Dak veranda of tuinhuisje: budget, installatie en regels


 

De verschillende soorten dakbedekking en bedekking

Schuine verandadakbedekking is momenteel het meest gebruikelijk. Deze oplossing is over het algemeen gemakkelijker te bedekken. Hoewel praktisch en stijlvol, zal de veranda met plat dak meer studie vereisen en over het algemeen een groter budget vergen.

 • het schuine dak van de veranda: dit zorgt voor een esthetische harmonie met de rest van het huis
 • het platte verandadak: dankzij het platte dak kan het regenwater wegvloeien, dankzij de in de verandapalen geïntegreerde regenpijpen. Het platte, ondoorzichtige dak bestaat uit dikke thermische en akoestische isolatiepanelen, bedekt met een waterdicht membraan. Platte daken hebben bescherming nodig: zonwerende lamellen of jaloezieën.
 • het spitse verandadak: het spitse dak van een aluminium verandadak met buisvormige dakspanten doet denken aan houten spanten. De IPN-spanten hebben een ontwerp dat de serre een industriële look geeft.
 • het glazen verandadak: het glazen dak geeft de indruk midden in de natuur te wonen. Het optimaliseert de zonnewinst in de winter. De dubbele beglazing met versterkte thermische isolatie moet verplicht gelaagd zijn om splinters te vermijden in geval van vallende voorwerpen op het dak. Hittebestendige jaloezieën zijn essentieel in de zomer. Glas is zwaar en daarom onverenigbaar met verandastructuren van PVC of aluminium. Gewapend glas is erg duur.
 • het gemengde verandadak: de trend. Veranda daken die beglaasde en ondoorzichtige panelen combineren, tussen helderheid en thermische prestaties. De panelen, “sandwiches” genoemd, zijn meer of minder dik, afhankelijk van de vereiste mate van isolatie.
 • het verandadak van polycarbonaat: dikke, isolerende, lichte en transparante panelen. Betere isolatoren, maar niet erg resistent in de loop der tijd en onder de zon.
 • het zonnedak van de veranda: maakt het mogelijk om elektriciteit te produceren. De installatie ervan kan, onder bepaalde voorwaarden, worden gesubsidieerd met het belastingkrediet voor energietransitie en diverse voorzieningen voor thermische renovatie. Minimale helling van 15 tot 30°, en minimale oppervlakte van 21 m².

Het dak van uw veranda of tuinhuisje kiezen in functie van de structuur

Een van de belangrijkste elementen die uw keuze van een serre dak zal bepalen is het materiaal waaruit de structuur is gebouwd. Afhankelijk van het feit of uw veranda een aluminium, PVC, stalen, houten of gemetselde structuur heeft, zult u niet dezelfde dakbedekkingsmaterialen kunnen gebruiken.

 • Veranda dak in aluminium: polycarbonaat, ondoorzichtige platen of sandwichpanelen, lichtgewicht glas
 • Houten verandadak: alle materialen behalve glas (tenzij een extra structuur wordt toegevoegd voor alleen het dak)
 • Veranda dak in PVC: polycarbonaat of ondoorzichtige platen
 • Verandadak in staal: alle materialen
 • Metselwerk serredak: alle materialen

Leer ook meer over

Welk materiaal te kiezen voor een serre dak

Als u een veranda of een tuinhuisje aan uw huis heeft, wilt u daar het hele jaar door van kunnen genieten, dag en nacht.

En om uw veranda ten volle te waarderen, hangt het comfort ervan niet alleen af van de materialen waaruit ze is opgebouwd, maar ook van haar dak.

De rol van een serre- of tuindak is bescherming te bieden tegen weersinvloeden en te zorgen voor het thermisch comfort van de serre.

Veranda dakbedekking in dakpannen of leien

Klassieke dakbedekking is niet noodzakelijk van toepassing op veranda’s: vaak zwaar, de structuur is niet altijd geschikt (aluminium of PVC).

De tegels hebben een ontwerp dat niet altijd verenigbaar is met dat van moderne veranda’s en de leien kunnen niet worden gemonteerd op een structuur die niet van hout is. Maar de tegel heeft een rol als warmteaccumulator, wat ’s avonds en in de winter interessant is.

Met een serre-dak van dezelfde dakbedekking als uw huis wordt de serre of het tuinhuisje echter esthetisch perfect in het huis geïntegreerd en harmonieert de architectuur op intelligente wijze.

Verandadak van polycarbonaat

Polycarbonaat serre daken zijn in de vorm van panelen met diktes variërend van 16 tot 52 mm. Ze zijn gemakkelijk te installeren en zijn licht en voordelig in aanschaf. Polycarbonaat laat licht door en is zeer slagvast, maar heeft als nadeel dat het een slechte isolator is en er bovendien goedkoop uitziet als “plastic”.

Polycarbonaat serre dakbedekking is de economische oplossing. Het verdient de voorkeur polycarbonaat met cellenstructuur te gebruiken, dat resistenter is en beter isoleert.

Polycarbonaat serre dakpanelen hebben isolerende eigenschappen die des te doeltreffender zijn naarmate ze dikker zijn. Door hun lange levensduur kunnen ze niet te lang worden bewaard: na 10 jaar moeten ze worden vervangen.

Het glazen verandadak

Het glas is zo technisch (inbraakwerend, veiligheidsglas, met UV-filter, enz.) dat het ideaal is voor een serre-dak. Het is echter vrij duur en delicaat om te installeren. Bovendien is het zwaar en ook niet de beste geluidsisolator.

Het glazen dak garandeert een goede lichtinval en laat warmte en licht door. Om in de zomer niet verblind of beschermd te worden, kan hij worden gecombineerd met ondoorzichtige platen of tinten.

Om het broeikaseffect te beperken, zal een anti-UV-glas moeten worden gekozen. Wij bevelen glas met versterkte thermische isolatie aan.

Een glazen verandadak is de meest esthetische oplossing, maar er zal een budget moeten worden vastgesteld, want het glas wordt op maat gesneden en de kwaliteit van het glas moet onberispelijk zijn. Bovendien moet de serre in de zomer geventileerd en in de winter verwarmd worden.

Veranda dak gemaakt van ondoorzichtige panelen

Ondoorzichtige platen zijn een interessante afdekking voor verandadaken en tuinhuisjes. Ze laten wat natuurlijk licht door, maar zorgen ook voor wat meer isolatie tegen warmte en koude. De kleuren zijn niet altijd naar uw keuze en de esthetiek is ook een zwak punt, evenals polycarbonaat.

Ondoorzichtige platen harmoniëren niet goed met de structurele materialen of de architectuur van uw huis. Bovendien zal het moeilijk zijn om door hen de sterrenhemel te aanschouwen. Alleen het glazen dak kan de magie laten gebeuren.

Veranda dak gemaakt van fotovoltaïsche panelen

Het heeft de verdienste het dak van de serre rendabel te maken door voldoende elektriciteit te produceren om het te verlichten en te verwarmen. De veranda moet echter goed georiënteerd zijn (bij voorkeur op het zuiden) en voldoende oppervlakte hebben (minimaal 21 m²).

Het fotovoltaïsche dak is vrij duur en vormt een investering, maar de rentabiliteit ervan zal op lange termijn merkbaar zijn. Voor dit type verandadak is in sommige gevallen financiële steun beschikbaar. Ze moeten worden geïnstalleerd door RGE-gecertificeerde vakmensen.


Het dak met sandwichpanelen

Sandwichpanelen zijn gemaakt van isolatiemateriaal tussen twee voorgelakte aluminium bekledingen. Ze zijn de meest efficiënte oplossing voor serredaken, omdat ze in de zomer oververhitting tegengaan en in de winter de koude buiten houden. Zij zijn echter volledig ondoorzichtig en moeten worden gecombineerd met lichtopeningen. Ze zijn verkrijgbaar in 3 kleuren: grijs wit en tegel.

De binnenafwerking kan wit of met panelen zijn en er zijn systemen beschikbaar om glazen frames te integreren met beglazing met zeer hoge prestaties om helderheid te verschaffen.

Het groene verandadak

Het beplanten van een verandadak is de optimale oplossing om de thermische isolatie van uw veranda te verzekeren. Vette planten op het gehele oppervlak zorgen ervoor dat u slechts minimaal onderhoud aan uw dak hoeft te plegen. Natuurlijk moet u ervoor zorgen dat het dak van uw veranda of tuinhuisje waterdicht is en eventueel moet u ervoor zorgen dat er dakramen of openingen in het dak zijn.

Leer ook meer over

Voor- en nadelen van een glazen dak

Hoewel glas het perfecte materiaal lijkt voor serre daken, heeft het een aantal nadelen die u moet weten voordat u begint.

Allereerst is het volledig bedekken van uw serredak met glas iets anders dan het gebruik van glazen lichtstraten: hiermee kunt u genieten van de voordelen van een glazen serredak zonder de overlast.

Verandaglas zorgt voor natuurlijk licht en een vrij zicht op de hemel, en is een zeer esthetisch materiaal in zowel de klassieke als de hedendaagse architectuur.

Belangrijk

Glas is een zwaar materiaal en het is absoluut noodzakelijk een stalen of houten frame te gebruiken voor de installatie. Een aluminium of PVC frame biedt geen weerstand.

Een hoogwaardige thermische en UV-werende beglazing met een inbraakwerende optie voor de veiligheid en gelaagde kwaliteit zal zeer duur zijn.

In tegenstelling tot wat velen denken, is glas niet zo’n slechte isolator. U moet nog steeds het juiste type glas gebruiken voor uw serre dak.

 • enkel glas heeft het voordeel dat het licht is, maar slecht isoleert
 • dubbele beglazing is al efficiënter
 • het glas met versterkte thermische isolatie (VIR) beperkt de energieverliezen
 • zonwerende beglazing voorkomt oververhitting
 • inbraakwerende beglazing: versterkt glas om inbraak te voorkomen
 • Akoestische beglazing: geluidsisolatie, praktisch tegen regenlawaai.

Leer ook meer over

Hetzelfde principe van waterdichtheid en isolatie moet worden toegepast als voor het platte dak van een huis. Het waterdichtingsmateriaal zal vaak een EPDM-membraan zijn (een specifiek, soepel en isolerend polymeermateriaal).

Net als bij het hoofddak is een “plat” verandadak echter nooit echt plat, aangezien een minimale helling van 5% vereist is om te voorkomen dat water blijft staan en om regenwater af te voeren.

Als u kiest voor een ondoorzichtige dakbedekking van een serre, kunt u licht binnenlaten via dakramen of een glazen koepel.

Kies uw dekking volgens uw regio

Bergachtige streken met veel sneeuw :

Woont u in een streek met strenge winters en veel sneeuwval, dan moet u kiezen voor een hellend serredak (om het gewicht van de sneeuw in de winter beter te verdelen), een uiterst stevige en vorstbestendige structuur (aluminium of hout) en driedubbele beglazing met versterkte isolatie (om te profiteren van de zonnestralen en u tegelijkertijd te beschermen tegen de winterkou).

Sterk zonnige regio’s :

Er wordt voorrang gegeven aan ventilatie en opaciteit om te voorkomen dat de veranda in een sauna verandert en om het broeikaseffect van het verandadak tegen te gaan. Er zal moeten worden gekozen voor een UV-behandeld en zeer goed geïsoleerd dak.

Geef de voorkeur aan een ondoorzichtig verandadak met een dakraam.

In de stad:

In de stad wordt de voorkeur gegeven aan platte verandadaken voor integratie in vergelijking met bestaande daken elders. Ecologische en fotovoltaïsche oplossingen worden over het algemeen op prijs gesteld. Denk aan het behoud van uw privacy met rolluiken of jaloezieën. In steden is het dakoppervlak meestal kleiner en kan het beter een zwaar gewicht dragen, zoals bij glazen daken.

In het land:

Op het platteland ligt de nadruk meestal op karakter en robuustheid en wordt ernaar gestreefd de hele architectuur te standaardiseren, zodat vaak dezelfde dakbedekking wordt gebruikt als het dak van het huis.

Leer ook meer over

Prijs per m2 van een verandadak

Type dakbedekking serre Prijs van een verandadak per m2
Prijs van het verandadak in fotovoltaïsche panelen 1000 €, alles inclusief
Prijs van polycarbonaat verandadakbedekking 30 €
Prijs voor verandadakbedekking in ondoorzichtige panelen/wandelpanelen 45 €
Prijs voor glazen veranda dakbedekking 75-500 €
Prijs voor een serre dak gemaakt van enkel glas 75 €
Prijs van het verandadak in dubbele beglazing 150-180 €
Prijs van het dak van de serre met inbraakwerende beglazing 200-300 €
Prijs van het dak van de serre in gewapend glas met argonblad 280-500 €

Welk dak voor mijn tuinhuisje?

Tuinhuisjes kunnen aan het huis vastzitten, maar meestal zijn ze gescheiden. Tuinhuisjes zijn veel kleiner dan half bewoonde veranda’s. De installatiemethode, de keuze van het dakbedekkingsmateriaal en het budget zijn dus verschillend.

In het algemeen is de structuur van een tuinhuisje gemaakt van hout of aluminium. Glas en dakbedekking van tuinhuisjes die te zwaar zijn, zijn hiervan uitgesloten.

Belangrijk: Uw tuinhuisje moet een goede afdekking hebben, om infiltratie van water en vochtigheid te voorkomen, en om uw producten of zaden droog te houden, en niet te oververhitten in de zomer, en een vorstvrije temperatuur te behouden in de winter. Ventilatie en waterdichtheid zijn belangrijk, isolatie veel minder dan voor een veranda.

Tuinhuisje dakbedekking in shingle

Samengesteld uit vellen asfaltvilt, glasvezel en gekleurde korrels, past de shingle zich aan alle dakvormen aan, zelfs de steilste. Het is rotvrij en verkrijgbaar in vele kleuren tegen een voordelige prijs.

Het is een hoogwaardige en lichte isolator, die zeer gemakkelijk kan worden gebruikt als overkapping voor tuinhuisjes. Zijn waterdichtheid en isolerende eigenschappen, zijn gemakkelijke installatie en zijn lage aankoopprijs maken het aantrekkelijk.

De PVC tuinhuisje dakbedekking imitatie tegel

Met thermische en akoestische kwaliteiten en een anti-UV behandeling, biedt de PVC tuinhuisoverkapping een esthetische en economische afwerking, eenvoudig te installeren met schroeven.

Dakbedekking van tuinhuisjes gemaakt van bitumineuze tegels

Cellulo-minerale dakpannen, licht, zeer waterdicht en geluidsisolerend, waardoor het er uiteindelijk uitziet als een “echt” dak. Ze zijn gemakkelijk te installeren.

De EPDM tuinhuis dakbedekking

Dit membraan is uiterst resistent, licht en kan worden vastgelijmd. EPDM kan worden gebruikt als buitenbekleding op een plat dak of als waterdichtingsmembraan onder een dak.

Dakbedekking van tuinhuisjes van stalen troggen of golfplaten

Zeer lichte en goedkope, duurzame metalen panelen (zink, aluminium, staal), ook wel golfplaten genoemd, zijn zeer eenvoudig te installeren, omdat de panelen gemaakt zijn om in elkaar te grijpen. Hun waterdichtheid is zeer belangrijk.

Dak van tuinhuisje van doorzichtig plaatstaal

Doorzichtige panelen van PVC of polycarbonaat maken het mogelijk het tuinhuisje als serre te gebruiken.

Dakbedekking van zijn tuinhuisje

Het dak van een schuurtje of tuinhuisje moet drie kwaliteiten hebben:

 1. 1
 • Licht: het geraamte van een schuur is over het algemeen kwetsbaar. Daarom moet u kiezen voor een licht materiaal dat niet te veel druk uitoefent.
 1. 2
 • Waterdicht: zoals elk dak moet ook dit dak perfect waterdicht zijn en de inhoud van het tuinhuisje beschermen tegen vocht.
 1. 3
 • Betaalbaar: voor een secundair en onbewoond gebouw is het nutteloos om een fortuin in het dak te investeren.

De belangrijkste oorzaken van de aantasting van daken van tuinhuisjes zijn schokken veroorzaakt door afgebroken takken, harde wind die het dak eraf rukt, of houtetende insecten.

Voordat u met de reparatie van het dak van uw tuinhuisje begint, moet u ervoor zorgen dat u over alle benodigde onderdelen en gereedschappen beschikt.

 1. Evalueer uw budget
 2. Zorg ervoor dat de 4 muren recht en loodrecht zijn.
 3. Zorg ervoor dat de draagstructuur van het dak in goede staat is, vrij van vocht en insecten.
 4. Voeg zo nodig tussentijdse onderverdelingen toe om het bereik van de platen te beperken.
 5. Een minimumhelling van 5% tot 20% is essentieel om de afvoer van regenwater te bevorderen.
 6. Breng een waterdicht membraan aan en zorg voor een goede ventilatie.
 7. Installeer de eerste dakbedekkingsplaat. De golfplaten worden altijd aan de bovenzijde van een golf bevestigd.
 8. Controleer of golfplaten elkaar effectief overlappen, en gebruik voor stalen goten of metalen platen verbindingsprofielen.
 9. Bevestig de platen
 10. Vul eventuele gaten en scheuren met stopverf en werk het werk af.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts