zinken dak: installatie, prijs, technische specificaties en rglementations


 

Een zinken dak heeft een hogere prijs dan traditionele dakbedekkingsmaterialen: de prijs per m2 van een zinken dak, inclusief plaatsing, bedraagt ongeveer 75 € per m².

Prijs van een zinken dak per m2
Prijs van een zinken dak 35-70 €
Prijs voor het plaatsen van een dak in zink 40-100 €
Prijs van een compleet zinken dak 8000-15000 €
Prijs van een plaat zink 40-80 €
Prijs van een speciale zinken dakplaat 100-150 €

Dakzink is een vrij recent materiaal: er moest een legering en een behandeling worden gevonden om oxidatie te voorkomen voordat het als dakbedekkingsmateriaal kon worden gebruikt. Daarom wordt zink nu gegalvaniseerd.

Zinken dakbedekking wordt dus gemaakt van platen die worden samengevoegd om een dak te bedekken, het is een wit metaal dat ook wel “vals zilver” wordt genoemd.

Belangrijk

Zink is onverenigbaar met bepaalde andere metalen en bouwmaterialen: koolstofstaal, eik, kastanjehout, gips, kalk, cement.

Het zinken dak is echt typisch voor de daken van gebouwen in 19e-eeuwse Haussmann-stijl, met zijn kenmerkende blauwachtige reflecties.

Voordelen van zinken dakbedekking

 • levensduur >50 jaar
 • corrosiebestendig
 • light
 • gemakkelijk om mee te werken
 • esthetiek
 • waterdicht
 • eenvoudig onderhoud
 • volledig recycleerbaar

Nadelen van zinken dakbedekking

 • beperkende PLU
 • ingewikkelde toepassing
 • prijzen
 • isolatie

Er zij op gewezen dat zinken dakbedekking lange tijd onverenigbaar is geweest met fotovoltaïsche panelen, maar tegenwoordig bestaan er tanks van voltaïsche panelen omgeven door titaniumzink, en ook een zinken zonnedak: dit bestaat uit titaniumzinken panelen met capillaire buizen die zijn aangesloten op een warmtepomp. Het procédé is nog nieuw en de prijs hoog, maar het is een veelbelovende oplossing.

Een zinken dak is veel compacter dan een traditioneel dak met dakpannen of leien: hierdoor blijft er onder het dak of op het dakgebinte veel meer ruimte over voor isolatie. Dit is een goede zaak, want helaas heeft een zinken dak zowel thermische als akoestische isolatie nodig.

Opmerking: zink is dankzij zijn vervormbaarheid ook perfect geschikt voor gewelfde of afgeronde daken.

Afmetingen van zinken dakplaten

De mechanische spanningen van zink en de klimatologische belastingen zijn bepalend voor de afmetingen van de zinkplaten die voor dakbedekking worden gebruikt.

De maximale lengte van het paneel wordt gekozen op basis van de helling van het dak en het gebruikte verbindingssysteem, dat kan :

 • een enkele overspanning
 • een sprongsysteem
 • een nietjessysteem

De breedte wordt bepaald aan de hand van het geografisch gebied en de windkaart :

 • de 500 mm breedte kan overal gebruikt worden
 • de breedte van 650 mm moet worden verboden in zone 4 van de windkaart. Deze beperking voorkomt dat de wind gaat wapperen en scheuren.
 • in berggebieden en aan zee wordt vaak een breedte van 500 mm gebruikt

De beschikbare diktes zijn: 0,65 mm, 0,70 mm en 0,80 mm.

In de bergen is een minimumdikte van 0,70 mm noodzakelijk, in verband met mogelijke thermische schokken. Op een hoogte van meer dan 900 m is ook een koud dak met dubbele ventilatie aan te bevelen.

De keuze van de juiste afmetingen van de panelen voor uw zinken dak is (net als de installatie van het dak zelf) een vrij technische aangelegenheid die het verdient een specialist te raadplegen, die precies zal weten welke afmetingen en bevestigingstechniek moeten worden gekozen.

De experts van Guide Toiture kunnen u advies geven dankzij onze specialisten in dakbedekking: aarzel niet om hen gratis te raadplegen.

Waterdicht maken van een zinken dak

Een zinken dakbedekking project is zowel zeer technisch als uiterst snel, op voorwaarde dat de nodige know-how voorhanden is.

Zink is een zeer kneedbaar materiaal. Ambachtslieden die met dit soort materiaal fijner en “artistieker” kunnen werken, zijn in staat om vooral bij dakgoten en nokkappen afwerkingen te creëren die absoluut meesterlijk zijn, echte kunstwerken die het zinken dak een zeer aangename esthetische afwerking geven.

Op technisch vlak zal de ventilatie uiterst belangrijk zijn om de condensatie op het zinken dak te beperken. Er zijn twee soorten installatie:

 • de warme, ongeventileerde deken onder de steun
 • de koude deken geventileerd met een luchtspleet die tussen de steun van het zink en de isolatie circuleert

De warme zinken deken

Bij het warme dak, of “warm dak” in zink, wordt de isolatie op de dakondersteuning geplaatst, zonder ventilatie. In het algemeen wordt een dampscherm geplaatst tussen de drager en de isolatie en wordt een waterdicht membraan aangebracht om de thermische prestaties van de isolatie te vrijwaren. De verschillende lagen zijn :

 1. de ondersteuning
 2. het dampscherm
 3. de isolator
 4. het waterdichtingsmembraan

De koude zinken deken

De koude deken, of “koud dak” van uw zinken dak plaatst isolatie onder de steun om een geventileerde luchtruimte over te laten. Deze techniek kan energie besparen. De verschillende lagen zijn :

 1. de isolator
 2. de ondersteuning
 3. het dampscherm
 4. een geventileerde luchtspleet
 5. het waterdichtingsmembraan

Bovendien is het bij de installatie van een zinken dak altijd
te verwachten dat de panelen zullen krimpen en uitzetten.

Daarom wordt bij zinkbedekkingen op zowel platte als hellende daken de voorkeur gegeven aan dilatatievoegen. Deze zijn bijzonder technisch en daarom doet u voor uw zinken dak best een beroep op een vakman, vooral als u dichtingsproblemen en lekken wilt vermijden!

Leer ook meer over

Het plaatsen van een zinken dak

De helling van uw dak speelt een rol bij de afmetingen van uw zinken panelen en bij het bevestigingssysteem:

 • helling >5%: systeem met doorlopende overspanning
 • helling >10 %: veersysteem
 • helling >20%: dubbel gespannen afdeksysteem

Stappen om een zinken dak te installeren:

 1. Dakisolatie
 2. Installatie van gekruide dozen op de gordingen
 3. Uitvoering van de bekleding op de uitbouwen
 4. Bevestigen van de schoenplaatjes
 5. Plaatsing van de pootjes van de schoenplaatjes
 6. Installatie van de gootaansluitklep
 7. Plaatsing van de zinkbakken van onder naar boven
 8. Plaatsing van voegafdekkingen
 9. Aanbrengen van nokafdichting

Er zijn twee verbindingstechnieken voor zinken dakbedekking.

Staande naad dakbedekking

Het felsdaksysteem is de laatste ontwikkeling, waarbij de zinken platen over hun gehele lengte door middel van dubbele vouwen aan elkaar worden bevestigd.

Dit systeem maakt het mogelijk om voegafdekkingen en klampen te elimineren. Deze methode, die bijzonder geschikt is voor grote oppervlakken, bespaart materiaal en tijd, zorgt voor een betere waterdichting en is uiteindelijk discreter (als u daken met zinkmotieven wilt maken).

Latten deken

De houten lat wordt met schroeven of spijkers rechtstreeks in de lat bevestigd. Het is tussen 40 en 50 mm hoog en houdt de zinken platen op hun plaats met bevestigingsbeugels. De voegafdekking is verpakt in elementen van 1 meter en dekt alle voegen af.

De voegafdekking wordt bevestigd door spijkeren aan de boven- en onderkant, hetzij met een aan de voegafdekking gelaste nok, hetzij met een neergeklapte spijkernok. Deze techniek vergemakkelijkt de demontage voor onderhoud of reparaties, vermindert het aantal gereedschappen dat ter plaatse nodig is en geeft het zinken dak een zekere esthetische aantrekkingskracht door schaduwen te creëren en verschillende vormen en reliëfs mogelijk te maken.

De montage van mijn zinken dak installatie

Het leggen van de zinken dakrand

Het wordt met de hand gesneden en dan gespijkerd.

Het leggen van de zinken randstrook

De overlappingsmaat moet worden opgetrokken, met een schaar worden geknipt en vervolgens moet de randstrook worden geplaatst vanaf het onderste deel van het dak, de dakvoetzijde. Het wordt vervolgens op de dakbedekking bevestigd met kleine zinken lipjes die van onderen worden aangebracht en gevouwen en met een hamer worden platgeslagen.

Het bovenste deel van de boeiboordstrook wordt vastgespijkerd aan het afdekpaneel en aan het boeiboord.

Montage van de zinken accessoires

Zinken toebehoren worden in het algemeen in elkaar gezet door ze 5 cm in elkaar te passen, waarbij het mannelijke deel hoger wordt geplaatst dan het vrouwelijke deel, om infiltratie van water te voorkomen. Het hele accessoire wordt dan in elkaar gehamerd.

Plaatsing van de zinken noklijst

Trek op nokhoogte een verticale lijn aan de bovenzijde van de gevel en zaag het laatste element van het profiel uit alvorens het geheel te vernagelen, om de voegen te verbergen.

Montage van de zinken verbindingsstrip

De verbindingsstrips worden op het dakpaneel gespijkerd en vervolgens op de verticale wand gespijkerd. Indien nodig kan worden gelast.

Leer ook meer over

Renovatie van het zinken dak

Het onderhoud en de renovatie van een zinken dak is betrekkelijk eenvoudig: het volstaat het dak regelmatig op de voegen te inspecteren.

Zink is niet onderhevig aan schuimvorming of oxidatie, zodat geen behandeling nodig is. Ook moet u weten dat een zinken dak kan worden geverfd (controleer uw PLU).

De enige renovatie die nodig kan zijn, is als u wilt dat uw zinken dak zijn oorspronkelijke blauwe reflecties behoudt (in contact met de lucht zal het metaal op natuurlijke wijze aantasten).

U moet dan het zink reinigen met een hogedrukreiniger met een specifiek product, of indien nodig de meest aangetaste zinkplaten vervangen.

 

 

 

Recent Posts