Zinkwerker: de lonen en werkgelegenheid comptences


De galvaniseerder werkt op het dak na de timmerman en de dakdekker. Volledig detail.

Zijn opdracht bestaat erin het dak te bedekken, de waterdichtheid ervan te verzekeren, de dakbedekking te bevestigen en de thermische isolatie onder het dak te garanderen. Zij is betrokken bij zowel nieuwbouw als renovatie van beschadigde daken.

De galvanisator is zowel specialist in dakbedekking als in het galvaniseren van daken. De meest gebruikte term is dakdekker-zingler.

Zoals alle dakwerkers is zijn werk fysiek en vereist het veel voorzichtigheid, evenwicht en het respecteren van vele veiligheidsmaatregelen.

Momenteel is de norm dat dakdekkers ook galvaniseerders zijn, en omgekeerd, hoewel sommige galvaniseerders zeer gespecialiseerd zijn en niet zomaar elk type dak plaatsen.

Deze zink- en waterdichtingsspecialist richt zich op het waterdicht maken en afvoeren van water rond gebouwen. Hij installeert regenwatergoten of sluit dakelementen aan. Hij werkt met de meeste metalen, waarvoor hij de bevestigings-, buig- en lasprocédés beheerst.

Afwerking is bijzonder belangrijk in het werk van de verzinker: de waterdichtheid van een constructie lijdt geen enkele afbreuk.

De meest gekwalificeerde verzinkers kunnen zich ook specialiseren in de installatie van fotovoltaïsche panelen, dakstenen of

van leien.

De zinger wordt gevraagd om eco-bouw onder de knie te krijgen, waar de laatste jaren veel vraag naar is.

De “loodgieter-zinkwerker”, een specialist in het werken met lood en zink, behoort tot de ambachten van weleer: het komt tegenwoordig zelden meer voor dat een loodgieter ook aan uw dak wil werken!

De loodgieter-zinger is ofwel een loodgieter-zinger ofwel een dakwerker-zinger geworden, maar dat zijn helemaal niet dezelfde banen!

Een zinkwerker die zich specialiseert (zo niet in bredere dakbedekkingstaken) kan zich ontwikkelen tot een hooggekwalificeerde arbeider, of zelfs tot werfleider. Hij kan dus snel door ondernemingen of ambachtslieden in de bouwsector en de sector openbare werken als onderaannemer worden aangezocht.

 • dimensionale berekeningen (oppervlakte, volume)
 • normen voor asbestverwijdering
 • technieken voor het lassen en buigen van metalen
 • snijtechnieken
 • opsporingstechnieken
 • isolatie en afdichting

De galvanisator garandeert de waterdichtheid en waterdichtheid van uw dak: u hoeft niet bang te zijn voor een lekkend dak.

Het zinkwerk is van essentieel belang omdat het ervoor zorgt dat het dak in goede staat is, dat het huis waterdicht is en dat er geen lekken of infiltraties via het dak zijn.

Galvaniseren heeft betrekking op alle dakisolatie- en bedekkingswerkzaamheden, met metalen elementen om waterafvoer mogelijk te maken of om het dak waterdicht te maken dankzij elementen die tussen het metselwerk en het dak zijn aangebracht.

De galvanisator werkt natuurlijk met zink, maar ook met andere soorten metaal (koper, staal, enz.). Hij is een lasspecialist.

Het plaatsen van dakgoten vereist beheersing van het technische gebaar, en met name van de verbindingen en lassen, alsmede het gebruik van specifieke gereedschappen: de klauw, de knuppel, de sporen, de randtang, de vouw- of zomenmachine, het randbord, het zomenlipje, de rouennais-haak, de stomp…

Een galvanisatievakman komt tussen bij de plaatsing van dakgoten, regenpijpen en neemt in het algemeen deel aan de waterdichting van de daken, door de uitvoering van de verbindingen tussen de dakbedekkingsmaterialen en de verschillende “dakongevallen“: schoorsteenschachten, verbindingen met de dakvensters, ventilatiekanalen, gangen, gootstukken, valleien, goten, dakafvoeren…

De levensduur van een zinken dak kan gemakkelijk 50 jaar bereiken. Plaatstalen daken zijn goedkoper dan zink, maar minder duurzaam. Ze zijn bijzonder geschikt voor loodsen, magazijnen of grote industriële gebouwen.

Sommige mensen kiezen ervoor hun haard in zink te laten bekleden: ook hier is de zinkwerker de bekwame vakman voor dit werk.

Leer ook meer over

Missies van de zinger op je dak

 1. Interventie op de zolder voor de realisatie van verbindingen en bevestigingen en naleving van energieprestatie-eisen (raamwerk, isolatie, luchtdichtheid).
 2. Plaatsing van een afdichtingsscherm en geodrain ter bescherming van de isolatiematerialen en het geraamte
 3. Gespecialiseerde dakbedekking (leisteen, dakpannen, staal, aluminium, zink): vierkant grondplan met afdaken.
 4. Bevestiging van de dakbedekking, ongeacht het materiaal: leisteen, dakpannen, aluminium, glas, zink, enz.
 5. Aanbrengen van de diverse aansluitingen en afdichtingen van de dakbedekking aan de rand van het dak.
 6. Voorbereiding en installatie van het regenwaterafvoersysteem
 7. Installatie van dakgoten en regenpijpen
 8. Montage van diverse zinken vormen: goothaken, kappen, enz.
 9. Indien nodig kunnen wij ervoor zorgen dat het regenwater door capillaire werking langs uw muren opstijgt: tafellakens met uitsteeksels en afstandhouders die zorgen voor drainage, waterdichtheid en isolatie van uw funderingen, tussen uw gebouw en de grond.

De onmisbare dakgoten

Goten zijn essentieel: Engels, Lyon, vierkant of hangend. Er zijn normen die moeten worden nageleefd: waterafvoer, verplichte helling, plaatsing van gootafvoeren, enz.

Over het algemeen worden koperen of zinken goten geïnstalleerd op de meeste dakbedekkingsplaatsen.

Ze zijn duurder, maar vooral bestendiger (dus duurzamer) dan PVC-goten (gevoelig voor koude en temperatuurschommelingen).

Hier zijn enkele voorbeelden van dakgoot prijzen:

 • Zinken dakgoot : tussen 10 en 15 € per meter
 • Stalen dakgoot: tussen 15 en 20 € per meter
 • Koperen dakgoot: ongeveer 25 € per meter

Stroomafwaarts is iets goedkoper.

Het is niet raadzaam deze werkzaamheden zelf uit te voeren, om redenen van specifieke technische know-how (een defect en het is uw dak dat blootgesteld is aan lekken en infiltratie!) en omdat het gevaarlijk werk is, op hoogte, waarvoor de veiligheidsvoorschriften voor werkzaamheden op daken moeten worden nageleefd.

Bovendien is het lassen van metaal een zaak voor specialisten.

Als u klein zinkwerk te doen hebt, kunt u het beste een uurtarief vragen voor gespecialiseerde zinkvaklui; vraag om een gratis prijsopgave bij de experts van Guite Toiture.

Zinger’s salaris

 • 1400 € voor een beginner
 • 2300 € in het midden van de carrière

Trainingen om een zinger te worden

 • BP Dakdekker
 • BP Waterdicht maken van het gebouw
 • CAP Dakdekker
 • Bac pro Ingrepen in het onroerend erfgoedCAP Afdichting gebouwen
 • BTS Timmerwerk en Dakbedekking
 • BTS Gebouwschil: gevel en waterdichting

Leer ook meer over

 

 

 

Recent Posts