Dak waterdicht: vermijd ramp


 

Prijzen waterdicht maken van daken

De kosten van een dakafdichtingssysteem zijn afhankelijk van :

 • de staat van het dak
 • indien vooraf ontschuimd en gereinigd is
 • oppervlakkig
 • van het dakbedekkingsmateriaal
 • van het gekozen waterafstotend middel
 • gemakkelijke toegang tot en beveiliging van het terrein

Voor de exacte dosering kunt u het beste de aanwijzingen op het product raadplegen, maar reken op 0,2 tot 1,5 liter per vierkante meter.

Dak waterdicht maken prijs per m2
Dakbedekking Waterafstotende middelen in DWB Prijzen 10-35 €
Prijs voor de uitvoering van de waterdichting door een vakman 25-30 €
Prijs van een eenvoudige waterafstotende behandeling op propere daken 10-15 €
Prijs voor het waterdicht maken van een dak van 100 m2 5000 €

Producten voor professionals zijn de helft van de prijs, voor een kwaliteit die meestal minstens twee keer zo goed is.

Als u een beroep doet op een vakman, zal de prijs afhangen van de dienst, de gebruikte producten en de interventies (met of zonder reiniging).

De meeste specialisten bieden een tarief variërend van 15 tot 80 euro per m².

Onze mening over het waterdicht maken van daken

Dakafdichting is een waterdichtingsproduct dat rechtstreeks op de dakbedekking wordt aangebracht om het materiaal te helpen water af te stoten en beter bestand te zijn tegen verwering. De functie ervan is de waterdichtheid van het dak te verbeteren en de levensduur ervan te verlengen.

De meest geavanceerde producten voor het waterdicht maken van daken beperken de kans op mos op het dak en zorgen ervoor dat het dak er jarenlang als nieuw blijft uitzien.

Het aanbrengen van een waterafstotend middel is facultatief, maar kan helpen om de verspreiding van planten (mos, korstmossen, schimmels…) tegen te gaan.

Belangrijk

Verlies het belang van de waterdichting van uw dak niet uit het oog, en denk niet dat de installatie van een waterafstotend middel volstaat om het waterdichtingsscherm en het zinkwerk te vervangen!

De volledige vervanging van een dak is een dure operatie: een goede reiniging, een renovatie van de beschadigde delen en een waterafstotende behandeling maken het mogelijk het dak te beschermen tegen de slechte weersomstandigheden en het een nieuw leven te geven. Een echt alternatief voor volledige renovatie.

De mening van de experts van Guide Toiture over waterafstotende dakbedekkingen is positief, op voorwaarde dat u uw dakbedekking respecteert en het juiste product aanbrengt: met coatings doet u niet zomaar iets om het dak waterdicht te maken, en het aanbrengen van een waterafstotende dakbedekking laat u best over aan specialisten!

Opgelet: in geval van waterinfiltratie is dit product dus niet geschikt. Alvorens voor deze behandeling te kiezen, moet men er zich dus van vergewissen dat het regenwater goed wordt afgevoerd door middel van hoogwaardige goten en dat er geen scheuren zijn.

Leer ook meer over

De verschillende waterafstotende middelen voor daken: waterafstotend acryl, waterafstotend solvent of waterafstotende verf?

Dakafdichting is gewoonlijk op waterbasis of op basis van gesiliconiseerde acrylaathars.

Er zijn twee soorten waterafstotende behandeling voor daken: oppervlaktewaterafstotend en doordringend waterafstotend. De huidige trend gaat in de richting van de tweede categorie, die duurzamer en resistenter is.

Om de waterafstotende behandeling te benutten om uw dak te renoveren, zijn er gekleurde waterafstotende middelen: aangebracht op dakpannen die hun kleur hebben verloren of op gebleekte leien, zal dit de kleur doen herleven.

Een filmvormend waterafstotend product wordt hard naarmate het droogt en bedekt het dak met een waterafstotende film, een harde film die het dak kan beschermen door de doorgang van lucht en water te verhinderen.

Een waterafstotend middel met een parelend effect blijft op het oppervlak achter zodra het water is verdampt. Zonder filmvormend middel, laat het het dak ademen. Het is de meest aanbevolen formule.

Het waterafstotend middel kan :

 • Acryl waterafstotend middel (op waterbasis): onschadelijk voor de gezondheid en kan worden aangebracht op droge en licht vochtige ondergronden.
 • Waterafstotend middel op basis van oplosmiddelen: minder milieuvriendelijk, maar moet worden aangebracht op een perfect droge ondergrond.
 • Vermijd waterafstotende verf, die vooral bedoeld is om de gevel waterdicht te maken.

Er zijn waterafstotende producten die zijn aangepast aan verschillende materialen: terracotta tegels, leisteen, betontegels, leisteen, asbestcement of dakspanen.

Watervijanden: de super waterafstoters

Er is een nieuwe categorie van dakafdichtingsproducten gecreëerd. Dit zijn extra, hydrofobe coatings die voorkomen dat vocht in contact komt met oppervlakken en die zelfreinigend, corrosiebestendig, schimmelwerend, slijtvast en UV-bestendig zijn.

Ze zijn alleen verkrijgbaar bij professionals, en onder zeer specifieke voorwaarden van dakbedekking (staal, aluminium, zink) en dakhelling.

Zij maken reiniging overbodig en voorkomen de groei van schimmels en algen, terwijl het aantrekkelijke oppervlak van het metaal aanzienlijk langer behouden blijft.

Vraag uw specialist om meer informatie.

Leer ook meer over

De installatie van een waterdicht daksysteem

In plaats van een waterdichtingsproduct voor het dak te installeren, zou men eigenlijk moeten spreken van een waterdichtingsapplicatie, aangezien het gaat om een product dat wordt aangebracht.

De vrij specifieke behandeling bestaat uit het spuiten of met een roller aanbrengen van een product.

De aangeboden producten, op voorwaarde dat het juiste product met het juiste materiaal wordt gecombineerd, maken het oppervlak van uw dak waterafstotend, terwijl het toch kan ademen.

De installatie van een waterdichtingssysteem zal niet volstaan om een dak met infiltratie- of vochtproblemen te herstellen: gebroken dakpannen moeten worden vervangen, verschoven dakpannen moeten worden herplaatst en beschadigde voegen moeten vooraf worden hersteld.

In geen geval mag de waterafstotende behandeling worden uitgevoerd zonder eerst het dak, de dakgoten en de goten te reinigen en te ontschuimen.

Het aanbrengen van een waterafstotend middel op een onvoorbereid dak zal leiden tot een resultaat van slechte kwaliteit.

Het product wordt ’s avonds aangebracht door verstuiving met een professioneel apparaat, d.w.z. een roller. De vakman die het product aanbrengt, moet een beschermingsmasker dragen.

Het waterafstotend middel wordt aangebracht bij droog weer, zonder wind of extreme hitte. Het is het beste te wachten tot de bladeren van de bomen zijn gevallen.

Er worden twee lagen product aangebracht: de eerste om het dak te beschermen tegen plantaantastingen, de tweede om de waterdichting van het dak te versterken. Tussen de twee lagen moet het product ten minste 24 uur kunnen inwerken.

Het dak moet gelijkmatig bedekt worden, dus het dak mag niet verstopt raken. Als u een gebied overslaat, zal dat resulteren in een zwakke plek in de waterdichting van het dak.

De verwerkingsstappen zijn als volgt:

 • Meng het product grondig volgens de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing.
 • Laat het 24 uur of langer staan, volgens de aanbevelingen van de fabrikant.
 • Breng vervolgens een tweede laag aan totdat het oppervlak verzadigd is, waarbij druppels worden vermeden.
 • Na het waterdicht maken wordt een test uitgevoerd: als het dak wordt besproeid, mag het water niet in de coating trekken, maar moet het erover glijden.

Om vochtproblemen tegen te gaan, raden dakdekkers aan muren en dakbedekking waterafstotend te behandelen. Waterdicht maken wordt toegepast op binnenmuren waarvan de materialen gevoelig zijn voor vochtproblemen en op buitenmuren waarvan de materialen gevoelig zijn voor vochtproblemen.

Idealiter zou de operatie om de 5 jaar moeten worden herhaald.

De installatie van een dakafdichtingsproduct is voor uw veiligheid een hachelijke klus en vereist bijzondere zorgvuldigheid en een goede kennis van de materialen en toepassingstechnieken.

Aarzel niet om de experts van Guide Toiture om een offerte te vragen voor het waterdicht maken van uw dak.

Uw eigen dak waterdicht maken?

De niet-professionele waterafstotende middelen die op de markt zijn, zijn niet altijd milieuvriendelijk en laten niet allemaal het dak ademen. Er wordt niet gegarandeerd dat de kleur behouden blijft of dat de kleuring na verloop van tijd effectief blijft. Het is meer een soort coating. Merk op dat het gebruik van deze producten het uitzicht van het oppervlak zal veranderen.

Als u echter zelf uw dak waterdicht wilt maken, moet u een product kiezen dat is afgestemd op uw dakbedekking en de door u gekozen opbrengmethode (roller of spuit).

Indien u een beroep doet op een vakman, zullen de tarieven voordeliger zijn naarmate meer diensten worden verleend (reiniging, ontschuiming, behandeling).

20 liter waterafstotend middel bij Leroy Merlin, Sika of Castorama kost ongeveer €135. Het zeer specifieke spuitpistool kan tot 100 € kosten. Daarbij komen nog de ladder, de beschermingen en de veiligheidsuitrusting.

Als u de behandeling zelf uitvoert, zorg dan dat u goed bent uitgerust om vallen te voorkomen.

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts