timmerman: loon en werkgelegenheid comptences


De timmerman ontwerpt, vervaardigt en installeert frames om de dakbedekking in onder te brengen. Het geraamte en de dakbedekking vormen samen het dak.

Ontdek de complete gids om timmerman van beroep te worden.

In die zin is het belangrijk dakdekker en timmerman niet met elkaar te verwarren, ook al kunnen sommige ambachtslieden wel degelijk gespecialiseerd zijn in dakbedekking of zinkwerk. De timmerman is verantwoordelijk voor de structuur (framing). Sommige timmerlieden specialiseren zich bijvoorbeeld in maritiem timmerwerk. Afhankelijk van de mate van ervaring en de opleiding die zij tijdens hun loopbaan hebben genoten.

De timmerman werkt aan individuele woningen, appartementsgebouwen en industriële gebouwen. Hij kan een hout- of metaalbewerker zijn.

De houttimmerman zal voornamelijk in woonwijken werken, terwijl de metaaltimmerman ook zal werken aan industriële gebouwen, loodsen, bruggen, stations, enz.

Een traditionele timmerman wordt ingezet om een frame, in massief hout, in zijn geheel te maken. Maar ook voor de restauratie van oude gebouwen. Of voor de bouw van een huis of een uitbouw in houtskeletbouw.

Timmerman is een vak dat deel uitmaakt van de bouw- en constructietechnieken. Dit beroep, dat bekend staat als moeilijk en veeleisend, vereist een voorliefde voor tekenen, een gevoel voor vorm en een goede lichamelijke conditie.

Bij de bouw van daken en hoge gebouwen is de timmerman onderworpen aan zeer strikte veiligheidsvoorschriften en kan hij de risico’s op ongevallen niet negeren.

De belangrijkste risico’s van de baan zijn het werken op hoogte, het hanteren van zware lasten, blootstelling aan lawaai en chemicaliën en ongevallen door met name snijmachines.

Timmerman, meubelmaker of timmerman?

Het is niet altijd gemakkelijk de specialiteiten van de verschillende “houthandels” te onderscheiden. Eenvoudig gezegd: de timmerman houdt zich bezig met openingen en beslag, de meubelmaker met meubels, en de timmerman met de bouwconstructie.

De timmerman werkt aan grote tot zeer grote stukken hout: of het nu gaat om een geraamte, een houten dek, een scheepsromp (scheepstimmerman) een huisje, enz.

De timmerman gebruikt:

 • massief hout
 • glulam
 • houtcomposiet
 • metaal.

De timmerman brengt zijn deskundigheid in op een bouwplaats waar verschillende ambachten bij betrokken zijn.

De

timmerman

Hij is verantwoordelijk voor deuren, ramen, trappen, maar ook voor de installatie van keukens, kleedkamers, kasten en trappen. Hij werkt voornamelijk in de werkplaats.

De schrijnwerker maakt en herstelt kunstmeubelen, in kostbare of exotische houtsoorten. Hij werkt alleen in de werkplaats, en alleen.

Het is echter duidelijk dat er veel bruggen bestaan tussen deze ambachten, vooral tussen de timmerman en de schrijnwerker. Sommige ambachtslieden hebben bovendien de dubbele bevoegdheid.

Leer ook meer over

Het werk van de timmerman om uw dak te plaatsen

De timmerman kan dan overgaan tot hetzij de renovatie, hetzij de bouw van uw dakconstructie. Hier is hoe hij te werk gaat om een nieuwe dakconstructie te plaatsen:

 1. Op basis van een plan berekent de timmerman de helling die aan de constructie moet worden gegeven en de belastingscoëfficiënt die moet worden gedragen naar gelang van de latere dakbedekking (dakpannen, leien, shingle, enz.).
 2. Vervolgens tekent, snijdt en vormt hij de elementen die het geraamte vormen van een gebouw op ware grootte op triplex: dit is de blauwdruk. De traditionele handel is aan het moderniseren met nieuwe producten zoals CAD/CAM-software.
 3. Vervolgens kiest hij het hout in functie van het plaatselijke klimaat, maar ook in functie van zijn budget. Daarna is het tijd om de verschillende stukken te tekenen en uit te snijden met behulp van gesofisticeerde machines.
 4. De timmerman vervoert alle elementen naar de bouwplaats.
 5. Ze moeten alleen nog worden samengevoegd tot een raamwerk. De houten timmerman gebruikt vaak oude technieken, vooral voor de assemblages. Ook worden steeds meer timmerlieden rechtstreeks opgeleid in de traditionele Amerikaanse technieken, die het mogelijk maken houtskeletwoningen te maken, een markt die sterk groeit.
 6. Tenslotte moet de constructie op de bouwplaats worden geïnstalleerd. De timmerman zorgt voor het hijsen en monteren (in ploegverband en met machines) ter plaatse van de verschillende elementen van het bouwwerk: gordingen, gebinten, balken, palen…
 7. Het team is aan het verzegelen.

Leer ook meer over

De prestaties van de timmerman

 • Ontwerp van de geraamten die zullen dienen als de structuur van een gebouw en de dakbedekking zullen ondersteunen: alle elementen van het geraamte, gordingen, spanten, balken, palen…
 • Bekledings- en isolatie-elementen: lambrisering, onderdakpanelen, isolatielaminaten, enz.
 • Siding panelen
 • Dakramen
 • Realisatie van vloeren of parketten
 • Trap
 • Traditioneel, modern of ecologisch timmerwerk en restauratie van oud timmerwerk.

Toekomst van het timmermansambacht

Timmerwerk is een beroep dat wordt gemoderniseerd, maar dat een grote traditie in kennis en techniek heeft behouden.

Een aantal bedrijven is uitgerust met numeriek bestuurde machines die een ware technologische revolutie hebben teweeggebracht in de afmetingen van de timmerstukken en het is nu heel goed mogelijk om traditie en moderniteit te combineren.

Een gediplomeerd metaalschrijnwerker zal gemakkelijker werk vinden in een KMO in de metaalverwerkende sector of de bouwsector.

Ten slotte biedt het beroep van houtbewerker goede toekomstperspectieven (traditioneel timmerwerk, renovatie, behoud van historische gebouwen, ecoconstructie). Deze sector, die wordt gestimuleerd door een hernieuwde belangstelling voor hout, heeft een tekort aan geschoolde arbeidskrachten, terwijl de belangstelling voor milieuvriendelijk bouwen toeneemt.

Timmerman’s salaris

 • 1800 € per maand aan het begin van je carrière
 • 2500 € en meer in ontwerpbureau
 • 4500 € en meer als zaakgelastigde

Opleiding tot timmerman

 • BP timmerman of scheepstimmerman
 • CAP hout timmermanCAP maritiem timmerman
 • CAP Houten constructeur
 • Bac pro Ingrepen op het onroerend erfgoed optie kader optie
 • Bac pro Houtbouw technicus
 • Bac pro Technician in wood and related materials manufacturing
 • Bac techno STI2D wetenschappen en technologieën van de industrie en duurzame ontwikkeling specialiteit architectuur en bouw
 • BTS Hout ontwikkeling en productie
 • BTS Bouwsystemen voor hout en woningen
 • Licentie voor houtberoepen of specialisatie in lage-energie- en passiefhouten gebouwen
 • Compagnonnage avec les Compagnons du Devoir (Metgezellen van de plicht)

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts