Schuin dak of helling: berekeningsmethode en normen


Hoewel schuine daken in Frankrijk en Europa de meest voorkomende vorm van dakbedekking zijn, is dit niet overal ter wereld het geval.

De hellingsgraad en de vorm van de dakhelling (1 helling, 2 hellingen, meerdere hellingen…) hebben een invloed op de dakbedekking, de waterdichtheid, het onderhoud…

In Frankrijk varieert de dakhelling naar gelang van de streek. De PLU’s nemen over het algemeen de hellingsgraad in die in uw gemeente is toegestaan.

De voordelen van een schuin dak

Het schuine dak is de meest doeltreffende oplossing om een maximale bescherming te garanderen. Gebouwen met een schuin dak zijn ongeveer 10-15% compacter dan die met een plat dak, wat resulteert in een betere structurele thermische isolatie, aangezien het schuine dak het blootgestelde bouwoppervlak beperkt.

Wanneer men weet dat de gebouwschil verantwoordelijk is voor ongeveer 25 tot 35% van het warmteverlies van een gebouw, lijkt het schuine dak op natuurlijke wijze een bescherming te vormen tussen de binnen- en buitenkant van het gebouw.

Schuine daken zijn bestand tegen sneeuw, ijs, water en wind.

De over het algemeen driehoekige vorm van hellende daken geeft het gebouw meer stabiliteit en stevigheid en een betere afvoer van regenwater. Dit type hellend dak is ook bevorderlijk voor het hergebruik van regenwater: de afvoer naar buiten is gemakkelijker te wijzigen en aan te passen.

Door het schuine dak kan de zolderruimte worden gebruikt als opslagruimte of extra woonruimte, als de dakconstructie het mogelijk maakt om zolders in te richten.

Hellende daken zijn minder duur om te installeren en te repareren dan platte of afgeronde daken.

Tenslotte passen de meeste dakbedekkingsmaterialen zich aan elke mate van hellende dakbedekking aan.

Schuine dakvormen

Dit zijn de belangrijkste vormen van schuine daken:

Het monopent dak

Het eenzijdige zadeldak heeft een enkele schuine dakhelling. Het wordt vooral aangetroffen in bergachtige streken, omdat dit type dak bijzonder doeltreffend is om sneeuw af te voeren en te voorkomen dat het zich ophoopt.

2 of 4 zadeldaken

De meest voorkomende en eenvoudigste vorm van een hellend dak is het 2-hellend (of schuin) dak. Om het echter wat karakter te geven, kunnen architecten een stijl aan het dak toevoegen door een heup, dakgoot of breuklijnen toe te voegen.

Het geraamte en de bedekking van een zadeldak zijn vrij eenvoudig en het voordeligst te realiseren. Gewoonlijk zijn er twee dragende gevelwanden.

Het is mogelijk om twee zijden op verschillende niveaus te hebben, de hellingen hoeven niet identiek te zijn aan beide zijden.

Het 4-pitch dak is zeldzamer, maar niettemin klassiek. Een zadeldak heeft over het algemeen vier gelijke hellingen die aan de bovenkant samenkomen, waardoor het een kubusvorm krijgt.

Het is mogelijk op een architectuur van klassieke stijl bijvoorbeeld (type rietgedekte cottage of landhuis) om een meerzijdig dak te hebben, met torentjes, enz.

Het zadeldak met schilddak

Deze vorm van zadeldak heeft twee extra kleine, driehoekige puntgevels aan beide zijden van het dak.

Het zadeldak met gootlijn

Bij deze vorm van zadeldak is het onderste deel verhoogd met een balk, het wordt ook wel een zadeldak genoemd.

Het zadeldak met een breuklijn

Het zadeldak met breuklijnen wordt ook wel “mansardedak“, of “mansardedak”, of “gebroken dak” genoemd. Elke zijde van het dak bestaat uit twee delen met verschillende hellingen. Het bovenste deel wordt de terrasson genoemd, terwijl het onderste deel de bris wordt genoemd. De breuklijn is de rand waar de twee zijden samenkomen.

Het dak met meerdere panelen

Meerzijdige daken kunnen variëren van zeer eenvoudig tot zeer ingewikkeld, alleen de fantasie (en het budget) van de architect beperkt de mogelijkheden.

Leer ook meer over

Dakhelling per klimaatzone

Frankrijk is verdeeld in 3 geografische situaties en 3 klimatologische zones. Dakhellingen worden volgens deze zones geregeld.

Geografische ligging:

Beschermde locatie

Uw huis is omgeven door heuvels rondom. Uw huis is beschermd tegen de wind in elke richting.

Normale situatie

Uw huis staat op een vlakte of plateau dat lichte hoogteverschillen kan vertonen.

Blootgestelde situatie

Uw huis is rechtstreeks blootgesteld aan de wind en staat dus in de frontlinie bij slecht weer. Hij wordt over het algemeen aangetroffen in woningen aan de kust, op eilanden of op klippen.

De klimaatzone:

 1. Zone 1: het binnenland op meer dan 40 km van de kust en minder dan 200 m boven de zeespiegel.
 2. Zone 2: gebied op 20 – 40 km van de kust en/of op een hoogte van 200 – 500 m boven de zeespiegel.
 3. Zone 3: een gebied op minder dan 20 km van de kust en gelegen op een hoogte van meer dan 500 m boven de zeespiegel.

Op basis van deze twee criteria bepaalt de architect de dakhelling per regio.

Berekening van de dakhelling

Als u niet zeker bent van de helling van uw dak, zijn er verschillende methoden om deze te berekenen.

 • Kies vanaf de zolder een dakspant die begint vanaf de bovenkant van het dak, plaats vervolgens een waterpas van 1 m horizontaal, met één uiteinde in direct contact met de dakspant. Meet de afstand tussen het andere uiteinde en dezelfde dakspar. U kunt een schietlood gebruiken om ervoor te zorgen dat het meetlint perfect verticaal staat. De verkregen meting in centimeters drukt de helling van uw dak uit als een percentage.
 • Van je dak. Gass het dak op een dakspant van 1 meter lang. Plaats uw waterpas van 1 meter horizontaal met één uiteinde in direct contact met het dakspant. Hang het schietlood aan het andere eind van de plank. De verkregen meting in centimeters drukt de helling van uw dak uit als een percentage.
 • Als u liever een meer wetenschappelijke methode gebruikt (en minder riskant dan op uw dak klimmen), bestaat er een wiskundige formule om de dakhelling te berekenen:
 • P (Helling)= H (Nokhoogte)/L (Hellinglengte)× 100

U moet ook weten dat professionals beschikken over digitale hulpmiddelen en software waarmee ze gemakkelijk de helling van uw dak kunnen berekenen.

Hellingsgraad of hellingspercentage?

Let op, verwar graad en hellingspercentage niet met elkaar! De hellingsgraad is de hoek die gevormd wordt door de helling van het dak en de horizontaal. Het hellingspercentage is de verhouding van de hoogtewaarde bij een horizontale waarde van 100.

De omrekeningsgraad / het percentage van de dakhelling is als volgt:

3 ° 5 % 14 ° 25 % 26 ° 49 %
4 ° 7% 16 ° 29 % 28 ° 53 %
6 ° 10 % 18 ° 32 % 30 ° 58 %
8 ° 14 % 20 ° 36 % 31 ° 62 %
10 ° 18 % 22 ° 40 % 34 ° 67 %
12 ° 21 % 24 ° 44 % 36 ° 73 %

Minimumhelling voor dakbedekking, afhankelijk van het dakbedekkingsmateriaal

> Rieten dak: 40 % minimum.
> Shingle dak: minimaal 20%.
> Betonnen dak: maximaal 40 %.
> Begroeid dak: 1 tot 45 graden.

Prijs van een hellend dak

Het is variabel naargelang het type geraamte (traditioneel of vakwerk), de gekozen dakbedekking, de oppervlakte, de complexiteit…

Soort werk Prijs van een hellend dak per m2
Prijs voor een zadeldak met zadeldak + dakbedekking 100-250 €
Prijs voor een schuin dak met industriële zadeldakbedekking + dakbedekking + plaatsing 140 €
Prijs voor een schuin dak op maat 180 €
Prijs voor een all-inclusive hellend dak 200-250 €

Leer ook meer over

Veiligheid op een schuin dak

Belangrijk

Het is raadzaam voor alle werkzaamheden of onderhoud van een hellend dak een beroep te doen op de diensten van een vakman. Dit soort ingrepen is altijd bijzonder gevaarlijk, net als alle werkzaamheden op hoogte.

Hier is hoe te bevestigen aan een schuin dak:

 1. Bevestig een touw dat over de nok van het dak loopt en verbind het met een ankerpunt aan de andere kant van het werkgebied. Breng het werktouw over het dak.
 2. Veranker de werkkabel met ankerringen of verstelbare riemen aan een betrouwbare structuur.
 3. Installeer de ladder en zet hem vast.
 4. Installeer de valbeveiliger op het touw en verbind het met de vanglijn aan het harnas.
 5. Gebruik dakladders.
 6. Gebruik een tijdelijke reddingslijn: verbind de reddingslijn met het frame door een deel van de bekleding te verwijderen.
 7. Installeer de valbeveiliger op de tijdelijke leeflijn.
 8. Veranker het touw ongeveer om de 3 m aan het frame.
 9. Werk altijd samen, nooit alleen.

 

 

 

Recent Posts