7 tips voor het werken met Dakdekkers – Dakdekkers


 

7 Tips om met goede dakdekkers te werken

Of het nu gaat om een eenvoudige herstelling (het vervangen van een kapotte dakpan), een complexere herstelling (een voeg die opnieuw moet worden gelegd en een infiltratie in de isolatie), een jaarlijkse onderhoudsbeurt van het dak, een volledige renovatie of de plaatsing van uw dakbedekking, u hebt alle reden om een beroep te doen op vaklui.

Belangrijk

Werken op hoogte op daken is zeer riskant: als u niet gewend bent aan dit soort werk,
je brengt je leven in gevaar!

Om op het dak te komen en uzelf te beveiligen, heeft u speciaal materiaal nodig: ladders, dakwerkersladders, reddingslijn… Professionals hebben dit materiaal al en u hoeft het niet te kopen (u zult niet alles te huur vinden).

Sommige materialen, zoals leisteen, riet, fotovoltaïsche panelen, waterdichtingsmembranen, asfalt, vereisen speciale trots en technische kennis. Een professional is opgeleid voor dit soort interventie.

Hieronder vindt u enkele tips om er zeker van te zijn dat u met een professional te maken hebt:

 • Een vakman heeft een “goed oog” en ziet meteen wat er mis is en waar ingegrepen moet worden als u bijvoorbeeld niet precies weet wat de oorzaak is van een lekkage.
 • Een vakman zal u zeer snel een volledige inventaris van uw dak kunnen geven: raamwerk, isolatie, waterdichting, dakbedekking, regenwaterafvoer. Hij heeft een grondige kennis van alle dakbedekkingselementen.
 • Voor zoiets eenvoudigs als schoonmaken kunt u uw dak meer schade toebrengen dan goed door het verkeerde gereedschap en de verkeerde producten te gebruiken. U zou uw dak poreus kunnen maken of de waterdichtheid ervan kunnen ruïneren, of zelfs hele elementen kunnen breken.
 • Als u een vakman wilt inschakelen voor het onderhoud, zou u uw hele dak in gevaar kunnen brengen en het volledig moeten vernieuwen: de kosten zullen veel hoger zijn!
 • Een vakman met de geldende labels (RGE, Qualibat, Qualitoit…) is de garantie dat er zich geen gebreken zullen voordoen aan uw dak en gemoedsrust gedurende 10, 20 of 30 jaar.
 • Alleen als u een beroep doet op een RGE-vakman, kunt u profiteren van financiële steun en subsidies voor daken, als u bijvoorbeeld uw isolatie moet vernieuwen of zonnepanelen moet installeren.
 • Uw verzekering zal u niet dekken in geval van schade als de persoon die aan uw dak heeft gewerkt geen gekwalificeerde vakman was.
  Alleen vakmensen hebben tien jaar garantie, zodat u in geval van problemen op de bouwplaats een claim kunt indienen.
 • Dakdekkers zijn vaklui die beschikken over de opleiding, knowhow, ervaring, gereedschap en deskundigheid om nauwkeurig en precies op uw dak in te grijpen en u in uw eigen belang te adviseren wanneer u vragen hebt over uw dak.

U heeft er alles bij te winnen om een dakdekker in te schakelen voor uw werkzaamheden. Vergeet niet dat uw dak u, uw gezin, uw huis en al uw bezittingen beschermt.

Een eenmalige uitgave van een paar honderd euro kan u later een grote uitgave van enkele duizenden of zelfs tienduizenden euro’s besparen.

Dakbedekking: wie doet wat?

In de wereld van de dakbedekking is het soms moeilijk specialisaties te onderscheiden.

 • slateboard
 • rietdekker
 • dakdekker
 • timmerman-upper
 • zink dakdekker
 • timmerman
 • sier dakdekker
 • lauzier
 • specialist in de installatie van fotovoltaïsche panelen

Hoewel sommige ambachtslieden zeer gespecialiseerd zijn (leisteenbewerkers, rietdekkers, timmerlieden…), hebben anderen, zoals dakdekkers, een veelzijdige deskundigheid (dakbedekking en dakisolatie, of dakbedekking en timmerwerk…), afhankelijk van hun opleiding.

Grotere dakdekkersbedrijven zullen ook meerdere vaardigheden in hun team hebben: een timmerman, een dakdekker, een zinkwerker, een isolatiespecialist, enz.

Alvorens een vakman te zoeken, is het in uw eigen belang uw project zo nauwkeurig mogelijk te omschrijven. Als uw project ambitieus is, zoals het volledig vernieuwen van een dak van A tot Z, lijstwerk, isolatie, dakbedekking en regenwaterafvoer, doet u er goed aan contact op te nemen met een bedrijf dat beschikt over een team van veelzijdige vakmensen.

Integendeel, als uw behoefte aan dakbedekking zeer specifiek is (alleen uw leien dakbedekking vernieuwen), moet u op zoek gaan naar de meest gekwalificeerde vakman mogelijk.

Hier zijn de belangrijkste aanbieders van dakwerken:

Ardoisier

Het bedekt de daken en gevels van nieuwe of oude gebouwen. Hij bereidt de dakbedekking voor, snijdt en bevestigt de leien. Hij installeert de metalen fittingen en zorgt ervoor dat ze perfect waterdicht zijn.

Volgens het plan van de architect kiest de timmerman de houtsoort en snijdt hij de belangrijkste onderdelen van de houten dakconstructie (gebinten, balken, gordingen, daksparren, pen- en gatverbindingen) die hij vervolgens in elkaar zal zetten. Er zij op gewezen dat moderne timmerlieden ook met metalen dakbedekking werken.

Chaumier

De rietdekker maakt rieten daken van rogge, riet of tarwe. Hij maakt de bundels klaar, droogt ze en zorgt voor de plaatsing en de waterdichtheid ervan.

Hij verzekert de montage of het herstel van het geheel dat gevormd wordt door de bedekking van een gebouw en zijn structuur.

Sierdakker

De dakdekker is een specialist in dakversieringen: bull’s-eye, dakkapel, decoratieve boeiboorden… Hij werkt met zink, lood en koper volgens de traditionele methoden.

Lauzier

Hij legt de lauzes, kalkstenen platen die voor daken worden gebruikt.

Timmerman

Met massief hout maakt de timmerman dakvensters, assemblages en op maat gemaakte producten of in het kader van de restauratie van een dak of een traditioneel raamwerk.

Specialist in fotovoltaïsche oplossingen

Hij adviseert, meet en installeert een fotovoltaïsch daksysteem volgens uw behoeften en budget, en sluit het aan op de energieleverancier.

In het algemeen:

 • Dakbedekking > Dakdekker
 • Timmerwerk > Timmerman
 • Waterdicht maken > Dakbedekking
 • Isolatie> isolatiebedrijf of gespecialiseerde dakdekker
 • Zinguerie > Verzinken > Dakdekker verzinken
 • Dakopeningen > Timmerman, Schrijnwerker of Dakdekker
 • Fotovoltaïsche panelen > Specialist in fotovoltaïsche oplossingen
 • Onderhoud en reiniging > Dakdekker
 • Herstellingen en renovatie > Afhankelijk van het probleem

Hoe vind ik een dakdekker?

Allereerst is het belangrijk te weten dat de bouw- en constructiesector sterk gereglementeerd is. U kunt dus gemakkelijk op het internet nagaan of de vaklui aan wie u denkt, gekwalificeerde vaklui zijn, wat hun specialiteit is en welke keurmerken en certificeringen zij hebben verworven.

 • Om de gecertificeerde werkterreinen van een bedrijf en zijn EGR-kwalificatie te controleren, kunt u bijvoorbeeld deze site bezoeken.
 • U kunt hier ook het Qualibat-certificaat van de professionals in uw buurt controleren.
 • Sommige merken, zoals Velux, dat dakvensters op de markt brengt, hebben ook een netwerk van gecertificeerde vakmensen.
 • Het Institut National des Métiers d’art biedt u ook toegang tot de officiële lijst van Franse ambachtslieden (rietdekkers, leisteenmakers, ornamentalisten…).
 • De nationale vereniging van rietdekkers zal u helpen een vakman te vinden voor uw rieten dak.

Het is niet altijd gemakkelijk een betrouwbaar bedrijf te vinden. Je hebt verschillende mogelijkheden voor onderzoek:

 1. Guide Toiture zal u helpen om in contact te komen met gekwalificeerde en gecertificeerde dakdekkers. Aarzel niet om ons om een gratis prijsopgave te vragen.
 2. Uw omgeving of buren die soortgelijk werk hebben moeten doen, kunnen u doorverwijzen en u waardevolle informatie of hun eigen mening geven over de dienstverleners die zij hebben ingehuurd.
 3. De Fédération Française du Bâtiment, het Centre Scientifique et Technique du Bâtiment, de ADEME, de ANAH of de plaatselijke CAUE hebben een openbare adviserende functie en kunnen u advies geven als u bijvoorbeeld niet weet hoe u een dakdekker moet vinden.
 4. U kunt ook op internet zoeken naar dienstverleners in uw buurt: algemene gidsen (Gouden Gids) of beroepsgidsen, gepubliceerde advertenties, websites van bedrijven of platforms die gespecialiseerd zijn in bouwwerkzaamheden …

Leer ook meer over

Het kiezen van de juiste dakdekker of dakbedekkingsbedrijf

Zodra u een of meer dienstverleners voor uw dakbedekkingswerkzaamheden hebt gevonden, maakt u een afspraak of neemt u per e-mail of telefoon contact met hen op om uw project voor te stellen en meer te weten te komen over :

 • hun beschikbaarheid
 • hun vaardigheden in verhouding tot uw behoeften
 • hun interesse in uw project
 • hun prijzen
 • hun referenties
 • hun certificeringen
 • de staat van hun beroepsverzekeringen
 • hun garanties voor een correcte oplevering van het terrein en naleving van de termijnen

De reputatie van een vakman is even belangrijk als zijn CV. Aarzel niet om de online reputatie van bedrijven op doe-het-zelf-fora, professionele sites of sociale media te controleren en natuurlijk hun financiële gezondheid bij het handels- en bedrijvenregister.

Het kiezen van een dakdekker en het inhuren van een dakdekker zijn zeer belangrijke stappen.

Zeer belangrijk: een vakman of dakdekker die u huis-aan-huis of met behulp van advertenties benadert, is nooit aan te raden. Een goede vakman hoeft meestal geen reclame te maken: zijn klanten doen dat voor hem!

Evenzo zal een overwerkte dienstverlener de termijnen voor uw site duidelijk aangeven.

Aarzel niet om te vragen naar gratis dakbedekking schattingen. Indien nodig zullen sommige ambachtslieden er de voorkeur aan geven uw bouwplaats te bezoeken om u een nauwkeuriger raming te geven. Dit soort dienstverlening wordt gefactureerd en is gerechtvaardigd in bepaalde complexe gevallen.

Een vakman die aarzelt om u een nauwkeurige offerte met leveringsdata en een certificaat van conforme levering te verstrekken, zou een teken van onprofessioneel gedrag moeten zijn.

Vraag het bedrijf naar zijn verplichte verzekeringsnummers en zo mogelijk referenties met de mogelijkheid contact op te nemen met vroegere klanten. Verschillende certificaten zullen eveneens het professionalisme van uw vakman aantonen: Qualibat, Qualitec, Certibat, RGE, Qualitoit, CAPEB, ISO…

Stel zoveel mogelijk vragen over de werkwijze van een vakman: veiligheid, aankoop van materiaal, ploeg en werkkrachten, pauzes, dagindeling, vervoer… Als hij niet wil antwoorden, ga dan op weg. Uw vakman moet u kunnen begeleiden en u helpen de juiste keuze te maken voor uw toekomstige bouwplaats.

Zorg ervoor dat uw vakman de contractuele termijnen waarborgt en dat hij of zij de verschillende normen en wetgevingen betreffende de dakbedekking en de gebruikte materialen naleeft. Favoriete producten van Franse makelij die aan de NF-norm voldoen.

Leer ook meer over

Een offerte voor dakbedekking begrijpen

Het eerste wat u moet doen voordat u met de dakwerkzaamheden begint, is uw project goed definiëren.

Bepaalde informatie moet verplicht op de prijsopgave van de dakdekker worden vermeld:

 • de naam en het adres van het bedrijf en van u
 • de precieze plaats van de werkzaamheden
 • details van de diensten
 • de kwaliteit van de gebruikte materialen
 • mankracht
 • het toegepaste BTW-tarief
 • de geldigheidsduur van de offerte
 • de data waarop de werkzaamheden zullen worden uitgevoerd en de verwachte duur van de werkzaamheden
 • indien bij de bestelling een aanbetaling moet worden gedaan, moet het percentage worden vermeld
  verplichte vermelding van de “vóór de uitvoering van de werken ontvangen prijsopgave”.

Pak de budgetkwestie snel aan, want die is bepalend voor uw project. Het is normaal dat de honoraria van beroepsbeoefenaren van regio tot regio verschillen en stijgen naarmate de deskundigheid of het specialisme toeneemt.

Laat, voordat u enige toezegging doet, verschillende dakdekkersbedrijven bij u thuis komen om de maten op te nemen en een eerste kostenraming te krijgen.

Pas op voor te lage prijzen, die een delegatie van arbeid of materialen van slechte kwaliteit kunnen verbergen.

Controleer de verzekering en garanties.

Tot slot, wees kieskeurig en zorg ervoor dat het voldoet aan de verschillende normen en wetgeving.

De RGE Qualibat certificatie garandeert de kwaliteit van de diensten, in overeenstemming met de normen die zijn vastgesteld om in aanmerking te komen voor financiële steun voor energierenovatie. Gecertificeerde ambachtslieden moeten voldoen aan een door de staat opgesteld kwaliteitshandvest. Alleen de beste ambachtslieden kunnen dit label krijgen. Hun werk wordt regelmatig door een erkende instantie geïnspecteerd. De regelgeving inzake energie-efficiëntie verandert regelmatig.

Leer ook meer over

F.A.Q.

Wanneer moet ik een beroep doen op een dakdekker?
Wacht niet wanneer u schade of tekenen van slijtage aan uw dak opmerkt. Hoe langer je wacht, hoe erger het probleem zal worden. Vroeg genoeg ingrijpen zal helpen het dakbedekkingsprobleem in te dammen en te herstellen.

Reizen professionals voor eenvoudige diagnoses en beoordelingen?
Natuurlijk, diagnoses maken deel uit van hun werk. Vraag om een prijsopgave, inclusief reiskosten, voordat u aan uw professional bevestigt dat u van hun diensten gebruik zult maken.

Ik weet niet zeker welk materiaal ik moet kiezen voor mijn dakbedekking: kan een dakdekker mij advies geven op basis van mijn situatie?
Ja, zijn deskundigheid bestaat erin u te adviseren over het voor u meest interessante materiaal. Hij zal rekening houden met uw budget om u een dak aan te bieden dat past bij uw structuur, uw isolatiebehoeften en in overeenstemming is met het PLU van uw gemeente. Een vakman zal een technisch en esthetisch advies geven, gebaseerd op criteria waaraan u misschien niet hebt gedacht.

Ik heb een probleem met gebroken tegels en ook met de dakgoot. Moet ik een dakwerker en een zinger laten komen?
Niet noodzakelijk. De meeste dakwerkers zijn ook zinkwerkers. Het vinden van een dakdekker-renovatie is vrij eenvoudig en de vakman kan zowel aan uw dakbedekking als aan uw hemelwaterafvoeren werken, zonder dat u een beroep moet doen op twee vaklui.

Kan elke dakdekker een rieten deken leggen?
Nee. Het is een zeer gespecialiseerde dakbedekkingstechniek en is een traditioneel materiaal met hoge eisen. Het zal de diensten van een rietdekker vereisen. Als u een generalistische dakdekker vindt die beweert over deze expertise te beschikken, controleer dan hun referenties en de rieten dakbedekkingsprojecten die zij reeds hebben voltooid en vraag hen naar de opleiding die zij hebben gevolgd.

Wat is de naam van de specialist in fotovoltaïsche dakbedekking?
De specialist in fotovoltaïsche oplossingen zorgt voor uw fotovoltaïsche projecten op de grond en op het dak.

Zijn er nog dakdekkers te vinden die leien kunnen snijden of zinken dakornamenten kunnen snijden?
Ja, het zijn leisteenhouwers in het eerste geval en dakdekkers in het tweede. Er zijn er nog, maar het zijn zeldzame ambachten, waarvan de know-how zeer gegeerd is. Hun prijzen zijn hoger en ze zullen waarschijnlijk de reis moeten maken.

Kan een dakdekker zorgen voor het asbestafval van mijn oude dak?
Absoluut. De dakdekker aan wie u uw bouw toevertrouwt, zal volgens de geldende normen
kunnen zorgen voor het verwijderen en afvoeren van het afval van uw oude dak. Zorg ervoor dat het bedrijf dat u vraagt, bevoegd is om met asbestmateriaal te werken via Qualibat, AFNOR Certification of Global Certification.

 

 

 

Recent Posts