De verschillende materialen voor dakbedekking / omslag absoluut kiezen


Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen op de markt om aan alle smaken, behoeften en budgetten tegemoet te komen.

Informeer naar de materialen die worden gebruikt voor nieuwbouw of dakreparatie.

Rieten dak

Met zijn rustieke charme en natuurlijke, warme kleuren heeft een rieten dak veel voordelen. Het is een groepering van holle grasstengels die gedroogd en samengeperst zijn tot dichte, waterdichte lagen. Dit type dak is een uitstekende thermische en akoestische isolator.

Het rieten dak is licht, dus het heeft geen stevig frame nodig. Het is ook duurzaam en vermijdt de installatie van dakgoten. Dit type dakbedekking is echter alleen toepasbaar op een dak met een helling van meer dan 35° om stagnatie van water te beperken.

Aan de prijskant zijn rieten dekens duur omdat er meer uren werk in gaat zitten.

Dak met dakpannen

Het pannendak is tijdloos, esthetisch en traditioneel. Naast zijn klassieke en elegante uitstraling is het dak met dakpannen zeer goed bestand tegen wind en allerlei schokken. Het is robuust, isolerend en waterdicht.

Vlakke pannen zijn bestemd voor huizen met een steile dakhelling, terwijl in elkaar grijpende pannen geschikt zijn voor een dak met een helling tussen 25° en 60°. Er is een ruime keuze aan tegels in verschillende vormen en kleuren.

U kunt kiezen om :

  • houten dakpannen
  • kleitegels
  • betonnen dakpannen
  • romeinse tegels
  • natuurlijke of synthetische leisteen tegels
  • fotovoltaïsche tegels

Leien dak

Leisteen is een edel materiaal dat het dak met elegantie aankleedt. Een leien dakbedekking biedt ook voordelen op het vlak van prestaties en bescherming. Leisteen geeft immers karakter aan het huis en garandeert een lange levensduur van het dak.

  • dakbedekking met natuurleien: dit type leisteen reageert slecht op chemicaliën, dus bij het onderhoud van het houten dak moet voorzichtig te werk worden gegaan bij de keuze van de behandeling.
  • Synthetisch leien dak: net als natuurleien is synthetische leisteen sterk en isolerend. Het is ook zuiniger, maar heeft een kortere levensduur.

Zinken dakbedekking

Voor liefhebbers van de “fabrieks “stijl is zinken dakbedekking de beste keuze voor een originele industriële look. Zink is een materiaal dat relatief duur is in vergelijking met andere soorten dakbedekking, maar dat robuustheid en waterdichtheid garandeert. Zinkwerk gaat snel, vooral als u een beroep doet op een professionele zinkwerker.

Zinken daken zijn ook bestand tegen ultraviolet licht en weersinvloeden en beperken de groei van mossen en schimmels. Het zijn duurzame daken die weinig onderhoud vergen.

PVC dakbedekking

Dit is de trendy coating. Het PVC-dak is een economisch alternatief dat aanzienlijke voordelen biedt op het gebied van sterkte, weerstand en stabiliteit. Dit type dak vergt minimaal onderhoud en is gemakkelijk te installeren. Het is licht van gewicht en aantrekkelijk geprijsd in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen, wat nog een voordeel heeft.

PVC is echter geen milieuvriendelijk materiaal. Bovendien kan gegolfd PVC in de loop der jaren vervormen en verkleuren.

Shingle dak

Dit zijn platen van asfaltvilt. Dit materiaal kan worden versterkt met glasvezels om het meer stijfheid te geven. In shingle-materiaal zijn vele kleuren beschikbaar. Een ander voordeel is zijn aanpassingsvermogen aan alle hellingen, alsmede zijn aantrekkelijke prijs.

Anderzijds heeft het dak met dakspanen een relatief korte levensduur en biedt het geen thermische isolatie. Het kan ook krimpen als de temperatuur stijgt. Het is daarom noodzakelijk om advies te vragen aan uw dakdekker.

Metalen dakplaat / stalen bak

Metalen dakbedekking is er in vele vormen, waaronder plaatstaal, geëmailleerd staal, koper… Als ze in goede omstandigheden wordt gehouden en goed wordt onderhouden, biedt dakbedekking van plaatstaal een grote duurzaamheid. Plaatstalen dakbedekking is praktisch en gemakkelijk te installeren.

Het is een uitstekende bekleding, vooral in koude streken, omdat de bekleding helpt om opgehoopte sneeuw los te maken. De stalen bak is ook een recycleerbaar, sterk, licht en onderhoudsarm materiaal. De belangrijkste nadelen van het plaatstalen dak/de stalen pan zijn de hoge prijs en het lawaai dat wordt veroorzaakt door regen of hagel die op het dak valt.

Groene dakbedekking

Het platdakterras is een plat dak dat kan worden gebruikt als tuin of ontspanningsruimte. De vergroening van het dak biedt tal van voordelen, zoals esthetiek en originaliteit, vermindering van het risico op overstromingen, verbetering van de levensduur van het dak, optimalisering van de binnentemperatuur van het huis, verbetering van de luchtkwaliteit…

Wat de nadelen betreft, vereist het groendak een raamwerk dat sterk genoeg is om de toevoeging van planten te dragen. Dit dak vergt ook veel onderhoud.

De kosten zijn relatief hoog en vereisen een goede toegang tot het dak, een perfecte waterdichting en een laag hellend dak.

Houten dak

Het houten dak bestaat uit een houten bekleding en kan ook worden gemaakt met houten dakpannen. Het houten dak biedt bescherming, goede isolatie en prestaties. Het is ook een ondoordringbaar materiaal dat bestand is tegen infiltratie van water. Het type dak kan variëren naargelang uw wensen, tussen een massief houten dak of houten shingles.

Het grootste nadeel is het regelmatige onderhoud om de aantasting te beperken.

Bovendien heeft massief hout de neiging om in de loop der jaren aan te tasten.

Fotovoltaïsch dak

Door fotovoltaïsche panelen op uw dak te installeren, kunt u uw energieverbruik optimaliseren en de energieprestaties van uw woning verbeteren. Het fotovoltaïsche dak biedt een gratis energiebron en vergt een minimum aan onderhoud. Het grote nadeel is de prijs.

U kunt steun krijgen voor de financiering van uw installatie dankzij de energiepremie, bestemd voor thermische, akoestische en geluidsisolatiewerkzaamheden.

Aluminium dakbedekking

Het aluminium dak is niet erg gebruikelijk en wordt vaak gebruikt voor de garage of het tuinhuisje. Dit type dak is bijzonder licht en gemakkelijk te installeren. Bovendien heeft het een goede levensduur en kan het tegen aantrekkelijke prijzen worden gekocht. Aluminium dakbedekking heeft echter bepaalde zwakke punten. Het is niet erg isolerend en is gevoelig voor vervuiling.

Toch blijft het een goedkope oplossing, vooral voor het afdekken van een schuurtje of tuinhuisje. Vraag uw professionele dakdekker of uw RGE-gecertificeerd dakdekkersbedrijf om advies, zodat u kunt profiteren van een gratis offerte en het advies van een expert.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts