak zelf te reinigen?

Als u de prijs van de producten, de kosten van accessoires en gereedschap (ladder, sproeier, hogedrukreiniger, beschermende kleding, enz.) bij elkaar optelt, is het niet per se rendabel om uw dak zelf te reinigen.

 • Een hoge ladder kost tussen 100 en 200 €.
 • Een hogedrukreiniger (van Kärcher) kost tussen 320 en 640 euro bij aankoop.
 • Voor de fungicide, reken vanaf 1,50 euro per liter.

Het reinigen van daken is riskant, gezien de aard van het werk, op hoogte.

Bovendien kan het dak bijzonder glad worden gemaakt door het water en de gebruikte producten. Daarom moet u deze operatie altijd aan een vakman overlaten.

Wanneer moet je je dak schoonmaken?

Elke dakreiniging, coating of behandeling van uw dakbedekking moet worden uitgevoerd bij droog weer.

Enerzijds om veiligheidsredenen (regen zou het dak glad maken). Anderzijds omdat de producten het dak moeten kunnen impregneren en langzaam moeten drogen. In tijden van harde wind (veiligheid) of hitte (drogen) is geen interventie nodig.

Over het algemeen is het raadzaam te wachten tot alle bomen rond uw huis hun bladeren hebben laten vallen voordat u begint met schoonmaken.

Beschouw de kosten voor het reinigen van een dak als een overbodige investering: u verlengt de levensduur van uw dak en bespaart de prijs van een complete renovatie van uw dak, tot wel 10 of 20 jaar langer!

Hoe kan ik minder betalen voor dakreiniging?

 • Snoei regelmatig de grote bomen rond uw huis: u zult minder dode bladeren in de dakgoten en op uw dak hebben en uw dak zal minder snel vuil worden.
 • Verwijder sneeuw van uw dak wanneer mogelijk.
 • Vergelijk de reiskosten: een plaatselijke vakman zal minder kosten.
 • Er zij op gewezen dat schoonmaak- en ontschuimingswerkzaamheden op daken in aanmerking kunnen komen voor een tussentijds BTW-tarief van 10 %, op voorwaarde dat de accommodatie meer dan twee jaar oud is en de werkzaamheden worden uitgevoerd door een vakman die de uitrusting en de behandelingsproducten levert.
 • Vermijd colporteurs, meestal niet-geregistreerde “ambachtslieden” die aantrekkelijke tarieven hanteren maar producten zullen gebruiken die schadelijk zijn voor uw dak en die niet door uw verzekering worden gedekt.
 • Vraag altijd meerdere offertes met en zonder waterafstotende behandeling.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts