Dakbedekking staal: budget, banden leggen en regelgeving


 

Prijs van een plaatstalen dak

De prijs van een dak van plaatstaal is zeker zijn grootste troef. De prijs van het plaatstalen dak per m² zal ongeveer 60 € bedragen, plaatsing inbegrepen.

Dakbedekking prijs per m2
Prijs van metalen dakisolatie 40 €
Prijs van een gegolfde metalen plaat 15-40 €
Prijs van een niet-geïsoleerde imitatie dakpanplaat 8-15 €
Prijs van een sandwichpaneel voor plaatstalen daken 20-40 €
Prijs van een plaat voor een stalen dakgoot 3-11 €
Prijs van een metalen dakspaan 5-10 €

Voor- en nadelen van een dakbedekkingsysteem van plaatstaal

Plaatstalen dakbedekking betekent: metalen dakbedekking (in zink of staal naargelang het model) in golfplaten.

De sterke punten van het dak

 • Het laken is licht. Een dak van plaatstaal wordt dan ook gewaardeerd om zijn montagegemak en zijn betaalbare prijs en zal een perfecte bedekking zijn voor bepaalde gebouwen: werkplaatsen, garages, magazijnen, tuinhuisjes…
 • De plaatstalen dakbedekking is geschikt voor verschillende soorten daken, zoals ronde daken of steile hellende daken. Hij is waterdicht en kan het gewicht van één persoon dragen (voor onderhoud).
 • Plaatstalen dakbedekking heeft een levensduur van 10 tot 30 jaar.
 • Vanuit esthetisch oogpunt is het plaatstalen dak verkrijgbaar in verschillende kleuren en dakpanimitaties. Het plaatstaal is perfect waterdicht, ongevoelig voor schimmels of termieten.
 • Het is een van de meest economische dakbedekkingen.

De zwakke punten van de dakplaat

 • Het gebrek aan weerstand en de slechte isolatie van plaatstaal, in combinatie met de ietwat goedkope esthetiek, maken het tot een materiaal dat verwaarloosd wordt voor woningbouw: plaatstalen dakbedekking is voorbehouden aan secundaire gebouwen.
 • Plaatstalen dakbedekking heeft te lijden onder slechte geluids- (regen, hagel) en warmte-isolatie: plaatstaal laat warmte en koude door. Voor bewoonde gebouwen met een plaatstalen dak moet een dubbele laag geluids- en warmte-isolatie worden aangebracht.
 • Veel PLU’s weigeren een plaatstalen dak te gebruiken: informeer bij uw gemeente. De esthetiek van plaatmetaal is inderdaad een beetje grof. Het is gevoelig voor corrosie en wordt daarom niet aanbevolen voor gebruik in zee.

De verschillende soorten dakbedekkingsplaten

Plaatstaal is het alternatief voor de asfaltschindel (schingle) die tegenwoordig wordt gebruikt om hellende daken te bedekken.

Daken zijn verkrijgbaar in plaatstaal van verschillende materialen :

 • het dak is gemaakt van gegalvaniseerd of geverfd plaatstaal
 • het dak is gemaakt van aluminium plaat
 • het dak is gemaakt van roestvast staal (duur)
 • koperen dakplaten (zeldzaam, duur)

Golfplaten voor dakbedekking

Zijn golvende vorm is kenmerkend. Golfplaten voor plaatstalen daken worden over het algemeen behandeld tegen corrosie. Voor kustgebieden kiest u dakbedekkingsplaat met een dikkere coating voor een grotere corrosiebestendigheid.

Door de gegolfde vorm van de panelen is er ventilatie mogelijk tussen het frame en de dakdelen en kunnen de panelen elkaar overlappen terwijl ze een verbinding vormen die geen water doorlaat.

De imitatie tegel plaat

De imitatie dakpanplaat is een metalen dakplaat die het uiterlijk van een dakpan imiteert. Deze dakbedekking wordt ook wel een stalen dakpanimitatie genoemd. Het is een gegalvaniseerd stalen paneel, ongeveer 1 m², zodanig geperst dat het reliëf van tegels wordt aangenomen, die in elkaar grijpen. Vervolgens wordt het geschilderd om de kleur van de tegels te imiteren en soms wordt een korrelige afwerking toegevoegd voor een beter trompe-l’oeil effect.

De imitatie dakpanplaat wordt gebruikt in het kader van renovatie, bijvoorbeeld om een dak van vezelcement te vervangen, wanneer u een garage wilt verbouwen tot een woonkamer of wanneer u uw tuinhuisje wilt inrichten.

Sandwichpanelen voor plaatstalen daken

Dit type stalen trog met een isolerende laag (polyurethaan, polystyreen, enz.) is het meest geschikt voor een leefruimte, zoals een werkplaats of garage. Sandwichpanelen van metaalplaat bestaan in een grote verscheidenheid van kleuren (zwart, grafiet, rood, bruin, groen, blauw), uiterlijk (glad, met nerf, verouderd effect) en vormen (ronde tegels, vlakke tegels, enz.).

Bitumineuze golfplaten

De bitumineuze golfplaten zijn rechthoekige dakelementen in rood en oker of zwart en groen. Ze worden ook wel “teerplaat” of “flexotiel” genoemd. Zij worden ook gebruikt bij renovatie om een dak lichter en waterdichter te maken.

Hun kleur verandert niets aan het uiterlijk van een dakbedekking met ronde dakpannen, waarvan zij het gewicht halveren.

Zij zijn niet bestand tegen hitte en vervormen. Ze vereisen een omhulsel voor de installatie of het gijpen omdat ze na verloop van tijd of onder hun eigen gewicht doorbuigen.

Leer ook meer over

De installatie van een plaatstalen dak

Als het dak bestaat uit plaatstaal of stalen troggen, kan condensatie optreden. Gebruik altijd een plaatstalen onder-dakscherm (of kies voor hoogwaardige, tegen condensatie behandelde platen).

Een stalen dak wordt met schroeven op een houten constructie gemonteerd. Gebruik gegalvaniseerde schroeven voor de bevestiging. Als er een gat is dat buiten de voeg uitsteekt, vul dit dan met mastiek om een waterdichte afdichting te garanderen.

Het is belangrijk bij het snijden van platen imitatietegelplaat te letten op het patroon, en de snede uit te voeren met een knabbelschaar (om te voorkomen dat de coating te veel wordt beschadigd en roestplekken ontstaan). Sommige kleine en lichte accessoires kunnen worden bevestigd met siliconenkit.

De platen moeten rij per rij op het dak worden gelegd, te beginnen bij de onderkant van het dak.

Elk plaatstalen dakpaneel moet het vorige met ten minste 20 centimeter overlappen.

Hoe installeer je zelf een tinnen dak?

 1. Meet het dak op, rekening houdend met verliezen als gevolg van uitsparingen.
 2. Installeer een membraan om het dak te beschermen tegen infiltratie van water.
 3. Installeer de gootstukken op de dakopstanden en de puntgevels, installeer vervolgens de valleien met nagels.
 4. Plaats de eerste plaat met een overhang van 20 cm van de voorwand.
 5. Het volgende vel wordt bovenop het vorige gelegd met een overlapping van 20 cm.
 6. De platen kunnen worden vastgezet met speciale schroeven met schroefdraad of gegalvaniseerde stokbouten.
 7. Markeer de boorpunten gelijkmatig langs de middellijn van de platen. Laat op het hele paneel 30 cm ruimte tussen de schroeven.
 8. Boor voorgaten in het plaatwerk.
 9. Draai de schroeven aan, niet te hard om de golf niet te pletten.
 10. Vul eventuele gaten in het plaatwerk met plamuur.
 11. Het onderhoud van een plaatstalen dak is minimaal: eens in de 2 jaar vuil afborstelen en de voegen in de gaten houden.

Belangrijk

De golfplaat wordt altijd aan de bovenkant van een golf geboord en niet in een holte, anders moet u oppassen voor infiltratie!

Een plaatstalen dak plaatsen: de juiste bevestigingsmiddelen

Bevestigen van een plaatmetaalplaat op hout: Boor
de plaat voor en zet hem vervolgens vast met een schroevendraaier
of een schroevendraaier.

Bevestig een plaatmetaalplaat met een zelfborende schroef:
In dit geval is het niet nodig voor te boren. Zelfborende schroeven met EPDM-ring zijn ideaal voor afdichting. Er zijn speciale
zelfborende schroeven voor metalen gordingen.

Bevestiging van een plaatstalen plaat aan een metalen structuur:
gebruik een haak met bout. De haak wordt onder de metalen gording geplaatst om de plaat te ondersteunen en de bout wordt erop geschroefd om hem op zijn plaats te houden.

Voorzichtig bij het aandraaien: de bevestigingen van de gegolfde plaat moeten met mate worden aangedraaid, het afdichtingselement moet licht worden platgedrukt en het verbindingselement moet worden vastgezet, maar in geen geval mag de plaat worden platgedrukt.

Als een bevestiging te los blijkt te zitten, zal het dak problemen krijgen met de waterdichtheid. Gebruik indien mogelijk schroevendraaiers met diepteaanslag om beschadiging van de platen te voorkomen. Vermijd tijdens het proces dat u de plaatstalen platen met uw gewicht samendrukt, en gebruik een dakwerkersladder.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts